Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

ma bre, na njima je da koriste rupe u zakonu i pokusaju da nas *****u.
sa druge strane imas direktora poste koji kaze, jebi ga, to je sve po zakonu a i mi imamo veliki profit u tome, necemo mi to da zaustavljamo.
necete? pa ja bih direktora ptt-a sad na 50 godina robije zbog udruzenog zlocinackog poduhvata, a njegovih 20tak najblizih saradnika na po 20.
a goveda iz vlasti? zamisli da bezobraznik dodje na tv i kaze oni nas kradu za xx miliona dinara godisnje. ej? koga bre kradu? jel ja treba da idem da ih lovim. koji ***** sluzi glupa drzava nego to da sprecava, u svetu bi zbog toga leteli sa vlasti direktno u zatvor, a ovde mi se jadaju na televiziji.
i onda se nadje neki retard kao onaj slepac sreckovic koji ne zna da se potpise a hoce da prepravlja zakone, naravno na stetu gradjana.

a kako se to ustvari radi, pa recimo - carina prati ko sta dobija preko poste, strana firma/lice ima recimo pravo da posalje robe godisnje do 1000/100 dolara, za prekoracenje ili malverzacije trajna zabrana uvoza. ali tu bi onda neko iz vlasti morao da radi svoj posao, sto znaci da neko nesto mora da RADI, a to je uzasno smaranje...
lakse je narodu ukinuti pravo na pakete bez carine.

kome da se zalis?
nemas kako da im objasnis da treba blokirati samo one koje primaj hiljade posiljka godisnje a ne coveka koji dobija jednu ili dve posiljke godisnje.

eh...a tek sam poceo da narucujem

Kako je ova stvar regulisana u okolnim zemljama? Da li oni placaju carinu i porez? Ako placaju onda nema vajde a ako ne, onda bi trebalo preduzeti nesto.

trebalo bi da stave carinu na 1e ili jos bolje 1 din mentoli ... ccc

Ovakvim radikalnim i bezobzirnim potezima dokazuju da su
svesni cinjenice da je narodu vise svejedno sta mu rade. :wall:

Kakvi smo, ni turci nas vise ne bi...

Bas tako...svejedno....
Ja sam se jos odavnoodrekao carine i ove ***** drzave.Naime pre par god narucim neke stvari iz USA i naravno posle duzeg cekanja sa carine mi samo stigne otvarani paket sa katalogom,....pa **** im***** bar su mogli da se potpisu ....
Pa nije ni cudan onaj vic, kao ste ce cariniku za odlazak u penziju da poklone...pa naravno jos para dana posla u spicu ..
EEEeeeee majko srbijooo..otisla si u ******

srkiller je napisao(la):

Ovu rec izostavi iz ovako debilne odluke sadasnjeg rezima.
A pokazacu ti sta je radikalno za par meseci. ;)
Kada pocne klavir da svira milina ga je slusati...
poz

matrix77 je napisao(la):
kome da se zalis?
nemas kako da im objasnis da treba blokirati samo one koje primaj hiljade posiljka godisnje a ne coveka koji dobija jednu ili dve posiljke godisnje.

Nema sta da se zalimo, mada shvatam tu ljudsku potrebu. I sam je cesto imam kada god nesto ima veze sa ovom smrdljivom drzavom.
Samo jadikujemo jedni drugima a poznato je da dok narod ne krene na skupstinu ili slicnu dzabalebarsku ustanovu, nista ne moze da se postigne ovim kukanjem.
Strasan je osecaj nemoci u ovoj (hm) drzavi.

driver je napisao(la):
Ja iz principa necu da im placam carinu, falsifikovacu rachune, dokumenta, bilo shta ili cu naruchivati na po box u madjarskoj i ici po robu, neka me to koshta kao carina i porez, ali pare necu dati njima...

Al ces ih za**bat ! ;)

Igvan je napisao(la):
Kako je ova stvar regulisana u okolnim zemljama? Da li oni placaju carinu i porez? Ako placaju onda nema vajde a ako ne, onda bi trebalo preduzeti nesto.
Raspitao sam se za Rumuniju i kod njih se ne placa carina do 45 evra, ali placa se PDV 19%.
Sto je najinteresantnije kod njih se ne placa carina za fotoaparate placa se samo taj PDV od 19%, ali za dodatnu opremu, objektivi i slicno, placa se carina.
Da li kod nas se placa i porez i carina ili samo carina?

Da ce to biti "samo" carina i pdv, vec je tu i trazenje misljenja zavoda za standardizaciju ako je ventilator u pitanju, adminstrativni troskovi ni sam ne znam koji, troskovi spditiriranja ako necete sami da se drndate po aerodromu, posti itd...
Ne pada mi na pamet da narucujem vise hardver, eventualno majice, cd-ove i
ostalo sto moze proci ispod $20 bez problema.

Poslednja izmena:
matrix77 je napisao(la):
Raspitao sam se za Rumuniju i kod njih se ne placa carina do 45 evra, ali placa se PDV 19%.
Sto je najinteresantnije kod njih se ne placa carina za fotoaparate placa se samo taj PDV od 19%, ali za dodatnu opremu, objektivi i slicno, placa se carina.
Da li kod nas se placa i porez i carina ili samo carina?

Placa se i carina i PDV po sledecoj forumuli: na ukupnu vrednost posiljke (cena robe + postarina) ide carina pa na sve to zajedno PDV. Prosle godine je na tehnicku robu carina bila 10.5% a PDV 18%.

Podrzavam ovu odluku ministarstva.

okmijun je napisao(la):
e de su turci da se vrate da se odmorimo ko ljudi
al bukvalno..al kad cujem rec pdv dijafragma mi ukljuci centrifugu...zemljo otvori se ...:mad: :mad: :mad:..nabijem ih sve iz vlasti na q****

Poslednja izmena:
Nesto mi nije jasno oko ovog PDV-a. Kad narucis proizvod iz druge zemlje tada placas cenu koja ima i taj PDV, pa kada stigne ovde opet placas taj PDV drugi put?

matrix77 je napisao(la):
Nesto mi nije jasno oko ovog PDV-a. Kad narucis proizvod iz druge zemlje tada placas cenu koja ima i taj PDV, pa kada stigne ovde opet placas taj PDV drugi put?
Prvi PDV plaćaš državi iz koje si naručio, a drugi našoj državi. Povraćaj prvog PDV-a je moguć pri sledećem tvom ulasku u državu iz koje si naručio. Tako je kada ti sam putuješ i donosiš robu, pretpostavljam da je isto i kod naručivanja, osim ako se drugačije ne dogovoriš sa pošiljaocem.

Što se carine tiče, po meni je katastrofalnije to što se dešava da ti stigne prazan paket nego ovo spuštanje sa 100 na 20, mada je i to bezobrazluk samo takav...valjda hoće da podrže akciju "Kupujmo domaće", šta li...
A najkatastrofalnije je što nikako da zakon dovedu jednom u red, nego ga krpe najgorim mogućim rešenjima kad god neko pronađe rupu u istom. I naravno, prospu drvlje i kamenje na tog ko je našao rupu u zakonu, umesto da energiju usmere ka donošenju dobrog zakona koji je daleko dugoročnije rešenje. A narod, stoka kusa i repata, veruje i dalje svemu što mu se servira...

Poslednja izmena:
ma njima u opste nije cilj da srede rupe u zakonu oni poprave jednu a "niknu dve",....i jedno pitanje za kraj firme placaju pdv na proizvode,zar ne?e sad kad ja kupim neki proizvod ja isto placam pdv to su 2 pdv-a??zasto dva...??

p.s.u ustav se razumem kao mara u krivi tako da ako gresim slobodno me ispravite

Фирма плати Pdv држави. После када купујеш ти платиш Pdv фирми. Значи они добију Pdv који су платили назад, а ти си платио држави.

Све у свему једно плаћање Pdv-а, + лова кружи :)

matrix77 je napisao(la):
Obicno su cene na sajtovima bez PDV-a drzave (VAT) u kojoj kupujes i strani kupci ga ne placaju nego ga dodaju za domace kupce kod checkouta.

Drago mi je zbog Neckermanna i Quelle-a, dosta su oni koristili rupe u zakonu, bogatili se, a ovu drzavu uskracivali za carinu i pdv po 3 000 000 evra mesecno!!!
Nije mi drago zbog svih nas koji smo narucivali nesto sitno preko Neta ili koji smo hteli.

Nema razloga za nerviranje. Stvarni razlog je svakako zaustavljanje prodaje preko NECKERMANA i QUELLA, sto pozdravljam u svakom slucaju. Mislim da nadlezne sluzbe nemaju nacina a ni volje da kontrolisu sve posiljke, ovo je Odluka koja ce se kao sto je i red u ovoj zemlji, sprovoditi selektivno i po potrebi. Slobodno narucujte robu preko ove vrednosti, i videcete da vas niko nece juriti zbog neplacene carine.

