Šta je novo?

da li tft monitore treba iskljucivati?

Juce kupih jedan domaci casopis koji kosta 79din(da ne reklamiram,izlazi svakog drugog utorka ;) i u njemu je bas lepo objasnjena ova tema. Vredi procitati!
Za nas koji nekupujemo casopise,jer u toj temi ima nesto konkretno da li treba iskljucivati monitor ili netreba posto ovde na benchforumu jedan kaze treba iskljuciti,drugi netrebe nego u standby.......kome verovati?!

Za nas koji nekupujemo casopise,jer u toj temi ima nesto konkretno da li treba iskljucivati monitor ili netreba posto ovde na benchforumu jedan kaze treba iskljuciti,drugi netrebe nego u standby.......kome verovati?!

Na to moze da ti da odgovor neko ko koristi tft monitor duze...Dva rtaka imaju LG L1730B vise od dve god i dan danas sljakaju isto a oba se "gase" zajedno sa kompom... Meni je crt(753s) sljakao preko 3 dine i nije mu nista... I dalje sljaka kod "zadovoljnog" ortaka koji ga je dobio za neverovatnih 19.99e :D izvinjavam se za crt podatak ali reko i to ima neke veze...

Poslednja izmena:
Da li "Car" i "NSViper" mogu da okace neku sliku navedenih monitora sa duhovima ali da se vidi i neka nasa novina sa datumom.

Hvala...

Ne znam za nsvipera, ali ja se, hvala Bogu, nisam licno susreo sa tim problemom. Niti bih voleo.
Uostalom, zato mi je i namesten standby na 30 minuta.

Tako da - ne. Ali internet je veliki, siguran sam da ima dosta takvih slika za naci.
Ne znam samo da li neko slika i novine pride...

Da li "Car" i "NSViper" mogu da okace neku sliku navedenih monitora sa duhovima ali da se vidi i neka nasa novina sa datumom.

Hvala...

Evo ti da se 'usrecis' :d

Image sticking is an intrinsic behavior of TFT LCD panels. It is the result of their susceptibility to polarization of the liquid crystals inside the display panel when a static image remains displayed on the screen for too long.

This results in a parasitic charge build-up, or polarization, within individual pixels and sub-pixels. This polarization takes place at the liquid crystal level in the LCD panel; it affects the crystals' optical properties as it prevents the liquid crystals to return fully to their normal 'relaxed' state upon deactivation.

More specifically, the result is a 'retained pixel charge'. This can affect the crystal alignment at the bottom or top of a liquid crystal cell, or even migration to the edges of a cell, depending on the resultant polarity of the parasitic charge buildup. These conditions may cause image sticking over an entire area of the screen, and in particular over those boundaries where there are distinct color changes. The severity of the resultant image sticking would - as pointed out above - vary among different brands, and depends on several factors including operating temperature, time the static image remained on, and the image pattern, contrast and brightness levels.
United States Patent 6590411
Link to this page:
http://www.freepatentsonline.com/6590411.html
Abstract:
A method for measuring an image sticking defect in a liquid crystal display device includes the steps of grounding a liquid crystal cell, the liquid crystal cell includes an alignment layer, applying a first alternating current voltage to the liquid crystal cell, measuring a first capacitance of the liquid crystal cell, applying an electrical stress to the liquid crystal cell, measuring a second capacitance of the liquid crystal cell, and calculating a capacitance difference between the first capacitance and the second capacitance.

Jel si sad srecan, Ameri imaju patent za sve bre a ti si smorio sa 'ja ne verujem a pametan sam ko Pcelica Maja' stavom...

Poslednja izmena:
Ma ima toga gde god hoces... nego se pravi blesav ;)
I u samim uputstvima proizvodjaca se pominje, mada ga mozda za nijansu zovu razlicito... ali se odnosi na istu stvar.

Davao sam link za edukaciju, da se ne ponavljam... mozda je malo matoro, ali je i dalje dobro.
Pojava postoji, cak stavise, nije nikakav fenomen, vec je sasvim normalna i prirodna. I ima joj leka, kako kada se vec desi, tako i u preventivi.

Da ne bih otvarao novu temu...

...znači i dalje imam one horizontalne linije preko cele širine ekrana (monitor je FS W19-1).
Vremenom sam naučio da ih malo ublažim koristeći Screen Saver, puštajući naizmenično belu pozadinu i sivu ali to mora da traje recimo 8 sati da bi se efekat ublažio a već nakon 2h sve je ponovo isto.
Postalo je nesnošljivo gledanje filmova sa svetlijim kadrovima. Inače ekran je u tom delu znači gornjem delu bitno topliji nego u donjem
...to sam naknadno primetio a leti zna da bude gotovo vreo.

Na sve to imam i neverovatno glupav problem, kada ga ugasim na "dugme" u toku noći i pa ga pokušam upaliti kada ustanem on prikazuje u potpunosti beo ekran,
tako da je potrebno više puta gašenje ne dugme da bi proradio... i svaki put sve više i više moram da ga palim-gasim da bi na kraju prikazao sliku...
i na to sam se navikao al' se na kraju desila i treća mana... neće da se upali uopšte, počinje da žmirka power dugme i to ne u nekom ritmu već kao kada negde ima kratak spoj... i to u žutoj i plavoj boji...
Na kraju sam uspeo da ga upalim, ni sam ne znam kako, i neću ga gasiti da bih mogao da ispratim odgovore.

Poznato je da ovaj monitor ne radi sa DVI izlazom na ATI kartama... i to bila mana br.4

Garancija mi traje još nekih godinu dana... pa se pitam šta da radim... jer ako mi uzmu monitor sada kada mi baš treba, na onih čuvenih 45 dana poludeću...

Molim za savet... iskustva prilikom reklamiranja monitora, bilo šta...

Poslednja izmena:
Iskreno moj savet ti je da monitor lepo odneses na reklamaciju i da se vise ne maltretiras. Sto se tice reklamacije tj perioda za vracanje moja iskustva kao prodavca govore da je to uglavnom 2-3 nedelje za monitore. Ono sto svakako mogu da ti dam kao preporuku je da od prodavca zatrazis ako je moguce neki monitor na koriscenje dok ne srede tvoj tj dok ga najverovatnije ne zamene.

a šta da očekujem... da mi ga poprave, zamene sa identičnim ili da mi daju neki izbor, tipa neki drugi monitor ili da recimo doplatim pa da uzmem neki 22" Samsung, LG, Asus...???

Znas kako mislim da ne mozes ocekivati direktnu zamenu, jel to se radi u nekim ekstremnim siuacijama (inspekcija, ili tek kupljen proizvod).Takodje vidim da ti je ostalo jos godinu dana do isteka garancije sto znaci da je verovatno proteklo jedno 2 god od kad si ga kupio tako da se vecina prodavaca ne upusta u zamenu uz doplatu. Posto je to monitor koji je u prodaji mislim da je najbolje da ti ga zamene ali tek kad ode kod dobavljaca. Ono sto mozes da predlozis je da ti daju neki na koriscenje dok ne dobijes nazad svoj. U principu sve je stvar "dobre" volje prodavca i eventualno politike firme.
Veruj mi sve je bolje od svakodnevnog maltretiranja koje ti imas sa tim monitorom koji je pritom u garanciji. Smogni snage i strpi se malo i vidi da izvuces nesto od njih

Svakako moraću da ga odnesem tek za neke dve nedelje jer do tada imam obaveza i monitor mi treba... nadam se da će preživeti :S:

Poenta je što mislim da moga modela nema više... tako ne verujem da će moći da mi daju isti monitor... šta u tom slučaju...???
Hoće li mi nuditi neki drugi model Fujitsu Siemens monitora tj. pandan mome ili...???

Jasno je da ne želim posle ovoga da imam ništa više sa tim brendom... zbog toga i pitam!

Poslednja izmena:
Kad je u pitanju realizacija garancije i kada kupljenog proizvoda prodavac vise nema na lageru dobavljaca tacnije uvoznika, jer se reklamacije realizuju kod uvoznika, onda ide sistem onaj pandan koji je najblizi ali kod koga uvoznik ima najveci rabat taj dobijas kao zamenu, primera radi dao si AGP graficku ali dobijes njen pandan PCI -e pa onda ti kazu poljubi ili ostavi, najgori moguci slucaj je da ces dobiti noviji monitor sa malo losijim performansama, kad ti realizuju reklamaciju ponovo dodjes ovde i kazes kako si prosao da i ostali znaju .... :wave:

koji je TFT monitor do 200e najbolji za igranje igrica i gledanje filmova?

Vrh Dno