Izgleda da Crytek ne moze tek tako head to head sa Epicom, koji se ocigledno lepo ugnjezdio. Naravno da se sve svodi na biznis, ali ako bi Crytek hteo i uspeo da uskomesa malo Epicovo trziste, stvorila bi se zdrava konkurencija, a tu bi onda situacija mogla da postane zanimljivija. Svi veliki izdavaci imaju svoje najace fransize-krave muzare, ali pored toga neki umeju i da eksperimentisu radi dobrog PR-a, zapostavljenih trzisnih dzepova, a i ne bi li eventualno iznedrili neki sleeper hit, sto moze da dovede do stvaranja nove kes fransize, npr. Deadspace. Evo sta EA (koga toliko ljudi pljuje samo tako) radi u poslednje vreme sa sjajnim retro-indie naslovima (Shank, Deathspank) ili sa vec pomenutim Deadspace-om. EA je samo s ovim igrama porastao u mojim ocima kao izdavac. Ovi slucajevi, naravno, nemaju veze sa endzinima, ali je pokazatelj i da su veliki izdavaci izgleda konachno spremni da ponekad idu i putem kojim se redje ide...
Jeste da se u svakoj zabavnoj industriji sve svodi na biznis, ali izdavaci moraju i da misle na kvalitet, jer se ocekivanja korisnika vremenom uvecavaju, a izdavaci to moraju da prate i da budu u toku s vremenima. To mora da ih interesuje, naravno samo onoliko koliko je to neophodno da bi ispunili svoja ocekivanja profita itd. Masu mozes da zatrpavas bajatim, a lepo upakovanim proizvodima odredjeno vreme, ali kad tad moras da ponudis nesto novo i sveze, to je neminovno.
Primetio sam i ja da Crytek napada kompanije van gaming industrije, ali Epic nije valjda toliki monopolista po pitanju endzin licenci, da u gaming industriji nema zanemarenih trzisnih dzepova koje bi Crytek mogao da pokusa da popuni. Mnogi game developeri verovatno odustaju od nekih ambicioznih inovacija, jer nemaju resurse za pravljenje sopstvenog endzina (tog kalibra) i zato odrade ono sto mogu s onim sto im je dostupno (setite se Witchera koji se zlopatio s Bioware-ovim endzinom). Posto ce sad cryengine 3 biti prisutan i na konzolama, to moze da uvede na velika vrata i neke dobrodosle aspekte gameplay-ja vezanog za fiziku, ciklus dana i noci, razlicitih vremenskih uslova itd. Vise uspesnih igara koje pruzaju nesto novo i naprednije od konkurencije podize automatski i prag zahteva i ocekivanja prosecnih korisnika, a to moze biti samo dobro po celu industriju. Buduci da je Cryengine brend koji je sinonim za vrhunsku grafiku, a u isto vreme i endzin koji pruza velike mogucnosti za unapredjenje gameplay-a, on moze predstavljati samo jos dodatan publicitet za igru koju pokrece, a samim tim bi i bilo vise igara s svezijim gameplay-jom. To je ono sto bih voleo da vidim, vise FPS-va kao sto su far cry 2 (bez odredjenih mana iste, naravno), gde ce gorepomenuti aspekti gameplay-a biti veoma bitni za samu igru. Samo je pitanje koliko Crytek ima prostora za igranje u Epicovom dvoristu, a izgleda da ga trenutno nema bas dosta. Kao i uvek, vreme je najveci pokazatelj, a ja cu da navijam za Crytek.