drfedja
Čuven
- Učlanjen(a)
- 05.07.2000
- Poena
- 736
Sistemski procesi su High priority, a user procesi mogu da se menjaju rucno i obicno su normal ili low priority.kovacm je napisao(la):kako to mislis? pa svi user procesi u windowsu imaju "normal" prioritet! jedino ako ih ti rucno spustis na nizi nivo bice na nizem nivou 🙂
Ne, danasnji PC ima PCI-express ili AGP koji ima DMA pristup. Ondasnji PC iz doba AMIGE je to sve obavljao preko procesora. Cak i kad su se pojavile graficke kartice sa bit blitterom, tzv. 2D akceleratori, 2D je bio uglavnom los i to se videlo u platformskim igrama najvise.kovacm je napisao(la):A danas PC procesor prebacuje delove memorije po video memoriji grafickih kartica 😀 daj molim te...
Ja sam tamo nesto pobrkao audio kanale i DMA kanale :dkovacm je napisao(la):Amiga ima vise od 4 DMA kanala ali nije ni bitno. i A500 nije imala Fast Ram u osnovnoj konfiguraciji a odlicno je radili u multitaskingu... osim toga Bus custom chipova je radio na duploj vishoj frekvenciji (~14MHz) od MC68000 tako da je MC retko kad morala da ceka da joj se oslobodi bus za chip ram.
FAT Agnus je na A500 kontrolisao cak 25 DMA kanala! Agnus je klok od 28Mhz delio na custom chipove i CPU koji je radio na 4x manjem taktu, ali, Agnus je bio tada chip ram memorijski kontroler, pa je prilikom pristupa chip ramu bilo usporenja, narocito na Amigama sa procesorima brzim od 7 Mhz.
Audio je to stvarno lepo iskopao 🙂 Svaka mu cast.kovacm je napisao(la):Audio ako te ne mrzi objasni malo detaljnije...
Koliko znam, Amigu su prvo napravili neki ljudi koji su radili za Atari, pa je Atari odbacio taj projekat. Ako se ne varam, kompanija se zvala Hi-Toro i pravili su kojekakve perferije. Eh, sad, da li je Commodore to uradio ili je Amiga u samom startu bila tako zamisljena ne znam. Ipak, Atari ST je u startu imao 68K portovanu verziju CP/M-a sa GEM interfejsom. CP/M je bio unitask OS.kovacm je napisao(la):pa jeste i nije: Amiga OS je "port" TRIPOS. Originalni razvojni tim Amige nije uspeo da zavrsi OS na vreme pa se Commodore odlucio na ovakav korak - da portuje vec postojece resenje.
TripOS - Trivial Portable Operating System, je portovan za razlicite procesorske arhitekture. Taj Martin Richards je modifikovao CPL i stvorio BCPL iz kojeg je kasnije nastao i C jezik.
Hehehe, pricaj mi o tome. :d Nisu ga dzaba zvali PrC i Swinjdows.kovacm je napisao(la):kako bih voleo da sam prespavao vreme Win3.11... i da nisam gledao kako Windows postaje standard pored 10x bolijh resenja. E da sam kupio racunar pre 5 godina i da sada hvalim i dizem sWinjdows u nebesa... al ne mogu da se iskuliram :-devil-: