Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

driver je napisao(la):
Shto se tiche poruchivanja, nije to sve tako crno. Svaka roba moze da prodje sa 100$ cenom, a to je 30ak $ carine, i nije nishta, pogotovo ako ta roba koshta 300-400..
Kako moze nesto sto kosta 500$ da prodje kao 100$? Nijedan ozbiljan prodavac ti nece napisati fakturu na manju vrednost, a ako neko i pristane to ide na tvoju odgovornost i ako se izgubi osiguranje ce ti refundirati 100$.

Ljudi danas mi stigla posiljka iz USA i to mi je neki decko dovezao na kucnu adresu bez carine, vrednost 67 $ + 37 transport

Meni neshto nije jasno..na sajtu ministarstva finansija pishe da je to tek predlog vladi

Ministarstvo finansija predložilo je Vladi da smanji iznos carinske povlastice za robu koju fizička lica primaju iz inostranstva putem poštanskih pošiljki sa 100 na 20 evra.

http://www.mfin.sr.gov.yu/html/modu...=Subjects&file=index&req=viewpage&pageid=1583

Dok svuda vec prichaju da se to vec primenjuje.....

Mozhda sam glup shto piam ali kako se tretira Amazon? Kao pravno ili fizichko lice?

Stigao mi je telegram. Ide se u postu kod zeleznicke stanice (Savska br. 2)

Wumbo je napisao(la):
pa dobro si prosao

a kako te zovu da dodjes do carine , pismenim putem ili ... ?

i gde si isao , adresa ?

Wumbo je napisao(la):
ako se izgubi nece dobiti nista , kakvo osiguranje
Pa ako nije osigurano normalno da nece dobiti nista. Za sve sto ti salju obicno mozes da trazis da se posiljka osigura, a negde je to po difoltu.

tiha je napisao(la):
Kako moze nesto sto kosta 500$ da prodje kao 100$? Nijedan ozbiljan prodavac ti nece napisati fakturu na manju vrednost, a ako neko i pristane to ide na tvoju odgovornost i ako se izgubi osiguranje ce ti refundirati 100$.

Racun dobijam mailom a na paketu pishe 100$ i to ne znachi nishta vec da ja prodjem bez carine. Ako paket nestane, zna se koja je njegova vrednost. Imam rachun od firme gde sam kupio + rachun koliko sam mu uplatio preko paypala, tako da u sluchaju izgubljene robe, dobijam full refund.

Mislim, ja sam to uradio do sada bar 20x za 300-500$ vrednu robu, a carinu sam samo jednom platio kada je ovaj poslao robu pre nego shto sam stigao da mu kazem da napishe ispod 100 :)

da to im nije nikakav problem samo treba da im naglasis da urade

driver je napisao(la):
Racun dobijam mailom a na paketu pishe 100$ i to ne znachi nishta vec da ja prodjem bez carine. Ako paket nestane, zna se koja je njegova vrednost. Imam rachun od firme gde sam kupio + rachun koliko sam mu uplatio preko paypala, tako da u sluchaju izgubljene robe, dobijam full refund.

Mislim, ja sam to uradio do sada bar 20x za 300-500$ vrednu robu, a carinu sam samo jednom platio kada je ovaj poslao robu pre nego shto sam stigao da mu kazem da napishe ispod 100 :)
Paket se osigurava na vrednost koja pise na paketu - na zelenom Customs formularu. Nisu poste blesave, njih ne zanima sta pise na fakturi unutra. Ako ti je neko nesto drugo obecao, onda ti laze.
Inace, uredba se primenjuje i ja sam danas plation 2917 din carine na paket on 112 $.

tiha je napisao(la):
Paket se osigurava na vrednost koja pise na paketu - na zelenom Customs formularu. Nisu poste blesave, njih ne zanima sta pise na fakturi unutra. Ako ti je neko nesto drugo obecao, onda ti laze.
Inace, uredba se primenjuje i ja sam danas plation 2917 din carine na paket on 112 $.

a sta si narucio ?

Wumbo je napisao(la):
a sta si narucio ?
MP3 plejer i jos neke sitnice. Ma nervira me sto je to trebalo stici bar pre 15-dana (sudeci po vremenu koliko treba ostalim posiljkama). 100% su ga drzali na carini dok nije uredba stupila na snagu.

tiha je napisao(la):
MP3 plejer i jos neke sitnice. Ma nervira me sto je to trebalo stici bar pre 15-dana (sudeci po vremenu koliko treba ostalim posiljkama). 100% su ga drzali na carini dok nije uredba stupila na snagu.

i meni se to cini mada mom drugu su stigli suplementi bez dazbina , i to isto danas (nisam siguran) , a izgleda da oni vole da carine tehnicku robu

koliko ti je carina a koliko porez ?

