Šta je novo?

Carina na robu u vrednosti od preko 20 €?

Nisam sa amazona... I da, opet su carinici sekli kutiju umesto da je otvore...

Jel si narucivao preko Amazona? Koliko sam ja razumeo problem ja nastao kada je amazaon
potpisao da sve posiljke od sada idu preko spedicije.Do sada je STANDARD INTERNATIONAL SHIPMENT obavljao PTT.Treba da se proveri ali neki sajtovi npr. BARNES AND NOBLE mislim da imaju opciju preko koga ce da salju shipment. Ono nije Amazon jedini sajt za kupovinu.Ja sam licno do sada narucivao 3 puta.

ja sam pre nekoliko dana porucio CD preko nemackog amazona, i na moje iznenadjenje, CD mi je danas stigao, doneo ga regularni postar, i pri tom nije naplatio NISTA! cd je originalno upakovan, nije carinjen, stigao netaknut. vrednost je bila 20,5 eura. prosle godine sam porucio CD preko amazon.co.uk i na vrednost diska od 11 eura platio PDV i carinske troskove 756 dinara!! mislim da je ludilo sve vece, a pravila nema...

Ljudi, zar se ne plasite da ce vam neko skinuti podatke koje kucate kad placate preko neta? :)

Btw, kako da budete sigurni da vam posiljilac nece napisati realnu cenu (npr 200e) na posiljci umesto 20e (kako bi ste izbegli placanje carine)? Jel tu ima neko nepisano pravilo il sta?

@Shang Tsung pa znas ti koliko ljudi narucuje preko neta ? Skoro svi sa zapada posto im je jeftinije nego u prodavnicama, posto logicno moze imati web shop i neki magacin samo.

Sto se tice posiljke mozes se samo nadati da ce da ti ucini i da nece zaboraviti, a on time nista ne gubi (briga ga koliko ce uzeti nasa carina) njemu placas pun iznos.

ja sam pre nekoliko dana porucio CD preko nemackog amazona, i na moje iznenadjenje, CD mi je danas stigao, doneo ga regularni postar, i pri tom nije naplatio NISTA! cd je originalno upakovan, nije carinjen, stigao netaknut. vrednost je bila 20,5 eura. prosle godine sam porucio CD preko amazon.co.uk i na vrednost diska od 11 eura platio PDV i carinske troskove 756 dinara!! mislim da je ludilo sve vece, a pravila nema...

Vrednost diska da, ali koliki su bili troskovi slanja? Po ko zna koji put, ljudi, po zakonu u carinsku osnovicu ulazi vrednost robe + troskovi transporta (ili slanja postom, svejedno). Ne moze se gledati odvojeno nikako. To sto je u prvom slucaju za vecu vrednost proslo bez carinjenja samo je "dobra volja" (citaj, mrzelo ih) carinika.

@Shang Tsung pa znas ti koliko ljudi narucuje preko neta ? Skoro svi sa zapada posto im je jeftinije nego u prodavnicama, posto logicno moze imati web shop i neki magacin samo.

Pa istina je da ne znam koliki procenat ljudi trguje preko neta, ali znam da ja ne bih ostavio svoje podatke nigde na netu. ***, analogan sam.

Dakle, narucim negde s kraja sveta npr. Australije, recimo kutiju cibica od npr. 5dolara (neka bude neka fancy kutuja :eyebrows:) i iznese me postarina 100 dol. (lupam naravno)...
Znaci oni bi trebali mi otkinu carinu na 105 dolara??!??!

Malo mi je debilna ta racunica... Zar nije neka logika da se carina placa na vrednost robe koja je uvezena u zemlju???

Postarina bi tu trebala valjda da bude samo usluga?
Nije mi jasno kako to moze da se ne odvaja od vrednosti robe?

Jos cu i da cujem da se PDV placa na ukupan iznos: [(vrednost + postarina) x carina] x 18%PDV

trebalo bi da mi naplate carinu sto sam nekome platio da mi zalije cvece negde u inistranstvu...:mad:

Dakle, narucim negde s kraja sveta npr. Australije, recimo kutiju cibica od npr. 5dolara (neka bude neka fancy kutuja :eyebrows:) i iznese me postarina 100 dol. (lupam naravno)...
Znaci oni bi trebali mi otkinu carinu na 105 dolara??!??!

Malo mi je debilna ta racunica... Zar nije neka logika da se carina placa na vrednost robe koja je uvezena u zemlju???

Postarina bi tu trebala valjda da bude samo usluga?
Nije mi jasno kako to moze da se ne odvaja od vrednosti robe?

