Šta je novo?

DDr3 1600mhz vs 2400mhz test!

Evo da pomognem malo sa listama memorija i chipova na njima....

DDR1 memory vendor list

DDR2 memory vendor list

DDR3 memory vendor list

DDR4 memory vendor list

za ddr3 samsung HCH9 ( obratiti paznju ima raznih varijanti samsung memorija ovo je ona koja je najbolja, inace prica se odnozi na haswell platformu jer mem kotroler nije limitirajuci faktor kao kod Ivy bridge ili Sandy bridge procesora, takodje i istih E varijanti....)

kod DDR4 memorije takodje za vazduh najbolja varijanta je samsung B-die varijanta ( odlicni primerci idu i 4000+ cl12 12 12 28.....)

p.s. ako imate plocu sa vec predefinisanim profilima za OC memoriju, na listi mozete naci svoj model i videti koji su chipovi na njima i prema tome probati ucitati oc profil i poigrati se...
p.p.s ovo naravno sve radite na svoju odgovornost...

Memorija ne zavisi od proizvodjaca ( vendora ) nego od chipova koji su na njoj, Samsung chipovi su najbolji na 4gb stickovima ( DDR3 memorija ), takodje koliko vidim samo peglate osnovne latence, dok recimo sekundarne ili pak tercijalne mogu itekako da pomognu.
Obratite paznju na TCWL ( CWL negde samo) ona vam odredjuje perf level memorija odnosno u kombinaciji sa CL ( CAS latency) vam zateze automatski RTL kanala sto znacajno ubrzava memoriju. Memorije koje koristite su mahom hynix mfr single sided ili u bolje slucaju dual sided koji su po performansama shit, ali za dostizanje visokih freq su odicne. Evo malo setovanja sa sekundarnim i tercijalnim latencama za Samsung memorije..

Pogledajte prilog 196407

i jos zategnutije

Pogledajte prilog 196408

ploca generalno ako se ne postavi manual, ili ucita predefinisan profil za Samsung OC memoriju, postavi loose RTL vrednosti 48 pa cak i 50, dok ovako zategnute na 42,43 daju neverovatni boost...
Kod tercijalnih latenci ( desni red od tRDRD pa do tREFI) vrlo znacajnu ulogu znaju da odigraju tRDWR i njene varijante sa dr i dd, kod samsunga one idu na 12 12 10, kod PSC memorije ( stapovi od 2gb ) ovo na azotu moze da se zategne do 8 8 4 sto natera memoriju da poleti. Samsung memorija izuzetno reaguje na voltazu pa na vazduhu mogu da prime i 2.35v za potrebe testova.

Bolje ploce imaju vec predefinisane OC profile koji itekako mogu da budu korisni kao polazna osnova pri testiranju memorije, bitno je da znate koji chipovi su na memoriji i prema tome ucitate profil ( PSC; elpida BDBG,BBSE; elpida hypers; Hunix razne varijante, Samsung takodje razne varijante.....)

Auuu lebac ti poljubim ,jel ovo na vazduhu ovako zategnuto ili LN2 ?

Koliko vidim ovo kod Madjara nema, za smrtnike nije dostupno.

@Perica_Barii

Long story short - 2x8GB ddr3 sa Samsung čipovima, ima li da se kupi kod nas ili nema. Koliko vidim nema ali možda mi je promaklo nešto?

@Perica_Barii

Ubio bih čoveka za takav jedan kit, šalim se malo. Ako slučajno čuješ da je neko uvezao/izašla takva memorija(ti prvi čuješ te stvari) pls javi mi ovde ili na pm. Baš si mi upalio uši sad sa tim Samsung čipovima :)

WTF, sa smanjivanjem Dram Refresh Intervala sa 7800 na 6600 dobio sam preko 2000 bolji rezultat, sada je preko 20000 Dram Efficiency :p, inace je memorija na 2000mhz Capture_2000_10-11-10.JPG

Izgleda da je neki bug u Mem TweakIt sa Dram Refresh interval i zato pokazuje veci skor, sad sam gledao na net-u, zapravo veci Dram refresh interval je bolje.

Hoću li da popravim memory read i memory latency ako nategnem i sve ostale tajminge sem primarnih? Memory read i memory latency performance su jedino bitni za gaming?

Mrzi me da testiram ali evo igrom slucaja imam kod sebe Kingston Savage 2400mhz cl11 2x8gb kit kao i Crucial Ballistic Tactical 1600mhz cl8. Savage nece da se pomeri sa default-a dakle nista od OC-a. Crucial nije raspolozen za vise frekvencije ali ide lagano sa 1600->1866mhz sa default latencijama dakle 8-8-8-24 sve to na <=1.6v.

Evo rezultata za Dirt Rally benchmark mode:

Kingston 2400mhz CL11-13-14

race_time="00:03:25"
fps_race min_fps="100.399979" max_fps="147.776169" av_fps="118.267998"

Crucial Tactical overklokovan na 1866mhz latencije CL8-8-8

race_time="00:03:25" />
<fps_race min_fps="102.020790" max_fps="146.333664" av_fps="117.699280"

Fallout 4 voli klokovanje memorije i trenutno je najbolji test koji prikazuje razlike klokovanja frekvencija i latencija. Ako te ne mrzi testiraj tu igru.

D802/Cynogenmod 13

Odlicno,
verovatno je Dirt Rally benchmark memorijski nezahtevan, slicno kao i Grid benchmark ( skriptovane scene), kao sto je predlozeno, probaj ako imas volje, :guitar:, nesto zahtevnije memorijske testove, kao sto su, Fallout 4, Metro 2033 Redux, Hitman Absolution, Crysis 3 ( pocetak igre, scena na mostu ), F1 2012 ( ne-skriptovano ) ili Dirt 3( ne-skriptovano ) itd...

Poslednja izmena:
^Da li Fallout 4 ima internal benchmark? Ili onako da trckaram unaokolo i Frapsujem hehe.

@Boki probacu ali nemam bas previse vremena. Od navedenih igrica nemam ni jednu instaliranu. Probacu da skinem Fallout 4 ako kazete da je najmerodavniji.

Poslednja izmena:
^Da li Fallout 4 ima internal benchmark? Ili onako da trckaram unaokolo i Frapsujem hehe.

@Boki probacu ali nemam bas previse vremena. Od navedenih igrica nemam ni jednu instaliranu. Probacu da skinem Fallout 4 ako kazete da je najmerodavniji.

Da,
moraces da trckaras okolo :banana: i da nadjes scenu ( imas u postu #44 scenu ), recimo u Crysis 3 scena na pocetku igre na mostu itd....

Poslednja izmena:
Naso' neke testove na naski jezik, u vezi uticaja memorije na perfomanse.
Jeste da nije u pitanju desktop Gpu, nego integrisana grafika i sinteticki testovi, ali iz ovih testiranja se moze videti koliki moze biti uticaj brzine i latencije memorije na ovaj segment komjuto'ra. :type:
http://www.bozzabench.com/Tests/TestView/tabid/95/id/471/currentpage/1/Memorije-graficke-kartice-kuleri/Uticaj-RAM-memorije-na-performanse-savremenih-procesora.aspx
http://www.bozzabench.com/Tests/TestView/tabid/95/id/605/currentpage/1/Memorije-graficke-kartice-kuleri/Koliko-je-DDR4-brzi-od-DDR3-RAM-memorije.aspx

Poslednja izmena:
Jeste da nije u pitanju desktop Gpu, nego integrisana grafika i sinteticki testovi, ali iz ovih testiranja se moze videti koliki moze biti uticaj brzine i latencije memorije na ovaj segment komjuto'ra. :type:
http://www.bozzabench.com/Tests/TestView/tabid/95/id/471/currentpage/1/Memorije-graficke-kartice-kuleri/Uticaj-RAM-memorije-na-performanse-savremenih-procesora.aspx
http://www.bozzabench.com/Tests/TestView/tabid/95/id/605/currentpage/1/Memorije-graficke-kartice-kuleri/Koliko-je-DDR4-brzi-od-DDR3-RAM-memorije.aspx
Uglavnom te podržavam, nažalost ovoga puta si potpuno omašio :)

D802/Cynogenmod 13

Pa šta da kažem, uopšte nema veze uticaj ddr trojke na descret GPU performance in real time gaming. I baš je buđav test, nemaju veze i ne vidim poentu niti zaključak šta su hteli sa tim člankom. Deluju mi baš mršavi, pogledao sam i neke druge članke na tom sajtu.

PS
Ne shvati pogrešno ovo, ti imaš širinu za razliku od većine da ništa nisam mislio lično niti zlonamerno.
D802/Cynogenmod 13

Poslednja izmena:
P.S. Ma, naravski,
vidis koliko sam smajlica postavio u predhodnom postu...:Klanjanje :beat:
A, da za test,
prvenstveno sam ga postavio da bi se videlo koliko se dobija sa memorijom u sintetetickim testovima i sa integrisanom grafikom. Ja ne znam ko su ti 'decki' :D sto pisu tamo na tom sajtu, jedino sto je na nasem jeziku, pa neko ko ne zna english da malo i nesto razume....

Poslednja izmena:

Uticaj memorije na integrisani gpu i discretni je ogroman to i pocetnici znaju, cudi me da si to postavio jer apsolutno nema veze s vezom :d

Na koju karticu mislis?

Ovako, ovo je najbolje sto sam uspeo da izvucem od "izvikanog" Kingstona, Patriot je u ovoj cenovnoj klasi po mom iskustvu neverovatno bolji za OC ali 'ajd sad.
Kingston Savage@2400 CL11 2x8Gb na 2500MHz-a na default latenciji nece da radi, mislim mozda mogu da zbudzim nesto aliii to mu je MAX sto se kaze i pitanje je koliko ce biti stabilan, povecavanje voltaze ne pomaze cak ni na 1,770 :( . Na CL12@2600 compatibility mod iz MSI UEFI BIOS-a nije hteo ni da cuje a kamoli za performance mod CL12@2600, postalo je jasno da dalje nema potrebe ni pokusavati. Znaci tesko sranj*e. Mislim mozda i nije za nekoga ko hoce da ubode samo, upali XMP profil i da ne razmislja dalje, ja sam drugaciji tip, volim drugacije da klokujem. Iskreno malo sam se razocarao imajuci prethodna iskustva sa vise Patriot kitova, Kinston Dza, Bu, reklame, prelepi hladnjaci, deset godina garancije itd, itd... :lupko:
Sad ove latencije su max sto moze@2400 i svaku sam "rucno" trazio i testirao dokle moze da ide, ispod te hercaze memorija nije pokazala neku flexiblinost tj nisam nikako uspeo da izvucem 2133@CL9 npr. Ne razumem se previse u tajminge, mozda bih trebao da postavim drugacije latencije da izvucem MAX benefit od brzine?

@Ljanmi care, :D
zatego i pretego :smash: sam latencije isto kao i kod tebe, i za sada nekako sljaka :wc:...
wwwwwwwwwwwwww.png

Poslednja izmena:
@Ljanmi care, :D
zatego i pretego :smash: sam latencije isto kao i kod tebe, i za sada nekako sljaka :wc:...
Pogledajte prilog 198030
Odlično, samo promeni u BIOS-u na command rate 1(CR 1) . Probaću i sve ostale latencije da dotegnem na max ako bude imalo ikakvog efekta na AIDA memory read and write kao i latency. Setuj voltažu u BIOS-u na V1.75 , to je u AIDI efektivno V1.72. Nisam kući već mesec dana, čim se vratim(nadam se za 2 nedelje) nastavljamo zatezanje :)

PS
Pretpostavljam da je memorija@2400 kod tebe?

D802/CM 13

Poslednja izmena:
Aha, sad sam uradio kako si rekao......nesto mi pucala igra Bordelands 2 i kada sam vratio memoriju na 10-12-12-30 2T i 1.65V sljaka normalno.
Ipak je memorija pucala, sada sam postavio kako si rekao, pa da vidim da li ce sada da puca memorija.
Jel nije mnogo tih 1.7V za memoriju ?
1111111111.png

Jeste na 2.400mhz.

@reviewsrb

Ne bih ti savetovao 1.75 što je u Aidi64 kod mene 1.72 da upališ memoriju. To je dizajnirano da trpi šta hoćeš, daju garanciju po 10 godina, negde doživotno, znači to neće NIKAD da se desi. Ako je XMP1 profile 1.65V a ti digneš na 1.75V(efektivno 1.72V na mojoj ploči) - to je smešno stvarno. Slobodno odvrni to tako, možda će tvoja da radi na 1.7V i postuj rezutate u gejmingu. Ne zamaraj se tom bednom povećanju voltaže. Memorija je hladna i opušteno skroz oko toga. Znači 10-12-12-15 CR1 za sada pa da vidimo jel može još nešto tu da se dotegne u ostalim latencijama a da doprinese fps increase-u :)

D802/CM 13

Ma, za taj jedan dodatni frejmicic, ima da se zategnu latencije tako da mogu da pocnu da 'cvrce'....:sceptic:
Postavio sam u bios voltage na 1.7V ( kako se gleda koliko je realno stanje ? ) i 10-12-12-14 CR1 ( ova zadnja cifra, jel treba 14 ili 15 ) i zasada sjlaka, videcemo kako ce biti narednih dana...

Ma, za taj jedan dodatni frejmicic, ima da se zategnu latencije tako da mogu da pocnu da 'cvrce'....:sceptic:
Postavio sam u bios voltage na 1.7V ( kako se gleda koliko je realno stanje ? ) i 10-12-12-14 CR1 ( ova zadnja cifra, jel treba 14 ili 15 ) i zasada sjlaka, videcemo kako ce biti narednih dana...
Pogledaj u Aidi64 koji napon je aktuelan u kom trenutku za CPU, RAM, šta god te zanima. A sa druge strane raspali najgoru sintetiku - Linx sa AVX-om. Ako prođe prvih 5 krugova vrv si dobar sa tim. Nemoj sa Linx-om više od 10 krugova da mučiš mašinu. Ja tako radim i nemam problema nikada sa OC-om.

D802/CM 13

Nazad
Vrh Dno