Šta je novo?

CryEngine 3 - Coming 2011 on PC, PS3, (PS4) & Xbox 360

Pravo pitanje je hoćemo li uopšte videti neke igre u tom endžinu i koje :)

Koliko sam provalio, u prethodnim verzijama CryEngine-a su se uglavnom pravile MMO igre, ne verujem da će biti nešto drugačije sa CryEnginom 3.

@Borat - Crysis 2 verovatno izlazi na proleće, ja bih rekao negde u aprilu, mada se na netu pominje kao nezvanični datum izlaska 30. mart 2010,

Koliko sam provalio, u prethodnim verzijama CryEngine-a su se uglavnom pravile MMO igre, ne verujem da će biti nešto drugačije sa CryEnginom 3.

Sto se tice CryEngine keca, mislim da ga je samo AION koristio od MMO igara, a dvica pokrece novi "virtual life MMO", nazvan Blue Mars, koji je trenutno u beta fazi i deluje kao epic failure. :) No dobro, makar su obecali da ce biti FTP. ;)

Izgleda opasno.Jedva cekam ovu igru.Po meni,najbolja igra IKAD.

Nista posebno, veoma slican kao 2.0 za PC po trejlerima od pre cak i losiji jer konzole ne bi mogle da izdrze CryEngine 2.0 sa Very High detaljima verovatno. Meni ne izgleda nista posebno stvarno, daleko je od revolucije koju je Crysis napravio na polju grafike kad je izasao.
Ovo je CryEngine 2.0 VS> 3.0 (ali za konzole !) poredjenje, a bice i na PC-u 3.0 tu ce izgledati valjda bolje:

[youtube]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/2WJG14uLA3k&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/2WJG14uLA3k&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/youtube]

Poslednja izmena:
@Borat - Crysis 2 verovatno izlazi na proleće, ja bih rekao negde u aprilu, mada se na netu pominje kao nezvanični datum izlaska 30. mart 2010,

Nemoj se pouzdati u to. Da izlazi tada, do sada bi se znala tušta i tma informacija i krenula bi marketinška kampanja, to je svega za 6 meseci. Nego sajtovi kada kače informacije o terminu pojavljivanja, obično ostave tako nekakav datum (može biti da interni mehanizmi zahtevaju da se unese neki konkretan datum), kao što je recimo taj - kraj fiskalne godine u Americi. Za par meseci će produžiti na septembar 2010. pa na decembar 2010. i tako redom. Teško da išta može da se pojavi pre proleća 2011.

Nista posebno, veoma slican kao 2.0 za PC po trejlerima od pre cak i losiji jer konzole ne bi mogle da izdrze CryEngine 2.0 sa Very High detaljima verovatno. Meni ne izgleda nista posebno stvarno, daleko je od revolucije koju je Crysis napravio na polju grafike kad je izasao.
Ovo je CryEngine 2.0 VS> 3.0 (ali za konzole !) poredjenje, a bice i na PC-u 3.0 tu ce izgledati valjda bolje:

U staru se znalo da CE3 nece biti boom kao prelazac sa CE1 na CE2, a i Cevat je najvaio da nece izbacitii nista stvarno novo bar do 2012. CE3 je samo ispeglani i malo unapredjeni CE2 prilagodjen konzolama i nista vise.

Poslednja izmena:
Mnogo ste razmazeni bre:d
Lepo izgleda Crysis 2 iako je optimizovan za konzole.

Beauty Speed Interaction Trailer

[YOUTUBE]<object width="560" height="340"><param name="movie" value="http://www.youtube.com/v/1Kvl31g77Z8&hl=en&fs=1&"></param><param name="allowFullScreen" value="true"></param><param name="allowscriptaccess" value="always"></param><embed src="http://www.youtube.com/v/1Kvl31g77Z8&hl=en&fs=1&" type="application/x-shockwave-flash" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="560" height="340"></embed></object>[/YOUTUBE]

Kakva ce neman od graficke trebati da tera ovo u Fuul HD?

Prelepo izgleda:banana:

Pravo pitanje je hoćemo li uopšte videti neke igre u tom endžinu i koje :)

CE3 je najbolja stvar koja se desila gejmingu. Ako EA bude toliko slep kod ociju i ne bude forsirao CE3 maksimalno onda stvarno treba da propadnu kao kompanija. Ovo je jedinstvena prilika da kvalitet grafike u multiplatformama znacajno napreduje.

Developeri, ako su pametni, docekace CE3 rasirenih ruku i konacno poslati UE3 u istoriju. A i bilo bi zanimljivo gledati s jedne strane, CE3 multiplatforme i s druge PS3 ekluzive radjene u Naughty Dog Enginu.

CE3 je najbolja stvar koja se desila gejmingu. Ako EA bude toliko slep kod ociju i ne bude forsirao CE3 maksimalno onda stvarno treba da propadnu kao kompanija. Ovo je jedinstvena prilika da kvalitet grafike u multiplatformama znacajno napreduje.

Developeri, ako su pametni, docekace CE3 rasirenih ruku i konacno poslati UE3 u istoriju. A i bilo bi zanimljivo gledati s jedne strane, CE3 multiplatforme i s druge PS3 ekluzive radjene u Naughty Dog Enginu.

Slazem se i nadam se da ce ovo zameniti UE3.
Btw, jel ima nekih novosti o UE4? :)

UE4? Nece to u skorije vreme...zna se zbog cega:)

Zasad samo, "new features" ...

Poslednja izmena:
Podržava novu generaciju platformi

Programer Crytek je službeno najavio da je treća verzija CryEngine tehnologije dostupna za programere da je licenciraju za sopstvene projekte. Nova verzija enginea može raditi na PC-u, nudi DirectX 9 i 10 podršku, kao i na Xbox 360 i PlayStation 3 konzolama.

Najbitnije je to što Crytek navodi da će engine podržavati i uređaje nove generacije i tvrdi da nudi programerima mogućnost prelaska na nove platforme. Sposobnost rasta je bila glavni cilj kompanije u razvoju CryEnginea 3 i Crytek sada tvrdi da je to i uspio ostvariti.

Crytek navodi da je njegov novi naslov, Crysis 2, u fazi razvoja pomoću novog enginea, nije poznato da li će i drugi naslovi koristiti ovu tehnologiju. Izvori nam i dalje govore da i S.T.A.L.K.E.R. 2, na kojem radi programer GSC Game World, također koristi ovu novu tehnologiju.

Ranije verzije CryEnginea su bile dio naslova kao što su Fry Cry, Crysis, Crysis Warhead, Aion i Merchants of Brooklyn, ali kompanija nikada nije uspjela privući veliki broj programera, a sada se nada da će se to promijeniti.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=11304&Itemid=1

S.T.A.L.K.E.R. 2:D

Podržava novu generaciju platformi

Programer Crytek je službeno najavio da je treća verzija CryEngine tehnologije dostupna za programere da je licenciraju za sopstvene projekte. Nova verzija enginea može raditi na PC-u, nudi DirectX 9 i 10 podršku, kao i na Xbox 360 i PlayStation 3 konzolama.

Najbitnije je to što Crytek navodi da će engine podržavati i uređaje nove generacije i tvrdi da nudi programerima mogućnost prelaska na nove platforme. Sposobnost rasta je bila glavni cilj kompanije u razvoju CryEnginea 3 i Crytek sada tvrdi da je to i uspio ostvariti.

Crytek navodi da je njegov novi naslov, Crysis 2, u fazi razvoja pomoću novog enginea, nije poznato da li će i drugi naslovi koristiti ovu tehnologiju. Izvori nam i dalje govore da i S.T.A.L.K.E.R. 2, na kojem radi programer GSC Game World, također koristi ovu novu tehnologiju.

Ranije verzije CryEnginea su bile dio naslova kao što su Fry Cry, Crysis, Crysis Warhead, Aion i Merchants of Brooklyn, ali kompanija nikada nije uspjela privući veliki broj programera, a sada se nada da će se to promijeniti.

http://www.itx.ba/index.php?option=com_content&task=view&id=11304&Itemid=1

S.T.A.L.K.E.R. 2:D

Fraj kraj :d.
Hm, Stalker u Cryengine-u 3.
To nisam ocekivao.

Poslednja izmena:
Stvarno šteta što nije bilo više igara u CE2, ipak je to najnapredniji i najlepši do sada. Sigurno je bio i skuplji od UE3, pa ga zato izdavači nisu tako mirisali. A drugi razlog je što nije bio predviđen za konzole i onda to automatski nije interesantno danas.
Nadam se da će CE3 biti mnogo zastupljeniji. ;)

Bilo bi dobro da na primer CryEngine 3.0 bude optimizovan kao UE3 na primer onda bi ga i koristili u vise igara verovatno....

Ako će da bude "optimizovan" kao UE3 i da izgleda tako, onda bolje da ga ne "optimizuju".
Uostalom ja uopšte ne razumem zašto ljudi i dalje whine-uju oko zahtevnosti Crysis-a. Dobiješ onoliko koliko imaš jak hardver, tačka. Probao sam svojevremeno Crysis na Athlon XP-u na 2GHz, sa 512 MB ram-a i X800XL grafikom i na low detaljima je moglo da se igra.

Kakva ce neman od graficke trebati da tera ovo u Fuul HD?

Prelepo izgleda:banana:

Po njihovim recima sve optimizacije koje su pravljene za konzole su jednim delom iskoriscenje za PC. Znaci igra brze radi, manje memorije trosi, etc.

Dokaz - sam developer kaze to u ovom snimku:
http://news.mmosite.com/content/2009-10-13/20091013004810741,1.shtml
^ Demo novog CryEngine3 editora ^

Bilo bi dobro da na primer CryEngine 3.0 bude optimizovan kao UE3 na primer onda bi ga i koristili u vise igara verovatno....
Optimizovan je Crysis vec sada, nego je problem sto Crysis prikazuje 20puta komplesnije stvari nego bilo koja UE3 igra [koje su uglavnom neki corridor shoteri sa bald space marincima].

Poslednja izmena:
Ako će da bude "optimizovan" kao UE3 i da izgleda tako, onda bolje da ga ne "optimizuju".
Uostalom ja uopšte ne razumem zašto ljudi i dalje whine-uju oko zahtevnosti Crysis-a. Dobiješ onoliko koliko imaš jak hardver, tačka. Probao sam svojevremeno Crysis na Athlon XP-u na 2GHz, sa 512 MB ram-a i X800XL grafikom i na low detaljima je moglo da se igra.
A kako je to moglo da se igra kad ja sa Athlon XP-om na 2.0, 1GB ram-a i 3850 AGP grafom nemogu da dohvatim 30 FPS posle one plaze (tamo kad ti se s**** padobran pa roknes u vodi i picis dalje dok ne vidis onaj ometac GPS-a i sunce ispred:D )(dotad ima 30), a posle nema sanse ni na low detaljima i 800x600 rezi.?:smash::smash::smash:

Pa ne kažem da je moglo sjajno da se igra, ali je moglo na low u 848x480 :p
Hoću da kažem da svi kukaju za zahtevnost, a ja sam ga prvi put završio na medium/high mešavini detalja u 1024x768 na HD2600XT i to je radilo jako dobro i izgledalo bolje od svih drugih igara koje sam mogao da poteram na mojoj tadašnjoj konfiguraciji, a onda sam ga posle svakog upgrade-a odigrao ponovo i sve je izgledalo još bolje, a sada čekam sledeći da ga obrnem ponovo sa svime na maksimumu.
Ako to nije dobro balansiranje detalji/performanse sa dugoročnim planiranjem, onda ne znam šta je...

Poslednja izmena:
Meni se cini da ste vi sto ste postovali na ovoj strani malo zalutali u ovu temu.

Igra izlazi za konzole aktuelne generacije samim tim ce biti optimizovana za priblizno jak hardware. CE2 se nije prodavao iz vise razloga a sumnjam da je ijedan od tih razloga bila cena licence.

UE4 nece pre 2012 tako kazu. Cini mi se da se Sweeny nagrabio previse para i digao sve cetiri u vis. Tako ce i biti dok ga Cevat i Karmak ne poliju kofom hladne vode.

Ja se njima stvarno divim po svemu što sam do sada video o CE3. Omogućiti toliki nivo portabilnosti uz sjajan razvojni alat je recept za uspeh!
Najbolje je to što na PC-u CE3 može da izgleda samo isto ili bolje od CE2 uz manju zahtevnost koja je posledica optimizacija koje su bile neophodne na konzolama.

Kako mislis isto ili bolje da izgleda, a manja zahtevnost.
Perpetum mobile I vrste :D.

Poslednja izmena:
Optimizacija?

To u mom selu znaci da ce nesto da iseku (zbog konzola), al ti to iseceno ces tesko da vidis, zato sto ce doobro da optimizuju :D.
Mislim da nema leba od toga, C je uvek trazio cistu hardversku snagu.

Nisi svestan koliko optimizacija samo jednog algoritma može da donese u performansama. U današnje vreme kada se razbacujemo gigahercima i gigabajtima prosto se nema vremena za to, pa se programeri više i ne trude u toj meri.
Druga stvar, ako oni i uštede negde na nekom poligonu ili efektu, a ja to ne primetim dok zauzvrat dobijem par fps-a više, neću se buniti :)

Kakva dezinformacija :)

Jes da je mozda rano, ali sta bi sa DirectX 11?

Vrh Dno