Šta je novo?

Crucial RealSSD C300 128GB

Rezultati su karambol; ponavljaj na sedmici pod hitno!!

Aj jos vidi koliko sek ti traje boot. Koji je to Win ? :trust:
Slazem se sa Proday-em, da su rezultati "pijani". :sceptic:

nista, ovo sto si postovao nema neki znacaj. ipak, hvala na trudu.

ali dobro, videcemo sve ovo na Win-u 7, u AHCI modu, na ICH10 kontroleru, boljoj/brzoj ploci i celokupnoj platformi... kao i sa RST drajverima, eventualno.

tek ce to biti pravi reper za usporedbu.

Aj jos vidi koliko sek ti traje boot. Koji je to Win ?

radio je na xp-u, a + koliko vidim na ssd-u mu i nije instaliran os (ili mu je sekundaran os, jer je drajv oznacen kao z).

Poslednja izmena:
Kakav boot, kakva instalacija OS-a, kakvi bakraci... ljudi, citajte malo sta se pise, nemojte da pisete napamet. Necu da ponavljam deseti put u kojim uslovima su radjeni ovi testovi... sve sam ovo vec nekoliko puta navodio.

A koji su to uslovi ?
Mislim da je bolje da budes malo kolegijaniji, a ne da se pravis pametniji od drugih, niko ne voli smart ass.
Ti nikad nisi nesto pogresno procitao pa mi se podsmevas u drugoj temi o SSD-u. Ako si vec strucniji od mene onda to dokazi na adekvatan nacin, a ne podsmevanje. I ja znam hiljadu stvari vise od tebe, kao i ti od mene, ako cemo da se obojica raviti pametni onda bolje da lupamo glavom o zid.
Nadam se da kapiras sta ti pricam.

Ma ne pravim se pametan uopste - nego ne mogu ja petnaesti put da ponavljam i objasnjavam u kojim uslovima je radjen test. Evo, i ti me sad opet pitas "a koji su to uslovi?".
Mislim, mogu... mogu petnesti, pa i sesnaesti put da ponavljam... ali jednostavno necu. Nema smisla.

Jel' te stvarno zanima u kojim uslovima je radjen test?
Procitaj prethodne dve strane, sve sam lepo objasnio tamo. Nekoliko puta sam ponovio.

Ako treba svaki put da pisem sve to ponovo kada me neko pita koliki je boot time i zasto su tako slabi rezultati - onda ***...
Nadam se da i ti mene razumes sta sam hteo da kazem.

Citam dosta tema, zaboravio sam da si stavio da je "neki raspali" XP. :D
Inace kapiram sta pricas, znam kad neko dodje u neku od konzolnih tema, npr o kupovini igara preko, online, i pita nesto sto je receno 1000 puta (ne 15), a da pri tome nije ni pogledao prethodnih 100-150 strana teme.

Citam dosta tema, zaboravio sam da si stavio da je "neki raspali" XP. :-D
:p

Iskren da budem, mislim da je "neki raspali XP" tu ipak najmanji problem :D
Pre ce biti da je to sto nema AHCI-ja, koji bas znaci SSD-u, prema svemu onome sto sam procitao u prethodnom periodu... potom to sto nije aligned, na cemu alfa toliko insistira :p, a kaze da je bas primetno na C300-tki... da bi potom tu dodao i Win 7, RST drajvere, odgovarajuci ICH, SATA-II mod (ne mogu da vidim onih lepih 355MB/s, makar i u benchmark-u :p)

Mozda bas i tim redom! :D
Inace kapiram sta pricas, znam kad neko dodje u neku od konzolnih tema, npr o kupovini igara preko, online, i pita nesto sto je receno 1000 puta (ne 15), a da pri tome nije ni pogledao prethodnih 100-150 strana teme.
E, upravo to! ;)

I BTW, nisam ti se podsmevao u onoj drugoj temi o SSD-u ili bilo sta tako... vec si jednostavno coveku dao pogresnu informaciju ;)
Waaaay pogresnu :D

On pita za Corsair, ti mu dajes link ka Crucial-u... on pita za SSD sa SF-1200 kontrolerom, ti mu dajes link ka onom sa Marvell-om... on pita za uredjaj koji ima SATA-II specifikaciju, ti mu prikazujes onaj sa SATA-III... kazem, nebo i zemlja! :p
Zbunices coveka, bre! :p

Za alignment:
http://support.microsoft.com/kb/929491
Ovaj link se odnosi na RAID diskove ali isto vazi u sustini za SSD. (izgleda da nema diskpart za XP, vec tek za Srv03 - XP nisam koristo duze pa zato ne znam... - mada ima diskpar za XP).

Elem, mislim da je alignment jedini problem. AHCI znaci za 4. kolonu (QD32/QD64 randoms), ali nece znaciti primetno za obican random write.
Ako ne dobijes barem ~20 MB/s random writes, vracaj to, sigurno je do primerka.

Za alignment:
http://support.microsoft.com/kb/929491
Ovaj link se odnosi na RAID diskove ali isto vazi u sustini za SSD. (izgleda da nema diskpart za XP, vec tek za Srv03 - XP nisam koristo duze pa zato ne znam... - mada ima diskpar za XP).
Na istom linku sam bio i ja kada sam guglao za resenjem :p

I isto sam i ja pomislio - da nema podrske za XP or somethin'... ali vidis tamo, pominje se Win XP (i Home, i Pro) u spisku podrzanih OS-eva.
Elem, mislim da je alignment jedini problem. AHCI znaci za 4. kolonu (QD32/QD64 randoms), ali nece znaciti primetno za obican random write.
Ako ne dobijes barem ~20 MB/s random writes, vracaj to, sigurno je do primerka.
Gde bre da vracam, covece, kako... daleko je Amerika! :d:d:d

Na istom linku sam bio i ja kada sam guglao za resenjem :p
I isto sam i ja pomislio - da nema podrske za XP or somethin'... ali vidis tamo, pominje se Win XP (i Home, i Pro) u spisku podrzanih OS-eva.
Jeste podrzan ali kroz download diskpar-a a ne kroz diskpart. (ima link za DL u tom clanku)

Gde bre da vracam, covece, kako... daleko je Amerika! :d:d:d
Onda align odmah! :D Ako neces da skidas diskpar.exe onda lepo delete partition i install W7 ;)

Jeste podrzan ali kroz download diskpar-a a ne kroz diskpart. (ima link za DL u tom clanku)
Prevideh nedostatak slova "T", my bad :p

Onda align odmah! :D Ako neces da skidas diskpar.exe onda lepo delete partition i install W7 ;)
Iskreno - probao sam sa diskpar-om (bez "t"! :d), tj. hteo sam, imao sam volju, zeleo sam da vidim koja je razlika i ima li je uopste. Ali sam zaglibio, sto na intelovom sajtu, sto posle guglajuci, pa zavrsih i na OCZ-ovom :) sajtu, gde je bilo neko nadugacko i nasiroko objasnjenje oko diskpar-a, odnosno skidanja i pokretanja istog...
I skinuh ga, ali ne uspeh da ga pokrenem kao valja... te sam se drndao par sati sa tim, coravio gledajuci u monitor... dok mi nije pukao film i otidoh u teretanu da se izduvam! :)

A danas mi pak opet pukao film, te povadih sve delove moje i7 masine iz ormana gde sam ih spakovao, namontirah sve i resih da odradim testove...
Na X58 maticnoj, sa Win 7 instaliranim na ovom Raptor-u... sa align-ovanom particijom (1024K), napravljenom iz samog Win-a, naravno... i najpre u IDE modu, a potom i AHCI, putem onog cackanja u registry-u. Bez RST drajvera, da napomenem.

Evo rezultata... karambola vise nema ;)
I to ne da ga nema... :smoke:

Prilozi

• as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 24.10.2010 13-31-52.png
    as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 24.10.2010 13-31-52.png
    37.7 KB · Pregleda: 126
  • IDE, Default.png
    IDE, Default.png
    56.8 KB · Pregleda: 99
  • IDE, Default, 100MB.png
    IDE, Default, 100MB.png
    60 KB · Pregleda: 82
  • IDE, 0 Fill.png
    IDE, 0 Fill.png
    54.9 KB · Pregleda: 80
Poslednja izmena:
Sam align particije je doneo mnogo - oni ocajni write rezultati (4K i 4K QD32) su nestali, razlika izmedju skorova je ogromna... pripisujem sve to iskljucivo alajnu - verujem da bolji ICH ima tek minorne zasluge ;)

