Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Baš tako, Zen DAC (iako nije skup) ima tu neku toplinu i „analogni“ šmek, pogotovo uz Tannoy i sa uključenim TrueBass - zato sam ga i prvog uzeo, čisto zbog toga kako se ponašao u tom setapu. DacMagic sam kupio prošlog leta, više iz želje nego potrebe - od kad se pojavio bio mi je „grail“ DAC koji sam hteo da imam.:D
Tada sam uzeo i Adam Audio monitore, i zanimljivo je da se Cambridge Audio bolje uklopio s njima.:unsure:
A generalno, gledam ga i kao ulog za budućnost, kad dođe vreme za neke ozbiljnije monitore.:)

A šta praktično znači da ne može da se isključi MQA podrška DacMagic kao što si napisao?

@gvlada
Upravo to. Nisu svi utisci svedivi na brojke, i to ne znači da ih izmišljamo. Ako ne znamo kako da izmerimo nešto, ne znači da to ne postoji - isto kao kod udobnosti stolice ili kvaliteta vina. Čuješ, osetiš, koristiš - ne meriš svaki put šublerom.🙂
Najbolji primer za to su sistemi čiji visokotonci imaju mogućnost reprodukcije daleko iznad 20Khz. Neiskusan čovek će reći, koja je poenta toga ako ljudsko uho ne čuje ništa preko 20Khz. A sutuacija je još gora kako starimo...

Ja sam odavno izašao iz ove hifi priče, i rasprave na tu temu, jer postoji mnogo varijabli koje utiču na to kako će neki sistem "da svira" gde je najbitnija varijabla sama muzika koju slušate i kvalitet njene produkcije. Menjajući razne sisteme, vi neprekidno i nesvesno tražite sistem koji će vašu muziku ofarbati na način koji se vama sviđa i koji vama leži. Na žalost, ono što se sviđa vama, se ne sviđa meni, i obrnuto.

A šta praktično znači da ne može da se isključi MQA podrška DacMagic kao što si napisao?
Da DacMagic 200M uvek radi neki deo MQA dekodiranja (tzv. „rendering“) što znači da svaki digitalni signal koji uđe - bez obzira da li je MQA ili običan FLAC – uvek prolazi kroz deo MQA obrade pre nego što postane analogni signal na izlazu. To mnogima smeta jer žele da čuju originalni, neprocesuirani zvuk, bez dodatnog DSP-a koji se ne može zaobići.🙂
Inače, DacMagic 200M je zvučno odličan uređaj, pogotovo u kontekstu preciznosti, dinamike i neutralnosti. Ima vrlo čiste izlaze, balansirane konekcije, solidan DAC čip (dual ESS Sabre), i generalno je tehnički vrlo jak (pogotovo za taj novac).
Što se MQA tiče - to ne umanjuje njegov kvalitet, ali je iritantno što se ne može isključiti, jer znači da uvek postoji deo obrade koji ne možeš kontrolisati. Ako si audio purista ili želiš potpuno čist lanac signala, to može biti minus.
Ukratko - nije za svačiji ukus i ne za svaki set zvučnika.😉

Poslednja izmena:
Skroz mi je u redu objašnjenje da svaki proizvođač neki svoj šmek daje celom uređaju, tj. nije samo konverzija u pitanju, već začini malo. Šta me i dalje buni, vezano za detaljnost, gde je usko grlo u kom detalji mogu nestati tokom DA konverzije, a da u komponentama koje slede to nije moguće podesiti? Šta može da ih pojede, sem da uređaj nije dobro realizovan? Ako jeste, sve je tu, samo različito naglašeno?

Ok, istestirali ste razne DAC, a ostalo sve je konstanta, uz hendikep da je podešeno po svom ukusu u odnosu na primarni DAC koji koristite. Zašto neki drugi DAC (ako pretpostavimo da nema neki problem u dizajnu ili izradi) ne bi mogao da se uz male korekcije ekvilajzera podesio da zvuči isto?
Ako je DAC tehnički ispravno realizovan, u smislu niske distorzije, niskog jittera, i dobrog analognog izlaznog stepena - onda da, svi detalji su tu, ništa nije "pojedeno", samo je drugačije naglašeno ili prezentovano.

Ono što stvara razliku u "detaljnosti" nije to što jedan DAC "pojede" informacije, već način na koji ih isporuči: neki zvuče zategnuto i brzo, drugi mekše i „šire“, treći imaju izraženiji gornji ili donji kraj (visoki i niski tonovi). To dolazi iz:
  • analognog izlaznog stepena (filteri, op-ampovi, pasivne komponente),
  • načina filtriranja (digitalnih i analognog),
  • i ponekad suptilnih DSP intervencija (kao kod MQA, TrueBass i slično).
EQ može donekle da približi zvučni potpis, ali ne može da promeni način na koji DAC reaguje na dinamiku, transijente ili mikrodinamiku - a to je ono što ljudi često opisuju kao "detalje" ili "prostor".

Zato dva ispravna DAC-a mogu merenjima biti skoro ista, ali u praksi ostavljati drugačiji utisak - jer način serviranja informacije ima ogroman psihološki efekat na percepciju "detalja".

Poslednja izmena:
@Shomi22 drugim rečima, DAC u muzici pristup, ne daj bože na MRI skeneru da neko primeni. :D

Dopada mi se objasnjenje. Nema razloga u tom slučaju za ikakve frikcije ovde, ceo uređaj A drugačije malo radi nego ceo uređaj B, iako je u srcu praktično ista DA konverzija, u smislu prvog nivoa transformacije. Šta se dalje dešava, njihova stvar. Pečena pica je pečena pica, ali iz picerije B ti se jednostavno više sviđa.

Baš tako. U medicini, kao na MRI skeneru, nema mesta za „toplinu“ ili bilo kakvu umetničku slobodu u signalu - mora da bude 100% precizno, bez ikakvog odstupanja. Kad bi neko tamo namerno „zagrejao“ ili promenio signal, bukvalno bi završio u zatvoru! 😄

Ali u muzici? Tu je ta „toplina“ i lični šmek često baš ono što tražimo. Zato je audio svet pun malih začina i razlika koje merenjima nisu lako uhvatljive, ali nama prijaju za uši.

DAC je kao kuvar: svi znaju da se koristi voda, brašno i paradajz, ali kod jednog osetiš da je baba iz Napulja šapnula recept. I naravno - nećeš meriti picu osciloskopom, nego ustima.

@Dark Magician da li ovo ima efekta ako ugasim na eksternoj zvučnoj koja je u računaru?

Koristi li neko ovde kojim slučajem Fiio K11 R2R?

Prdnuo SMSL SU-1 posle 3 meseca. Malo sam častio i servis pojačala, jer kontam naravno da je otišlo pojačalo, ipak ima 40 godina, nisam ni proverio dal radi bez DAC-a. Ali Japanac je Japanac, Kinez je Kinez. Najogre od svega, kad sam počeo da koristim DAC nisam ni čuo neku veliku razliku, ali sad kad sam se vratio na integrušu ne mogu da podnesem ovaj zvuk.

Pozz, ljudi.

Da li je Topping DX1 za €106 dobra kupovina? Muziku slušam preko slušalica, tako da mi treba isključivo za tu svrhu. Nisam sad neki veliki audiofil, tako da mislim da bi mi uređaj te cenovne kategorije završavao posao. Bitno mi je da daje solidan zvuk, da je pouzdan i dugotrajan i da ima drajvere za W11, što ovaj i ima. Mislim, nije meni problem da se pružim i za dosta skuplji uređaj, samo mislim da bi bio overkill za moje potrebe.

Ok je, mada bih za te pare verovatno pre uzeo iFi Zen Air Dac (12000 din, račun, domaća garancija), ili bih dodao još 3 crvene za FiiO K11.

Ništa, onda će jedan od ova dva koja si naveo da padne. Kao što kažeš, ipak su iz radnje i sa garancijom. Hvala! 😀

Ništa, onda će jedan od ova dva koja si naveo da padne. Kao što kažeš, ipak su iz radnje i sa garancijom. Hvala! 😀
Sad vidim (navodno nov) FiiO K5 Pro ESS, 135€ na KP. Za te pare teško da može da se nađe nešto bolje.
Tu je i jedan polovan za 13k din.

Ja sam ovih dana istraživao i vidim da je ovaj K11 R2R, po mišljenju mnogih, prava stvar, jer je FiiO uspeo da napravi nešto što do tog trenutka koštalo mnogo, mnogo više.

Tako da, prvo sam mislio nešto do €100, ali sad vidim da je bolje dati nešto više za pravu makinu. Samo što je ova cena za R2R kod nas u radnjama nerealna, a na KP ga još nema.

Taj K5 nisam istraživao, ali ako je dobar, možda ga uzmem u obzir.

Bukvalno danas istekla akcija za R2R na Aliju, ali svakako pre kupovine najbolje da probaš, dosta zavisi i od ostatka sistema. Meni je R2R legao na moj sistem jer su Kef Q350 zvučnici sami po sebi oštri i analitični i taj DAC mu je taman ublažio to, bez gubitka detalja a solidno povećao scenu, dubinu, separaciju... Delta sigma sa ESS čipom ima sve te karakteristike, samo su dodatno izrazeni visoki tonovi, što mi u kombinaciji sa zvučnicima koje imam nije leglo kao vrhunski srednji tonovi i vokali kod R2R, tako da dosta stvari tu igra ulogu i najbolje je testirati i gledati da se uklopi sa ostatkom tvog sistema...

Ja sam ovih dana istraživao i vidim da je ovaj K11 R2R, po mišljenju mnogih, prava stvar, jer je FiiO uspeo da napravi nešto što do tog trenutka koštalo mnogo, mnogo više.

Tako da, prvo sam mislio nešto do €100, ali sad vidim da je bolje dati nešto više za pravu makinu. Samo što je ova cena za R2R kod nas u radnjama nerealna, a na KP ga još nema.

Taj K5 nisam istraživao, ali ako je dobar, možda ga uzmem u obzir.
K7 je najbolja kupovina do 300 evra, ali on košta oko 27k din, a ti si krenuo sa budžetom od 100 evra, pa zato nisam navodio taj model.

K5 Pro (AKM) koristim punih 5 godina, i još nisam našao neki poseban razlog za apgrejd, posebno ne DAC/AMP na koji bih prešao. Sudeći po iskustvima sa neta, ima smisla preći samo na K9 ili neki bolji uređaj, a K9 košta preko 60k din, plus naše prodavnice još nisu dobile AKM verziju.

https://ichos-reviews.com/fiio-k5-pro-ess-review/
https://headphone.guru/fiio-k5-pro-ess-desktop-dac-headphone-amplifier/

ja bih od Topping išao na TOPPING E30 , li punu verziju sa daljinskim, ne lajt.
Kakav je u poredjenju sa K11 R2R? Imam vec E30, ali proradio mi crv pa se razmisljam da li da prelazim na K11 R2R.

Купи К11 и нећеш да погрешиш. R2R прилично боји звук док је К11 чист и аналитичан. Да не причам да није вредно да додаш 6200 динара за R2R...

K7 je najbolja kupovina do 300 evra, ali on košta oko 27k din, a ti si krenuo sa budžetom od 100 evra, pa zato nisam navodio taj model.

K5 Pro (AKM) koristim punih 5 godina, i još nisam našao neki poseban razlog za apgrejd, posebno ne DAC/AMP na koji bih prešao. Sudeći po iskustvima sa neta, ima smisla preći samo na K9 ili neki bolji uređaj, a K9 košta preko 60k din, plus naše prodavnice još nisu dobile AKM verziju.

https://ichos-reviews.com/fiio-k5-pro-ess-review/
https://headphone.guru/fiio-k5-pro-ess-desktop-dac-headphone-amplifier/
Ima K9 i za manje pare od tih 66 hiljada 😉

@tesseract
Ako ti je cilj da DAC/AMP koristiš isključivo za slušalice i ne zalaziš previše u “audiofilske vode”, Topping DX1 jeste solidan izbor - čist zvuk, pouzdan rad, drajveri za W11, sve štima. Ali sa današnjim cenama, za tih 106€ realno možeš bolje da prođeš.

Konkretno, FiiO K11 je trenutno možda najbolji uređaj do 150€ - imaš više snage, bolji interfejs (ekran, više ulaza/izlaza), kvalitetan, precizan zvuk koji nije suv kao neki Topping modeli. Nije R2R verzija, već običan K11 - ali upravo ta varijanta ima vrlo dobar balans između čistoće i "muzikalnosti".

Ako ti je budžet baš fiksno 100€, ja bih pre išao na iFi Zen Air DAC nego DX1 - topliji, opušteniji zvuk i domaća garancija su lepa prednost, pogotovo ako ne planiraš da se cimaš s uvozom i servisima.

Ukratko:
  • DX1 je OK, ali nije best buy
  • K11 (obični) je trenutno najbolja kupovina za malo iznad 100€
  • Zen Air DAC je bolja alternativa DX1 ako ostaješ na 100€

Sve zavisi šta ti više leži - neutralna analitika ili malo topliji, relaksiraniji zvuk. Ali generalno, ako možeš da dodaš tih 15–20€, idi na K11 i rešio si sve na duži rok.😉

Jos jedan Glas za K11 obicni,
ili Zen Air Dac zavisno od budzeta.

Dobro, ja sam kao gledao nešto za 100-ak evra ali, u suštini, nemam sad neko ograničenje što se budžeta tiče. Nego, da ne dajem pare za neki dosta skuplji uređaj čiji potencijal nikad neću da iskoristim, jer će mi služiti bukvalno samo za slušalice. Nije problem ni K7, nego ne znam treba li mi? xD

Imam dvoje niskobudžetnih slušalica od JBL-a i iSK HP-980, a planiram uskoro da uzmem BD 770 PRO, a kasnije i jedan ATH-M50x. Voleo bih da ih imam oboje, jer su stvarno legendarne slušalice. Za njih je K7 verovatno overkill i ovaj K11 (ili R2R) bi izgleda bio taman. Od muzike se najviše sluša Psytrance, ali i Rock i Metal.

U svakom slučaju, hvala svima na sugestijama i vremenu!

К7, барем по спецификацијама, делује осетно јаче од К11 а ценовно је скоро двапут скупљи. К11 тренутно има код нас да се купи за 16000 динара.

Razlika u kvalitetu zvuka između K5 Pro i K7 je veoma mala, K5 Pro ima čak i malo jači single-ended out, dok K7 kao bonus nudi balanced out sa više snage. Ali oba uređaja imaju više nego dovoljno dobra pojačala za najmanje 90% slušalica koje će prosečan korisnik ikada koristiti. Oba modela imaju moćnija pojačala od K11, po kvalitetu zvuka su tu negde, s tim što kažu da K5 Pro i K7 imaju malo puniji, topliji zvuk od K11.

Fazon je što trenutno (navodno) nov K5 Pro ESS može da se nađe za 135 evra, oko 100 evra manje od novog K7, tako da se K5 Pro definitivno više isplati u ovom slučaju.

Imam dvoje niskobudžetnih slušalica od JBL-a i iSK HP-980, a planiram uskoro da uzmem BD 770 PRO, a kasnije i jedan ATH-M50x. Voleo bih da ih imam oboje, jer su stvarno legendarne slušalice. Za njih je K7 verovatno overkill i ovaj K11 (ili R2R) bi izgleda bio taman. Od muzike se najviše sluša Psytrance, ali i Rock i Metal.
Polako sa izborom slušalica. Danas je izbor ogroman, a modeli koje si naveo (DT 770 Pro i M50x) su ok ali prevaziđeni u toj klasi, posebno zvučno.
Za žanrove koje si naveo, DT 700 Pro X (closed-back) i DT 900 Pro X (semi-open) su bolji izbor, sa ili bez EQ-a. Pre 2-3 godine su čak i proglašene za jedne od najboljih slušalica do 400$, a generalno briljiraju u tim žanrovima.
https://www.headfonia.com/beyerdynamic-dt-700-pro-x-review/3/
https://www.headfonia.com/beyerdynamic-dt-900-pro-x-review/3/

Od malo jeftinijih modela, tu su i odlične FiiO FT1 (oko 20k din. u srb) - https://www.headfonia.com/fiio-ft1-review/4/

Poslednja izmena:
U slučaju da slušaš sa slušalicama onda je K11 R2R definitivno najtanje rešenje jer ima slabije pojačalo i od K11 modela za 100mv a K5 Pro isto toliko jače od K11, kao DAC za stereo sistem je druga priča, ali kao DAC/AMP R2R definitivno najtanji tu, drugar je probao kod mene Beyerdynamic DT 990 PRO i DT 880 PRO sluške i nije bio zadovoljan, tako da što kaže @hsv.stoned K5 Pro ESS izgleda najboje rešenje u toj situaciji.

Tačno bih napravio neku grešku da nema vaših sugestija. Ja, kao, gledam testove na netu, pa donesem pogrešan zaključak 😅

Cena K5 na KP je izgleda anomalija. U našim radnjama je K7 samo malo skuplji od K5, tako da će izgleda pasti on...

Da znaš da sam razmišljao o tom novom BD 700 Pro X! Kod 770 me nervira što ima fiksni kabl. Sad još kad sam čuo potvrdu da su u pitanju vrhunske slušalice, mislim da sam doneo odluku.

Bre, kad sam dao €200 devojci za Moninu torbicu, mogu i sebe da počastim jednim dobrim dac-om i slušalicama 🤣

Skoro 2 godine DT 900 Pro X + K5 Pro mi je omiljena kombinacija, od svih slušalica koje koristim te Beyedynamic su mi najbolje ''legle'', najbolji zvuk plus odlično reaguju na promene EQ, pa postoji veliki broj preseta po netu, od kojih je oratory1990 najpopularniji (ja koristim light custom EQ, ili flat).

E sad, ako ne planiraš pravljenje neke mini kolekcije, ili nabavku nekih baš zahtevnih slušalica, onda na kraju i nije toliko bitno da li je DAC/AMP iFi Zen DAC V2/V3, K11, K5 Pro, K7. Npr. za DT 700 Pro X ili FiiO FT1, svako od ovih pojačala je više nego dovoljno jako, a i generalno svi ti uređaji zvuče slično, osim možda K11, koji ima najsvetliji zvuk (ostali su malo toplijeg, punijeg zvuka).

Ako budžet dozvoljava K7, onda je to-to, ne postoji bolji DAC/AMP za te pare u domaćim prodavnicama.

Ali tu dolazimo do paradoksa, da su pristupačna pojačala sve moćnija, a slušalice sve manje zahtevne. U prevodu, DT 700 Pro X (važi i za DT 900 Pro X) bi koristio sa K7 u low gain modu, plus bi morao da paziš koliko je pojačan zvuk, jer su te slušalice takvih karakteristika da čak i low gain odvrnut na maks. može da im ošteti drajvere.

https://diyaudioheaven.wordpress.com/headphones/measurements/brands-a-i/dt-700-pro-x/

The DT 700 PRO X can easily be driven from phones and portable players and play quite loud. Also quite for commuting.
This headphone can be used in studios and will work great for monitoring and can also be used for enjoying music.
One thing that one has to take in mind in a studio. The driver is easily blown up due to its low power rating. Accidentally increasing the volume while it is lying around can kill this headphone.

Ovo nije mana zbog koje treba izbegavati tu kombinaciju, ali je potreban oprez.

E sad, da li uzeti DT 700 Pro X ili FiiO FT1, to već ne znam. Beyerdynamic imaju neutralniji zvuk, FiiO topliji, oba modela su closed-back, što znači bolju izolaciju od open-back slušalica, ali i malo manju pozornicu (soundstage).

Vrh Dno