Šta je novo?

Conroe in action!!!

• Začetnik teme Začetnik teme Space
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
kovacm je napisao(la):
kako to mislis? pa svi user procesi u windowsu imaju "normal" prioritet! jedino ako ih ti rucno spustis na nizi nivo bice na nizem nivou 🙂
Sistemski procesi su High priority, a user procesi mogu da se menjaju rucno i obicno su normal ili low priority.
kovacm je napisao(la):
A danas PC procesor prebacuje delove memorije po video memoriji grafickih kartica 😀 daj molim te...
Ne, danasnji PC ima PCI-express ili AGP koji ima DMA pristup. Ondasnji PC iz doba AMIGE je to sve obavljao preko procesora. Cak i kad su se pojavile graficke kartice sa bit blitterom, tzv. 2D akceleratori, 2D je bio uglavnom los i to se videlo u platformskim igrama najvise.

kovacm je napisao(la):
Amiga ima vise od 4 DMA kanala ali nije ni bitno. i A500 nije imala Fast Ram u osnovnoj konfiguraciji a odlicno je radili u multitaskingu... osim toga Bus custom chipova je radio na duploj vishoj frekvenciji (~14MHz) od MC68000 tako da je MC retko kad morala da ceka da joj se oslobodi bus za chip ram.
Ja sam tamo nesto pobrkao audio kanale i DMA kanale :d
FAT Agnus je na A500 kontrolisao cak 25 DMA kanala! Agnus je klok od 28Mhz delio na custom chipove i CPU koji je radio na 4x manjem taktu, ali, Agnus je bio tada chip ram memorijski kontroler, pa je prilikom pristupa chip ramu bilo usporenja, narocito na Amigama sa procesorima brzim od 7 Mhz.
kovacm je napisao(la):
Audio ako te ne mrzi objasni malo detaljnije...
Audio je to stvarno lepo iskopao 🙂 Svaka mu cast.

kovacm je napisao(la):
pa jeste i nije: Amiga OS je "port" TRIPOS. Originalni razvojni tim Amige nije uspeo da zavrsi OS na vreme pa se Commodore odlucio na ovakav korak - da portuje vec postojece resenje.
Koliko znam, Amigu su prvo napravili neki ljudi koji su radili za Atari, pa je Atari odbacio taj projekat. Ako se ne varam, kompanija se zvala Hi-Toro i pravili su kojekakve perferije. Eh, sad, da li je Commodore to uradio ili je Amiga u samom startu bila tako zamisljena ne znam. Ipak, Atari ST je u startu imao 68K portovanu verziju CP/M-a sa GEM interfejsom. CP/M je bio unitask OS.

TripOS - Trivial Portable Operating System, je portovan za razlicite procesorske arhitekture. Taj Martin Richards je modifikovao CPL i stvorio BCPL iz kojeg je kasnije nastao i C jezik.

kovacm je napisao(la):
kako bih voleo da sam prespavao vreme Win3.11... i da nisam gledao kako Windows postaje standard pored 10x bolijh resenja. E da sam kupio racunar pre 5 godina i da sada hvalim i dizem sWinjdows u nebesa... al ne mogu da se iskuliram :-devil-:
Hehehe, pricaj mi o tome. :d Nisu ga dzaba zvali PrC i Swinjdows.

Nedjo je napisao(la):
ne znam kako 🙁
Pa jedino Copy/Paste :d
Ili da pomeris ceo thread u Bench clubbing. 😀 😀 😀

drfedja je napisao(la):
ali, Agnus je bio tada chip ram memorijski kontroler, pa je prilikom pristupa chip ramu bilo usporenja

Stos je bio u tome sto je procesor imao tek svaki drugi ciklus za pristup chip RAM-u, a u ostale se udevao DMA. Agnus je imao u sebi blitter i ko zna sta jos -- ni ja se ne secam, samo znam da si recimo preko blittera mogao da dekodiras RAW MFM podatke sa diskete, imam negde i .S source za to.

drfedja je napisao(la):
Audio je to stvarno lepo iskopao 🙂 Svaka mu cast.

Hvala, radi se o delu teksta koji sam vam preveo iz jednog prastarog broja casopisa Electronics & Wireless World, naslov je Tripos -- life after the Amiga, a napisala ga je Laura Gledhill tada zaposlena u Bristolskom odeljku firme Metacomco.

drfedja je napisao(la):
TripOS - Trivial Portable Operating System

Tripos znaci ipak nesto drugo iako lici na akronim. Tripos su se zvale tronoge drvene stolice na kojima su studenti na Kembridzu sedeli dok su polagali zavrsne ispite.

Ako nekog zanima ceo tekst potrudicu se da ga skeniram i okacim.

drfedja je napisao(la):
Sistemski procesi su High priority, a user procesi mogu da se menjaju rucno i obicno su normal ili low priority.
pa sta sam ja rekao? kovacm:"pa svi user procesi u windowsu imaju "normal" prioritet! jedino ako ih ti rucno spustis na nizi nivo bice na nizem nivou"

drfedja je napisao(la):
Ne, danasnji PC ima PCI-express ili AGP koji ima DMA pristup. Ondasnji PC iz doba AMIGE je to sve obavljao preko procesora. Cak i kad su se pojavile graficke kartice sa bit blitterom, tzv. 2D akceleratori, 2D je bio uglavnom los i to se videlo u platformskim igrama najvise.
ne pravi se pametan/blesav!? pricao si kako danas PC (WindowsXP) ima losiji odziv od Amige. Niko nije spominjao 286! ccc... stvarno se pravish lOOd, ajde lepo priznaj pa ti necemo nishta 😀

drfedja je napisao(la):
Koliko znam, Amigu su prvo napravili neki ljudi koji su radili za Atari, pa je Atari odbacio taj projekat. Ako se ne varam, kompanija se zvala Hi-Toro i pravili su kojekakve perferije. Eh, sad, da li je Commodore to uradio ili je Amiga u samom startu bila tako zamisljena ne znam. Ipak, Atari ST je u startu imao 68K portovanu verziju CP/M-a sa GEM interfejsom. CP/M je bio unitask OS.
Posle Atarija 2600 i Atari 400/800 serije Jay Miner i ekipa (tada su bili zaposleni u Atariju i ucestvovali u razvoju ove dve mashine) su hteli da prave sledecu konzolu/komp ali uprava Atarija se nije slozila sa ovim jer im je bilo lepo da ubiraju novac od 20 godina starog 2600 VCS-a). Jay Miner je napustio Atari sa svojim timom i osnovali su svoju firmu Hi-Toro sa ciljem da naprave komp sledece generacije... sto je na kraju postala Amiga.
Dakle dve ekipe:
1. Jay Miner tim: napravili Atari2600, Atari400XL... Amigu i Atari Lynx?!!
2. Shiraz Shivji (Commodore) tim: VIC, C64... Atari ST, Atari TT.

Pored toga ovi ljudi su bili ukljuceni i u razvoj 3DO, CirusLogica, USB-a...

Ako nekog interesuje neshto vishe o ovome mogu da se raspisem 🙂 bice mi zadovoljstvo jer je ovo po meni jedna od najzanimljivijih utakmica svih vremena 😉

@audio ja bih procitao taj text o Amigi koji si spominjao...

kovacm je napisao(la):
pa sta sam ja rekao? kovacm:"pa svi user procesi u windowsu imaju "normal" prioritet! jedino ako ih ti rucno spustis na nizi nivo bice na nizem nivou"

ne pravi se pametan/blesav!? pricao si kako danas PC (WindowsXP) ima losiji odziv od Amige. Niko nije spominjao 286! ccc... stvarno se pravish lOOd, ajde lepo priznaj pa ti necemo nishta 😀

Posle Atarija 2600 i Atari 400/800 serije Jay Miner i ekipa (tada su bili zaposleni u Atariju i ucestvovali u razvoju ove dve mashine) su hteli da prave sledecu konzolu/komp ali uprava Atarija se nije slozila sa ovim jer im je bilo lepo da ubiraju novac od 20 godina starog 2600 VCS-a). Jay Miner je napustio Atari sa svojim timom i osnovali su svoju firmu Hi-Toro sa ciljem da naprave komp sledece generacije... sto je na kraju postala Amiga.
Dakle dve ekipe:
1. Jay Miner tim: napravili Atari2600, Atari400XL... Amigu i Atari Lynx?!!
2. Shiraz Shivji (Commodore) tim: VIC, C64... Atari ST, Atari TT.

Pored toga ovi ljudi su bili ukljuceni i u razvoj 3DO, CirusLogica, USB-a...

Ako nekog interesuje neshto vishe o ovome mogu da se raspisem 🙂 bice mi zadovoljstvo jer je ovo po meni jedna od najzanimljivijih utakmica svih vremena 😉

@audio ja bih procitao taj text o Amigi koji si spominjao...
A kao bi bilo da otvoris jedan novi thread na ovu temu,a da ovaj sluzi onome cenu mu je naziv.

Spacemaster je napisao(la):
A kao bi bilo da otvoris jedan novi thread na ovu temu,a da ovaj sluzi onome cenu mu je naziv.

Hteli smo da razdvojimo postove, ali Nedjo kaze da ne moze to da uradi.

Potrudi se sledeci put kad citiras da ne ostavis celu originalnu kilometarsku poruku, to samo nepotrebno produzava thread.

@kovacm:
Zamolicu devojcicu da skenira to pa cu vam okaciti.

@all:
Uvece cu da otvorim thread i da prekopiram postove rucno pa cu nekom od modova poslati spisak postova za brisanje.

Poslednja izmena:
ajde audio razdvoj threadove, ja sam vec zaboravio sta sam sve hteo da napisem 🙂

definitivno! prosto ne mogu da verujem da svi vrte SuperPi; ako neko moze da objasni zbog cega je ovo toliko bitno (pre bih rekao da je najjednostavnije)...
do kraja ce praviti dedicated koprocesore za SuperPi 🙂

Izgleda da ljude najvise muce 3 stvari:
-mir u svetu
-ozonska rupa
-i koliko je Pi.

A ako smo vec kod Pi, ja bih to radio programom koji je napisan u ovom veku:

http://numbers.computation.free.fr/Constants/PiProgram/pifast.html

EDIT: Opteron [email protected]

Program : PiFast version 4.3 (fix 1), by Xavier Gourdon
Computation of 1000000 digits of Pi
Method used : Chudnovsky
Size of FFT : 128 K
Physical memory used : ~ 7769 K
Disk memory used : ~ 0.00 Meg
------------------------------------------------------------
Computation run information :

Start : Thu May 11 22:50:46 2006
End : Thu May 11 22:50:48 2006
Duration : 2.09 seconds
============================================================
Total computation time : 2.09 seconds (~ 0.00 hours)
============================================================

Poslednja izmena:
Ne razumete zato sto ste tipicni balkanci...po sistemu ciji je vetji 😛
Sada je u trendu ciji je manji...:-devil-:

:d

Poslednja izmena:
meni bi bilo zanimljivije da racunam pi nekom montekarlo simulacijom ( sa bacanjem prutica ili slicno ) sa nekoliko niti nego da iterativno koristim neku dosadnu formulu.. i ponosim se tim sto moj racunar brze odradi posao od istog racunara mog druga koji je imao manje srece 🙂

sta je konro uneo revolucionarno u organizaciji procesora? cuo sam da ima deljen kes izmedju jezgara... sta jos ima?

Lukija je napisao(la):
Izgleda da ljude najvise muce 3 stvari:
-mir u svetu
-ozonska rupa
-i koliko je Pi.

:d :d :d

@Illidan

Opet je to sve sintetika.NAjblize a da nije je AM3 a kada bi on bio pokazatelj performansi onda bi Core trebalo da ima prednost od x1.5 u odnosu na Opterona na 3Ghz sto je slozices se ludost na kub.Sve mi ovo govori da je Conroe odlican u sintetici i nista vise(bar za sada).
Nek izbace rezultate sa uporedivo konfigurisanim sistemima(isti klok i video podsistem;memorija najbolja za oba sistema kad je OC u pitanju) pa da vidimo kako se onda nose.U nedostatku takvih testova ovakve demonstracije su samo za budzenje postova na XS u stilu: " ...bla bla congrats ,keep up the good work bla bla..." i to tako u 95 % postova u okviru svakog thread-a.Zalosno

" ...bla bla congrats ,keep up the good work bla bla..." mozda su to sve botovi :d

Danas me nista vise ne iznenadjuje :d :d :d.Mozda zato intel sekcija tog foruma ima onoliko pregleda po satu :d

Ajde molim vas zamolite te tipove da testiraju Conroe klokovan na koliko zele sa Cinemacraft Sp Encoderom za Adobe Premiere 6.5, neka izrenderuju 15 minuta materijala u nativnom DV formatu u MPEG2 i nek okace prosecan frame rate, neka to isto urade i sa standalone SP enkoderom pa nek postuju rezultate. Moj sempron ima 44 FPS u sekundi sa Premierom, a faktor od 2.41
sa standalone verzijom sto ce reci oko 60 frejmova u sekundi. Pa da vidimo i taj Conroe Core 2...bez 120 frejmova nek se ne pojavljuje 😀 😀 😀

Samo da dodam...isto to bih zamolio i vlasnike INTEL i AMD Dual Core procesora ovde sa bencha...to je najrealniji prikaz brzine nekog procesora i neke arhitekture uopste, pa da postujemo rezultate.

Poslednja izmena:
stormwatch153 je napisao(la):
Samo da dodam...isto to bih zamolio i vlasnike INTEL i AMD Dual Core procesora ovde sa bencha...to je najrealniji prikaz brzine nekog procesora i neke arhitekture uopste, pa da postujemo rezultate.
Otvori novi Thread,i sve ce biti odradjeno,bar sa moje strane.:wave:

@Stromwatch153 + ostali

u potpunosti se slazem sa tobom, bilo bi lepo kad bi imali standardnu bateriju testova za testiranje procesora (AfterEffetcs, Premiere, MAX, PS, DVD>DivX)...

jer 3DMARK se ne igra, a od SuperPI se ne zivi

😉 i fajlove za test koji nisu ogromni... ne znam koliko se razlikuje FPS prilikom DVD>DivX sa razlicitim filmovima/scenama (kapiram da se brze komprimuju staticne scene).

kovacm je napisao(la):
😉 i fajlove za test koji nisu ogromni... ne znam koliko se razlikuje FPS prilikom DVD>DivX sa razlicitim filmovima/scenama (kapiram da se brze komprimuju staticne scene).

Hehehe....bas je u tome caka....svaki kompresor pod Premierom krene izuzetno brzo u prvih nekoliko sekundi pa mu je da dodje na realne vrednosti potrebno neka 3-4 minuta materijala da se FPS stabilizuje, kako bi se dobio merodavan prosecan frame rate minimum je 15 min materijala sa sto vise pokreta kamere i menjanja boja...znaci ako ste za testove postovacu novi thread pod maticnim plocama i procesorima.

kovacm je napisao(la):

Razlikuje se dovoljno da se moze dobiti jasna slika o ulozenim parama u procesore.

Elem, evo sta misli Tim Sweeney o P4 i Conroe. Tip je postavio provokativno pitanje:

Jacob- One more question, kinda in the same fashion, Conroe or AM2?

Sweeney- Haha, well thats hard to say, I don't know much about AM2, but Conroe is a really fantastic chip. The funny thing is very few people in the industry have been willing to come out and say that the Pentium 4 architecture sucks. It sucked all along. Even at the height of it's sucking, when it was running at 3.6GHz and not performing as well as a 2GHz AMD64... People were reluctant to say it sucked... so IT SUCKS! But Conroe really makes up for that and I am really happy to see that, that Intel is back on this track of extremely high computing performance at reasonable clockrates. Not having to scale up to these extremely hot running systems that require alot of cooling. I think they are on a good track there and if they scale the conroe architecture up to four and eight cores in the future, then that will put the industry on a really good track for improving performance dramatically at a faster rate than we have seen in the past.

Ceo thread na:

http://www.nvnews.net/vbulletin/showthread.php?t=70056

Lukija je napisao(la):
It sucked all along.

Samo bih ovo izdvojio, nekako ostavlja najači utisak kao komentrar. Vidiš audio kako komentari mogu da budu neargumntovani a opet dobri :d :smoke:

Pa nisu samo testirali super pi.Bas na tom forumu sa pre neki dan video test u lost coastu i jos jednoj igri, ali direktnog poredjenja nije bilo, ali su prema komentarima i rezultatima drugih korisnika(koij imaju i intel i amd masine) mogao steci zakljucak da conroe i u te dve igre ostavlja konkurenciju iza sebe.Ne mogu da se setim da li je bio link ka tom threadu na ovom forumu ili sam taj thread video kada sam krstario tim forumom.

Ja bih isto voleo da lepeza testova bude mnogo veca i da ukljuce i igre u test, i razne kompresije i obrade video materijala, i stvarno ih ne razumem sto to ne rade(u obimu kao sto koriste super pi i 3dmark).Ovako kao da hoce da poraze AMD na "njegovom" terenu, a to je upravo super pi.

Poslednja izmena:
na kraju ce biti "tresla se gora - rodio se mis" za mainstream end usera, zapamtite sta sam rekao.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno