Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

Spotter je napisao(la):
Inace, u EU se paketi do 200 EUR ne carine (kao ni neke vrste robe, npr. laptopovi).. U okviru EU naravno nikakvih carina ni nema.

Molim te da navedes izvor odakle ti ova informacija i za koje to zemlje clanice EU vazi.

@Tihi
Ne bih se slozio sa ovom konstatacijom da u EU nemas potrebu za kupovinom iz drugih drzava clanica, veruj mi... been there done that. ;)

Meni ne, a trebalo je 100%. Pretpostavljam da je doslo do zadrzavanja na carini, jer ne znaju kako (koliko) da carine par patika...

Igvan je napisao(la):
Meni ne, a trebalo je 100%. Pretpostavljam da je doslo do zadrzavanja na carini, jer ne znaju kako (koliko) da carine par patika...

Eto isti problem. I ja imam par patika koje sada verovatno neko drugi seta :)
Roba je porucena 30.maja jos uvek cekam na nju...
Danas bas idem do poste na zeleznickoj da proverim dal su im udobne :)

15 dana nije nishta za svaki veci paket tipa kutija patika. Samo mali paketi (koverte) stizu brzo, za sve ostalo se ne moze rachunati, nekad dodje za 10, nekad i za 30 dana, a chesto to u stvari na carini stoji pola tog vremena.

Omniku je skoro stiglo nekoliko paketa, vrednosti 50-100 dolara, i nigde mu nije naplacena carina. Josh ih je pitao za to, i oni kazu da nije stupilo na snagu josh uvek.

pa omnikovi paketi su sigurno primljeni na carinu pre nego sto su doneli ovu uredbu pa mu zato nisu naplatili

ja sam dobio prekjuce CD, narucen sa amazon.co.uk, 6 dana pre toga, iako je vrednost bila preko 20 eura (dupli CD), uredno je lupljen pecat "ne podleze carinskoj kontroli", i sve je proslo OK. znaci za muziku funkcionise sve normalno...

Slagao sam, danas poslepodne sam dobio paket.

Super vest je ona koju ste vec culi u ovom threadu - nisam platio carinu i porez!;) Vrednost paketa je 45 EUR sa postarinom.

Ja rekoh da je Omnik dobio nekoliko paketa posle one subote kada smo utripovali da je zakon donet, i zena mu je na preuzimanju rekla da nije na snazi.

driver je napisao(la):
Ja rekoh da je Omnik dobio nekoliko paketa posle one subote kada smo utripovali da je zakon donet, i zena mu je na preuzimanju rekla da nije na snazi.

ja koliko sam cuo paketi koji su primljeni na carinu pre donosenja uredbe carine se tj. ne carine se ako su do 100E

e sada me zanima da li su nekoga zvali na carinu zbog paketa koji treba da primi i ako jesu kakva je tamo procedura da li vas pitaju nesto ili .. ?

Wumbo je napisao(la):
e sada me zanima da li su nekoga zvali na carinu zbog paketa koji treba da primi i ako jesu kakva je tamo procedura da li vas pitaju nesto ili .. ?
Na carinu te zovu ako ne poveruju racunu tako da trebas da poneses dokaz o vrednosti (ja sam nosio izvod od banke). U normalnim slucajevima placas na posti kada podizes paket.
Ko sto rekoh ranije, odredba se primenjuje i ja sam prosle nedelje platio carinu na paket od oko 112 $. Ako neko nije ili je roba koja se navodno ne carini (knjige, cd-ovi...), ili im se nije ucinilo sumnjivo pa nisu otvarali, ili je sreca u pitanju. A sto je salterusa rekla da se ne primenjuje to nista ne znaci - meni je covek na preuzimanju rekao da oni nemaju nista sa tim i da carina odredjuje koliko se placa.

Poslednja izmena:
Wumbo je napisao(la):
ja koliko sam cuo paketi koji su primljeni na carinu pre donosenja uredbe carine se tj. ne carine se ako su do 100E

Zar treba da kazem treci put da su paketi stigli posle dana kada smo mi mislili da je donesena uredba, jer ochigledno da nije.

Wumbo je napisao(la):

Svi smo ishli na carinu kada stigne neshto shto je sumnjive vrednosti (preko 100e a na paketu pishe manje). Paketi koji su oslobodjeni od carine, stignu ti na adresu.

Poslednja izmena:
a ima li neki nacin da ja u BG proverim da li je moj paket stigao na carinu ?

driver je napisao(la):
Zar treba da kazem treci put da su paketi stigli posle dana kada smo mi mislili da je donesena uredba, jer ochigledno da nije.

Svi smo ishli na carinu kada stigne neshto shto je sumnjive vrednosti (preko 100e a na paketu pishe manje). Paketi koji su oslobodjeni od carine, stignu ti na adresu.

pa onda je imao srece

Ako neko ne veruje evo dokaza. Nisam imao skener pa je malo zguzvano ali mislim da se vidi. I do sada su mogli da prodju i paketi vece vrednosti ako nisu sumnjivi tako da ja mislim da je to stvar srece, tipa robe, ili raspolozenja carinika.

Prilozi

• _MG_6159.jpg
    _MG_6159.jpg
    84.3 KB · Pregleda: 185
tiha, nema tu nikakve shalterushe, ti direktno kod carinika idesh po robu, i carinik (carinica, koja je mene akala za neki paket, nije mi verovala) je rekao omniku da zakon josh nije na snazi, on je pitao direktno.

I pre ce biti da ti nisi imao srece, jer si do sada jedini sluchaj, a roba ti je na granici carinjenja, tako da su mozda utripovali da je 100$ ta granica, ne 100e.

Ja ochekujem robu u vrednosti od 80$ ove nedelje, spremio sam se na carinu, pa cemo da vidimo kako ce da ispadne.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
tiha, nema tu nikakve shalterushe, ti direktno kod carinika idesh po robu, i carinik (carinica, koja je mene akala za neki paket, nije mi verovala) je rekao omniku da zakon josh nije na snazi, on je pitao direktno.
Onda je to neka siva zona kao 1000 puta kod nas gde se ne zna ni ko pije a ko placa (mada to se zna :S: ) i sve carine mozda nisu dobile formalno naredjenje ili svi carinici jos nisu u toku. Ja znam samo da su meni naplatili :smash:

u ja nesto muvam mozda mi prodje ovaj paket sto treba da dobijem , nadam se da cu proci bez dazbina

driver je napisao(la):

pa neverujem da ce mi proci ali rekao sam da mi posalju kao gift i da stave cenu manju od 20E a paket je vredan 100E ali paket je malo veci pa neznam da li ce proci i da poslali su mi kao fizicko lice a sa ovim tipom robe oni nisu cesto u kontaktu tako da mozda i prodjem bez dazbina ali iz vasih postova sve mi se cini da to zavisi od carinika kome paket padne u ruke

Danas mi je stigao paket iz Japan -a. Nesto naruceno sa net -a, vrednosti vise od 20 evra. Cekao me je u lokalnoj posti, bez naplacenih dodatnih dazbina. Doduse na paketu postoji pecat ne podleze carinskom pregledu ili tako nesto :)

Poslednja izmena:
Samo da potraje.

Stigao je i meni, ali je na njemu bilo otkaceno gift i napisana vrednost od 10e, pa ga nisu pregledali. Jel tebi pisala prava vrednost na paketu ili umanjena?

'Ajte ako nije problem da postujete i (otprilike) sta ste narucili i od koga (Amazon, eBay itd.) da steknemo iskustvo sta prolazi a sta ne. Meni su i ranije filteri od preko 100 € prolazili carinu a nisu se trudili cak ni da otvore paket posto je obicno islo u koverti.

Stigao mi je paket sa vrednoshcu od 52$, nishta gift, narucheno iz firme, chak je bilo poslato na Austria, i stiglo u roku od neverovatnih 7 dana. U pitanju je 6 punjacha i baterija za DV kameru. Na paketu pechat da je oslobodjeno carine, i 180 dinara poshtarina.

Ochigledno da zakon josh uvek nije stupio na snagu, ako uopshte i stupi :)

Zar nesto sto se kod nas donese kao uredba,ne stupa na snagu TEK kad to zvanicno izadje u sluzbenom glasniku,a ne kad u nekoj TV emisiji kazu:"Evo malopre u skupstini izglasase to i to..."?
Pozdrav ,)

@driver:
Jesu li otvarali?

Poslednja izmena:
Lomnica_city je napisao(la):
Zar nesto sto se kod nas donese kao uredba,ne stupa na snagu TEK kad to zvanicno izadje u sluzbenom glasniku,a ne kad u nekoj TV emisiji kazu:"Evo malopre u skupstini izglasase to i to..."?
Pozdrav ,)
Izaslo je u sluzbenom glasniku pre 15 dana, citaj ...

tiha je napisao(la):
@driver:
Jesu li otvarali?

Otvarali naravno. Meni su sve pakete otvarali pa makar to bilo "pismo" sa M42 adapterom od 10$ vrednosti, a stiglo mi je do sada skoro 50 paketa.

Nazad
Vrh Dno