Evo sada javishe na B92 vestima
Odluka se ne odnosi na knjige, CD-ove i sve ostale pošiljke iz oblasti kulture, nauke i obrazovanja, čiji je uvoz i dalje slobodan.

Znachi ljudi pravac Amazon.com :)

Pa ispada da kupujes jedan sebi a jedan drzavi

Ne kapiram cemu ovoliko uzbudjenje kad svi hoce pravnu drzavu!

Cene na netu su bez poreza uglavnom, ako nisu cena se umanjuje prilikom slanja van EU. E sad neki porez mora da se plati i to je sasvim normalno.

Neko rece da su zemlje u okviru EU oslobodjene do iznosa od 200e?????
Kakva glupost, medju clanicama EU carina ne postoji ali svi placaju porez i to mora da bude tako.
Neko opet rece da je drzava restriktivna prema gradjanima? Ma i to je glupost!
Uredba je sasvim na mestu. Ni meni ne odgovara ali ako zelimo da budemo realni i posteni, ovako je trebalo da bude uvek!

simpson H je napisao(la):
Ni meni ne odgovara ali
Zašto bi normalan čovek podržavao ono što mu ne odgovara?

wiz011 je napisao(la):
Zašto bi normalan čovek podržavao ono što mu ne odgovara?
Zato što se ne može doveka uzimati struja sa bandere, švercovati busom... ipak treba biti realan.

pa nisu morali da udare toliku nisku granicu pa da covek nemoze nista da naruci , makar da su stavili 50 eura , a oni ne bi smanjili ovo ogranicenje da se neko nije ogrebao za kintu u vladi ili ovi nisu hteli da udele koji eura nekom ministru ili nekom funkcioneru pa su onda narodu po kicmi , kazu da je svuda u okruzenju tako a to naravno nije tacno u Bosni je 100 eura u Crnoj gori 150 $ u rumuniji 45 eura u EU je valjda 200$ tako da nas opet drzava dere , udaraju nam cene vece negu u EU a da ne govorim na cene u SAD a narod nema sta da jede a njihovi partijski drugovi uvoze bez carina i poreza i nabijaju cene , sigurno nisu *****ali neckerman *****ali su nas

Cene na netu su bez poreza uglavnom, ako nisu cena se umanjuje prilikom slanja van EU. E sad neki porez mora da se plati i to je sasvim normalno.

Kakva glupost, medju clanicama EU carina ne postoji ali svi placaju porez i to mora da bude tako.
Uredba je sasvim na mestu. Ni meni ne odgovara ali ako zelimo da budemo realni i posteni, ovako je trebalo da bude uvek!

mislim da nisi dobro procitao tamo je napisao, ako mislimo na istog da ima ako narucis iz indonezije u EU 200, a da medju samim clanicama logicno nema ni evra. inace se za ostalo slazem, malo je drzava krenula kontra tokom ali za jedno 5-10 god sve ce biti kao u EU pa se nadam i standard ovo su ostavili na poslednjem mestu al valjda ce i on biti zakacen.

Misko je napisao(la):
...malo je drzava krenula kontra tokom ali za jedno 5-10 god sve ce biti kao u EU pa se nadam i standard ovo su ostavili na poslednjem mestu al valjda ce i on biti zakacen.

Nada uvek umire poslednja... :D

Freelancer je napisao(la):
Ti, mama i laptop, stara prica :)). Ja stvarno ne znam sta keva radi i kako se ponasa na aerodromu, ali poslednja tri puta kako putujem, sa laptopom, njegovom torbom i jos dva velika kofera, niko me nije ni pogledao a kamoli zaustavio na carini. Ni u Srbiji na aerodromu, ni u Nemackoj.

Samo se ti zezaj... Ovi na aerodromu su dripci najgori. Meni su pre dve godine uredno oduzeli laptop koji sam izneo, a zatim sa sobom vratio u zemlju. Naravno, tip koji ga je video na skeneru prilikom izlaska iz zemlje nije me upozorio da treba da prijavim njegovo iznošenje, ali mi je zato carinik prilikom povratka tražio da mu pokažem prijavu.
Priča se završila tako što sam morao da donosim original računa, a zatim i garantni list?! kao potvrdu da je laptop kupljen u zemlji, morao sam da platim ležarinu i špeditera!! da sredi carinske papire, što me je u to vreme koštalo oko 200 EUR!

Naravno pre i posle toga laptop sam veoma često šetao preko grane u kolima i nikada mi nisu tražili da ga prijavim. Čak su mi se čudili kada sam želeo da ga prijavim (prijavio sam ga dva puta, a onda video da stvarno nema potrebe. Ali za svaki slučaj još uvek čuvam jednu od tih potvrda).

Sale je napisao(la):
Samo se ti zezaj... Ovi na aerodromu su dripci najgori. Meni su pre dve godine uredno oduzeli laptop koji sam izneo, a zatim sa sobom vratio u zemlju. Naravno, tip koji ga je video na skeneru prilikom izlaska iz zemlje nije me upozorio da treba da prijavim njegovo iznošenje, ali mi je zato carinik prilikom povratka tražio da mu pokažem prijavu.
Priča se završila tako što sam morao da donosim original računa, a zatim i garantni list?! kao potvrdu da je laptop kupljen u zemlji, morao sam da platim ležarinu i špeditera!! da sredi carinske papire, što me je u to vreme koštalo oko 200 EUR!

Naravno pre i posle toga laptop sam veoma često šetao preko grane u kolima i nikada mi nisu tražili da ga prijavim. Čak su mi se čudili kada sam želeo da ga prijavim (prijavio sam ga dva puta, a onda video da stvarno nema potrebe. Ali za svaki slučaj još uvek čuvam jednu od tih potvrda).

Pazi na zalost to je i logicno!

Pre 2 godine drzavni organi poput carinika nisu znali da izgovore rec laptop, a kamoli da znaju cemu sluzi.
Sada se smatra za licni prtljag!

ej, o cemu ti?:wave:
koje veze ima porez i carina?
i koje veze ima da li je nesto oslobodjeno poreza u japanu sa carinskim povlasticama u srbiji?
i koja normalna zemlja u svetu ima 20e dozvoljeni uvoz?
to sto ti pricas nema nikakve veze ni sa zakonima ni sa pravnom drzavom, ni sa realnoscu.

tiha je napisao(la):
Carina 10%, porez 18% i 300+340 dinara taksi i naknada.

Kakve takse i naknada? Znaci nisu "samo" porez i carina, vec i je**ne takse.:wall:

Sledece sto ocekujem da mi neko kaze je da sam duzan da platim 1000E po paketu.

Carina se placa i drugde (u tzv. "normalnim drzavama"), ali se prvo filtrira po tipu robe, a tek onda (ako ima potrebe) po vrednosti. I meni kad su stizale gluposti od $10 iz US u Nemacku (a da nisu bile knjige i slicne stvari), morao sam da idem na carinu. A tako je sad i u Srbiji, koliko sam razumeo - na odredjenu vrstu robe se ta granica od 20€ ne primenjuje, na ostalo se placa. Sta je sad tu toliko nenormalno i nema veze sa pravnom drzavom?
Problem nije u ovom pravilu, problem je u tome sto su carina (i posta) puni lopova i nesposobnjakovica koji vode da bukvalno ukradu robu ili da smaraju ljude do smrti na osnovu svog neznanja, nepoznavanja robe te arogancije i imbecilnog stava tih ljudi koji se ponasaju kao da su oni vlasnici te robe, pa sad cine nekome uslugu sto ce mu dati da tu robu zadrzi (ili poslati robu, u slucaju Poste). U poredjenju sa time, ovo pravilo o placanju carine je mizeran "problem".

Juče sam slušao na B92 ženu koja je objašnjavala ovu uredbu i rekla je da se na diskove, knjige i edukativni materijal ne odnosi ova uredba, dok sve ostalo podleže istoj.

Igvan je napisao(la):
Kakve takse i naknada? Znaci nisu "samo" porez i carina, vec i je**ne takse.:wall:

Sledece sto ocekujem da mi neko kaze je da sam duzan da platim 1000E po paketu.
Takse i Naknada su dve stavke na cariskom racunu. Jedino sto nisam platio je stavka Obrasci :S: Mislim da je posebno veselo kada te carine na posti na aerodromu posto tamo bez par hiljada din nema nista.

@silverglider:
Ne vazi poredjenje sa drzavama EU posto tamo verovatno i ne moras nista da kupujes iz inostranstva. Ovde ljudi obicno narucuju malo egzoticniju robu koje ili nema kod nas ili ako je ima cene su duplo vece. Ne kazem da su prodavci krivi, nego verovatno i njih guse svakakvim porezima i carinama ali to je druga tema...

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno