Memorija ne zavisi od proizvodjaca ( vendora ) nego od chipova koji su na njoj, Samsung chipovi su najbolji na 4gb stickovima ( DDR3 memorija ), takodje koliko vidim samo peglate osnovne latence, dok recimo sekundarne ili pak tercijalne mogu itekako da pomognu.
Obratite paznju na TCWL ( CWL negde samo) ona vam odredjuje perf level memorija odnosno u kombinaciji sa CL ( CAS latency) vam zateze automatski RTL kanala sto znacajno ubrzava memoriju. Memorije koje koristite su mahom hynix mfr single sided ili u bolje slucaju dual sided koji su po performansama shit, ali za dostizanje visokih freq su odicne. Evo malo setovanja sa sekundarnim i tercijalnim latencama za Samsung memorije..
Pogledajte prilog 196407
i jos zategnutije
Pogledajte prilog 196408
ploca generalno ako se ne postavi manual, ili ucita predefinisan profil za Samsung OC memoriju, postavi loose RTL vrednosti 48 pa cak i 50, dok ovako zategnute na 42,43 daju neverovatni boost...
Kod tercijalnih latenci ( desni red od tRDRD pa do tREFI) vrlo znacajnu ulogu znaju da odigraju tRDWR i njene varijante sa dr i dd, kod samsunga one idu na 12 12 10, kod PSC memorije ( stapovi od 2gb ) ovo na azotu moze da se zategne do 8 8 4 sto natera memoriju da poleti. Samsung memorija izuzetno reaguje na voltazu pa na vazduhu mogu da prime i 2.35v za potrebe testova.
Bolje ploce imaju vec predefinisane OC profile koji itekako mogu da budu korisni kao polazna osnova pri testiranju memorije, bitno je da znate koji chipovi su na memoriji i prema tome ucitate profil ( PSC; elpida BDBG,BBSE; elpida hypers; Hunix razne varijante, Samsung takodje razne varijante.....)
Gigabyte g1 gtx980ti i [email protected].
^Da li Fallout 4 ima internal benchmark? Ili onako da trckaram unaokolo i Frapsujem hehe.
@Boki probacu ali nemam bas previse vremena. Od navedenih igrica nemam ni jednu instaliranu. Probacu da skinem Fallout 4 ako kazete da je najmerodavniji.
Uglavnom te podržavam, nažalost ovoga puta si potpuno omašioNaso' neke testove na naski jezik, u vezi uticaja memorije na perfomanse.
Jeste da nije u pitanju desktop Gpu, nego integrisana grafika i sinteticki testovi, ali iz ovih testiranja se moze videti koliki moze biti uticaj brzine i latencije memorije na ovaj segment komjuto'ra. :type:
http://www.bozzabench.com/Tests/TestView/tabid/95/id/471/currentpage/1/Memorije-graficke-kartice-kuleri/Uticaj-RAM-memorije-na-performanse-savremenih-procesora.aspx
http://www.bozzabench.com/Tests/TestView/tabid/95/id/605/currentpage/1/Memorije-graficke-kartice-kuleri/Koliko-je-DDR4-brzi-od-DDR3-RAM-memorije.aspx
Uglavnom te podržavam, nažalost ovoga puta si potpuno omašio
D802/Cynogenmod 13
Naso' neke testove na naski jezik, u vezi uticaja memorije na perfomanse.
Jeste da nije u pitanju desktop Gpu, nego integrisana grafika i sinteticki testovi, ali iz ovih testiranja se moze videti koliki moze biti uticaj brzine i latencije memorije na ovaj segment komjuto'ra. :type:
http://www.bozzabench.com/Tests/TestView/tabid/95/id/471/currentpage/1/Memorije-graficke-kartice-kuleri/Uticaj-RAM-memorije-na-performanse-savremenih-procesora.aspx
http://www.bozzabench.com/Tests/TestView/tabid/95/id/605/currentpage/1/Memorije-graficke-kartice-kuleri/Koliko-je-DDR4-brzi-od-DDR3-RAM-memorije.aspx
Na koju karticu mislis?
Ovako, ovo je najbolje sto sam uspeo da izvucem od "izvikanog" Kingstona, Patriot je u ovoj cenovnoj klasi po mom iskustvu neverovatno bolji za OC ali 'ajd sad.
Kingston Savage@2400 CL11 2x8Gb na 2500MHz-a na default latenciji nece da radi, mislim mozda mogu da zbudzim nesto aliii to mu je MAX sto se kaze i pitanje je koliko ce biti stabilan, povecavanje voltaze ne pomaze cak ni na 1,770. Na CL12@2600 compatibility mod iz MSI UEFI BIOS-a nije hteo ni da cuje a kamoli za performance mod CL12@2600, postalo je jasno da dalje nema potrebe ni pokusavati. Znaci tesko sranj*e. Mislim mozda i nije za nekoga ko hoce da ubode samo, upali XMP profil i da ne razmislja dalje, ja sam drugaciji tip, volim drugacije da klokujem. Iskreno malo sam se razocarao imajuci prethodna iskustva sa vise Patriot kitova, Kinston Dza, Bu, reklame, prelepi hladnjaci, deset godina garancije itd, itd... :lupko:
Sad ove latencije su max sto moze@2400 i svaku sam "rucno" trazio i testirao dokle moze da ide, ispod te hercaze memorija nije pokazala neku flexiblinost tj nisam nikako uspeo da izvucem 2133@CL9 npr. Ne razumem se previse u tajminge, mozda bih trebao da postavim drugacije latencije da izvucem MAX benefit od brzine?
![]()
Odlično, samo promeni u BIOS-u na command rate 1(CR 1) . Probaću i sve ostale latencije da dotegnem na max ako bude imalo ikakvog efekta na AIDA memory read and write kao i latency. Setuj voltažu u BIOS-u na V1.75 , to je u AIDI efektivno V1.72. Nisam kući već mesec dana, čim se vratim(nadam se za 2 nedelje) nastavljamo zatezanje@Ljanmi care,
zatego i pretego :smash: sam latencije isto kao i kod tebe, i za sada nekako sljaka :wc:...
Pogledajte prilog 198030
Pogledaj u Aidi64 koji napon je aktuelan u kom trenutku za CPU, RAM, šta god te zanima. A sa druge strane raspali najgoru sintetiku - Linx sa AVX-om. Ako prođe prvih 5 krugova vrv si dobar sa tim. Nemoj sa Linx-om više od 10 krugova da mučiš mašinu. Ja tako radim i nemam problema nikada sa OC-om.Ma, za taj jedan dodatni frejmicic, ima da se zategnu latencije tako da mogu da pocnu da 'cvrce'....:sceptic:
Postavio sam u bios voltage na 1.7V ( kako se gleda koliko je realno stanje ? ) i 10-12-12-14 CR1 ( ova zadnja cifra, jel treba 14 ili 15 ) i zasada sjlaka, videcemo kako ce biti narednih dana...
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari