Šta je novo?

Cayman did not make it for 22nd Nov launch

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nije isto kod Atija i nVidije, na 40% se skoro ne cuje referentni kuelr na 6870 tek posle 45-50% postaje glasan.

Kolko mi je poznato, na ATI 5850/70 i na NV 470/80 propeleri na turbinicama idu ~5000rpma... Mislim da je tako i na 6870...
gtx 580 ide ~3200rpm... na gtx 260/80 mislim da idu isto na ~3k rpm.

Razlika je sto na ATI load ladi na 40% , a na gtx 470/80 ne verujem da je 40% load... pre ce biti 40% idle ;)

Poslednja izmena:
AMD se i sa Bartsom "igrao" sa najavom TDP-a... 6870 je po ranim slajdovima trosio >150W, a krajnja cifra je 151 ;) Tako najavljenih <300W za Cayman XT moze biti bas znacajno manje od te vrednosti... videcemo za par dana.

Ja nisam nista tvrdio,sve je moguce..

Bas suprotno, cena je odlican pokazatelj perfromansi, i verovatno ukazuje da 6970 makar nece biti sporiji od GTX 580. Naravno, ukoliko su te najave tacne.

Moze da bude pokazatelj ali i ne mora.Tu utice mnogo vise faktora.
Da li se zna mozda da li je proces proizvodnje jefitniji ili skuplji?Npr?

Hipoteticki... sumnjam da su bas svi u AMD-u veverice :) Sansa da kuler na referentnom modelu bude neadekvatan su veoma male. To sto je onakav kuler na GTX480 verovatno ima veze sa potrosnjom koja je dostizala i 300W ;)

Kao sto rekoh ne tvrdim,to je samo bio primer.Cenim isto da nisu veverice i da se nebi zeznuli tek tako..

Verujem da si mislio toplotu ;)

Naravno.Jutro,pa opala koncentracija!

Ne valja jer ga nVidia nije napravila. ;)

AMD je i na ovoj i prethodnoj generaciji stavljao "usisnike" na samom kraju kartice (batmobile) tako da se dobija hladniji vazduh koji dolazi sa prednje strane kućišta a ne, kao u ovom tvom primeru sa naponske jedinice donje kartice u SLI-ju.

U ostalom, nema AMD problema sa temperaturama već duže vreme.

Vidim, niko ne komentariše predviđanja cene od 450€ za HD6970, odnosno 340€ za HD6950. Po ovome je 6970 u cenovnom rangu sa GTX580, možda to govori o performansama?

Uvijek se mora naci poklopac!?

Tu pricu nisam ja izmislio. Covjek ima dvije 5870 i dvije 580-ice:

I eventually had to swap out the cards to even out the load. The fan on the top card's fan began whining after 6 months of being strained in that manner, but not running the top card's fan faster had begun resulting in minor artifacting (sparkling and such, typical overclock/heat related issues). If the GTX 580 hadn't come out when it did, I was quickly approaching the time when I would be in danger of the same thing happening to the card that got moved to the top slot.

The top card would require the fan pushed up to a quite noisy 50% minimum to keep temps down on whichever card was in the top slot. A 3-5C difference is tolerable and acceptable, but at 10C difference is a conservative estimate, there was no way to tell WHILE I was rendering what the FULL difference was. I had to jump out of whatever was rendering to see temps and that instantly dropped temps before I could actually see what they were. 10C was the actual amount I caught with the CCC CP open in the background and alt-tabbing to it quickly from in game. And that was always dropping the moment I alt-tabbed to it.

I actually began complaining about this issue the second month I had the Crossfire setup, but before the top card had begun the whining thing. Once that began and I swapped the cards out, and I considered myself on a count down to needing to get back to a single card setup ASAP to avoid damaging these very wonderful in every other way cards.

The economics of the situation are, it would be cheaper in the long run to just replace the 2 crowded cards with a single more powerful card that is almost as fast as the 2 together were on average then replace the motherboard. Replacing the motherboard would leave me with an unused P55 board while replacing the GPUs wouldn't leave me with anything unused since the replaced GPUs could then move to other systems. But in that time since then, I've swapped back and forth quite a bit just to see where performance really stands.

Admittedly, I gave up a bit of performance in the best case scenarios for Crossfire. But I gained a ton of performance, up to 30-ish% in the worst case scenarios for Crossfire. That along with rescuing my 5870's from imminent disaster made waiting for 6970 any longer unnecessary since I wouldn't be able to safely Crossfire the 6970's anyway, but CAN safely SLI GTX 580's (thanks to the obvious spacing around the fan AND the lack of a back shroud on their cards). THAT's a pretty damning point for AMD this generation in my eyes.

I kakvi usisnici! Karta vuce zrak preko fana, znaci odozdo. Problem nastaje kod nekih m. ploca gdje su karte preblizu.

Moze da bude pokazatelj ali i ne mora.Tu utice mnogo vise faktora.Da li se zna mozda da li je proces proizvodnje jefitniji ili skuplji?Npr?

Da se ne vracamo ponovo na teorije, ali je poenta da losiji proizvod (tj sporiju kartu u ovom slucaju) mozes prodati samo jeftinije od konkurencije. Brzu mozes zaceniti skuplje, jednako ili jeftinije, sve zavisi kakav ti je biznis plan i sta ti je cilj. Proizvodna cena ne odredjuje direktno maloprodajnu, vec to rade performanse.

Naravno, videcemo kakva ce MSRP cena biti.

I kakvi usisnici! Karta vuce zrak preko fana, znaci odozdo. Problem nastaje kod nekih m. ploca gdje su karte preblizu.

To je problem proizvodjaca ploca sto ne naprave dovoljan razmak izmedju pci-e slotova...

To je problem proizvodjaca ploca sto ne naprave dovoljan razmak izmedju pci-e slotova...

Nema to veze sa prozvodjacima ploca sve se to radi po nekim stadardima a u svakom slucaju to je dovoljan prostor izmedju kartica pitanje je samo koliko je provetreno kuciste,upravo to najvise utice na temperaturu kartica.

Stavi papir preko ventilatora pa će videti odakle uvlači vazduh kada nema dovoljno "daha".

I stavi, molim te, link gde se taj nesrećni gospodin žalio da ne bude posle "pojeo vuk magarca" ili "pitaj mog duga lažova".

Razlika između usisnika kod GTX480 i GTX580:

attachment.php

Uz podsećanje da GTX480 ima i prosečen PCB da bi ventilator dobijao vazduh i sa druge strane.

Prilozi

• small_gtx580_vs_gtx480_closeup_02.jpg
    small_gtx580_vs_gtx480_closeup_02.jpg
    47.5 KB · Pregleda: 389
Poslednja izmena:
gtx470480.jpg

Evo Vam poredjenje temperature i procentualno, te numericki u rpm ponasanje ventilatora na GTX 470/480 kartama dok su bile u masini.

Na 75C (3464rpm) karte jednostavno krecu da lete, ne znam koji bih pridev iskoristio.
Na 91C fan se zakuca na 100% i tako nekako uspeva da drzi temperaturu u rasponu od 92-100C.

^ 480 je nv cernobilj, posledice se osecaju u svim temema o grafickim kartama cak i posle ovoliko vremena :smash:...

No evo nekih "realnih" predvidjanja" :

I have been doodling at work and arrived at the following formula for calculating 6900 performance.

Estimated 6950 Specs (averaged from many sources)
Core Speed 775MHz
Shader Count 1536
Memory type: GDDR5/256bit (1GB and 2GB versions)
Memory Speed 1250MHz

Estimated 6970 Specs (averaged from many sources)
Core Speed 875MHz
Shader Count 1920
Memory type: GDDR5/256bit (2GB only)
Memory Speed 1400-1500MHz

All results are relative to stock 5870 performance.

5870
core 850x1600= 1360000 = 100%
mem 1200x256= 307200 = 100%

Performance Estimate #1
Assuming drivers and shader cores provide similar ~40% gains to 6800 series.

6950
core 775x1536x1.4= 1666560 = +23%
mem 1250x256= 320000 = +4%
overall (weighed 66% GPU / 33%mem) +17%
6970
core 875x1920x1.4= 235200 = +73%
mem 1450x256= 371200 = +21%
overall (weighed 66% GPU / 33%mem) +56%

Performance Estimate #2
Assuming drivers and shader cores provide 10% additional gains over 6800 series.

6950
core 775x1536x1.54= 1833216= +35%
mem 1250x256= 320000 = +4%
overall (weighed 66% GPU / 33%mem) +25%
6970
core 875x1920x1.54= 2587200= +90%
mem 1450x256= 371200 = +21%
overall (weighed 66% GPU / 33%mem) +68%

So, using the very simplistic calculations above the 6950 will sit somewhere between 23-35% faster than a 5870 and the 6970 will be 56-68% faster.

Example #1 would make the 6970 about equal to GTX580 performance, whilst #2 would make it 10% faster. ATI may of course use higher clock speeds, or perhaps even have made greater advancements with shader optimisations. I personally think performance will sit somewhere within the above two scenarios.

I look forward to being humilated when actual reviews arrive.

@Lucko
Jel smes u opkladu da se ne vrti na 100% fan a da kartu zadrzava do 90c?Mislim na GTX480!
Jesi ovaj dijagram sam radio na osnovu testa ili si skinuo sa neta?

Dijagram je napravljen na osnovu testa i koriscenja Furmarka, GPU-z programa za ocitavanje brzine ventilatora i temperature kartice.
Naknadnim igranjem Crysis-a i Warhead-a situacija je kulminirala zakucavanjem ventilatora na 100% i odrzavanjem temperature u rasponu koji sam naveo.

Ne bih zeleo da se kladim, posto se umnogome mogu razlikovati nacin testiranja, ambijent i sami uslovi (u mom slucaju zatvoreno kuciste, sa intake i outake ventovima, klasika)...
Bilo bi glupo u najmanju ruku kladiti se.

Koriscene karte su bile proizvod kompanije MSI.

:wave:

U istim uslovima..Zatvoreno kuciste (CM Sniper),ambijentalna temperatura od cak 25c konstantno..
MSI GTX480..Jedino ako je to bila prva serija,kasnije su biosima malo smanjili temperaturu.
Igre su najmerodavnije,furmark ama bas nista ne dokazuje niti je veran pokazatelj stabilnosti..
Ni u jednoj igri nije dostignut 100% fana a da temperatura nije presla 90c max.Mafia 2 cak vise opterecuje od Crysis-a!
Mogu isti test da napravim ali znam sta sam video,sve je mereno real time uz visecasovno stresiranje..Malo sam i ja preterao generalizovajuci,mozda je i do primerka mada mi se ponasa kao i svaki GTX480..Sta znam..

Lastets rumors suggest that we should expect new Cayman graphics cards on December 15th. Multiple industry sources already confirmed that. According to to them the Raden HD 6970 should ship in decent quantities, while HD 6950 in somewhat lesser quantities.

Rumors are specifying performace level of market which new Cayman series are targetting. AMD HD 6970 will be priced bit lower than GeForce GTX 580 – this suggest that 6970 will be slower in majority of syntetic benchmarks than GTX580.

According to InsideHW the delay of Cayman launch is probably due to unfortunate release of GeForce GTX 580, which ended up much faster than AMD expected.

More information is expected later this week.

According to InsideHW the delay of Cayman launch is probably due to unfortunate release of GeForce GTX 580, which ended up much faster than AMD expected.

ovo je primer kako se "proizvode" FUD-ovi!

Naime, rek'o bi covek citajuci ovo da InsideHW ima odredjene pouzdane informacije, koje sugerisu da razlozi "kasnjenja" Caymana leze u ocikivanjima AMD-a vezanim za performanse GTX580!

Realnost je sasvim drugacija! Evo tacno sta je Ivan sa InsideHW-a napisao:

Ivan Todorovic je napisao(la):
We have also heard that driver was one of the reasons of this “slight” delay of Cayman launch, and we guess that part of the story is that Geforce GTX 580 ended up much better than ATI expected

Sto se tice cinjenica, SVI su znali jos odavno koliko ubrazenje se moze ocekivati od Fermija kada on radi sa citavih 512 core-ova! Tako da tu iznenadjenja nije moglo biti.

Nedjo daj neki rez od 6970 da razuverimo neverne Tome :D

Ja mislim da je GTX580 ispao malo brzi/bolji od ocekivanog. Povecanje broja CUDA cores je valjda oko 8%, doduse povecan je i takt, karta je tisa, manje se greje, manje trosi...

@Lucko
to ne može reći ;). No možda zna da li je redakcija Bencha dobila karte na testiranje?

