Jel si narucivao preko Amazona? Koliko sam ja razumeo problem ja nastao kada je amazaon
potpisao da sve posiljke od sada idu preko spedicije.Do sada je STANDARD INTERNATIONAL SHIPMENT obavljao PTT.Treba da se proveri ali neki sajtovi npr. BARNES AND NOBLE mislim da imaju opciju preko koga ce da salju shipment. Ono nije Amazon jedini sajt za kupovinu.Ja sam licno do sada narucivao 3 puta.
ja sam pre nekoliko dana porucio CD preko nemackog amazona, i na moje iznenadjenje, CD mi je danas stigao, doneo ga regularni postar, i pri tom nije naplatio NISTA! cd je originalno upakovan, nije carinjen, stigao netaknut. vrednost je bila 20,5 eura. prosle godine sam porucio CD preko amazon.co.uk i na vrednost diska od 11 eura platio PDV i carinske troskove 756 dinara!! mislim da je ludilo sve vece, a pravila nema...
@Shang Tsung pa znas ti koliko ljudi narucuje preko neta ? Skoro svi sa zapada posto im je jeftinije nego u prodavnicama, posto logicno moze imati web shop i neki magacin samo.
Upravo tako kako si rekaoDakle, narucim negde s kraja sveta npr. Australije, recimo kutiju cibica od npr. 5dolara (neka bude neka fancy kutuja :eyebrowsi iznese me postarina 100 dol. (lupam naravno)...
Znaci oni bi trebali mi otkinu carinu na 105 dolara??!??!
Malo mi je debilna ta racunica... Zar nije neka logika da se carina placa na vrednost robe koja je uvezena u zemlju???
Postarina bi tu trebala valjda da bude samo usluga?
Nije mi jasno kako to moze da se ne odvaja od vrednosti robe?
Jos cu i da cujem da se PDV placa na ukupan iznos: [(vrednost + postarina) x carina] x 18%PDV
trebalo bi da mi naplate carinu sto sam nekome platio da mi zalije cvece negde u inistranstvu...![]()
Naravno, ovo je sve debelo iskarikirano i pojednostavljeno da bi bilo jasnije![]()
Meni jedino tako debelo iskarikirano zvuči logično.![]()
Ja se sad spremam (skupio hrabrost, pa šta bude, bude :d) da naručim neki DVD set sa ebay pa ću da javim kako je prošlo...
E vidis, to je ono sto je problem sto niko ne moze da bude 100% siguran koliko ce to da izadje na kraju jer to izgleda zavisi od slucaja do slucaja :wall:Jedno pitanjce...
Koliko se placa porez na tehicke stvari(mobilni telefon) prilikom carinjenja?18% ili 8%?
Znaci kad bi mi neko poslao npr. mobilni vrednosti 100$, troskova transporta 100$ carina bi glasila celokupnu sumu tj. 200$?Dakle naplatili bi mi carinu 20%(u ovom slucaju 40$) i onda na tu ocarinjenu cenu naplatili jos i porez( 8% ili 18%)?Znaci mene bi cela posiljka izasla 259.2$ odnosno 283.2$(u zavisnosti od visine poreske osnovice)?
Jesam li u pravu?
da ga 'bem, ovo je iznenađenje za devojčicu, a pošto ljubav nema cenu... mogu da me rebnu koliko hoće... :S: da ne spamujem dalje, čuće se kad stigne... :d
Još neko je poručivao preko nemačkog amazona ili si možda ti ranije poručio još nešto ? kako je prošlo ?ja sam pre nekoliko dana porucio CD preko nemackog amazona, i na moje iznenadjenje, CD mi je danas stigao, doneo ga regularni postar, i pri tom nije naplatio NISTA!
E vidis, to je ono sto je problem sto niko ne moze da bude 100% siguran koliko ce to da izadje na kraju jer to izgleda zavisi od slucaja do slucaja :wall:
Fora je u tome sto tu postoje jos neki dodatni troskovi tipa troskovi carinjenja, pa nekad traze da se plate usluge spedicije i gomila raznoraznih gluposti sto sve dodatno dize cenu, ali u principu si shvatio princip kako se racuna
Inace, koliko ja znam PDV od 8% je samo za neke kompjuterske komponente sto telefoni svakako nisu![]()
1. Zato sto je to stvarno tvoja nabavna cena. Ako prodavac isporucuje robu, tu uslugu ce naravno i naplatiti pa ti dodje na isto, da li ces ti platiti robu 100€ + 25€ transport ili ce ti prodavac naplatiti 125€ sa isporukom, tom logikom se sluzi i carina.Stvarno je bezobrazluk sto se carine tice!Bas me interesuje po kojem osnovu oni naplacuju carinu na troskove trasporta!?Carine se stvari, a ne prestacije!!!![]()
Jel postoji nacin da se stane na kraj ovim kradjama paketa kod nas?
Stizu mi samo paketi koji su PREPORUCENI a ovi ostali nista.. A da se zalis nemas kome, svi se prave ludi.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari