Šta je novo?

da li tft monitore treba iskljucivati?

Dok sam imao matori CRT Samsung 1200NF od 23" svako veche pred spavanje sam ga gasio na dugme. Cetiri godine je radio bez problema, i na kraju sam ga prodao potpuno ispravnog

Dok sam imao matori CRT Samsung 1200NF od 23" svako veche pred spavanje sam ga gasio na dugme. Cetiri godine je radio bez problema, i na kraju sam ga prodao potpuno ispravnog

Dok sam imao matori CRT IBM P275 od 21" nikada ga nisam gasio na dugme. Cetiri godine je radio bez problema i jos uvek radi i potpuno je ispravan.

Negde sam pročitao da TFT monitore treba isključivati kada se ne koriste zbog same prirode TFT matrice koja se koristi u njima i koja i pored toga što je ugašena dobija napon i u stand by režimu.Kod CRT monitora nema veze, može stajati u stand by režimu non-stop.

2 CamBieL:
Pa i za to ima leka, vrlo lako moze da se otvori monitor, i iskljuci ta annoying diodica... ;)

Znaci nisam jedini koga ovo izludjuje, upravo iz tog razloga i ja svake noci pred spavanje gasim monitor, ne znam na cemu su ljudi iz samsunga bili kada su smislili taj detalj :cigar:
Ako moze malo opsirnije o ovome ? Jel komplikovano, da li se gubi garancija i slicno ?

Ja ga nekad ostavljam u Standby preko noći, a nekad gasim. Što se tiče matrice pod naponom dok je u standby, moje mišljenje je da tada ona nije pod naponom, to mi je nekako logično, da je kolo negde "ranije prekinuto". Zašto bi matrica bila pod naponom? Možda grešim, ali to je moje mišljenje.

Poz :wave:

ja moj tft LG 19" WIDE iskljucujem samo preko noci,sve ima svoj radni vek pa i monitor,i zasto bi ga trosio kad ga ne koristim....

Znaci nisam jedini koga ovo izludjuje, upravo iz tog razloga i ja svake noci pred spavanje gasim monitor, ne znam na cemu su ljudi iz samsunga bili kada su smislili taj detalj :cigar:
Ako moze malo opsirnije o ovome ? Jel komplikovano, da li se gubi garancija i slicno ?
Nisam ja to licno radio, posalji PM member-u Starter21.

Samo znam da je na nasledniku, 2032BW, to jako lepo reseno: em je intenzitet svetla slabiji i "lepse" je, prijatnije plave boje... em u meniju postoji stavka za smanjivanje inteziteta svetla u 5 koraka.

Mene nervira ova lampica sto gori pa ne mogu da zaspim i onda ga redovno vec gasim vise od 1god pa dokle radi nek radi.

Ja moj monitor vecinu vremena drzim na standby sem kad idem kuci za vikend ili odlazim negde na duze vreme. Mada mi se desavalo i da se ne iskljuci sam i ne pocne screensaver i da celu noc stoji jedan te isti prozor na njemu bez promena, ali nije bilo nikakvih "duhova" ni nakon ~10 sati.

Ha, ha, ha...

Draga deco ne da su URBANE LEGENDE NEGO STRASNO KAKO SU LEGENDARNE...

Prvi PC sa kojim sa sam se sreo davne 1988 kada sam poceo da radim je legenda zvana IBM 286XT i AT i oni su imali one lepe i robusne lepe monitore i testature (koje nisu tema ovog posta) nakon vise od 15 godina upotrebe racunari su otisli u penziju ali je par monitora prezivelo do dan danas i sta mislite da li na njima ima famoznih efekata DOS MASKI koje se vide nakon gasenja monitora, NEMA.

Duhovi i ostale karakondzule koje se navode za nove monitore ja ne vidjam a nemam bas neki monitor LG L204 WT, i ne gasim ga na dugme od kad sam ga kupio, pa nece valjda da me sluzi do groba nego cetiri pet godina i cio tuti. ;)

A sto je lik po svemu sudeci kupio felerican :mad: monitor koji nesto ne radi kako treba pa ima nekakve shtrafte i karakondzule je vise za reklamaciju istog :type: a ne za raspravu o urbanim legendama.

Ja te famozne duhove nakon gasenja monitora ili njegovog stanja mirovanja ne videh ni na jednom TFT monitoru do sad doduse nisam ih mnogo video 50-tak, niti na novijem CRT monitoru sem pomenutih monohromatskih iz 60tih godina proslog veka. :,,:

Ja moj Lg 19'' ne secam se kada sam iskljucio power na dugme, samo ugasim komp a on stoji na standby. i nije bilo problema...

@MaliAbner
Ne bih se slozio sa tobom po pitanju CRT monitora i to iz 2 razloga:
1. Na poslu imam nekoliko racunara na kojima se konstantno vrte neki programi i veruj mi, duhovi se i te kako vide [radi se o IBM e54 monitorima].
2. To nije urbana legenda, vec mana tehnologije koju bi ocigledno trebao malo da proucis pre ovakve izjave!
Duhovi ne nastaju ako ti 5-10h stoji ista slika... radi se o danima, mesecima [u zavisnosti od kvaliteta katodne cevi]

Lepo ste razmotrili sve mogucnosti. :) AJd' da i ja nesto pitam, sto nisam ovde procitao. Sta mislite, da li je bolje da se monitor stavlja u Standby ili da se samo ukljucuje Screen Saver bez Standby-a?

Kod mene posle 5 minuta screensaver a posle 20 turn off monitor i tako 5 godina na 753 samsung a sad i na novom inace non stop radi i prosli i ovaj

Ja screensaver ne koristim, postavio sam Turn off monitor na 5 minuta i to mi je sasvim dovoljno.

Pitam ovo zato sto ima prednosti i mana i jedno i drugo. Screen saver ne iskljucuje monitor ali rasterecuje ekran. Turn off gasi lampe i matricu, pa ne znam da li cesto gasenje i palenje istih moze da skodi (mada nisam do sada cuo da je ni na jednom monitoru crkla lampa). A opet u info-u monitor broji cikluse paljenja i gasenja, pa mi nije jasno zasto bi to radio ako nije bitno. Uzgred, kupio sam Samsung 961bw pre nekoliko dana pa cu uskoro da napisem koju rec o njemu ako nekog interesuje.

Naravno da nije resenje da ti se na svakih 5 minuta pali-gasi monitor, kao ni bilo koji drugi uredjaj, ali nema potrebe da ti monitor stalno stoji upaljen jer em odaje toplotu em trosi struju. Meni je kao i kod vecine scr.saver na 4-5 i gasenje na 20 minuta i to je zaista optimum.

Naravno da nije resenje da ti se na svakih 5 minuta pali-gasi monitor, kao ni bilo koji drugi uredjaj

Pa ni ne radi to paljenje-gašenje svaki čas - ja kada sam za kompom, aktivan sam, pa monitor nema vremena da se ugasi, a kada se ugasi posle 5 minuta, to je zato što tako i treba (pošto ne radim tada ništa na njemu). Eventualno isključim monitor na dugme ako gledam film preko komp-a na TV-u.

Da ali nema potrebe da monitor trpi svako tvoje pravljenje sendvica ili p*shanje :d

Mogao bih da se opkladim da je iskljucenje LCD montora na dugme isto kao StandBy rezim.

To dugme je taster, a to znaci da se na njega ne moze potpuno iskljuciti montor jer jedan deo elektronike mora da radi da bi mogao da ukljuci ceo monitor na pritisak tastera. Ne vidim logiku da takvo iskljucenje bude nesto drugacije od standby rezima (osim ako razlika nije u tome da li je ukljucen sklop koji prepoznaje da se na video ulazu pojavio signal).

Sto se tice zastite od poremecaja u mrezi, tu je jedini nacin zastite taj da iskljucite monitor sa mreze, vadjenjem utikaca.

A na kraju krajeva, svejedno je, kada je monitor iskljucen, iskljucen je ekran. Ostaje ukljucen samo sklop koji sluzi da ukljuci monitor.

HM... sto se tice TFTa verovatno jeste tako, ali CRT je sasvim druga prica, tj. nije isto staviti ga u stand by i iskljuciti ga na dugme.

EDIT: mada kada malo razmislim... [ovo je moje razmisljanje] kada ugasis na dugme ti mu trenutno oduzmes napajanje na svim komponentama koje se nalaze iza jedinice za napajanje, dok se u stand by-ju iskljucuje samo jedinica za prikaz iliti ekran... [tako neki princip ej bio kod CRTa pa sumnjam da su ista menjali]

Poslednja izmena:
Zasto se uopste opterecujete time, kada verovatno svi monitori sada dolaze sa 3 godine garancije? Kako stvari stoje i s obzirom na kretanje cena, retko ko ce uopste drzati monitor 3+ godina...

Ovo nije opteretjivanje, nego razgovor i razmena misljenja... neko se jednostavno ne zadovoljava sa tim da mu u servisu sastave racunar on ga donese qtji, poveze i to je to, a zbog takvih ljudi zaista postoje ovakva mesta! 90% postova na forumu je smetje, tacnije netacni podaci i misljenja, ali je to imak razmena iskustva i neko ce na kraju dotji i retji: "ej, to nije tako" i podeliti korisnu informaciju ljudima koje to zanima!

Slazem se sa tobom @nsviper. A i bolje je monitor malo manje maltretirati ako se ne mora, pa da te lepo sluzi te 3 godine. Nece prodavci bas uvek da uvaze garanciju za svaku sitnicu koja bi ti smetala, a koju si mozda mogao da sprecis. Uostalom ne znam ni kakva je situacija kod pregorevanja, prodavac uvek moze da kaze da je to zbog strujnog udara i da ti ne uvazi garanciju. Ovo je narocito problem kod egzoticnijih stvari, kojih nema uvek na kilo na lageru.

Slazem se sa tobom @nsviper. A i bolje je monitor malo manje maltretirati ako se ne mora, pa da te lepo sluzi te 3 godine. Nece prodavci bas uvek da uvaze garanciju za svaku sitnicu koja bi ti smetala, a koju si mozda mogao da sprecis. Uostalom ne znam ni kakva je situacija kod pregorevanja, prodavac uvek moze da kaze da je to zbog strujnog udara i da ti ne uvazi garanciju. Ovo je narocito problem kod egzoticnijih stvari, kojih nema uvek na kilo na lageru.

NHF ali stvarno si odvalio...
Prodavac nema apsolutno nikakve veze sa resavanjem reklamacija. Posto ovde pricate o monitorima, dok strucno lice ne pregleda monitor NIKO ne moze da kaze zasto ne radi i nema prava da uvazi ili ne uvazi garanciju.

Nije bas tako. Kada budes imao problem, promenices misljenje. Pod prodavcem sam mislio na firmu, a ne na osobu...

Juce kupih jedan domaci casopis koji kosta 79din(da ne reklamiram,izlazi svakog drugog utorka ;) i u njemu je bas lepo objasnjena ova tema. Vredi procitati!

Pa kako cemo mi da procitamo, ako ne znamo koji je casopis u pitanju? :)

Nije bas tako. Kada budes imao problem, promenices misljenje. Pod prodavcem sam mislio na firmu, a ne na osobu...

Ok, to je druga stvar, mada, postoje ozbiljne firme i neozbiljne firme...ja pazarim u ozbiljnim firmama...

Nazad
Vrh Dno