Prospero je napisao(la):
Nema razloga za nerviranje. Stvarni razlog je svakako zaustavljanje prodaje preko NECKERMANA i QUELLA, sto pozdravljam u svakom slucaju. Mislim da nadlezne sluzbe nemaju nacina a ni volje da kontrolisu sve posiljke, ovo je Odluka koja ce se kao sto je i red u ovoj zemlji, sprovoditi selektivno i po potrebi. Slobodno narucujte robu preko ove vrednosti, i videcete da vas niko nece juriti zbog neplacene carine.

Oces reci da ako je iznos na racunu veci od 20e da ce nam tad progledati kroz prste ili slucaj gde smo lazirali vrednost a oni su takodje svesni toga ... ??

Prospero je napisao(la):
...Slobodno narucujte robu preko ove vrednosti, i videcete da vas niko nece juriti zbog neplacene carine.

Nadam se da si zaposlen na carini, pa da znas kakvo je tamo raspolozenje, inace ne bih bas delio ovakve savete ljudima tek tako...

I na kraju krajeva...zakljucak je sledeci...neko je skidao kajmak svih ovih godina i bilo mu je jako lepo!!!Neki baja iz vlade odozgore...E sada kada se nesto "menja" da tako kazem u ovoj bari od zemlje onda hajde malo da ispadnemo frajeri pa da ih tuzimo i ispadnemo ispravni pred narodom koji kao i uvek kao ovce samo klimaju glavom i daju nam glasove.
Ako su te dve gore pomenute firme krsile zakon zasto nisu sankcionisane odmah po uvidu neko su radile par godina.
Naravno jer je nekom to odgovaralo....

Takođe se ne može za potrebe carinske osnovice smanjivati vrednost jednog predmeta za iznos povlastice (npr. vrednost robe 50 evra se umanjuje za iznos povlastice od 20 evra pa će se pošiljka cariniti na vrednost od 30 evra).
Sto znaci da se posiljka od 50 carini na 50, od 25 na 25, a ne smanjuje se za 20 kako neko rece

a zna li neko koliko kosta pregled paketa ako carina posumnja na njegovu vrednost ?

Drago mi je da ima jos ljudi koji podrzavaju ovu odluku ministarstva :)

Inace, Nekerman je planirao da otvori regionalni distributivni centar u zemlji, ali kad je saznao da moze da salje robu kupcima, a da za tu robu nece morati da se plati carina i pdv-a odustali su od toga, a ko ne bi :) .

Drzava ne bi intervenisala nikad da to nisu trazili drugi uvoznici robe koji su uredno placali dazbine.

Prospero je napisao(la):
ovo je Odluka koja ce se kao sto je i red u ovoj zemlji, sprovoditi selektivno i po potrebi. Slobodno narucujte robu preko ove vrednosti, i videcete da vas niko nece juriti zbog neplacene carine.

e sad... mozda da mozda ne... "hard to see the future is" :)

Analogija ce biti ista. Ako neko postuje zakon, a neko ne (neko placa dazbine, a neko ne) onda ce onaj koji ih placa prijaviti drzavi da "neko izvrdava" pa ce drzava (nadam se) reagovati blagovremeno. :)

Wumbo je napisao(la):
a zna li neko koliko kosta pregled paketa ako carina posumnja na njegovu vrednost ?

Carinik moze da ospori vrednost robe i da natera uvoznika plati dazbine po vrednosti za koju on misli da je realna. Pregled robe ne utice na krajnju cenu proizvoda koji se uvozi, jer je pregled deo procedure carinjenja. Pregled utice samo na vreme zadrzavanja robe na carini.

U opstem slucaju, pregled nije obavezan :)

Poslednja izmena od urednika:
Cartman je napisao(la):
Carinik moze da ospori vrednost robe i da natera uvoznika plati dazbine po vrednosti za koju on misli da je realna. Pregled robe ne utice na krajnju cenu proizvoda koji se uvozi, jer je pregled deo procedure carinjenja. Pregled utice samo na vreme zadrzavanja robe na carini.

U opstem slucaju, pregled nije obavezan :)

i on posumnja i odreze mi koliko zeli i sta onda posalje mi sa paketom i tu cenu koju treba da platim a koju je on odredio ?

da li je neko imao takav slucaj prilikom svoje porudzbine ?

Nazad
Vrh Dno