Potom sledi prava poslastica - AHCI mod... koji je takodje doneo mnoooogo ;)
Dooobar bost od AHCI-ja su dobili Seq i 512K read (probih SATA-II specifikaciju C300-tke :p, i uleteh na SandForce 1200 deklaraciju :d)... dok su read i write pod 4K QD32 prosto podivljali :zgran:
Slike su dole, govore vise od reci... i naravno, redosled je jasan - najpre ide Default test sa 1000MB, potom isto to sa 100MB (posto je bilo sarenisa po ostalim temama, te neko testirao sa 100, a neko sa 1000MB :)), da bi zavrsnica bila sa 0Fill - teritorija kojom vlada SandForce :p

On the other hand - AHCI je i za AS SSD Benchmark doneo ogroman boost, uglavnom na ovim istim poljima... i finalni skor je otisao sky hi ;)

BTW, odradio sam i HD Tach, cisto reda radi (da vidim razliku izmedju ICH8 i ICH10 kontrolera)... ovde sam dobio ~246MB/s average write, odnosno ~265MB/s burst... uz 2% CPU utilization - ipak ovaj Quad na 4.4GHz ima nekog uticaja i na to, za razliku od prethodnog Dual Core-a na 1.6GHz :D
I da, ovo je sve odradjeno na vec totalno podesenom sistemu - svi drajveri, programi... sve je vec bilo instalirano, namesteno i podeseno, nije clean sistem, vec je C300 samo pridodat sa strane.

Prilozi

• as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 24.10.2010 17-21-10.png
    as-ssd-bench C300-CTFDDAC128M 24.10.2010 17-21-10.png
    38.2 KB · Pregleda: 1,723
  • AHCI, Default.png
    AHCI, Default.png
    64.7 KB · Pregleda: 83
  • AHCI, Default, 100MB.png
    AHCI, Default, 100MB.png
    66.7 KB · Pregleda: 68
  • AHCI, 0 Fill.png
    AHCI, 0 Fill.png
    66.3 KB · Pregleda: 68
E sad vec mozemo da hvalimo trud i rezultate. Jos ispade da je c300 dobra sprava :D

Btw smanji to belilo u paintu pa inda pastuj fotke, ubi ovako ;)

po testovima mushkin cdl/ocz v2 koji su ovde objavljivani i sa kojima sam na brzinu uporedio tvoje rezultate, crucial je za 40% brzi (1000MB/random-default).

kod "all 0x00" ta razlika nestaje.

naravno, firme koje koriste sf kontrolere stalno napominju da je samo atto relevantan, ali mi smo se ovde (posle alphine strucne expertize) slozili da je cdm zakon, tako da su rezultati nepobitni.

bilo bi lepo da jos neko ima crucial, da mozda sve to vidimo na nekoj mid-range konfi, ali i ovo su svakako dobri reperi za pracenje ove nase ssd price.

Poslednja izmena:
E sad vec mozemo da hvalimo trud i rezultate. Jos ispade da je c300 dobra sprava :D
'Bes trud, nema tu sta da se hvali - samo se nakanio vise da povezem sve to i pustim testove... hvali(te) rezultate :p
Btw smanji to belilo u paintu pa inda pastuj fotke, ubi ovako ;)
Ju, nisam ni primetio da je toliko :)

2 Starter21:
Iskreno, kako sam zavrsio ovu bateriju testova, ja sam odmah pohitao u one dve teme da vidim kako se kotiram u odnosu na SF diskove :)
U stvari, lazem - desavalo se da, kako zavrsim jedan test, odma' otvaram stranu i poredim sa OCZ-om/Mushkin-om, toliko sam nestrpljiv bio :p

I moram da piznam da mi bilo toplo oko srca kada sam video kako je ovaj Crucial - slobodno to mogu da kazem, a slozicete se i svi vi ostali - prilicno "oprao" SandForce diskove... osim u 0Fill testovima, naravno, gde SF-ovi prosto vladaju ;)

Iskreno, ja sam bas noob i laik u ovim vodama, za SSD-ove sam poceo da se interesujem tek pre nekih mesec dana... odradih sve ove testove koje ste i vi, cisto da moze da se poredi... pa, ako kazete da su ovi CDM testovi, gde je C300 briljirao, bitniji nego ATTO - so be it ;)
BTW, evo bas i rezultata ATTO Disk Benchmark testa... sada kada je alajnovan i pod AHCI-jem; bukvalno duplo bolji skorovi za male fajlove u odnosu na onu XP/no align/IDE kombinaciju... kako se ide ka vecim, write udara u "blokadu", al' read probija sve u 16, ode solidno preko deklaracije od 265MB/s:

Prilozi

• ATTO.png
    ATTO.png
    46.8 KB · Pregleda: 99
Superiska ;) Tako treba.

Nakon svega ovoga.... taaaako mi je krivo sto nisam pazario 256GB verziju! :)

Ako velis da si mu merio write na nekih 240-250MB/s (i pored deklaracije na "svega" 215 ;)), uz isti ovaj read koji im je zajednicki... pa to bi pocepalo sve zivo, mislim da bi u CDM-u odralo i SF diskove u 0Fill testovima!
Opaka sprava je to, nema sta...

Sto ne bi uzeo 2 x 128 ili 4x64 onda?:) U sustini bi bili brzi nego jedan 256GB ;)

Nego... jel' mozes da proveris kolika mu je temperatura? Trenutno su mi 4 komada u jako tesnom eSATA kucistu i ventilator MORA da radi :( Sto sa X25-E/M nije bio slucaj nimalo. Smao nisam siguran sta se greje - diskovi ili enclosure.

Sto ne bi uzeo 2 x 128 ili 4x64 onda?:) U sustini bi bili brzi nego jedan 256GB ;)
A sto ne onda i celih 4x256... kad je bal, nek je sa maskama :D
I nema da bude brze od toga :d

A sto ne i RevoDrive... ili pak dva takva? :)
A sto ne... you catch my drift ;)

Ma jok... ovako lepo jedan, ali vredan... i to radi surovo, a bez zezanja sa ikakvim RAID-ovima i sl. :)
Nego... jel' mozes da proveris kolika mu je temperatura? Trenutno su mi 4 komada u jako tesnom eSATA kucistu i ventilator MORA da radi :( Sto sa X25-E/M nije bio slucaj nimalo. Smao nisam siguran sta se greje - diskovi ili enclosure.
Vrlo rado... samo - kako? :)
Od ovih programa sto probah i pokrenuh, nijedan ne ocitava temperaturu... a ako mislis ovako "na oko" i "na dodir" :p - 'ladan k'o spricer :D

Greje se minimalno, tek mlak... doduse, nije neki reper, jerbo stoji van kucista :)

Everest meni normalno ocitava temp. sa SSD-a ukoliko je na obican ICH vezan. Pod Sensors se pojavi.
Mada iskreno nisam gledao temps na C300 posto mi je bio povezan kao RAID i onda se ne vide temps :(

Poslednja izmena od urednika:
Instaliracu Everset, pa cu ti proveriti ;)

P.S. Da, pod RAID-om se ne vidi nista... stara prica, jos od hardova :)

Ima li to tvoje cudo neko u nasoj bananarepublici da uvozi/prodaje ?

Nema nista od toga, Nidzo, jer opcija dovlacenja iz USA nije aktuelna vise... :)

A voleo bih, nije da ne bih - taman da ja predjem na 256 giga, a i tebi da ucinim, i tako ti se revansiram za onaj eVGA 8800GTS 320MB svojevremeno ;) :smoke:

:wave:

BTW, evo bas i rezultata ATTO Disk Benchmark testa... sada kada je alajnovan i pod AHCI-jem; bukvalno duplo bolji skorovi za male fajlove u odnosu na onu XP/no align/IDE kombinaciju... kako se ide ka vecim, write udara u "blokadu", al' read probija sve u 16, ode solidno preko deklaracije od 265MB/s:

Koliko vidim imas 7-icu ili vistu ..zar treba da se align i na njima ..ja sam mislio da oni sami to dobro rade, za razliku od xp-a

..ni moj kingston ne daje temp, ni u everestu, ako kome to znaci, a nije raid

..i jedan mali off, moze li se raid-ovat v i v+ serija razlicitih velicina?

Imao je XP na prvom testu, tada nije bio aligned.

Mogu da se stave u RAID bilo koji diskovi, pitanje je samo koliko ce dobro to raditi - uglavnom ce to raditi brzinom sporijeg diska. Razlike u brzinama doduse neke kontrolere mogu da zbune i da sporiji disk otkace jer "ne reaguje na vreme".

alfa a da te pitam koji je najpovoljniji hardwerski raid kontroler da valja?!

Nazad
Vrh Dno