Ja mislim da je GTX580 ispao malo brzi/bolji od ocekivanog. Povecanje broja CUDA cores je valjda oko 8%, doduse povecan je i takt, karta je tisa, manje se greje, manje trosi...
povecanje performansi je u skladu sa povecanjem broja coreova i uvecanjem frekevncija... oni koji su imali GF100 sa 512 coreova mogli su da ga O/C-uju na nivo GTX580, tako da je nivo performansi bio veoma dobro poznat onima kojma je trebalo da bude poznat ;)

Termalne karakteristike i buka su odovjena tema u odnosu na performanse.

u svakom slucaju pomeranje datuma izbacivanja Caymana nije u korelaciji sa onim sto je prikazao GTX580.

Ja verujem da je pomeren zbog drajvera. Ocigledno je da AMD nije sposoban da ih napravi u nekom normalnom roku. Pa ni za HD6800 jos uvek nema normalnih drajvera...

povecanje performansi je u skladu sa povecanjem broja coreova i uvecanjem frekevncija... oni koji su imali GF100 sa 512 coreova mogli su da ga O/C-uju na nivo GTX580, tako da je nivo performansi bio veoma dobro poznat onima kojma je trebalo da bude poznat ;)

Termalne karakteristike i buka su odovjena tema u odnosu na performanse.

u svakom slucaju pomeranje datuma izbacivanja Caymana nije u korelaciji sa onim sto je prikazao GTX580.

Ko je to mogao da ima GF100 sa 512 core-ova pre GTX 580 ??

Stavi papir preko ventilatora pa će videti odakle uvlači vazduh kada nema dovoljno "daha".

I stavi, molim te, link gde se taj nesrećni gospodin žalio da ne bude posle "pojeo vuk magarca" ili "pitaj mog duga lažova".

Razlika između usisnika kod GTX480 i GTX580:

attachment.php

Uz podsećanje da GTX480 ima i prosečen PCB da bi ventilator dobijao vazduh i sa druge strane.

Care, lazne informacije ja ne kacim ;)

To ti je direktan primjer ne-efikasnosti takvog dizajna. Taj user je dugogodisnji clan Rage3D foruma, i mijenja hardver kao mi carape.

Nije bio nikakav problem uzeti digitron i izracunati koliko bi bio brz fermi sa svih 512cc i na odredjenom clock-u. Problem je bio sto veliki broj njih nije verovao da ce nV izbaciti karticu sa tim karakteristikama, i da pritom bude ekstra tiha, hladna, i jos da trosi manje struje. AMD-ovci na ovom forumu su podivljali od srece kad se pojavila pre 5-6 meseci ona vest kako je sa otkljucavanjem poslednjih 32cc, potrosnja skocila za 100%. Ako cemo iskreno:)

Svaka čast tebi, ja u njega sumnjam ;)
Znam da ti ne pišeš lažne informacije, samo voliš poneku polu istinu da prenes od dugoga, pa zato pitam :)

Ne vidoh link nigde pa rek`o da pitam, da nije sa nekog kinekskog foruma, google translate i tako to...

Pa znalo se koliko ce procentualno doneti ukljucenje jednog SM-a (~7%), ali ne i radni taktovi cipa. Mogli su da ga klokuju i malo vise, kao i GTX 570 uostalom. Ovo ostalo nema veze sa performansama, ali jesu poboljsanja svakako koja doprinose boljem utisku o proizvodu (to je ono sto je pokopalo GF100 karte na desktop trzistu, a ne sirova snaga).

Sve ce se svesti na to koliko je Cayman efikasan u odnosu na Barts. GTX580 je nekih ~50 procenata brzi od 6870 u standardnim rezolucijama (19x12 cak i sa AA), a 6970 ce imati ~70% vise SP od Bartsa. Videcemo za par dana, ali svakako ocekujem rat cenama ;)

Rat cenama svakako, samo da se ne dzoraju tu na 400-450e. :D

Nedjo daj neki rez od 6970 da razuverimo neverne Tome :D

:D
Ostavicu to testerima da urade, mogu samo reci da je ubrzanje koje Cayman donosi u odnosu na Cypress ogromantno!! Ali najfascinantnije je to koliku su snagu uspeli da napakuju u cip koji je i dalje DRAMATICNO manji u odnosu na Fermi (GF100 = 530 mm^2)!!!

PCBeast, koliko si ono bese izracunao da Cayman "mora" biti velik?? :eyebrows:

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno