Šta je novo?

Cayman did not make it for 22nd Nov launch

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Aaa... zvučiš samouvereno, zadovoljno, znači Cayman ispao kako treba čini mi se :)

... mogu samo reci da je ubrzanje koje Cayman donosi u odnosu na Cypress ogromantno!! Ali najfascinantnije je to koliku su snagu uspeli da napakuju u cip koji je i dalje DRAMATICNO manji u odnosu na Fermi (GF100 = 530 mm^2)!!!

Drzimo te za rec :bottle:.

Cayman shell prevail. :eyebrows:

Cayman ce biti iznenadjenje po mnogo stvari... dezinformacije su bile vise nego uspesne ;) NDA je 15.12 u 6:01 AM, ali ce se verujem manje vise sve otkriti do veceras, kako to obicno biva.

Znaci kokice u najavi. Nikad nije bila ovako napeta predpraznicna sezona sa GPU-ovima. :)

Cayman ce biti iznenadjenje po mnogo stvari... dezinformacije su bile vise nego uspesne ;) NDA je 15.12 u 6:01 AM, ali ce se verujem manje vise sve otkriti do veceras, kako to obicno biva.

Jao sjajno sad sam čuo....za prvih 300 hiljada kupaca 50% popust, sjajno jednostavno nemam reči!:zgran: Ja već rezervisao 1 komad ;)

A što baš do večeras pa danas tek 9.? No dobro što pre to bolje dosta je bilo čekanja i špekulisanja..

ps-nadam se da niko nije ozbiljno shvatio popust :D

A zasto mislis da bilo sta od toga smem javno da potvrdim :p

Ne znam za vas, ali neko već ima Cayman. Ne smem, naravno, ništa da kažem, ali sam impresioniran, opet, odnosom broja tranzistora i performansi...
Još nije počelo testiranje, jer se tek čeka briefing, ali ono što sad vidim je da je GPU tek neznatno veći od cypressa, dakle daleko, daleko manji od Fermija (GF100 ili GF110, all the same), a da je dosta, dosta brži od Cypressa.

Svašta bih još rekao, ali stvarno ne smem...

Nije valjda i to (ne trazimo specifikacije nego samo pitanje da li ih znas) pokriveno sa NDA. :)

Pa ako eventualno kazem da, srusicemo Benchov server kolicinom privatnih poruka u roku od pola sata ;) Mislim, sada ih svakako vec zna jako mnogo ljudi, cak i na ovom forumu, ali su svi pod NDA do 15-og. Prekrsice ga kinezi ili ko vec, kao i obicno.

Ne znam za vas, ali neko već ima Cayman. Ne smem, naravno, ništa da kažem, ali sam impresioniran, opet, odnosom broja tranzistora i performansi...

Samo odnosom broja tranzistora i performansi... meni se cini da ima i mnogo znacajnijih stvari ;)

Svašta bih još rekao, ali stvarno ne smem...

Kada ono kinezi imaju phone briefing :D

Poslednja izmena:

Znaci 6950 kosta kao dve 6870 skoro, koje su osetno bolje od jedne GTX580 !

Morace da opravda ovu cenu, mada verujem da ce biti niza cena, i za 6870 je secam se bila neka cena 255 evra na neko msajtu nedelju dana pred izlazak a kad je izasao ksotao je 200.

Poslednja izmena:
pošto ne smem nikakve konkretne cifre da iznosim ali ni detalje... reći ću samo opisno. Ljudi su kraljevi optimizacije. Pošto se ostalo u okvirima 40nm procesa, tj. broj tranzistora nije mnogo veći od Cypressa - da bi napravili brži igrački akcelerator, pojačali su teksturni i ROP deo, a pojednostavili strukturu i ubrzali shader / computing deo GPU-a... sa akcentom na teselaciju... tako su napravili nešto što je znatno manje od Fermija, a po performansama u rangu sa gtx570 i gtx580. I, što je najbitnije, jeftinije, u svakom slučaju...

Nedjo, ako je 2 much, javi da brišem!

Poslednja izmena:
pošto ne smem nikakve konkretne cifre da iznosim ali ni detalje... reći ću samo opisno. Ljudi su kraljevi optimizacije. Pošto se ostalo u okvirima 40nm procesa, tj. broj tranzistora nije mnogo veći od Cypressa - da bi napravili brži igrački akcelerator, pojačali su teksturni i ROP deo, a pojednostavili strukturu i ubrzali shader / computing deo GPU-a... sa akcentom na teselaciju...
Nedjo, ako je 2 much, javi da brišem!

Pa obrisi poslednji deo, ovo ostalo je "public knowledge" maltene.

Nije public knowledge, to možda ti znaš... A ovaj poslednji deo sam samo rekao "u rangu". Kad tako kažeš, i to je public knowledge...

Nije public knowledge, to možda ti znaš... A ovaj poslednji deo sam samo rekao "u rangu". Kad tako kažeš, i to je public knowledge...

Pa prica se odavno sta je sve doradjeno (teselacija, ROPovi, TMU), samo se ne znaju konkretne brojke, kako je sta rasporedjeno i kakve su performanse. Na to sam mislio kada napisah "public knowledge".

Pitam se da li je zadržana podrška za DPFP, ako su optimizacije bile tako opsežne. To su kresali na Barts-u.

Evo Fudo je donekle prekrsio NDA, ako ga je uopste i potpisao ;)

Nisam ni ja potpisao NDA za ovo, ali ne želim da budem nekorektan prema ljudima, a Nedjo može realno da ima problema. Stvarno može. Fudo ima veliku čitanost i svima se zamera, ali njegov sajt je ultra posećen i internacionalan, pa mu se može...

Inače, sada je Q&A sesija o Caymanu, sve što mi nije bilo jasno, sad je jasno... It is pretty straightforward...

Pitam se da li je zadržana podrška za DPFP, ako su optimizacije bile tako opsežne. To su kresali na Barts-u.
Naravno da jeste... čak će, mislim, da krenu da navode computing power pre za DP nego za CP...

edit: teorijski compute power ne mora da pruži nikakav uvid u performanse... nova karta ima isti SP throughput kao i Cypress (oko 2.7 TFLOPS-a), a brža je u mnogim situacijama preko 60%... naravno, DP compute je jači kod Caymana, ali ni blizu toliko...

Poslednja izmena:
Pa prica se odavno sta je sve doradjeno (teselacija, ROPovi, TMU), samo se ne znaju konkretne brojke, kako je sta rasporedjeno i kakve su performanse. Na to sam mislio kada napisah "public knowledge".

Pa bilo je priče da će broj RoP ostati isti tako je ovo što kaže Max za nas neupućene novost.

@byMax

Hvala što si podelio informacije sa nama. Nisi mnogo otkrio, eventualno bi poređenje performansi sa GTX580 i GTX570 moglo napraviti problem, mada iskreno ne vidim zašto jer je sasvim normalno da se očekuje su kartice tu negde sa ekvivalentnim konkurentskim karticama.

Cayman uopste nije naivan cip, to je sve sto ja mogu da Vam kazem. :)

Definitivno cemo biti na slatkim mukama za koji dan.

Pa bilo je priče da će broj RoP ostati isti tako je ovo što kaže Max za nas neupućene novost.

Maxa se precizno izrazio ;)

Nisi mnogo otkrio, eventualno bi poređenje performansi sa GTX580 i GTX570 moglo napraviti problem...

... sto je upravo ono sto sam mislio da i treba da obrise :) Ali dobro, reagovace Nedjo ako misli da treba, ionako su mnoge stvari vec objavljene, a pitanje je trenutka kada ce i svi slajdovi iz briefinga procureti u javnost.

Poslednja izmena:

@byMax

Hvala što si podelio informacije sa nama. Nisi mnogo otkrio, eventualno bi poređenje performansi sa GTX580 i GTX570 moglo napraviti problem, mada iskreno ne vidim zašto jer je sasvim normalno da se očekuje su kartice tu negde sa ekvivalentnim konkurentskim karticama.

Broj ROP jedinica jeste ostao isti, ali su poboljšanja na ROP-u ipak konkretna! TMU je povećan, znatno.

Ni ja ne znam još uvek kako se nosi sa GTX 580 i GTX 570 (570 čak nisam ni testirao, nije stigla), ali prema onome što vidim, mogu da kažem (dakle, to je moja pretpostavka, tako da ne kršim NDA, nego "pričam napamet" :)) da su HD6950 i GTX570 bukvalno tu negde (u zavisnosti od igre, kako koja voli čiji drajver - kompajler), ali su (kao retko kad pre) performanse dve NV i ATI kartice prilično izjednačene. HD6970 je za nijansu sporiji od GTX580... ali bi i trebalo da bude skoro 100 evra jeftiniji. I za GPU koji ima skoro 30% manju površinu i manji TDP, impresivno je...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno