Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

Wumbo je napisao(la):
i on posumnja i odreze mi koliko zeli i sta onda posalje mi sa paketom i tu cenu koju treba da platim a koju je on odredio ?

da li je neko imao takav slucaj prilikom svoje porudzbine ?

Ja sam imao takav slučaj, pa su mi još dodali i neke silne poreze i troškove jer je bio više komada (torbica za cd-ove). Na kraju je izašlo još dodatnih 50% od cene koju sam platio. Kad dođeš u poštu da preuzmeš paket moraš to da im platiš, ako nećeš, dobiješ k****. Otimačina. :mad:

treba pokusati

Pa sta mislite, da li mozemo nesto prakticno da uradimo i pokusamo da se zastitimo?
Nemam pojma, recimo svi posaljemo mejlove Ministarstvu finansija sa zahtevom da se zastite nasi interesi...u fazonu podrzavamo vladu da se spreci utaja poreza od Neckerman-a i slicnih, ali trazimo da se iznadje resenje za nas...

Ne znam koliko ima zainteresovanih ovde na Bench-u ali recimo 100 ljudi x3 maila(ja recimo imam 5 email adresa) 300 komada.

Treba izvrsiti pritisak, verujem da informacija moze doci i do nekog razumnog coveka...

Igvan je napisao(la):
Pa sta mislite, da li mozemo nesto prakticno da uradimo i pokusamo da se zastitimo?
Nemam pojma, recimo svi posaljemo mejlove Ministarstvu finansija sa zahtevom da se zastite nasi interesi...u fazonu podrzavamo vladu da se spreci utaja poreza od Neckerman-a i slicnih, ali trazimo da se iznadje resenje za nas...

Ne znam koliko ima zainteresovanih ovde na Bench-u ali recimo 100 ljudi x3 maila(ja recimo imam 5 email adresa) 300 komada.

Treba izvrsiti pritisak, verujem da informacija moze doci i do nekog razumnog coveka...

ja sam za

ricardo je napisao(la):
I na kraju krajeva...zakljucak je sledeci...neko je skidao kajmak svih ovih godina i bilo mu je jako lepo!!!Neki baja iz vlade odozgore...E sada kada se nesto "menja" da tako kazem u ovoj bari od zemlje onda hajde malo da ispadnemo frajeri pa da ih tuzimo i ispadnemo ispravni pred narodom koji kao i uvek kao ovce samo klimaju glavom i daju nam glasove.
Ako su te dve gore pomenute firme krsile zakon zasto nisu sankcionisane odmah po uvidu neko su radile par godina.
Naravno jer je nekom to odgovaralo....
ricardo mozes slobodno povodom ovog pitanja biti moj PR. Apsolutno nista ne bih menjao u tvom postu. :)
Nazalost, situacija je zaista takva. :(

Poslednja izmena:
I ja se slažem sa ricardom. A odluku Vlade ne podržavam jer ova Vlada osim naplaćivanja svih zamislivih i nezamislivih taksi i poreza pod milim bogom ništa ne radi.

Otkud nekome ideja da je bolje da Neckerman ili Quelle plaćaju porez nego da ga ne plaćaju? Za koga je bolje? Za hiljade parazita koji ništa ne rade i primaju plate iz budžeta? Za mene nije bolje jer mi je skuplje. Zašto bi trebalo da mislim da je bolje kad nešto platim 50 evra umesto da to isto platim 30 evra?

I ovi sa 15 godina pljackanja putnika na autoputu. Pa ako je 'onaj' krao sto 'ovi' nisu to sprecili zadnjih 6 godina? Iz istog razloga kao i ovde sa nekermanom. Nekome je bilo bas lepo. Nas narod je jedan potpuno uspavani narod.

Izvinjavam se na offtopic-u.

wiz011 je u pravu posle ove odluke ima da poskupi Neckerman i Quell (ako je tacno ono sto se govori) njihove proizvode a mi ce da platimo carinu za sve zivo, znaci jedini udarac od ove odluke osetice potrosaci i niko vise.

A kada ce carina da krene da radi svoj posao kako treba ? Vishe puta mi se desilo da dva ili vishe paketa poslata iz razlichitih delova USA, u vremenskom roku od 20 dana, stigne istog dana na kucu, a ja vec tamo napravio njima paniku gde su mi paketi. Kada cemo da imamo uslugu da bi placali taj PDV i carinu ?

Za robu koja nije toliko poznata carinicima (a to je sve osim televizora i video rekordera), uvek se moze proci sa bar duplo manjom vrednosti, pa se bar porez i carina plate dosta manje. Mogu da vam pljunu pod prozor ako imate (falsifikovani) rachun, ili im faxom poshaljete (falsifikovani) izvod iz banke iz meseca kada ste robu platili karticom. Provereno.

A kad sve ovo stupa na snagu
Ja sam pre 5 dana narucio sociva za projektor jel to sad podleze ili ne podleze carini
Vrednost 100 $ ali od toga je 37 transport

da ne bi bilo zabune da neko pomisli da je ovo "uvodjenje reda", nijedna normalna zemlja na svetu nema takve restriktivne mere prema svojim gradjanima.
u najnovijoj pakistanizaciji uzivamo samo zahvaljujuci cinjenici da neko u lancu drparosa iz hrvatske nije dovoljno podmazao lokalne bosove.

Poslednja izmena:
Sta je bolje, odnosno sta je lakse za prodavca, moliti ga da "umanji" vrednost shipping-a ili kupljene stvari?

Da li, i koje probleme oni mogu imati po tom pitanju?

Igvan je napisao(la):
Sta je bolje, odnosno sta je lakse za prodavca, moliti ga da "umanji" vrednost shipping-a ili kupljene stvari?

Da li, i koje probleme oni mogu imati po tom pitanju?

pa lakse mu je da smanji vrednost robe

Dakle, da svedemo.

Odsad pa nadalje na svaku pošiljku od Amazona ili bilo kog drugog stranog online trgovca plaća se carina + PDV, bez obzira na vrednost. Mašala.

Ako su hteli da spreče one smradove iz Neckermanna (da se razumemo, ne smatram ih smradovima jer su poslovali na taj način, već zato što baze podataka sa adresama kupaca drugim oglašivačima i prodavcima magle), mogli su to da urade na hiljadu drugih načina.

Mene zanima jedna stvar :
Da li ja sada moram da se zaebavam sa spediterima oko preuzimanja paketa:wall: ili se sva placanja obavljaju u posti kada se preuzima paket ??

koliko ja znam postar ti donese kada da podignes paket u obliznjoj posti i kolio treba da platis

...od 3. juna

Uredba se primenjuje od 3. juna, nema nikakvih speditera, placa se u posti.

Evo uredbe:

Pise lepo:
"Ова уредба ступа на снагу наредног дана од дана објављивања у «Службеном гласнику Републике Србије»"

Koliko znam nije je bilo u poslednjih par dana u sluzbenom glasniku, ne znam kako bi mogla da se primenjuje od 3. koji je subota...

Prilozi

• izmena_i_dopuna_uredbe_carinski_dug139.doc
    28.5 KB · Pregleda: 136
ne dao bog da jednog dana udjemo u EU: kako ce onda da pravdaju sve te silne carine ???

:D

Činjenica je da Neckerman i Quelle nisu kršili nikakav zakon. Da jesu, taj zakon bi bio primenjen, oni bi bili kažnjeni, a ne bi se donosila posebna uredba. Ovako, oni su koristili rupe u zakonu, sprečeni su da posluju na skandalozan način (rečeno je da je pošta prestala da distribuira njihove kataloge, s kojim pravom pošta tako nešto čini?) a onda su iskorišćeni kao povod za novi harač. Sramota!

Pa nisu krshili zakon vec su koristili rupu u zakonu, ali mislim da ih bez problema da sada mogu zatvoriti jer to je chista utaja poreza.

Shto se tiche poruchivanja, nije to sve tako crno. Svaka roba moze da prodje sa 100$ cenom, a to je 30ak $ carine, i nije nishta, pogotovo ako ta roba koshta 300-400..

Provereno se primenjuje na carini od 3. juna, posto je i objavljeno u Sl. glasniku od 2. juna ( Sl. glasnik br. 47)

Prilozi

• sl.glasnik 47.png
    sl.glasnik 47.png
    13.7 KB · Pregleda: 137
driver je napisao(la):
Pa nisu krshili zakon vec su koristili rupu u zakonu, ali mislim da ih bez problema da sada mogu zatvoriti jer to je chista utaja poreza.
Ne vidim o kakvoj utaji poreza može biti reči ako nije prekršen zakon.

Sto se tice speditera, carine i poste nisam siguran sta ce biti, posto se meni dogodilo da sam dobio neke knjige na poklon i morao sam iz Kragujevca da idem u Beograd na carinarnicu (ona zgrada kod Zeleznicke stanice, ne znam kako se tacno zove), gde su me iscimali samo tako, i naterali da platim carinu. Dobio knjige (neka strucna literatura) za dzabe, ali i platio carinu sto je prosto neverovatno.

I ako cu morati svaki put da dolazim u Bg, kad narucim nesto sto mora da se ocarini onda pojede car vajdu..."U Solunu dinar somun, do Soluna sto somuna", davno rece nas narod. :mad:

Poslednja izmena:
^ carina za besplatnu strucnu literaturu :mad:
btw, i meni su u toj zgradi (Posta na zel. stanici) naplatili 400 din carine i lezarine za jedan besplatni nemacki katalog (elektronskih komponenti).. kad sam cuo za harac mislio sam da katalog ne podignem, no rekose da ce posiljku vratiti Nemcima i od njih traziti nadoknadu za lezarinu... blam.. strasno ljudi gde mi zivimo..

Inace, u EU se paketi do 200 EUR ne carine (kao ni neke vrste robe, npr. laptopovi).. U okviru EU naravno nikakvih carina ni nema.

Poslednja izmena:
driver je napisao(la):
Shto se tiche poruchivanja, nije to sve tako crno. Svaka roba moze da prodje sa 100$ cenom, a to je 30ak $ carine, i nije nishta, pogotovo ako ta roba koshta 300-400..

Tako je. Prvog lika koga sam zamolio da lazira cenu na racunu bez problema je pristao. Cena robe je bila 25$ a dogovorili smo da stavi 10$. Za shipping kaze da ne moze da umanji vrednost jer se to placa u posti itd.

Zbog male vrednosti narucene robe usteda ovde i nije neka, ali stvar dolazi do izrazaja kada se narucuje skuplja roba...

Inace u celoj ovoj stvari meni je najnelogicnije placanje carine i PDV-a na postarinu.:smash:

^ nemoj tako, moraju i drzavni cinovnici od necega da zive :d

a sta bi radili da ste stavili 100$ na 400$ i da ste ostali bez paketa?!?

Meni je danas stigao paket sa ebay-a narucen 29.05 vrednosti 44.98$ - nisam platio carinu.
Takodje, danas sam bio na carini za drugi paket (sat) jer im je bilo sumnjivo da vredi ispod 100$ :p i opet nisam platio carinu (na lepe oci ;)). Carinik mi je rekao da to za placanje carine za robu ispod 100$ jos uvek nije aktuelno!

omnik je napisao(la):
Meni je danas stigao paket sa ebay-a narucen 29.05 vrednosti 44.98$ - nisam platio carinu.
Takodje, danas sam bio na carini za drugi paket (sat) jer im je bilo sumnjivo da vredi ispod 100$ :p i opet nisam platio carinu (na lepe oci ;)). Carinik mi je rekao da to za placanje carine za robu ispod 100$ jos uvek nije aktuelno!

pa dobro si prosao

a kako te zovu da dodjes do carine , pismenim putem ili ... ?

i gde si isao , adresa ?

Nazad
Vrh Dno