Jos cu i da cujem da se PDV placa na ukupan iznos: [(vrednost + postarina) x carina] x 18%PDV

trebalo bi da mi naplate carinu sto sam nekome platio da mi zalije cvece negde u inistranstvu...:mad:
Upravo tako kako si rekao :D
Znam da je malo nelogicno da se carini usluga, pa da se posle placa porez na vec oporezovanu uslugu jer si kroz placanje usluge vec platio porez na nju, ali tako je, a evo i zasto...
Eto bas taj primer fancy kutije sibica od 5$ za ciji si transport platio 100$ :d
Kad ta fancy kutija sibica dodje na granicu njena trenutna vrednost nije vise 5$, nego 105$, a carina ide na ulaznu vrednost, pa je tako roba s one strane grane bila 105$, a cim predje tu neku magicnu crtu s ove strane grane je (recimo da je carina 20%) 126$, a kako pdv ide na vrednost, onda ide na svih 126$... Tu naravno idu i ostali troskovi (spedicija i slicna skidanja kajmaka :D), tako da se to fino nakarika na kraju i zaista kad se pogleda fabricka cena deluje kao da je neka zestoka pljacka u pitanju :mad:

Ili bi mozda ti prodao tu kutiju sibica kad stigne na granu za tih 5$ koliko je bila nabavna cena, a troskove transporta poklonio? :D
Naravno da ne bi, jer je njena trzisna cena u medjuvremenu debelo porasla. E sad, posebna je prica sto je carina od 20% relativan pojam i sto je fixna, pa se tako cesto desava da jeftina roba ima extremno visoku carinu zbog visokih troskova transporta, pa se onda uvoze iskljucivo veeeelike kolicine ne bi li se smanjili troskovi po komadu, dok za se za skupu robu isplati cak i uvoz na komad jer je transport zanemarljivo mali u odnosu na nabavnu cenu, pa tako gledano carina u odnosu na fabricku cenu nije toliko velika...
Naravno, ovo je sve debelo iskarikirano i pojednostavljeno da bi bilo jasnije ;)

Naravno, ovo je sve debelo iskarikirano i pojednostavljeno da bi bilo jasnije ;)

Meni jedino tako debelo iskarikirano zvuči logično. :D

Ja se sad spremam (skupio hrabrost, pa šta bude, bude :d) da naručim neki DVD set sa ebay pa ću da javim kako je prošlo...

Meni jedino tako debelo iskarikirano zvuči logično. :D

Ja se sad spremam (skupio hrabrost, pa šta bude, bude :d) da naručim neki DVD set sa ebay pa ću da javim kako je prošlo...
:D
To za skupljanje hrabrosti se podrazumeva, jer nasi carinici imaju vrlo cudnu metodologiju kada odredjuju vrednost necega, narocito ako je nesto polovno i staro par godina :wall:
Bilo je primera da se roba uzeta na Amazonu procenjuje na vecu vrednost nego sto je navedena vrednost paketa i slicni primeri o cemu je vec vise puta bilo price...
Jedna od najinteresantnijih je Voodoo 5 kupljen bas na Ebey-u :d

Sve zavisi na kakvog ces carinika da naletis i koliko ce da te oklepe :wall:

da ga 'bem, ovo je iznenađenje za devojčicu, a pošto ljubav nema cenu... mogu da me rebnu koliko hoće... :S: da ne spamujem dalje, čuće se kad stigne... :d

Izgleda da ce pre biti iznenadjenje za tebe... :d

Moram da postavim jedno kratko pitanje...da li je to stvarno tacno da Amazon, iako se izabere opcija "Standard International Shipping", pakete salje preko UPS, DHL-a i slicnih? To predstavlja veliki problem, narocito za neke manje narudzbine tipa DVD ili neki CD.

Jedno pitanjce...
Koliko se placa porez na tehicke stvari(mobilni telefon) prilikom carinjenja?18% ili 8%?
Znaci kad bi mi neko poslao npr. mobilni vrednosti 100$, troskova transporta 100$ carina bi glasila celokupnu sumu tj. 200$?Dakle naplatili bi mi carinu 20%(u ovom slucaju 40$) i onda na tu ocarinjenu cenu naplatili jos i porez( 8% ili 18%)?Znaci mene bi cela posiljka izasla 259.2$ odnosno 283.2$(u zavisnosti od visine poreske osnovice)?
Jesam li u pravu?

Jedno pitanjce...
Koliko se placa porez na tehicke stvari(mobilni telefon) prilikom carinjenja?18% ili 8%?
Znaci kad bi mi neko poslao npr. mobilni vrednosti 100$, troskova transporta 100$ carina bi glasila celokupnu sumu tj. 200$?Dakle naplatili bi mi carinu 20%(u ovom slucaju 40$) i onda na tu ocarinjenu cenu naplatili jos i porez( 8% ili 18%)?Znaci mene bi cela posiljka izasla 259.2$ odnosno 283.2$(u zavisnosti od visine poreske osnovice)?
Jesam li u pravu?
E vidis, to je ono sto je problem sto niko ne moze da bude 100% siguran koliko ce to da izadje na kraju jer to izgleda zavisi od slucaja do slucaja :wall:
Fora je u tome sto tu postoje jos neki dodatni troskovi tipa troskovi carinjenja, pa nekad traze da se plate usluge spedicije i gomila raznoraznih gluposti sto sve dodatno dize cenu, ali u principu si shvatio princip kako se racuna ;)
Inace, koliko ja znam PDV od 8% je samo za neke kompjuterske komponente sto telefoni svakako nisu :D
Nadam se da ce se vec javiti neko ko pouzdano zna ovo ili ako te ne mrzi potrazi na sajtu uprave carina sta se i koliko sve zvanicno naplacuje...

da ga 'bem, ovo je iznenađenje za devojčicu, a pošto ljubav nema cenu... mogu da me rebnu koliko hoće... :S: da ne spamujem dalje, čuće se kad stigne... :d

Prijatelju,kako je prošlo ?

ja sam pre nekoliko dana porucio CD preko nemackog amazona, i na moje iznenadjenje, CD mi je danas stigao, doneo ga regularni postar, i pri tom nije naplatio NISTA!
Još neko je poručivao preko nemačkog amazona ili si možda ti ranije poručio još nešto ? kako je prošlo ?

E vidis, to je ono sto je problem sto niko ne moze da bude 100% siguran koliko ce to da izadje na kraju jer to izgleda zavisi od slucaja do slucaja :wall:
Fora je u tome sto tu postoje jos neki dodatni troskovi tipa troskovi carinjenja, pa nekad traze da se plate usluge spedicije i gomila raznoraznih gluposti sto sve dodatno dize cenu, ali u principu si shvatio princip kako se racuna ;)
Inace, koliko ja znam PDV od 8% je samo za neke kompjuterske komponente sto telefoni svakako nisu :D

E hvala bar sad znam da je porez 18%!
Kakvi sad jos troskovi spedicije!?Zar ne brine o tome npr. DHL, FedEx ili neka druga kompanija preko kojih je poslata posiljka i pritom im debelo placeno!?
Stvarno je bezobrazluk sto se carine tice!Bas me interesuje po kojem osnovu oni naplacuju carinu na troskove trasporta!?Carine se stvari, a ne prestacije!!!:mad:

U svakom slucaju hvala Crni!:wave:

Poslednja izmena:
Stvarno je bezobrazluk sto se carine tice!Bas me interesuje po kojem osnovu oni naplacuju carinu na troskove trasporta!?Carine se stvari, a ne prestacije!!!:mad:
1. Zato sto je to stvarno tvoja nabavna cena. Ako prodavac isporucuje robu, tu uslugu ce naravno i naplatiti pa ti dodje na isto, da li ces ti platiti robu 100€ + 25€ transport ili ce ti prodavac naplatiti 125€ sa isporukom, tom logikom se sluzi i carina.
2. Zato sto je to opste prihvaceno pravilo u svim zemljama.

Jel postoji nacin da se stane na kraj ovim kradjama paketa kod nas?
Stizu mi samo paketi koji su PREPORUCENI a ovi ostali nista.. A da se zalis nemas kome, svi se prave ludi.

Jel postoji nacin da se stane na kraj ovim kradjama paketa kod nas?
Stizu mi samo paketi koji su PREPORUCENI a ovi ostali nista.. A da se zalis nemas kome, svi se prave ludi.

Nema, i to nije problem samo u Srbiji... Preporuceno (registered) je zapravo i predvidjeno za slanje bilo cega vrednijeg od obicnog pisma.

Jos je cudno kako su ovi postari puni zlata po rukama, vratovima..Slicno kao saobracajci ;)

Pre neki dan sam sleteo na Sarl de Gol aerodrom u Parizu i negde sam video uputstvo za prijavu carine. Vrednost preko koje se carini roba je 300 eura, znaci nekih 420 dolara. Kod nas znaci ako stigne nesto od 20 dolara carini se?

Stigle danas Shure e500pth sluske, placeno 1900 din carine. Napisana vrednost od 20$ (prava vrednost 400$) i oznacen gift, ali su ipak ocarinili. Pogledam carinsku deklaraciju i vidim da su slusalice procenili na 50$(******), postarina 24$ i to su carinili. Da su samo ukucali naziv na googleu dobili bi pravu cenu... Ne razumem, ako su se vec napravili pametni da znaju da ne kostaju 20$, jel moguce da ne mogu minut da potrose da urade posao kako treba. Inace na iste sluske pre 3 meseca nisam platio carinu

Pa ******, sta ces. Tj i nisu ****** nego obicni sitni lopovi.

Kad sam cuo sta sve rade i ko je su im tehnike - prenerazio sam se..

Poslednja izmena:
Juce mi je stigao USB Flash SanDisk 4gb,pise vrednost 40$ sa postarinom,nije otvarano i nije bilo carine.Danas stizu dvoje sluslica iz HongKonga vrednost 10$ i 15$ i oni naplacuju carinu 655 dinara njihova procena + Carina 55 dinara i PDV 107 dinara + TO sto je doneo postar kosta sve zajedno 960 dinara.Mamu im lopovsku,jel ima neki nacin da se zalim jer je neopravdano da uzmu ovoliku carinu zar ne?

Napisao si carina 55 dinara, šta je tu mnogo?

A i jesi li se žalio juče kad ti nisu carinili onaj USB stick od 40 USD :D

Tacnije Carina + PDV = 162 dinara. Ma ja sam ocekivao za jucerasnji carinu,nego me iznerviralo njihova procena 655 dinara :x

Vrh Dno