Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li je neko imao situaciju da mu se na pošiljku sa Aliexpresa čija je cena bila 2,5$ zaračuna carina od 1.250,00 dinara? Stigla je poruka da se nalazi u paketomatu i da treba da se plati toliko.

Da li je neko imao situaciju da mu se na pošiljku sa Aliexpresa čija je cena bila 2,5$ zaračuna carina od 1.250,00 dinara? Stigla je poruka da se nalazi u paketomatu i da treba da se plati toliko.
Kakav predmet je u pitanju? Moze svakako da se desi da po slobodnoj proceni carinik odredi visu vrednost proizvoda, jer kinezi ne salju fakturu gde je izrazena prava cena. U tih 1250 dinara je verovatno usla i taksa za otvaranje paketa, pdv i carina, te je ukupno 1250 dinara, ne samo carina.

Valjda se prvo kaže dobro jutro pa registrovala(o) sam se da pitam.
U poruci mora da postoji i broj pošiljke a nazovi poštu pa pitaj kako se plaća, da nisu slučajno nakačili bankomat za paketomat a plaćanje preko linka u poruci je za mlade majmune :ROFLMAO:

Ništa čudno, dešava se. Carinik ima pravo da proceni vrednost po sopstvenom "cenovniku" tako da se ovakve stvari dešavaju.
U principu, možeš da se žališ, pošalješ sve dokaze koliko je predmet zapravo plaćen ali se četo ne isplati, žalba se plaća i čeka se na rešenje.
Možeš da ne prihvatiš pošiljku pa nek je vrate nazad za Kinu ali u tom sluačju nema refunda jer su lokalne dažbine odgovornost kupca ali bolje izgubiti 250 din nego 1250.
Naručiš ponovo i verovatno će proći bez dažbina...

Koliko će me rebnu ako naručim nešto preko AliExpressa u vrednosti od 210 evra, brsšlatna poštarina putem fedexa.

210+10 odsto carina pa plus 20 odsto PDV na sve to?

Jel ima još nešto dodatno?

Prvo ćeš da platiš uslugu FedEx-u za to što će da urade carinjenje robe - 4.800,00 RSD
Na to ide još oko 32% od ukupne cifre - oko 7.900,00 RSD
Ukupno: 12.700,00 RSD

I to ako postoji uredna faktura na taj iznos.

Inače, UPS ne naplaćuje uslugu carinjenja fizičkim licima, dok FedEx (tj. Flying Cargo doo) i DHL to rade.

Uf, ispada najbolje da pošalje običnom poštom pa da carine naši. Deru i Dhl i Fedex onda sa tim carinjenjem robe.

Nasi carine i kod Fedexa i DHLa :D , Jedino sto se ovi ugrade sa troskovima spedicije.

DHL je cool pod uslovom da prodavac pošalje fakturu na vrednost ispod 50€ i da je DAP što znači da prodavac snosi troškove transporta tj. da su već plaćeni.
U suprotnom deru.

Hoću da naručim multimediju za auto. Naši deru sa cenama za verziju 2gb/16. Znači duplo više nego što košta na aliju.

Hoću da naručim multimediju za auto. Naši deru sa cenama za verziju 2gb/16. Znači duplo više nego što košta na aliju.
Najbolje ako hoces obicnom postom pa koliko nasi ocarine,ali vecinom salju Fedex-om ili DHL koliko sam video a tu dodajes i spediciju,meni je poslato preko Fedex-a i sve sam platio i opet me ispalo 100e jeftinije nego ovde.

Koje su mogucnosti ako je paket procenjen na mnogo vise nego sto vredi? Hocu da budem unapred spreman,kako se ulaze zalba i ako se prilozi faktura da li ce pomoci?
Paket je zavrsio na carini i ne mirise mi na dobro.

Prilozi

• v.png
    v.png
    18.1 KB · Pregleda: 25
Najbolje ako hoces obicnom postom pa koliko nasi ocarine,ali vecinom salju Fedex-om ili DHL koliko sam video a tu dodajes i spediciju,meni je poslato preko Fedex-a i sve sam platio i opet me ispalo 100e jeftinije nego ovde.

Ima obična pošta. Free shipping.

Dolazak u septembar.

Cena aparata 24620 dinara.

Koliko da obračunam carinu i pdv na ovu cenu?

32 odsto?

Edit: Naručio sam. Cena na 23100. Ispada oko 30500 sa sve carinom i pdvom. Free shipping.

Duplo jača verzija od one što se prodaje na KP.

Sam ću da je ugradim.

Poslednja izmena:

Dolazak u septembar.

32 odsto?

Edit: Naručio sam. Cena na 23100. Ispada oko 30500 sa sve carinom i pdvom. Free shipping.

Sam ću da je ugradim.
Tako nesto ce da izadje kao sto si naveo,sada mozda je prodavac stavio malo manju cenu pa mozda isapdne i manja carina i PDV,upitaj ga jel stavio bas tu cenu na paket ili neku drugu,sada ako je stavio nerealno onda carina sama proceni vrednost prema onoj koju nadje za slicni uredjaj.

Dolazak u septembar.

32 odsto?

Sam ću da je ugradim.
1. Da li pošiljka ima tracking?
2. Ako se u kutiji bude nalazila odštampana faktura, carinik mora da carini na osnovu nje
3. Ako u kutiji ne bude bilo fakture, carinik ima pravo da carini po sopstvenom nahođenju - mora da ima dokaz na osnovu koje cifre carini, ali to ne mora da bude najniža cifra za koju je našao da neko prodaje taj proizvod
4. Imaš pravo da odbiješ prijem pošiljke i da uputiš primedbu - to se plaća, mislim da je par stotina dinara i pare se ne vraćaju kakva god da je odluka; uz primedbu bi trebao da priložiš dokaz o tome koliko je plaćeno - iz iskustva, ako je carinik nadrkan što mu se vraća može da ne prihvati screenshot sa sajta, PayPal, već će da traži originalni izvod o plaćanju iz banke
5. Pošiljka se vraća cariniku i on mora u roku od 30 dana da se izjasni

1. Da li pošiljka ima tracking?
2. Ako se u kutiji bude nalazila odštampana faktura, carinik mora da carini na osnovu nje
3. Ako u kutiji ne bude bilo fakture, carinik ima pravo da carini po sopstvenom nahođenju - mora da ima dokaz na osnovu koje cifre carini, ali to ne mora da bude najniža cifra za koju je našao da neko prodaje taj proizvod
4. Imaš pravo da odbiješ prijem pošiljke i da uputiš primedbu - to se plaća, mislim da je par stotina dinara i pare se ne vraćaju kakva god da je odluka; uz primedbu bi trebao da priložiš dokaz o tome koliko je plaćeno - iz iskustva, ako je carinik nadrkan što mu se vraća može da ne prihvati screenshot sa sajta, PayPal, već će da traži originalni izvod o plaćanju iz banke
5. Pošiljka se vraća cariniku i on mora u roku od 30 dana da se izjasni

1. Pošiljka nema tracking.

2. Reći ću mu da stavu odštampanu fakturu na tu cenu ili i manju.

3. Rešišemo sa opcijom 2.

4. Ne verujem da će doći do toga.

5. Neće moći ove noći 😁

@MilanBre
1. U zavisnosti od metoda slanja postoje i registrovane pošiljke za koje piše da nema praćenje.
2. Kinez teško da stavi fakturu u pošiljku, upiše na pošiljci neku vrednost koju je prijavio za izvozno carinjenje daleko nižu od plaćenog. Za nekih 10 god. samo iz 2 radnje su mi stizale pošiljke sa upisanom pravom vrednošću.
3. Ostaje kako jeste, može da prihvati upisanu vrednost, može da procenjuje ili pak da ti traži da dostaviš dokaz o plaćanju. Postoji dosta opcija zakonom propisanih i primeniće u zavisnosti od carinske tarife (vrsta proizvoda), na kraju zavisi i na koju nogu je ustao, kako mu je prijala jutarnja kafa i dr. stvari.
4. Plaćanjem taksi prihvataš carinski obračun, ako si nezadovoljan ne prihvataš pošiljku i izjavljuješ poštaru da imaš primedbu i da ćeš uložiti žalbu što on upisuje i vraća pošiljku u poštu.
5. Sigurno neće moći ove noći ali kad stigne pošiljka i nisi je prihvatio pošta je vraća carini i od te noći će moći da čuči 30 dana.

Ja sam dosta puta porucivao preko Aliexpresa i nikad mi nije doslo da platim carinu.Na svakom prozvodu pise cena i da li je besplatna postarina ili ne, ako nije onda koliko je.

Sta to ljudi kupuju preko Aliexpressa pa im rebnu i carinu ? :sneaky:

RSBEGC neje vise direkt prolazak. Stiglo pisamce, pise da je oslo na carinu prvi put za sve ove godine :)

Ja sam dosta puta porucivao preko Aliexpresa i nikad mi nije doslo da platim carinu.Na svakom prozvodu pise cena i da li je besplatna postarina ili ne, ako nije onda koliko je.

Sta to ljudi kupuju preko Aliexpressa pa im rebnu i carinu ? :sneaky:
Telefone, multimediju, rucne konzole itd, ne znam sto je cudno. Licno ne uzimam te stvari preko Aliexpress-a, ali kad vidim kako Kinez na stvari koju sam platio 25 dolara pise da je vrednost 2.5 dolara, drago mi je sto ne otvaraju svaki paket, a mogli bi, da naplate PDV bar. (Srecom BG carina ima previse paketa pa ne stizu da otvore, vec se 90% propusta odmah 😀)

A koja je procedura ako mi bude velika carina i zelim da se zalim.
Ne preuzmem paket?
Kako dalje.

A koja je procedura ako mi bude velika carina i zelim da se zalim.
Ne preuzmem paket?
Kako dalje.

Dhl , Fedex kad treba nešto da se carini, traži ti podatke koliko si platio za to. Još ti naplate špediciju od 3800 do 5000 dinara.

Zato sam ja za multimediju odbio da ide preko Fedexa nego išao standard shiping jer će to da carine naši.

Sva roba iznad 50 dolara ili evra se carini i udara se pdv.

Ako je poštarina naravno besplatna.

Ako poštarina nije besplatna nego se plaća dodatno i to ulazi sve u porez.

Carinik može da bude korektan i da carini robu po fakturi ako je naravno Kinez odradio šta sam mu i rekao ali ako nema ništa na kutiji, može biti problem.

Ti naravno možeš da odbiješ pošiljku.

To je web kupovina.

Ja sam pre dve nedelje odbio da mi DHL carini robu i vratio sam robu prodavcu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno