Šta je novo?

Clair Obscur: Expedition 33

• Začetnik teme Začetnik teme Alex
  • Datum pokretanja Datum pokretanja
Na drugi prelaz igra mi je baš laka, došao sam skoro do trećeg čina, nijedan boss me nije namučio. Znači kad je svaki parry urezan u muscle memory, a igrao sam pri izlasku 😀
Takođe, sad sam i svestan da ne moram da prisvojim svaki novi skill jer dosta tih koji se posle otključaju i nisu nešto vredni, osim ako nisu deo specifičnog builda.
Sad sam i "apgrejdovao" igru sa RenoDX HDR modom, igra se na TVu, u 4k (DLSS Quality), sjajno iskustvo.

Što se tiče fast travel nevira me da dugo nisam mogao sa bilo koje zastave back to continent da odradim upgrade.
Sad me zbunjuješ. Ili to ima veze sa težinom igre. U normalnom modu sa SVAKE zastave možeš da uradiš upgrade, odabir kompanjona, itd. Zašto bi se vraćao na kontinent???

Sad me zbunjuješ. Ili to ima veze sa težinom igre. U normalnom modu sa SVAKE zastave možeš da uradiš upgrade, odabir kompanjona, itd. Zašto bi se vraćao na kontinent???
Kako sa odeš u počne nivoe?
Kad otkriješ gornji deo kontinenta ne možeš se vratiti na početni deo osim plivanjem što ne traje baš kratko plus je užasno dosadno kad istraziš mapu.
Npr fali ti neki pictos sa početka igre moraš u početne delove i onda plivaj.
Back to continent te baci tamo gde si ušao u level.

Inače ovaj fight sa paintress je bolestan, nemam pojma šta se dešava na ekranu u fazi 2, malo su preterali francuzi sa opijatima 😂
Renoir fight su mi ultra zanimljivi jer nema toliko ludovanja kamere.
Inače ko zna koliko h unazad sam igra na expert čak i bossove jer su mi mobovi bili dosadni pa sam hteo sa pojačam izazov.
Još mi nije bilo jasno da ne bukvalno svaki mob u Monolith delovima oneshot-uje 😂

Sta napisa autocorrect u prvoj rečenici 😂😂😂
BTW igra je mogla da se zove i Rape Obscur expedition 33 sto se tice borbe niko se ne bi bunio 😂
Po broju postova u temi rekao bi da je malo ljudi igralo igru sto jako čudno, mislio sam da baš dosta starijih gamers voli JRPG zbog Final Fantasy igara.

Esquie dobija novu sposobnost u trećem činu gde ćeš se lakše kretati kroz celu mapu. Ali da, moj glavni problem jeste što je mapa dosta nepregledna.

Kako sa odeš u počne nivoe?
Kada prođeš Paintress (koliko se sećam, prešao sam je dva puta pre šest meseci a u međuvremenu igara.. ) Esquie dobije mogućnost letenja, a ako ostvariš sa njim friendship nivoa 6 ( takođe ne može pre susreta sa Paintress ) dobiješ mogućnost RONJENJA sa njim i uz pomoć ronjenja postoje i dva "podvodna" nivoa koji nisu ni malo laki, naprotiv, baš moraš da budeš nabudžen nikako ispod 90og nivoa. A i kad budeš mogao da letiš ima najmanje dvadeset "izazova" u vidu novih nivoa, arena, platformi, itd. Blesavi Francuzi su učinili da kad pređeš BUKVALNO 98% glavne priče da uvale tonu novih OPCIONIH izazova od kojih su mnogi sumanuto zanimljivi. I ludački izazovni.
Tako nešto je ekstremno retko. Jedina slična igra je RDR2 u kojoj misliš da je završena sa Arturom Morganom, a ono se iznenada pojavljuje gomile kvestova i zadataka sa Džonom Marstonom ( ko je ovo igrao zna na šta mislim, drugima liči na baljezganje. 🙂 ) i pomisliš "ko je ovo smislio, svaka mu čast"

Poslednja izmena:
Sta napisa autocorrect u prvoj rečenici 😂😂😂
BTW igra je mogla da se zove i Rape Obscur expedition 33 sto se tice borbe niko se ne bi bunio 😂
Po broju postova u temi rekao bi da je malo ljudi igralo igru sto jako čudno, mislio sam da baš dosta starijih gamers voli JRPG zbog Final Fantasy igara.
Ja sam jedan od starijih, a FF nikad nisam "vario" 🙂 Pa tako i ovo, sjajna igra koja se uvlaci pod kožu...A onda dodje 500ta borba i pogodi me smaranje... Kad god vidim o ovoj igri nesto, pomislim steta (valjda bih voleo videti sve isto, ali da nije JRPG)

Sta sam ja doživeo posle Paintress boss ja sam oduševljen, šokiran, zbunjen, tužan, veseo, kakav emotivni rolerkoster od igre i to za mene koji sam emocija a la panj uglavnom. 😂
Sad kreće pravo istraživanje ali videću da završim priču jer i dalje nisam siguran šta se kog vraga dešava.
Ne znam dal je Guillaume Broche I ekipi mesto u zatvoru ili među top developera u istoriji gaminga. 😂
Opisati ovu igru ne postoji bolji meme

Prilozi

• RDT_20260101_1630535882422617710931833.webp
    RDT_20260101_1630535882422617710931833.webp
    28.5 KB · Pregleda: 20
Gledam po netu. Još od W3 nije hvaljena neka igra ovoliko. Možda BG3.
Nažalost turn-based nije moj fah - nikada nije ni bio, kao ni linearnost na neki način.
Elem, bez započinjanja wars - nismo više klinci, vi koji ste odigrali i W3 i ovo, kako bi objasnili story, ali bez spojlera. Mogu neki sinopsisi, a već sam video na netu da im je negde inspiracija bila priča iz W3 HoS ekspanzije.
Zar je toliko ludilo? O čemu se zapravo radi?

Inače prologue igre je verovatno najbolji ikad, skoro sam zaplakao, muzika neverovatna a ne slušam nikad tu vrstu muzike.
Koje emocije izaziva prvih sat vremena igre to je neverovatno, svaka im čast.
Sama radnja kako te uvuče u taj svet to je genijalno udarili su na jaku emociju da je svako od nas izgubio nekog bliskog.
Muzika pogotovo glavna numera oduševljen sam, slušao sam je 50x na YouTube.
Pogledao sam razvoj igre i istoriju studija i sve deluje kao neka bajka u današnjem svetu bezdušnih korporacija gde se gleda samo prokleti profit.
Igre upravo ovakvu vrstu emocija treba da izazovu, fenomenalan film, knjiga u kojoj ti učestvuješ.
Kakva glumačka glasovna ekipa glumaca, koliko emocije u muzici, art direction, koliko živ svet, kako grafički to izgleda na 5g starom Xbox X.

Ne sećam se da me neka priča ovako uvukla i tera da razmišljam o igri ceo dan kao npr u Witcher 3 onaj Red Baron quest koji mi je verovatno najbolji ikad u igrama, plus generalno W3 mi u top 5 igara ikad upravo zbog priče, atmosfere, fenomenalne muzike koju I dan danas volim slušati u kolima.
Već posle ovih 7h mi je jasno 9 nagrada na Game awards, a još mnogo više drago što je studio sa 30tak ljudi napravio ovakav master piece i da su ljudi tako dobro prihvatili igru tako da je ispala fantastičan financijski uspeh i ovo je tek početak magije Sandfall Interactive!
Svaka čast za post!
Možda ima nade za Game industriju na kraju krajeva, ipak ogromna je šteta da takve igre dođu jednom u 7,8 godina.

Nije ovo uopšte klasičan turn based JRPG, mnogo bitni souls elementi koji kad igraš na expeditioner, expert (normal i hard) od tebe zahtevaju takvu pažnju i reflekse da je to neverovatno, gomila mobova me one shootuje iako sam lvl 73,preko 60h već u igri
Konstantno zahteva da se igraš sa pictos i luminas (mali perkovi koji mogu da naprave neverovatnu razliku).
Ako voliš souls igre a nikad nisi shvatio šta se tamo dešava ovo ti je nešto nalik souls igri sa neverovatnom pričom, muzikom, art design, magija jednostavno od igre.
Verujem da je većini non souls igrača ova igre teška i na normal, šteta bi je bilo ne preći na easy jer je dodge i parry window mnogo duži.
Ovo je biser koji se ne propušta.

Npr pre ove igre samo sam od JRPG igrao FF7 i FF13 tako da se ne moze reći da sam neki veliki ljubitelj, ali sve 3 igre su mi fenomenalne.

Bukvalno te ništa ne košta da probaš 😀 Nije toliko linearna, imaš deonica gde posle možeš sam da istražuješ u overworldu, treći čin pogotovo

Gledam po netu. Još od W3 nije hvaljena neka igra ovoliko. Možda BG3.
Nažalost turn-based nije moj fah - nikada nije ni bio, kao ni linearnost na neki način.
Elem, bez započinjanja wars - nismo više klinci, vi koji ste odigrali i W3 i ovo, kako bi objasnili story, ali bez spojlera. Mogu neki sinopsisi, a već sam video na netu da im je negde inspiracija bila priča iz W3 HoS ekspanzije.
Zar je toliko ludilo? O čemu se zapravo radi?
Sjajna je na svim poljima osim "turn-based" borbama - nama kojima to donekle ne lezi... Tako da ako ne mozes da svaris borbu u ovoj igri, nema sanse da je igras...Jer malo malo, pa te napadnu neke budale - cobani...Ono opet se poredjaju svi u dve vrste i opet "bacaj moci" 😏

U igri je pre dominantnija parry mehanika nego turn-based. Ponekad je na izazovu sličnom Sekiru tako da nije baš tipični JRPG stil turn-base igara 😀

Svakako, sad već postoje buildovi na netu koji mogu da unište neprijatelje lagano, koga mrzi da se sam bakće sa tim sistemom. Istraživanje, priča, muzika - sve to je na veoma visokom nivou što definitivno može da nadomesti bilo kakvu mržnju prema samom sistemu gejmpleja.

Te male trenutke tipa parry - ne moze izvuci stvar. 😛 Inace na easy lagano se prelazi, ali onda borbe postaju dosadne 😉

Kako misliš, mali trenuci, parry je bukvalno najbitnija mehanika u celoj borbi 😀 Džaba ti svi skillovi ako mašiš svaki parry. Ovo važi za medium težinu i iznad, ne znam kako je na easy.

Mislio sam reci da je parry nesto sto podseca na borbu u akc. stilu 🙂 I tacno, ja sam na MED vise radio dash i negde na kraju ACT 1bilo je dosta tesko bez parry..

Mislio sam reci da je parry nesto sto podseca na borbu u akc. stilu 🙂 I tacno, ja sam na MED vise radio dash i negde na kraju ACT 1bilo je dosta tesko bez parry..
Mnoge mobove i boss-ove ne možeš ni pobediti bez baš dosta upotrebe parry, ako se dobro sećam nikako ne možeš bez parry
Uglavnom znaš i sam ceo fight system je napravljen oko parry, nagrade za to su odlične, a kazne brutalne.

Završih igru skoro 80h, dosta sam lunjao, zadnji deo sam skoro sve one shoot, malo pokvario utisak sebi.
Francuzi su totalno ludi ja nisam uopšte do kraja razumeo ovaj kraj, moraću na YT da pogledam mišljenje nekih filozofa 😂
Ova glavna numera je genijalna, udara na sva čula, masterpiece!

Jesi svratio do Sajmona?

Ima dva kraja, jedan dobar i jedan los, mozda si dobio los kraj. Mislim da mozes da dobijes i dobar kraj ako se vratis na isti save, mislim da te vraca pre Renoira.

Ja bih rekao da su oba losa, samo iz razlicitih razloga.

Poslednja izmena:
Ending

završio sam tako što sam izabrao Maelle i ona nastavlja da živi u svom fantasy svetu
Aj baš ću sad da biram Verso za kraj da vidim i to

Jesi svratio do Sajmona?
Pretpostavljam da je to neki pakao side boss? 👀

Ok dobio si los kraj, odaberi drugu opciju to je true ending

Simon je u Renoir Drafts, mora da imas mogucnost ronjenja pod vodom da dodjes do njega.

@marko_ns

Nego šta, dok njega ne pređeš:

1uvrhc.jpg

Kako dobar video koji možda može da dočara magiju ove igre I sveta ovima što nisu igrali uz najlepšu pesmu u igri
Ne vredi moram još jednom iz početka da odigram, uvek bi se vratio ovoj igri zbog fenomenalnog Prologue i Act 1

Nazad
Vrh Dno