Oki
Slavan
- Učlanjen(a)
- 01.10.2007
- Poena
- 410
Nema tu greske u refleksiji, vec je to posledica tehnike koja se koristi za refleksiju.
Prvo se hvata cubemap screenshot scene zatim se to kaci u materijal kao environment map za refleksiju. Ta tehnika se koristi jer je prakticno besplatna i unapred se definise slika za refleksiju. Mana je da nije precizna i real time.
Problem su neke stvari koje se ne mogu izbeci kada se koristi, kao neblokiranje svetla od objekata (jer ono zapravo u teksturi koja je uhvacena), zatim nepoklapanje refleksije objekata i svetala kada se igrac krece. Ovde na snimku najbolje moze da se vidi na 0:43-0:50 kako svetlo curi gde bi u slucaju real time refleksije ova blokada na putu to zaustavila. Takodje mozes videti nepoklapanje svetla u refleksiji u odnosu na prave svetlosne izvore, isto vazi i za mesheve.
http://www.youtube.com/watch?v=rJHXygLNdKI&hd=1#t=43s
Druga tehnika su dinamicke planarne refleksije koje su real time, ali su dosta skuplje jer se slika hvata na osnovu vektora kamere za svaki frejm. Zato se u igrama real time refleksije pre svega koriste za velike vodene povrsine (jezero, more okean itd.), ogledalo, ili ponekad i za pod (npr Star Wars: FU, ali tu je vec dosta zatvorenija scena).
Opet, nikakve greske tu nema, samo se uglavnom prigusi ili bluruje pa ljudi ni primete; ali maltene svaka igra to koristi zbog resursa.
Hvala na pre svega korisnom i opsirnom postu. Ja sam pokusao da razumem i gledao sam oba ova klipa i moram priznati da sam to primetio jer sam se istripovao da detaljno gledam shta se deshava. Ako je akcija u pitanju plus bloom = nema sanse da bih to primetio kao manu jer kao sto rekoh osim ako bi bila "identicna situacija" kao sa snimka..
Ok, eto..sada smo definitivno informisani i znao o cemu se radi. Sto se tice prvog klipa..i dalje stojim iza tvrdnje da to ne bih ni izvalio jer bih zeleo da igram igru a ne da se setkam i jurim "bau bau" momente... sve moderne igre imaju bagove ubi bozhe i opet se igraju..ali pazite rech je o konkretnim bagovima tipa telo lezi "u sred teksture" i ostale neobjasnjive prilike za ovozemaljske zakone fizike i gravitacije pre svega...
hvala josh jednom, ovo moze samo da primeti covek koji se bavi prosto ovim stvarima..