Šta je novo?

Da li meni uopste treba DAC? (DAC FAQ tema)

Baš tako, Zen DAC (iako nije skup) ima tu neku toplinu i „analogni“ šmek, pogotovo uz Tannoy i sa uključenim TrueBass - zato sam ga i prvog uzeo, čisto zbog toga kako se ponašao u tom setapu. DacMagic sam kupio prošlog leta, više iz želje nego potrebe - od kad se pojavio bio mi je „grail“ DAC koji sam hteo da imam.:D
Tada sam uzeo i Adam Audio monitore, i zanimljivo je da se Cambridge Audio bolje uklopio s njima.:unsure:
A generalno, gledam ga i kao ulog za budućnost, kad dođe vreme za neke ozbiljnije monitore.:)

A šta praktično znači da ne može da se isključi MQA podrška DacMagic kao što si napisao?

@gvlada
Upravo to. Nisu svi utisci svedivi na brojke, i to ne znači da ih izmišljamo. Ako ne znamo kako da izmerimo nešto, ne znači da to ne postoji - isto kao kod udobnosti stolice ili kvaliteta vina. Čuješ, osetiš, koristiš - ne meriš svaki put šublerom.🙂
Najbolji primer za to su sistemi čiji visokotonci imaju mogućnost reprodukcije daleko iznad 20Khz. Neiskusan čovek će reći, koja je poenta toga ako ljudsko uho ne čuje ništa preko 20Khz. A sutuacija je još gora kako starimo...

Ja sam odavno izašao iz ove hifi priče, i rasprave na tu temu, jer postoji mnogo varijabli koje utiču na to kako će neki sistem "da svira" gde je najbitnija varijabla sama muzika koju slušate i kvalitet njene produkcije. Menjajući razne sisteme, vi neprekidno i nesvesno tražite sistem koji će vašu muziku ofarbati na način koji se vama sviđa i koji vama leži. Na žalost, ono što se sviđa vama, se ne sviđa meni, i obrnuto.

A šta praktično znači da ne može da se isključi MQA podrška DacMagic kao što si napisao?
Da DacMagic 200M uvek radi neki deo MQA dekodiranja (tzv. „rendering“) što znači da svaki digitalni signal koji uđe - bez obzira da li je MQA ili običan FLAC – uvek prolazi kroz deo MQA obrade pre nego što postane analogni signal na izlazu. To mnogima smeta jer žele da čuju originalni, neprocesuirani zvuk, bez dodatnog DSP-a koji se ne može zaobići.🙂
Inače, DacMagic 200M je zvučno odličan uređaj, pogotovo u kontekstu preciznosti, dinamike i neutralnosti. Ima vrlo čiste izlaze, balansirane konekcije, solidan DAC čip (dual ESS Sabre), i generalno je tehnički vrlo jak (pogotovo za taj novac).
Što se MQA tiče - to ne umanjuje njegov kvalitet, ali je iritantno što se ne može isključiti, jer znači da uvek postoji deo obrade koji ne možeš kontrolisati. Ako si audio purista ili želiš potpuno čist lanac signala, to može biti minus.
Ukratko - nije za svačiji ukus i ne za svaki set zvučnika.😉

Poslednja izmena:
Skroz mi je u redu objašnjenje da svaki proizvođač neki svoj šmek daje celom uređaju, tj. nije samo konverzija u pitanju, već začini malo. Šta me i dalje buni, vezano za detaljnost, gde je usko grlo u kom detalji mogu nestati tokom DA konverzije, a da u komponentama koje slede to nije moguće podesiti? Šta može da ih pojede, sem da uređaj nije dobro realizovan? Ako jeste, sve je tu, samo različito naglašeno?

Ok, istestirali ste razne DAC, a ostalo sve je konstanta, uz hendikep da je podešeno po svom ukusu u odnosu na primarni DAC koji koristite. Zašto neki drugi DAC (ako pretpostavimo da nema neki problem u dizajnu ili izradi) ne bi mogao da se uz male korekcije ekvilajzera podesio da zvuči isto?
Ako je DAC tehnički ispravno realizovan, u smislu niske distorzije, niskog jittera, i dobrog analognog izlaznog stepena - onda da, svi detalji su tu, ništa nije "pojedeno", samo je drugačije naglašeno ili prezentovano.

Ono što stvara razliku u "detaljnosti" nije to što jedan DAC "pojede" informacije, već način na koji ih isporuči: neki zvuče zategnuto i brzo, drugi mekše i „šire“, treći imaju izraženiji gornji ili donji kraj (visoki i niski tonovi). To dolazi iz:
  • analognog izlaznog stepena (filteri, op-ampovi, pasivne komponente),
  • načina filtriranja (digitalnih i analognog),
  • i ponekad suptilnih DSP intervencija (kao kod MQA, TrueBass i slično).
EQ može donekle da približi zvučni potpis, ali ne može da promeni način na koji DAC reaguje na dinamiku, transijente ili mikrodinamiku - a to je ono što ljudi često opisuju kao "detalje" ili "prostor".

Zato dva ispravna DAC-a mogu merenjima biti skoro ista, ali u praksi ostavljati drugačiji utisak - jer način serviranja informacije ima ogroman psihološki efekat na percepciju "detalja".

Poslednja izmena:
@Shomi22 drugim rečima, DAC u muzici pristup, ne daj bože na MRI skeneru da neko primeni. :D

Dopada mi se objasnjenje. Nema razloga u tom slučaju za ikakve frikcije ovde, ceo uređaj A drugačije malo radi nego ceo uređaj B, iako je u srcu praktično ista DA konverzija, u smislu prvog nivoa transformacije. Šta se dalje dešava, njihova stvar. Pečena pica je pečena pica, ali iz picerije B ti se jednostavno više sviđa.

Baš tako. U medicini, kao na MRI skeneru, nema mesta za „toplinu“ ili bilo kakvu umetničku slobodu u signalu - mora da bude 100% precizno, bez ikakvog odstupanja. Kad bi neko tamo namerno „zagrejao“ ili promenio signal, bukvalno bi završio u zatvoru! 😄

Ali u muzici? Tu je ta „toplina“ i lični šmek često baš ono što tražimo. Zato je audio svet pun malih začina i razlika koje merenjima nisu lako uhvatljive, ali nama prijaju za uši.

DAC je kao kuvar: svi znaju da se koristi voda, brašno i paradajz, ali kod jednog osetiš da je baba iz Napulja šapnula recept. I naravno - nećeš meriti picu osciloskopom, nego ustima.

@Dark Magician da li ovo ima efekta ako ugasim na eksternoj zvučnoj koja je u računaru?

Koristi li neko ovde kojim slučajem Fiio K11 R2R?

Prdnuo SMSL SU-1 posle 3 meseca. Malo sam častio i servis pojačala, jer kontam naravno da je otišlo pojačalo, ipak ima 40 godina, nisam ni proverio dal radi bez DAC-a. Ali Japanac je Japanac, Kinez je Kinez. Najogre od svega, kad sam počeo da koristim DAC nisam ni čuo neku veliku razliku, ali sad kad sam se vratio na integrušu ne mogu da podnesem ovaj zvuk.

Pozz, ljudi.

Da li je Topping DX1 za €106 dobra kupovina? Muziku slušam preko slušalica, tako da mi treba isključivo za tu svrhu. Nisam sad neki veliki audiofil, tako da mislim da bi mi uređaj te cenovne kategorije završavao posao. Bitno mi je da daje solidan zvuk, da je pouzdan i dugotrajan i da ima drajvere za W11, što ovaj i ima. Mislim, nije meni problem da se pružim i za dosta skuplji uređaj, samo mislim da bi bio overkill za moje potrebe.

Ok je, mada bih za te pare verovatno pre uzeo iFi Zen Air Dac (12000 din, račun, domaća garancija), ili bih dodao još 3 crvene za FiiO K11.

Ništa, onda će jedan od ova dva koja si naveo da padne. Kao što kažeš, ipak su iz radnje i sa garancijom. Hvala! 😀

Nazad
Vrh Dno