Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

eh da zaboravbih da napisem na jos jedne raybanke sam platio carinu 35 eura ili ti 2807 dinara :) a pre nekog vremena proslo bez e sad ko koga tu...

Evo da se i ja pozalim, na robu vrednost 3$ plus 3$ postarina (stvarno je toliko i placeno) uredno naplacena carina i ostali troskovi od 800 din. Sta bi sa onim "ne carini se roba vrednosti do 20e"? Poslalo mi fizicko lice, vidi se da je stvar jeftina, lepo su mi priznali u deklaraciji vrednosti ali harac je tu u svakom slucaju.Sutra idem do carine, bas me zanima kakav ce im biti odgovor.

Elem, bio sam na carini, ispalo je da je njihova greska, tj posto je posiljalac odstampao svoju adresu na koverti ucinilo im se da je u pitanju pravno lice (kako kazu obicno fizicka lica pisu rukom svoje podatke,da su pogledali sta pise videli bi da je u pitanju covek a ne firma). Inace, bili su vrlo ljubazni, rekli da mogu da napisem zalbu itd, sto necu raditi ovaj put jer su sitne pare u pitanju. Potvrdili su mi da se ne racuna postarina u onih 20e ali ne moze da se koristi cena sa Ebay-a tipa 1$ plejer i 40$ postarina, vec postarinu gledaju kroz vrednost markica na paketu. U prevodu mozete naruciti stvar i DHL-om, ne placate carinu ako je sama posiljka do 20e. Preporucili su mi da uvek uz paket ima nekakav racun ili deklaracija jer ako nema ide njihova procena koja kako sami kazu ne mora da bude bas realna. Takodje, izbegavajte da vam salju pakete oznacene sa "sample" jer na carini su mi rekli da ce ako je primalac fizicko lice ipak obracunati carinu, a za pravno mozda i ne ali postoji neka dodatna taksa tako da ne postoji nacin da npr kupite DVD iz Kine i "prosvercujete" ga kao sample odnosno bez vrednosti.
Uglavnom, imam dosta povoljniji utisak o zaposlenima na carini nego ranije, delovali su mi sasvim kulturno i raspolozeni za dogovor.

Huh, premeštena ova tema pa sad slučajno naleteh... Moje iskustvo sa naručivanjem od avgusta - razvuklo se, prvo se oštetila kutija, pa britanci vratili pošiljaocu, pa on išao na odmor, pa štrajkovao RoyalMail, stiglo mi je tek krajem oktobra...

Dakle, u pitanju je DVD BOXSET od 48 diskova originalno plaćen eBay prodavcu iz GB 109.99+2.99 GBP shipment, po tadašnjem kursu oko 14.000 din. Kad je konačno stiglo, na carinskoj deklaraciji piše sledeće:

DVD prema sprovodnici: 100,00 GBP
Pošt.troškovi: 33,75 GBP

Ukupno carinska osnovica: 14.811,95 din

Carina: (prazno)
PDV: 2.666,15 din
Takse: 655,00 din

Ukupno dažbine: 3.321,00 din

Koliko sam i platio pri preuzimanju. Jedino ne znam de mi je onaj račun koji je išao uz paket ili je beše pisalo na samom pakovanju cena+postage, na mailu mi stoji ovih 109,99+2,99 tako da pojma nemam odakle im one cifre gore, sem što je otprilike ta neka vrednost u din...

da, svakako su nam carinici nepismeni!

Ja sam recimo uzeo sa e-bay-a 4x1GB DDR2@800 [OCZ PLATINUM] - platio oko 120$.
U posti sam sve [tuto-kompleto] morao da ke$iram 3100din, $to je u prevodu 60$!!
Pa za te pare sam imao i ovde da je qpim :)

ili recimo slucaj od pre par meseci... stigne mi profi bilijar shtap marke "Predator" vrednosti nepunih 500$, i oni mi naplate sve kompletno nepunih 1.000 dinara :d

Ko je sad ovde lud ? :D :D

Mislim, stvarno nema veze sa mozgom.
Koja je logika ?
Poenta ?
Mozda: "kupujmo domace" ?

To ti je isto kao kad prelazis granicu pa nekad i carinik i policajac te ne pogledaju a nekad te istresu iz gaca ne bil' pronasli da 'svercujes' nesto. Jednom su me zvali da im za neki paket posaljem racun, i kad sam ih zvao pokusao sam da 'izmuljam' nesto da propuste paket, pa mi je taj lik rek'o da oni obicno puste paket te vrijednosti ($150-tak) ali sad ne smiju zbog sefa. Pa su mi onda pricali pricu kako se moraju cariniti paketi preko 25e ako idu drumskim saobracajem...bla bla...Posle tri dana pustili su paket bez placanja ikakve carine...

Ali gde je tu zdrav razum ?
Gde je tu ono "za racunare i sve vezano za to MANJA/NIZA carina" ?? (nisu moje rechi)
i pored toga sto ajd za memoriju ne mogu da razumem - ok, ali gde je mozak coveka - kupujem bre shtap koji je extra klase i prodjem kao da sam kupio 3 "Milka" cokolade ?
Haha, pa ne da smrdi carina, nego deru kad ne treba, dok velika kolicina visoko cenjene robe prodje tek tako zbog neiskustva ljudi koji tamo rade.
E, sad - dal' je u pitanju neiskustvo, ili deru od oka cisto jer "nemaju vremena za svakog pojedinca" ... samo oni znaju.

Kad ce BRE EJ malo reda u ovoj drzavi (Danskoj) u kojoj je sve toliko trulo da mi je zao sto sam se i rodio ovde nekad, kad samo vidim kakav nas covek moze da bude.

Pa dobro, jel tesko da sedne za racunar nadje neki domaci sajt sa azuriranim cenama komponenata i odredi neku srednju/normalnu cenu, pa onda na to obracuna sve te troskove ?

Mislim, stvarno - KATASTROFA ;)

Koliko bi mene kostalo to sa carinom ako narucim lekove u vrednosti od 100 dolara ?
Cena tih lekova kod nas je negde 3 puta veca.

Jel ta carina na zeleznickoj stanici u BG-u ?

ps.

Koji su onu GLUPI IMBECILI kada naplacuju porez na postanske troskove .....Bravo za njih.
Mogli bi i da naplac7uju pdv za to.

Takodje KAKO mogu da naplacuju carinu na robu koja je za licnu upotrebu a ne za prodaju...kao npr za lekove.
Sasvim NORMALNO bi bilo da imas limit od npr 100E mesecno za narucivanje stvari koje ti koristis.I tada to ne bi moglo da se zloupotrebi.

Ustvari bole me kur_c sto neko zloupotrebljava rupe u zakonu,oni neka to rese to je njihov posao.Ali ja necu da trpim zbog rog njohovog resenje.Ako nisu dovoljno pametni da to rese neka idu da se bave poljoprivredom...

Poslednja izmena:
Koliko bi mene kostalo to sa carinom ako narucim lekove u vrednosti od 100 dolara ?
Cena tih lekova kod nas je negde 3 puta veca.

Jel ta carina na zeleznickoj stanici u BG-u ?

ps.

Koji su onu GLUPI IMBECILI kada naplacuju porez na postanske troskove .....Bravo za njih.

Takodje KAKO mogu da naplacuju carinu na robu koja je za licnu upotrebu a ne za prodaju...kao npr za lekove.
Sasvim NORMALNO bi bilo da imas limit od npr 100E mesecno za narucivanje stvari koje ti koristis.I tada to ne bi moglo da se zloupotrebi.

Ustvari bole me kur_c sto neko zloupotrebljava rupe u zakonu,oni neka to rese to je njihov posao.Ali ja necu da trpim zbog rog njohovog resenje.Ako nisu dovoljno pametni da to rese neka idu da se bave poljoprivredom...
A cekaj, ti lekovi kad se prodaju onda nisu za licnu upotrebu? :D
Da, znam, zaista zvuci glupo, ali prosto carina se placa na sve sto prelazi granicu, osim ako nije oslobodjeno iste delimicno ili potpuno, a carini se vrednost robe/usluge u trenutku kada ona "ulazi" u zemlju i iako glupo, ali i ta postarina ulazi u njenu "ulaznu" vrednost :S:
A inace, PDV se placa i na carinu, tj. na krajnju cenu kada se na ulaznu cenu nakarikaju svi ostali troskovi :d
A mi kao i uvek, ne gledamo sta kaze zakon, nego pokusavamo izmedju redova da ga slobodnije tumacimo i nadjemo rupe i krivine kako da ga izvrdamo :D

Slazem se da sve to zvuci jadno, ali tako je kako je, a tuga je sto se to ne primenjuje uvek i na sve slucajeve bez izuzetka, pa nije ni cudo sto onda imamo tako visok pdv i carinu :mad:

Pa u svim zemljama EU, a i vecini onih koje nisu u EU se mjestom vrsenja usluga smatra mjesto gdje se usluge i "konzumiraju" tako da se tu i placa porez. U tvom slucaju to je kod tebe. Nije tu niko ***** vec si ti poprilicno neupucen. Radi se o jako logicnoj stvari.

Ako odes u madjarsku i kupis naravno u8 prodavnici 6 kutija raznih lekova otvoris ih i pocnes da ih pijes cariniku pokazas dijadnozu bolesti to je onda nesto za LICNU upotrebu....Sto npr ne naplacuju pdv na odecu koju neko nosi ili na laptop ili mp3 player koji nosi sa sobom....

Znaci ako narucujes neke lekove svaka 3 meseca - to je ista stvar - ne treba da naplacuju carinu ni pdv za to...a ko narucuejm pola kamiona svaki dan onda da...
Da kamiona za licnu upotrebu :D:D

Ako odes u madjarsku i kupis naravno u8 prodavnici 6 kutija raznih lekova otvoris ih i pocnes da ih pijes cariniku pokazas dijadnozu bolesti to je onda nesto za LICNU upotrebu....Sto npr ne naplacuju pdv na odecu koju neko nosi ili na laptop ili mp3 player koji nosi sa sobom....

Znaci ako narucujes neke lekove svaka 3 meseca - to je ista stvar - ne treba da naplacuju carinu ni pdv za to...a ko narucuejm pola kamiona svaki dan onda da...
Da kamiona za licnu upotrebu :D:D
Ma poenta je bila da i kada uvezes kamion i onda neko kupi taj lek u apoteci, to je opet za LICNU upotrebu, zar ne? :D
E, a sto bi on placao carinu, a ti ne? :d

Inace, slazem se da bi lekovi trebali da budu oslobodjeni carine kao i gomila drugih stvari ;)

Inace, setite se gomile primera sa Amazona kada na paketu explicitno stoji vrednost paketa i postarine, pise sta je unutra, ali nasi najpamtniji na svetu carinici nikome ne veruju i razbucaju te pakete i procenjuju vrednost na osnovu cudne metodologije, pa onda carine cak i knjige koje su oslobodjene carine itd. :wall:

Poslednja izmena:
Hvala,ako je shiping free onda se ni to ne dodaje na 100$....
I jos nesto trebam da trazim dami stave cenu/racun uz paket jel tako ?

Najbolje ako mozes dogovori se da napisu da je gift i vrednost 20$,ako pise prava cena i npr iako je postarina besplatna ,nju posiljalac mora da plati i na tu sumu placas porez.

Ma poenta je bila da i kada uvezes kamion i onda neko kupi taj lek u apoteci, to je opet za LICNU upotrebu, zar ne? :D
E, a sto bi on placao carinu, a ti ne? :d

Inace, slazem se da bi lekovi trebali da budu oslobodjeni carine kao i gomila drugih stvari ;)

Inace, setite se gomile primera sa Amazona kada na paketu explicitno stoji vrednost paketa i postarine, pise sta je unutra, ali nasi najpamtniji na svetu carinici nikome ne veruju i razbucaju te pakete i procenjuju vrednost na osnovu cudne metodologije, pa onda carine cak i knjige koje su oslobodjene carine itd. :wall:

Je pa onda mozes da ih tuzis i da im trasis da ti kupe novu foliju jer i ona ima neku vrednost...

Pazi ja sam mislio na to da ako kupis licno robu u drugoj drzavi i ona je ustatusu koriscenja - raspakovana i koriscena kada je ti licno preneses preko grane onda se vodi kao licna i ne placa se nista za nju....

E sada nije isto kada firma naruci i prodaje je...ona ima zaradu od toga

Znaci ja kazem da je kada ti narucis robu za sebe je SLICNIJE tome da odes po nju i preneses je preko granice licno

Nego kada neko uveze sleper lekova koji ce da proda...

U tvom slucaju uvozis za licnu upotrebu u oba slucaja,a firme za prodaju.

Ok,kada neko kupi u apoteci i to je za licnu upotrebu,ali je slicnije drugoj stvari - licnom prebacivanju robe preko granice.. koju si kupio u stranij apoteci - izuzec sto ti nisi tamo...

PDV Cini mi se potoji samo kod nas zar ne

Poslednja izmena:
zoksula tako je i u drugim zemljama,bez uvrede mani se corava posla,tako je kako je mozda te ocarine,mozda ne,sve zavisi koliko budes imao srece.Da se natezes sa njima ti ces izgubiti sigurno

nije to stvar principa nego tvog bezobrazluka,sasvim normalno i logicno je da ti placas porez i carinu na nesto sto uvozis.Ako cemo po tvojoj logici ja npr kupim auto u Nemackoj i ja ne treba da platim porez i carina zato sto ga koristim?

Pricam o lekovima.Velika je razlika izmedju automobila i lekova.....
Ali da ako kupis Auto u Nemackoj jednom u 10 godina npr ne placas porez na to.

ALI ako ides svakih mesec dana i kupujes novi auto onda trebas

Lupas. Kratko i jasno. Pdv postoji u skoro svim zemljama na svetu (od jacih drzava jedino SAD nemaju pdv). Recimo da je u EU 15-25%

Imam knjigu sa ekonomskog fakulteta, sa trece godine, javne finansije dr. Bozidar Raicevic...

Pricam o lekovima.Velika je razlika izmedju automobila i lekova.....
Ali da ako kupis Auto u Nemackoj jednom u 10 godina npr ne placas porez na to.

ALI ako ides svakih mesec dana i kupujes novi auto onda trebas

Pa po tvom poredjenju ja bih mogao na sebe staviti npr 10kg zlata i jedno 20 dijamanata i bilo bi ok da predjem.Sto se tice Nemacke i EU kod njih izmedju nema nikakve carine niti sta.

Pa sta npr idem svakih mesec dana i svakih mesec dana slupam auto,mislim glupo je uopste raspravljati se oko ovakvih stvari.Ovakva pravila postoje vec godinama tako da ...

Pa po tvom poredjenju ja bih mogao na sebe staviti npr 10kg zlata i jedno 20 dijamanata i bilo bi ok da predjem.Sto se tice Nemacke i EU kod njih izmedju nema nikakve carine niti sta.

Pa sta npr idem svakih mesec dana i svakih mesec dana slupam auto,mislim glupo je uopste raspravljati se oko ovakvih stvari.Ovakva pravila postoje vec godinama tako da ...
Za LICNU upotrebu

pa 10kg i 20 dijamanata mi je za LICNU upotrebu,ja nosim,ne prodajem

Nazad
Vrh Dno