Trazio nesto po fiokama i naletim na no name chajniz dac koji stoji godinama, koji je bio zamena za riknutu zvucnu na starom laptopu. Uzet na neciju preporuku kako dobro radi za sitne pare.
Setim se da imam Speaka dac, pa se setih ove teme te rekoh da testiramo kada vec imam vise komada imam pri ruci. Tu sam se zeznuo...
Iako sam pokusavao svasta, nikako nisam uspeo uspesno da snimim direktno dacove (citaj bez muljanja signala i nenormalnih sumova) zahvaljujuci losim kablovima i adapterima, jer nikada nisam ni pomislio da cu ih snimati direktno.
A ovo sam radio prvenstveno iz znatizelje, i takodje nisam ljubitelj "argumentovanja" bez makar nekog pokusaja testiranja ili slicnog, odnosno da dam nasem
@Dark Magician fer sansu u nasem sveopstem "prepucavanju".
Znaci ´vako - igrao sam se sa 5 dac-ova:
- Chajna no name - cena neka bude 7e (secam se da je bilo ispod 10)
- Speaka USB dac - koji je navodno klon famoznog DragonFly i kojeg je nadmasio, uzet na akciji za 10e pre x godina, videh prosle godine da su bili oko 50e, vise ih nema u ponudi - full review ovde: https://www.audiosciencereview.com/...-speaka-usb-dac-and-headphone-amplifier.2423/
- M-Audio Duo - nisam nasao krsten review, uzet na akciji za 30e, trenutna cena oko 50e
- Sennheiser gsx 1200 - cist gejming dac, dizajniran za fps igre, cena bila 250e, uzet za 80e direkt od Senn
- Audient Evo 4 - cena oko 115e, uzet pre 3 god za iste pare, full review ovde: https://www.audiosciencereview.com/...s/audient-evo-4-audio-interface-review.51434/
Hteo sam da testiram i na zvucnicima ali posto ne mogu svi dac direkt na njih, sve je islo preko BeyerDynamic DT 880 Pro od 250 Ohma, poznate po neutralnom flet zvuku, zbog cega ih (izmedju ostalog) i preferiram.
Probao sam i Sennheiser HD590, ali zbog napucanih basova i visokih kao i ubijenih srednjih sam ih izbacio iz price.
Pustao vise hi res pesama sa Tidal, hi res iz moje kolekcije i par dsd semplova. Uglavnom sam se vrteo oko Tidal i country muzike jer americki kauboji znaju kako se radi produkcija + nema previse elektronike, tipa ovakvo nesto, sto je na Tidalu 24bit 96kHz flac:
Pesma ima lepo balansiran stage, nista nije prenaglaseno, sa dosta sitnih detalja, koji ce biti presudni u prici, uzecu start pesme kao referencu.
Nisam slusao pesme sa slusam celu pesmu ili deo pesme vec sam isao sa pustim pesmu i aha, ovde je prigusena sekvenca nekog instrumenta "tamo negde levo u pozadini pesme" ili neki insteresantan priguseni detalj i do smrti sam "cedio" taj detalj na svim dac, i tako xyz puta u krug sa xyz detalja tipa od zvuka zatvaranja kontra cinele u rok sekvenci, prigusene akustare u country do pucanja niti struna na gudalima Berlinske filharmonije dok su izvodili Betovenovu sedmu.
- Senn - u startu odmah otpisan. On je fenomenalan za fps igre ali za muziku je uzas, cak je losije zvucao od no name kineza. Svi detalji su ubijeni, sve je izmesano u jednoj tacKi u centru mozga, nula stejdza. Jos jedan dokaz koliko su bili pohlepni iz Senn sa ovim modelom. Ali da budemo fer plej, ovaj dac je pravljen za kompetitiv gejming, za GSP seriju sluski i stvarno dobro radi sa njima (cak i muzika), ali opet za te pare...
- Chajna no name - iznenadjujuce dobar zvuk za 7e, obrisao je pod sa Senn. Sve bi bilo super da nema shuma i distorzije kao i totalni gubitak nekih detalja, kao i prenaglasavanje visokotonskih detalja ali vise u vidu shuma, najuzi stejdz od ostalih (osim Senn). Tipa prigusena akustara u pozadini gde lik svira ritam sa prigusenim zicama u pocetku gore navedene pesme zvuci kao neki shum u pozadini, bas moras da se "napregnes" da prepoznas sta je. Kada sam prvi put pustio preko njega ovu pesmu, reakcija je bila sta koji... dok nisam "naucio" kako da slusam.
- Speaka - kinez nema sta da trazi pored nje. Svi detalji su tu ali nekako kao da su priguseniji, blago mutniji, nema onog "pin point-ovanja" gde je detalj u pesmi vec u fazonu aha, tu je detalj, samo ne znam da li je malcice blize ili malcice dalje. Stejdz onako, ima ga... Ali za 10e koliko me kostao, fenomenalan dac.
- M Audio Duo - iako je entry level dac za recording, svi detalji su tu, ali sa naglasenim visim tonovima, da tako nazovem. Jednostavno su vise naglaseni i ponekad toliko da onu prigusenu akustaru nisam mogao da odredim na prvu gde je tacno u prostoru kao kod Speaka, dok i ovaj dac nisam naucio kako da slusam. Stejdz solidan ali deluje manji zbog naglasenih. Za 50e i sta sve nudi od opcija za entry, mislim da je jako dobar dac.
- Audient Evo 4 - sve je umereno, cisto, tacni detalji sa tacnom orijentacijom, najsiri stejdz. Recimo jedna od velikih razlika u odnosu na kineza je da ako se linearni (kontinualni) bas u nekoj elektronici lagano pojavljuje i pojacava, kod Evo cujem ranije od najtiseg dok kod kineza kao da uskoci pa krene da se pojacava. kod country gitare, bendzo, violine tacno pozicioniram u pesmi. Moracu da maznem od komsije Scarlet i Toping da uporedim sa njima (opet).
Da ne davim previse, to su najvece mane.
Moram priznati da je bilo stvarno zanimljivo igrati se sa ovim i sta ce sve ispasti iz svega i da budemo fer ka suprotnoj strani, ovde imamo par problema u prici:
Prvi je Evo dac i prateci hw, koji koristim svakodnevno vec 3 godine, i dalje me odusevljava preciznoscu detalja. Ali ti detalji su tu samo sa BD i na zvucnicima koje sam namestio za svoje potrebe.
Cim ubodem nesto drugo, to sve degradira i to debelo, kao sa HD sluskama.
A posle 3 godine sluh se "stapa" sa sistemom i sta god da probas novo, mora biti MNOGO bolje da bi se odusevio i TAKODJE ako cujes nesto za nijansu losije, deluje kao svetska drama spanske serije.
Iako sam se skoro 6 sati zezao danas sa menjazom dacova sa mnogo pauza da ne "sprzim" usi i max se trudio da budem objektivan (tipa naletim na nesto u tom momentu drasticno razlicito, onda sam gnjavio taj detalj minimum 5 krugova sa dac), ne bi bilo fer da potpuno iskljucim moc navike i da mi usi nisu previse naviknute na moj sistem. Mada ima pozitivan detalj ovde, o tome kasnije.
Drugi problem je sto sam sam radio sa meni odlicno poznatim pesmama tj tacno znam sta i gde treba da se cuje. Bilo bi vise fer da pustam iste pesme nekom ko ih nikada nije cuo ili obratno. Familija nije bila raspolozena da slusa jedno te isto 6 sati te mi nisu pomogli, ne razumem zasto...
Treci problem je "naucis da slusas", kao sto sam vise puta spomenuo ranije. Sto vise slusas nesto, usi se treniraju i pocinjes da bolje da odredjujes stvari, kao i mane ali mozak preferira bolje stvari i trudi se da izvuce najbolje. Vremenom sam naucio i kineza da podnesem pa na kraju nije bio toliko los kao na prvu (losiji u odnosu na sta sam navikao), mada sam na njemu i Speaka proveo najvise vremena pokusavajuci tacno da odredim gde koji fejluje.
Pozitivan detalj tacke jedan je sto muziku ne slusam iskljucivo kuci vec i sa KZ Castor Pro, Beyerdynamic Free Byrd i Sony XM4, tako da mi usi nisu "striktno istrenirane" na jedan sistem i verujem da je pomoglo da budem makar malo objektivniji. Takodje ta raznolikost sluski mi je dala hint, koji sam sada potvrdio sam sebi a to je da elektronska muzika iako generalno zvuci da ima puno detalja - u stvari nema ni blizu toliko, u smislu zvuk je vise nekako linearan, da se tako odrazim.
Razliku sam najmanje primecivao u elektronici, osim kod nekih bas dobro odradjenih pesama tipa od Astrix, on zna bogato da odradi neke stvari a najvece razlike su u pesmama sa akusticnim instrumentima kao gore navedena ili filharmonije sa izuzetno tihim sekcijama kao Betoven sto je voleo da komponuje.
Sto se mene tice, razlike postoje i to ne tako male. Tu moram uzeti u obzir da drndam gitaru i da sam godinama "skidao" pesme preko sluha (nekada su pre yt video skola knjige sa rifovima bile uzas blagi) te verujem da tu ima dosta uticaja za "hvatanje detalja", ali opet - nisam audio inzinjer.
Da bi uopste pokusao da hvatas razlike, treba ti minimum neki mid range sistem kao moj. Verujem da se na boljoj ( ne skupljoj! ) opremi jos vise cuje razlika. Da li je moj sistem bez mana? - nikako.
Takodje sam uveren da vecina ljudi ne bi cula razliku. Mislim na obicne, casual slusalac ljude, kao moj stariji sin npr. Ali onaj ko iole voli bolji zvuk, sanse nema da ne cuje razliku izmedju kineza... pa cak izmedju Speaka i Evo, teorije nema da nece primetiti razlike. Iako nisu ne znam kakve, ima razlike.
E sada da li je ta razlika zbog kvalitetnijih izlaza, boljeg power modula, kinez u fabrici se napio pa stavio kvalitetniji lem... ne znam, samo znam da ima ocigledne razlike i sto je meni ocigledno, nekom nece biti uopste.
Takodje je totalno subjektivno da li razlike vrede toliko para, da ne pricamo o skupljim modelima...
Steta sto Dark nije u blizini, bas bih voleo da cujem njegovo misljenje uz pivo kada bi sve ovo istestirao, sa sveLepim Kokanom u pozadini kao neutralni posmatrac... mada bi on popio svo pivo...