Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Carina u Nišu za dva sata ocarinila paket i poslali pošti i sutra dan, tj danas sam dobio. Rispekt!

Prilozi

• Screenshot_20230120_162655_Chrome.jpg
    Screenshot_20230120_162655_Chrome.jpg
    106.2 KB · Pregleda: 57
Нишки цариници су цареви. Врло коректни и брзо царине.

Poslednja izmena:
Imam li prava da ne prihvatim da preuzmem paket koji je bio na carini?
Konkretno prodavac mi je naknadno poslao neku glupost koja je trebala da bude u kompletu proizvoda koji sam kupio, i vrednost toga je par dolara. Realno mi ni ne treba, a naša fina carina me nakon 20 dana odrapila 1154 dinara za pdv što je debilizam.
Nadam se da ne grešim, ali imaš pravo da odbiješ bilo koji paket iz bilo kog razloga, carinjen ili necarinjen. Biće vraćen pošiljaocu kao "return to sender".

1674467918497.png
12 Дана тренутно им треба за обраду пакета

Pa lepo. Možda mi i stigne kuler pre proleća. 😂

Stigle klincu majice iz Amerike, RV...US/UT...NL, vrednost ~90$ (navedena na paketu, stvarna vrednost malo viša), poštar samo ubacio u sanduče, ništa carina, ništa otvaranje paketa, klinac happy :love:

Ne znam koja im je to fora da tako prođe, ali što se mene tiče, samo neka nastave tako...

Dok sam naručivao sa Qwertee majice svaki put bi mi rebnuli nekoliko stotina ovdje u NS, dok mojim prijateljima u BG nikad. Jednostavno neke stvari zavise i od grada i od osobe koja radi, i od vrste robe.

Zdravo svima, izvinjavam se ukoliko je ovo vec negde pitano/objasnjeno, vratila sam se unazad jedno 30ak stranica i nisam nasla odgovor.

Narucila sam paket iz inostranstva u vrednosti od 158e + shipping 20e. Nisam znala koja dostava je u pitanju, dok mi juce nije stigla poruka od DHL-a.

Danas mi je stigao i mail od njih, za proceduru carinjenja i PDV-a (to mi je okej), ali i za cenu njihovog posredovanja u postupku carinjenja od 3000+ din, sto nisam sigurna da li zelim da platim iskreno, jer nisam ni birala kurirsku kompaniju i ne zelim dodatne nebulozne troskove (i po ceni da duze cekam paket).

Moje pitanje je, posto nisam bas skapirala njihov mail - ukoliko to odbijem, da li se paket automatski vraca nazad ili ce se samo prabaciti drugoj spediterskoj kompaniji (npr. Posta Srbije)?

I neće dočekati jer neće proći carinu osim da ode sama u Banovce u DHL carinsku ispostavu da podnese sama potrebnu papirologiju, pa da joj jave gde je sve pogrešila, pa da ode opet da dostavi ispravljenu i na kraju treći put da preuzme paket kada bude ocarinjen. Efektivno - platiš 3000 i DHL to sve završi i donese ti na adresu, a za sledeći put znaš da DHLom ne poručuješ ništa što je preko 50€ kako ne bi moralo da se carini i onda nema te njihove usluge od 3000.

Dobra stvar kod tog njihovog carinjenja što potencijalno kod skupljih paketa, 3000 može biti manje nego razlika u iznosu carine jer se carini po tačnoj tarifi koja važi za određenu robu, a ne po opštoj od 10% kako carini pošta. Ipak, za to mora da bude vrednost paketa preko 300€ i da se pogodi da je niža tarifa poručene robe da bi 3000 rsd bilo manje od 10% carine u opštem postupku.

Ne može fizičko lice samo da završi špediciju. Mora da se angažuje špediter a ako to nije DHL onda se plaća i otkup dokumentacije (1500 din).

Sta se desava u slucaju da odbiju prijem posiljke na carini ako vide da ima 50 istih stvari u njoj? Radi se o nekim privescima, sitan paketic. Ide nazad kinezu?

Obično ne odbiju nego ti pošalju dopis da dostaviš podatke o firmi koja je to poručila jer 50 privezaka nije "za potrebe domaćinstva". Ako ne dostaviš, ide nazad i posle se ti cimaš sa kinezom koliko para će da ti vrati (neće sve).

Stigle klincu majice iz Amerike, RV...US/UT...NL, vrednost ~90$ (navedena na paketu, stvarna vrednost malo viša), poštar samo ubacio u sanduče, ništa carina, ništa otvaranje paketa, klinac happy :love:

Ne znam koja im je to fora da tako prođe, ali što se mene tiče, samo neka nastave tako...
Pretpostavljam da je BG carina u pitanju.

Meni je stigao pre par dana paketic iz US, neregistrovan, otvoren ali oslobodjen ikakvih troskova. 100ak grama, 20x10x5cm kutija, zalepili VV...RS (NS carina, sve ih zanima)

Izgleda da su se malo ubrzali, 10 dana na carini.

1674943493801.png

Trebao bih da porucim nesto sa Alibabe..
Nude FedEx kao najpovoljniju opciju.
Cena je 75 $, postarina 35 $..
Ako sam dobro ispratio oni racunaju i cenu postarine u cenu proizvoda pa to treba da izadje ovako..

75+35 = 110$ + 5000 ( trosak spediterskih usluga ) + oko 32 % za carinu i pdv sto skupa dodje oko 145 $ + 5000 din ~ 190 $ ?

Mislim da sam mu uspesno objasnio da mi se to u tom slucaju nikako ne isplati. :cry:
Pokusavam da ga edukujem da proba nekako da posalje preko obicne poste, Singapurska i slicno, mada kaze da odatle gde su oni mogu samo Kineskom postom da salju a da oni ne podrzavaju slanje za nasu zemlju, i ako vidim od nas ta usluga najnormalnije radi, pa je ostalo da ''Let me figure it out'' pa da javi sta je isfigurisao :ROFLMAO:

Ja bi rekao da ti on priča šta njemu odgovara.
Izgleda da je njima FedEX povoljnija opcija pa to guraju ali nisam baš uveren da nema DHL-a. Lik od kog sam ja kupovao preko alibabe je isto ponudio FEX ali i DHL je bio opcija samo malo skuplja.
E sad, koliko znaš lika, jel uzimaš od njega prvi put ili se "znate"?Ako se znate nek ti smanji cenu na 50$ i stavi isporuku DAP.

Pretpostavljam da je BG carina u pitanju.

Meni je stigao pre par dana paketic iz US, neregistrovan, otvoren ali oslobodjen ikakvih troskova. 100ak grama, 20x10x5cm kutija, zalepili VV...RS (NS carina, sve ih zanima)
Kako vam je to stiglo, USPS-om? Treba da narucim neki deo pa gledam kako da prodjem bez spedicije, USPS ili DHL sa umanjenom cenom (bese 50e ukupno sa troskovima dostave?) ili nesto trece?

Poslednja izmena:
Pomenuo mi je samo da je Fedex ubedljivo najjeftinija opacija za nasu zemlju.
Radi se o cilindru i klipu ( treba mi i karburator a to je tek posebna tema ), kod njih su original 75 $ komplet..
Nalazio sam i kopije na Aliexpressu za 35$, ne bih uzimao kopiju.. kod nas niko ne uvozi..
E sada ima kod Hrvata ali i tamo je po defaultu previse skupo a da ne kazem da idu neki dodatni troskovi, cilindar je 95 eura a klip je 38 eura, a pomenuli su mi ''Za slanje preko granice moramo napraviti redovno izvozno carinjenje koje košta otprilike 50,00 – 60,00 €, neovisno o iznosu računa.'' + ovamo pdv i carina.. znaci jos ludja kuca.

Najbolja opcija su ovi sa Alibabe, samo kada bi mogli da posalju obicnom postom.. onda bih uzeo i karburator koji je skup kao otrov..
Sta je DAP ?

DAP znači da su toškovi isporuke plaćeni i da ne treba da ih platiš ti. Značajno je baš u slučaju kad ti je roba tipa do 50€ i ide DHL-om (sa FEXom nemam iskustva kako rade).

Do koliko eura sada ne carine pošiljke u Srbiji 50 ili više?

50€ ako je kupljeno, 70€ ako je od fizičkog lica, pod uslovom da ima važeću fakturu (u prvom slučaju) ili da tako proceni carinik (u drugom slučaju).
Ako nema fakture onda kako carinik proceni.
Ovo pričamo ako paket bude pregledan što ne mora da se obavezno desi ako nije većih dimenzija paket.
PDV se plaća na bilo koju vrednost, ako ode na pregled.

Dok sam naručivao sa Qwertee majice svaki put bi mi rebnuli nekoliko stotina ovdje u NS, dok mojim prijateljima u BG nikad. Jednostavno neke stvari zavise i od grada i od osobe koja radi, i od vrste robe.
Zato sto NS tretiraju ko magarce gradjane 4tog reda, dok se niko ne buni treba uzimat bar troduplo, i ja bi tako sa ovcama

Jel imao neko skorija iskustva sa carinjenjem preko UPS-a
Stigao mi paket iz UK i sada mi traze ovo:

Vaša pošiljka je pristigla u Carinski Magacin UPS-a.

Potrebni papiri za carinjenje su:

1. Ovlašćenje (u prilogu) - popunjavate samo 'Odgovorno lice davaoca ovlašćenja' sa Vašim imenom i prezimenom; ispod toga Vaš JMBG i Vaš svojeručni potpis ispod 'Odgovorno lice'

2. Izjavu – treba da napišete, na bilo kakvom papiru, šta se tačno nalazi u pošiljci, da je pošiljka za ličnu upotrebu i da nije za dalju prodaju; sa Vašim potpisom na kraju.

3. Dokaz o plaćanju robe (izvod sa kartice za tu transakciju u vidu screenshot-a aplikacije banke ili poruke pri kupovini)

4. Order- narudžbenica koju ste dobili prilikom kupovine sa cenama proizvoda i izrazenom cenom transporta.

Popunjenu dokumentaciju (sa svojeručnim potpisom) prosledite na ovaj isti mail.

Bićete kontakrirani u slučaju da nešto nije u redu sa Vašom dokumentacijom.

Ovako izgleda to ovlascenje:ovlascenje.png

Vrednost robe je preko 100E a u pitanju je poklon dobijen putem nagradne igre (giveaway), sta mogu da ucinim da sto manje platim troskove carine?
Da li UPS naplacuje nesto dodatno (spedicija?)?

Šta možeš da učiniš?
Nažalost ništa, pošto je poklon, nemaš ni fakturu niti bilo šta čime bi dokazao vrednost robe, možeš jedino da probaš da pozoveš UPS i objasniš im situaciju i pošalješ neki link ka ebaju gde mogu videti pošto se taj proizvod prodaje (nađeš najjeftiniji na ebaju) pa da eventualno carine po tome ako budu hteli da ti izađu u susret.
Ovaj dokument je malo čudan tj. čudno je što ti traže podatke od firme, da nisi slučajno umesto ličnih podataka napisao da isporuka ide na firmu (umesto ime prezime da nisi stavio naziv firme)?
Ako jesi onda ništa, mogu samo da vrate pošiljaocu i to je to, jer one dokumente koje bi firma trebala da pošalje ti nemaš i to je kraj.

Od troškova imaćeš 0,32 * vrednost proizvoda + oko 3000 din (ne znam koliko tačno uzima UPS tj. ovi što ih zastupaju ali ide tako do 3000 do tipa 4500 din).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno