Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

Kad kupujem na Ebay-u, kupujem samo u Evropi, kazem prodavcu da mi posalje na adresu mog drugara u Austriji, a onda mi on posalje busom za Srbiju. Nema zezanja sa carinicima i carinskih troskova. :smoke:

Pre izvesnog vremena, putem sajta amazon.com sam kupio knjigu koju je skoro nemoguće naći u Beogradu (a i kada je ima, uglavnom se radi o nekoj astronomskoj cifri od 2 do 3 puta veće od cene knjige u inostranstvu). Kako se radilo o poklonu, iskoristio sam mogućnost pakovanja kao poklon, uz prigodnu čestitku i tekst koji je štampan. Iznos knjige 108.25 USD. Troškovi preporučene isporuke i osiguravanja iste 12.48 USD, troškovi pakovanja i čestitke, 4.99 USD. Total, 125.72 USD.

Vrlo brzo dolazi mi poruka o pristpeću pošilje ali sa naznačenom sumom od 1516 dinara koju treba da platim prilikom preuzimanja. Odlazim u poštu, pitam zašto moram da platim ovu sumu, i dobijam odgovor da je to neka carina. Platim i daju mi ogroman plavi džak za poštu koji je blombiran i uvezan širokim selotejpom sa oznakom naše pošte 11200. Dolazim kući i otvaram džak i vadim kutiju koja je mnogo manja od džaka i na njoj oznaka koliko vredi pošiljka: 108.25 USD, transport i pakovanje, 12.48 USD i total 120.73 USD. Takodje, stoji i napomena da je u pitanju poklon. Takodje kutija je obmotana sa istim selotejpom. E, u kutiji me je čekalo iznenađenje. Knjiga, zapakovana u papir za poklone koji je POTPUNO iscepan (divljački po sredinina neobjašnjivih 6 mesta) i onda oblepljena selotepjom tek da se papir drži za knjigu. Naravno selotejp je prešao i preko cele širine čestitke koja je sada neupotrebljiva. Sa mukom sam skinuo tragove lepka koji su ostali na knjizi. Carinska deklaracija otkriva problem: Uzeta je vrednost od 125.72 EUR umesto USD, iako je jasno markirano na kutiji koja je valuta u pitanju (obratiti pažnju da je, iako pakovanje nije bilo navedeno na kutiji već samo na računu, sve uzeto u obzir za carinjenje)

Otišao sam da se žalim u pošti na glavnoj železničkoj stanici. Posle obijanja pragova 7 kancelarija (u stilu: “Nismo mi nadležni, soba broj xx”), došao sam do gospodje koja se predstavila kao šef carinarnice. Naravno, nema imena i prezimena na vratima. Kada sam joj rekao u čemu je problem, dobio sam jedno: “Ju, izvinte. Dešava se da pogrešimo.” Dalje objašnjenje je sledeće: “Nismo naplatili carinu, nego taksu asministrativnu i procenu pošiljke u fiksnom iznosu od 655 din, i 8% PDV na ukupan iznos. Znači možemo da ti vratimo novac (obratiti pažnju da smo već postali prijatelji, te mi se obraća kao starom drugu, iako je razlika u godinama poprilična), ali dosta ćeš se načekati, 3-4 meseca. Napiši zahtev, fotokopiraj ličnu kartu i fotokopiraj karticu računa iz banke, na koji ćemo uplatiti novac. Kada ga uplatimo.”

Napomenuo sam i da nije u redu ovako se ponašati sa paketom, uz napomenu da ne znam kome bih se na to žalio, gospođina reakcija je bila: “ma to je u džaku jer jje to bila jeftinija varijanta pakovanja, da oni uštede. A čestitku su otvarali, sigurno da vide da li ima love. Morao si ti da otvoriš taj džak pred njima.” Nisam smeo da pitam ko su to “oni”.

Ovakvo ponašanje sigurno treba prijaviti i verovatno ću se obatiti štampanim i elektronskim medijima, ali se postavlja pitanje, da li je ovo nerviranje vredno, kada se ovakvo bahato ponapanje neće u dogledno vreme sankiconisati?

Andrej

Pa vec sam pisao da mi je stizala roba sa isecenim kutijama skalpelom, iako je za otvaranje trebalo celih 10 sec, i pored toga sto je u pitanju roba od par stotina $. Vec sam prestao da se nerviram zbog debila, u startu racunam na to. Ako imas zivaca da se bavis time, svaka ti cast i samo napred, ja nisam imao

Poz

Poslednja izmena:
Pre dve nedelje poslat caletu paket na firmu sa preporuceno i brza posiljka itd navedeno da su uzorci i reklamni materijal poslato u pretposli ponedeljak i tokom cele nedelje nista,poslato iz Slovenije i u petak oko 12 i 30 postar donosi obavestenje da je stigla posiljka u Beograd na carinu i da je carina 35 eura.A carina radi do 14 i 30h.A postar doneo tako kasno jer je delio penzije.Cale je vec pre toga zvao postu itd da proveri zasto nema posiljke u cetvrtak i u petak ujutru.Zove broj sluzbe koji pise na papiru normlano niko se ne javlja.I sta ce posto mu je to bilo hitno potrebno ode u BG i ja sa njim.Dodjemo tamo kod Zeleznicke stanice u postu carinu sta je vec i da preuzmemo ne moze (vec 13 i 50) mora da se plati i cale kaze nema problema i da plati Visa Buisness karticom ova ne moze kaze nemam tu mogucnost,ajd ok da plati keshom ne moze mora sve preko racuna.Cale na kraju ajde da Vam sad uplatim na racun i da donesem potvrdu ne moze ni to mora da prodje na stanju.Uplati cale dodjemo u ponedeljak(posto gospoda ne rade vikendom) ponese sve sto treba i podigne paket i kad je otvorio imao je sta da vidi.Taj reklamni materija jedan deo koji je bio u cvrstom stanju je ostao citav,malo izgreban al citav.Al neki prah sta vec koji je bio u kesicima i naznaceno sta je,otvareno je i sve se rasulo i od toga nema nista.A najzesce je to sto je paket stigao odmah u utorak dan posle slanja.I sta vise da covek kaze na to "kolika je profesionalost" da ih tuzi nema vajdu nikakvu.A 35 eura je carina na sav reklamni materija cisto da se zna.

Strašno... Izgleda tim zlotvorima niko ne može da stane na kraj. Ja privatno ništa ne naručujem baš zbog toga, a kad službeno nešto šaljem koristim ili DHL ili FedEx. I jedni i drugi su derikože, ali bar znam da će stići onako kako je i predviđeno.

Pre dve nedelje poslat caletu paket na firmu sa preporuceno i brza posiljka itd navedeno da su uzorci i reklamni materijal poslato u pretposli ponedeljak i tokom cele nedelje nista,poslato iz Slovenije i u petak oko 12 i 30 postar donosi obavestenje da je stigla posiljka u Beograd na carinu i da je carina 35 eura.A carina radi do 14 i 30h.A postar doneo tako kasno jer je delio penzije.Cale je vec pre toga zvao postu itd da proveri zasto nema posiljke u cetvrtak i u petak ujutru.Zove broj sluzbe koji pise na papiru normlano niko se ne javlja.I sta ce posto mu je to bilo hitno potrebno ode u BG i ja sa njim.Dodjemo tamo kod Zeleznicke stanice u postu carinu sta je vec i da preuzmemo ne moze (vec 13 i 50) mora da se plati i cale kaze nema problema i da plati Visa Buisness karticom ova ne moze kaze nemam tu mogucnost,ajd ok da plati keshom ne moze mora sve preko racuna.Cale na kraju ajde da Vam sad uplatim na racun i da donesem potvrdu ne moze ni to mora da prodje na stanju.Uplati cale dodjemo u ponedeljak(posto gospoda ne rade vikendom) ponese sve sto treba i podigne paket i kad je otvorio imao je sta da vidi.Taj reklamni materija jedan deo koji je bio u cvrstom stanju je ostao citav,malo izgreban al citav.Al neki prah sta vec koji je bio u kesicima i naznaceno sta je,otvareno je i sve se rasulo i od toga nema nista.A najzesce je to sto je paket stigao odmah u utorak dan posle slanja.I sta vise da covek kaze na to "kolika je profesionalost" da ih tuzi nema vajdu nikakvu.A 35 eura je carina na sav reklamni materija cisto da se zna.

pa za taj prah budi srecan sto ti nisu dosli i kuci :D

pa sta mislis da li bi ovi iz juzne amerike to cesce slali :D :D da se ne zna da se svi praskasti materijali proveravaju :-devil-:

ma u te tri keseice dal je bilo 3grama zajedno i to boje plava i crna ako je to "droza" onda ... al dobro

Ako nas prime jednoga dana u EU , na srecu i veselje cemo se rastati od carine!

za 6 godina kako rece vice premijer :)

znaci ni za knjige preko amazona se ne zna da li ce ici carina i slicno?
plus, jel se sad zna pouzdano kome se placaju troskovi isporuke, onim kuririma od ranije, koji deru za bezveze, ili standardnoj posti, oni manji iznosi (3++ din) ?
knjige su oko 50 40 USD zajedno, oko 5 pounds.

jos nesto, na americkom amazonu stoji za medjunarodnu posiljku 2-4 b-days i 29 usd, jel neko probao time da salje?

Poslednja izmena:
A znate li da postoji konvencija o međunarodnoj carinskoj pomoći (ili tako nekako, zaboravio sam tačan naziv)? Jeste li slali odavde neki paket u inostranstvo? Kad to radite morate da odete u carinarnicu na pošti, platite carinski pregled (ne baš malo) i popunite taj međunarodno validni obrazac (na obrascu tačno piše i na kojim međunarodnim konvencijama se zasniva, gde su i kada usvojene itd). Kad carina u drugoj zemlji primi takav paket ona u principu nema potrebe da ga otvara jer na osnovu validnog obrasca o međunarodnoj carinskoj pomoći veruje da je sadržaj validan i već carinski pregledan, da unutra nije npr. droga, da stvar vredi onoliko koliko piše da vredi... Razume se, carina ima pravo da ipak otvori i proveri takav paket, ali u principu bi trebalo da se takvi paketi uopšte ne otvaraju u 99% slučajeva, jer su već validno carinski pregledani.

Poslednja izmena:
Drugovi Proleteri Zdravo!

Momci situacija je ovakva, prijatelj treba da mi posalje sat iz USA. Kako da to uradi sto sigurnije i bezbolnije, preko posiljke naravno( koje su opcije u igri ). I sta vase iskustvo govori koliko ce me stajati harac za sat od 100$.Hvala

preko USPS EMS ili Priority Mail, neka stavi lepo 20$ i GIFT i procice bez carine, meni tako prosao sat od 200$ :)

Momci situacija je ovakva, prijatelj treba da mi posalje sat iz USA. Kako da to uradi sto sigurnije i bezbolnije, preko posiljke naravno( koje su opcije u igri ). I sta vase iskustvo govori koliko ce me stajati harac za sat od 100$.Hvala

neka ti napishe poruku tipa "nije losha kopija sata, za 9 $ moze da prodje"

cisto zbog i.d.i.o.t.a na carini ;)

Poslednja izmena:
ja sam sebi narucio neki Seiko kome je cena kod nas oko 500 e,mene je izasao oko 200 sad koliko ce da mi repnu carinu :( Treba i sluske Ultimate Ears Super.Fi da mi stignu i RayBan naocare pa sad cu javiti utiske ;D

Zanima me nesto, da li je bitno za carinjenje ko salje posiljku? Da li ima razlike izmedju pravnog i fizickog lica?

Narucio sam bateriju sa ebay koja kosta 10-ak evra, a na koverti pise vrednost od ~450 dinara, naravno u valuti posiljaoca i morao sam da platim carinu od 820 dinara na to... Bio sam uporan pa sam otisao po ovo zimi do poste kod zeleznicke i sefica carine mi rece da je to se normalno, da ne moze nista da uradi, da napisem neku potraznicu pa da mi za mesec dana ispitaju ponovo posiljku, pa da tek onda mozda skinu carinu... znaci IDIJOTI!!!

Ja mogu samo da pohvalim ove nase iz carine :) 28.12.2007 mi je poslat i stigao mi je 3.1.2008 i na paketu je sa racunom pisala vrednost 400 funti i pisalo da je sat a ovi nasi nisu otvorili niti sta.Stvarno pohvala :) Takodje dodjose mi naocare RayBan iz UK isto racun,vrednost napisano da su naocare 68funti sve proslo ok.Al slusalica jos nema :(

Poslednja izmena:
:D Divno... A meni na 2 cf>ide adaptera naplatise 800 dinara carine. Na carinskoj deklaraciji pise: Vrednost robe 54 dinara... ko ovde koga je*e??? Kako je moguce da naplacuju carinu na stvar koja vredi 54 dinara???

Meni danas ocarinise Ray Banke i to je carina bila 88.44dinara a takse 884.37 :d

Kad god mozete trazite od prodavca da napise na paketu da je poklon (gift), da je polovna roba i da napise da je vrijednost manja. Mnogo stvari mi je ovako proslo bez carine... Mada, ovdje u RS nisu mi carinili posiljke do $100, preko toga su me kontaktirali i trazili racun...

Evo da se i ja pozalim, na robu vrednost 3$ plus 3$ postarina (stvarno je toliko i placeno) uredno naplacena carina i ostali troskovi od 800 din. Sta bi sa onim "ne carini se roba vrednosti do 20e"? Poslalo mi fizicko lice, vidi se da je stvar jeftina, lepo su mi priznali u deklaraciji vrednosti ali harac je tu u svakom slucaju.Sutra idem do carine, bas me zanima kakav ce im biti odgovor.

Odakle je stigao paket? Ne znam kako vam se desavaju situacije da na jeftinu robu platite carinu, nisam imao ni jedan takav slucaj a stiglo je 100+ paketa. Cak sam carinu platio samo na 4-5 stvari, i to uvek na stvari koje su i kostale dosta preko 20e (druga je stvar sto je pisalo gift i 20$)

@lab310

odgovor ce biti: pravno lice je poslalo... ili podnesite zalbu pa cemo opet razmotriti slucaj pa cemo za mesec dana da vam skinemo carinu... probao, bio kod sefice carine i trt milojka...

Dal neko zna koga mogu da zovem od ovih nasih da proverim sta je sa paketom,koji je poslat 24.12 kao expres iz Nemacke,dosao kod nas 31.12. i jos ga nema,imam sve podatke al ne znam koga da zovem?

@lab310
odgovor ce biti: pravno lice je poslalo... ili podnesite zalbu pa cemo opet razmotriti slucaj pa cemo za mesec dana da vam skinemo carinu... probao, bio kod sefice carine i trt milojka...

Ma ne moze da mi tvrdi da je pravno lice kad pise ime i prezime posiljaoca, cak u adresi pise "stan 4", nema ni pomena o nekoj firmi. Inace posiljka je iz Hong Konga, i ranije sam dobijao slicne stvari pa nije bilo problema. Ja bas nemam srece sa carinom, uglavnom mi naplate pregled paketa, carinu sam redovno placao za sve sto je preko 20 evra (jednom me je zeznuo kurs pa je ispalo da paket vredi 20.5 evra i na to su mi uredno naplatili carinu), a ponekad i za nesto ispod te vrednosti ali sto se carini ucinio vrednije. Ali ovo je bas bezobrazluk, na 6$ su mi nakalemili 13$ troskova, nisam bio kod kuce kada je postar doneo posiljku inace je ne bih primio.

Inace da li je tacno da u cifru od 20e na koju ne placas carinu NE ulazi postarina? Na par mesta pise da je tako a da kad je preko 20e onda se dodaje i postarina pri racunanju osnovice za carinu. Meni uvek uracunaju i postarinu kao osnov za carinjenje.

Na robu do 20e bez postarine se ne placaju dazbine, a ako je roba preko 20e onda se na to dodaje postarina i sve zajedno cini osnovicu za carinjenje.

Meni stigle danas sluske i platih carinu 90 eura u dinarskoj protivrednosti,iako nije pisala cena ne znam po kom osnovu su zakljucili ...

lol, ja sam na shure sluske koje su duplo skuplje platio carinu i troskove 25e :)

Nazad
Vrh Dno