Šta je novo?

Crucial m4/Micron C400 (Marvell 88SS9174-BLD2, synchronous MLC NAND)

Mislim da ti treba tzv Y kabl,zbog senzora za temp.Takodje ga moras staviti na mjesto sadasnjeg diska jer ako ides na varijantu umjesto super drive-a onda ima neki problem sa sleep mode-om koliko se sjecam.

Išao bi na mesto na kome je trenutno hard, a ovo za temperaturu znam da je bio problem kod iMac-a, ali na prethodnom MacBook-u mi je SSD radio bez greške, uredno očitavao temperaturu (da li je očitavao kako treba baš me briga, ionako se SSD ne greje).
Ako je ovo jedini problem nema frke, brine me što je alfa pomenuo eksplicitno SATA3 i problem na novim Apple uređajima.

Ja znam za te sitnice, al ajde da vidimo sta ce da kaze. Interesuje i mene

Google it za detalje, posto ne citam previse Apple stranice. Apple je ugradio nekvalitetan kabl za SATA3 brzine (i bash se odnosi na SB MBP ako se ne varam, jer inace ne bi bio SATA3 pominjan).

BTW, pogledaj komentare/Answers uz m4 na crucial sajtu (gde je sam product description, bar za 512GB) - imali su problem da ga koriste u MBP, bez detalja doduse.

Mene zanima zasto nema na nasem trzistu Crucial ssd-ova?
Jel' do "njih" (Crucial-a), nece sa nama da se druze, odnosno nece da se bakcu nasim malim trzistem ili je do ovih nasih tantuza sto uvoze robu, pa nece da iz nekog njima znanog razloga (ili cak i njima neznanog) da uvoze c-300, m4 (c-400)... ?

Sumnjam da vecina se uopste bakce sa nasim trzistem ili cak bilo kojom drzavom na Balkanu posebno, vec distributeri ovde uzmu od nekog veceg distributera u Evropi.
Tako da je do nasih - a Crucial licno se ne bi ni bakcao nama, oni ne bi mogli da isplate jednog radnika koji bi se bavio Srbijom :) OCZ i ostali isto, bar sto se samo SSD-ova tice.

naravno da bi mogli,
zaboravljas kolike su kod nas plate.
:zgran:

naravno da bi mogli,
zaboravljas kolike su kod nas plate.

Bravo majstore, svaka cast.
:d

Nego sto se onda nasi uvoznici ne upustaju u nabavku Crucial-a ...
Zar ne znaju da bi i ta roba isla ovde barem kod onih koji znaju i imaju...

p.s. Sad kad napisah "znaju" i "imaju" svatih da su to dvoje retki u ovim krajevima, pa jos kad su zajedno ... to postaje izuzetno retka pojava... :S:

ne upustaju se zato jer medju ljudima koji narucuju nema mnogo entuzijasta, i zato sto je narucivanje " egzotike " za " skupe pare " povezano sa mnogo rizika i neizvesnosti, a mozda i neodobravanja od strane pretpostavljenih.
( to sigurno )

zasto bih rizikovao i porucio 50 ssd-a marke XxX, kada cu na 500 najjeftinijih optickih miseva imati vecu zaradu plus cu ih sigurno prodati kad-tad ? ( sales mgr )
:eyebrows:

e sad kada bi se napravio neki spisak i kada bi prodaja bila na neki nacin osigurana, stvari bi verovatno drugacije izgledale, i naravno da bi se uvezla odgovarajuca kolicina bilo cega.

a ovako,
strpljenje ( or something ) je majka mudrosti.

Bio bi u pravu da kod nas uopste nema SSD-ova ali ima OCZ-a, Intela, Kingstona koji su skuplji vani.
Znaci pitanje je zasto ne uvoze Crucial kad vec uvoze ostale.

Tesko da bi neko uvozio samo Crucial SSDove, ipak su oni poznatiji po memorijama.

Cita li ovo neko iz uvoznickih firmi ?
Eto vam "ideje" kako da jos malko zaradite, odnosno da kod shefova pokazete inicijativu na radnome mestu (sto moze biti opasno u zemlji srbijici) pa nam nabavite jedan kontigent C300 i M4 (C400) od po 50-ak komada svaki (po 120gb i veci), pa da vidimo sta ce da se desi...
Taman od sredine septembra da pristignu ...:sceptic:

50 komada?:) Ti si previse optimistican po pitanju prodaje istih u Srbiji :D

Vecini kad biste rekli Crucial, bilo bi u fazonu sta je Crucial. :trust:
Iako mi ovde pricamo i lozimo se, realnost je totalno drugacija, Kingston SSDova ima jer je Kingston vrlo prisutan na nasem trzistu. Ostalo je slabo, OCZa isto vrlo slabo ima, Vertex 2 recimo je prilicno kasnio, a i kad se pojavio bilo je u bas malim kolicinama.
Tako da ja uopste ne pomisljam da cu ista od Cruciala videti u Srbiji u skorije vreme. ;)

sta je razlika izmedju ova dva?
CRUCIAL 64GB SATA3 2,5" m4 CT064M4SSD2 83e
CRUCIAL 64GB SATA3 2,5" m4 CT064M4SSD2CCA 95e

Prva je klot varijanta, samo disk. Druga dolazi sa SATA to USB adapterom i SW za kloniranje, tako da možeš SSD da koristiš kao USB disk. Jedino zgodno ako ti treba da iskloniraš sa notebooka, pre nego što mu ugradiš SSD.

Dakle isti disk, samo se razlikuje prateći materijal. Uzmi jeftiniju varijantu.

Poslednja izmena:
ne deluje mi skupo isto kao sto mi nije skup ni ovaj
CORSAIR Force 3 60GB SATA3 2,5" Force 3 CSSD-F60GB3-BK 95e

trazio sam c300 ali tamo gde sam gledao nije ga bilo...jedino ima ocz vertex3 od 120gb za oko 200e ali mi se pomalo dize kosa na glavi od sf kontrolera jer treba cekati da isprave gresku sa fw-om

trazio sam c300 ali tamo gde sam gledao nije ga bilo...jedino ima ocz vertex3 od 120gb za oko 200e ali mi se pomalo dize kosa na glavi od sf kontrolera jer treba cekati da isprave gresku sa fw-om

Uzmi m4 neces pogresiti batali SF ;) ako imas para uzmi m4 od 120GB ;)

Poslednja izmena:
Crucial je izbacio novu verziju firmwarea za m4 seriju diskova, pod oznakom 0009: http://www.crucial.com/support/firmware.aspx

Najznačajnije je poboljšanje sekvencijalne brzine čitanja i do 20%, zatim brže butovanje i još poneka optimizacija. Ovde može da se vidi kolika je dobijena razlika: http://thessdreview.com/latest-buzz...-tests-display-definite-performance-increase/

Iako je moj m4 povezan na Marvell kontroler (pošto je X58 ploča), jedva čekam da probam da vidim da li će biti nekog napretka u ostalim brzinama (pošto je maksimalna brzina čitanja limitirana zbog kontrolera).

Lepa vest . . . Mogao si postaviti tvoje rezove nakon novog firmware ako ti nije problem

Evo rezultata sa novim 0009 firmwareom. Dobije se po koji MB/s više, što je rezultiralo sa 22 poena više u AS SSDu (616 ukupno) u odnosu na prethodni rezultat sa 0001 firmwareom (postavljen prethodno ovde: http://forum.benchmark.rs/showthrea...RealSSD-C400&p=2597694&viewfull=1#post2597694).

Ipak je Marvell 9128 kontroler usko grlo. Bez obzira na to što je povezan sa X58 čipsetom preko PCIe 2.0 x1 porta koji može da propusti 500MB/s u oba smera, Marvell SATA3 kontroler jednostavno ne može da dođe ni do 400MB/s kad je sekvencijalna brzina u pitanju.

Prilozi

• m4-marvell6g-0009.png
    m4-marvell6g-0009.png
    65.6 KB · Pregleda: 78
Pa dobro, realno i 80% od max. je OK. I na PCI-e Gen1 x4 sam jedva prelazio 800MB/s sto je opet oko 80%. (RAID, ne jedan SSD)

Primetite da je ranom read primetno ubrzan, tako da bi sada m4 trebao u svemu da bude brzi od C300.

Ko što bi rekli - Crucial FTW! :-devil-:

Micron je ovim samo pokazao o kakvoj ozbiljnoj firmi se radi (u poređenju sa drugim proizvođačima koji samo lepe nalepnice na SF diskove :p ).

To je i za ocekivati. Intel, Micron i Samsung imaju dovoljno resusrsa za konkretne automatizovane testove kao i osoblje za manuelne. Cak ni OCZ koji se fokusira na SSD-ove nema ni 1% tih resursa.

Nazad
Vrh Dno