Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
I moj je zadužen za dostavu oko podne, vidjećemo koliko će da me rebnu na stotinjak dolara. :)

Danas sam dobio paket od Vitacosta koji mi je ocarinjen. Vrednost proizvoda oko $35, poštarina $9. Nije mi jasno zašto, paket je ispod $50.

Danas sam dobio paket od Vitacosta koji mi je ocarinjen. Vrednost proizvoda oko $35, poštarina $9. Nije mi jasno zašto, paket je ispod $50.
Nije ocarinjen već su ti lupili PDV 20% verovatno.

Tako je, i plus 150-200 kinti za otvaranje paketa ;)

Meni su na dva lightsabera napisali da je "lampa" od $15 i naplatili ukupno 390 dinara.

I ja sam mislio da za pošiljke ispod 50 dolara ne naplaćuju carinu (možda i nisu)
Meni su za paket vrednosti 35 dolara naplatili 370 dinara, ne znam koliko je za otvaranje, koliko za pdv, carinu...

Ako broj za praćenje počinje na C onda se pošiljka tretira kao paket, bez obzira na veličinu. A otvaranje paketa je 300 din i onda dodaju još neku proviziju i to je otprilike to.

I ja sam mislio da za pošiljke ispod 50 dolara ne naplaćuju carinu (možda i nisu)
Meni su za paket vrednosti 35 dolara naplatili 370 dinara, ne znam koliko je za otvaranje, koliko za pdv, carinu...
Pa i ne naplaćuje se carina ali mogu da naplate PDV ako hoće. Kada su veće/teže stvari u pitanju, ako misle da je nešto vrednije onda otvore,
Ima zapravo video na sajtu carine, čovek objasnio sve, kad se naplaćuje samo pdv a kad i pdv i carina, u svakom slučaju PDV imaju pravo da naplate i ako naručiš jednu čačkalicu i oni otvore pošiljku, kažu vrednost jedne čačkalice tolko i tolko, stopa poreza tolika, znači dođeš 2din za PDV + otvaranja paketa + provizija za uplatu tih 2din u budžet. To naravno ne rade jer im i ovako treba mesec dana da propuste pošiljku, kad bi sve redom kontrolisali ne bi završili za 6 meseci, zato se koncentrišu na veće/teže pošiljke za koje misle da mogu biti veće vrednosti pa samim tim i veća korist za državu.
Lepo piše na ovom listu koji su prosledili: Carina: ništa, PDV: 795,61 din.

Ne mogu da nađem na sajtu carine, to ja jako davno bilo, pre tipa 3-4-5 godine kad su krenuli da primenjuju propise, pre toga je sve prolazilo lagano, retko kad je pošiljka kontrolisana iako je carina i po tadašnjme zakonu trebala da kontroliše isto onako kao što sad kontroliše pošiljke i što naplaćuje dažbine. To je bio veliki preokret u radu carine i ljudi su bili zbunjeni pa su novinari otišli do tog nekog lika koji je objasnio pa je video bio zakačen i na njihovom sajtu.
Mislim da je bio Vladimir Ocokoljić, ovo je video sa neke tv emisije ali slično je onom što je carina imala na sajtu. ->

Ono što sam uspeo da pronađem na sajtu carine je ova stranica, čini mi se da ima dosta toga objašnjeno:

Dobro vece, nova sam na forumu, htela sam da pitam, planiram da otvorim svoju online prodavnicu sa prodajem odece, sila bih odecu kod kuce i prodavala na svom sajtu, instagramu i tako dalje. Medjutim, morala bih da uvozim materijal iz Poljske u vrednosti od 3200 e. Negde sam naisla na podatak da treba da platim carinu i do 50 posto. Zanima me da li je to tacno, sta predlazete da uradim, neki saveti? Hvala

Ne plaća se 50%
Da bi naručila materijal moraš najpre imati registrovanu firmu, takva porudžbina ne može da se radi kao fizičko lice. Moraš da platiš sa računa firme.
Svaka roba ima svoj tarifni broj koji određuje po kojoj carinskoj stopi se naplaćuje carina i koja je stopa PDV-a, to moraš da proveriš sa špedicijom koja će
uraditi uvozno carinjenje.
Ne znam koliko je carina na textil ali ne verujem da je veća od 20%.
Ako možeš iste materijale da uvezeš iz turske i da su napravljeni u turskoj to se više isplati čak i ako su nešto skuplji jer onda turski dobavljač može da ti da EUR1 obrazac kojim dokazuje da je roba turskog porekla a sa turskom važi preferencijalni tarifni sistem tj. ne plaća se PDV, samo carina.

Znači od troškova imaš sledeće:
  • roba,
  • prevoz, ovo može špediter da ti organizuje i u zavisnosti od količine može da košta od 200 do 800€
  • troškovi špeditera (150-700€)
  • carina + PDV

Za carinu i pdv imaš 8 dana da platiš, robu najčešće unapred a sa špediterom kako se dogovoriš.
P.S. ono što nisam siguran je da li textilna roba podleže sanitarnom pregledu! Tehnički sve što dolazi u kontakt sa kožom može da bude podvrgnuto sanitarnom pregledu a to radi ovlašćena laboratorija i to košta oko 100.000 din.

Poslednja izmena:
Koga zanima, danas pregledaju tek 27.12.2022 , meni stoji paket iz US od 04.01. na carini, reče seka da bi trebalo do kraja nedelje da obrade i stigne u ponedeljak.

Inače, EMS pošiljke obrađuju istog dana, a ove obične čekaju na red... e sad, šta i kako tretiraju pod EMS a šta ne, ko će ga znati. :) Paket sa ETSY je stigao 14.01 i obrađen je istog dana, danas je već zadužen za isporuku, a ovaj prvi i dalje čeka...

Pitanjca dva. Planiram da narucim nesto sa dbrand sajta, opcija za slanje je fedex economy (shipping je nekih 5 usd otprilike). Koliko bi putovala posiljka (okvirno) i jel od potencijalnih troskova da ocekujem samo eventualno pdv od nase carine? (posto je vrednost manja od 50 evra).

Koga zanima, danas pregledaju tek 27.12.2022 , meni stoji paket iz US od 04.01. na carini, reče seka da bi trebalo do kraja nedelje da obrade i stigne u ponedeljak.

Inače, EMS pošiljke obrađuju istog dana, a ove obične čekaju na red... e sad, šta i kako tretiraju pod EMS a šta ne, ko će ga znati. :) Paket sa ETSY je stigao 14.01 i obrađen je istog dana, danas je već zadužen za isporuku, a ovaj prvi i dalje čeka...
Jel to znaci da sam ja danas srecni dobitnik?

Prilozi

• Screenshot_2023-01-16-11-14-09-199_com.android.chrome.jpg
    Screenshot_2023-01-16-11-14-09-199_com.android.chrome.jpg
    109.2 KB · Pregleda: 51
Je l' ja dobro razumem da ovo znaci da nije jos ni stigao paket do carine? Ili je neki bag u pitanju? DHL paket iz nemacke na cijem sajtu kaze da je isporuceno lokalnoj posti.

Prilozi

• posta.png
    posta.png
    32.5 KB · Pregleda: 45
Stiglo je u neki poštanski centar DE-DENEUB u Nemačkoj. Kada stigne ovde na sajtu pošte će pisati 11003 Izmenična pošta pa onda 11003 Za carinu. A inače ti je pošiljka pokupljena 30.12. Teško da bi stigla do Srbije za 1 dan pa i da je pravi DHL Express u pitanju.

Stiglo je u neki poštanski centar DE-DENEUB u Nemačkoj. Kada stigne ovde na sajtu pošte će pisati 11003 Izmenična pošta pa onda 11003 Za carinu. A inače ti je pošiljka pokupljena 30.12. Teško da bi stigla do Srbije za 1 dan pa i da je pravi DHL Express u pitanju.
Da, razumem. Poslao sam tiket prodavcu i kazu da je sve ok sa posiljkom i da nekad treba 2-4 nedelje da prodje carinu nemacku a na sajtu im pise 3-6 dana do isporuke za dostave van nemacke.

Nemačka pošta je inače spora, barem kada putuje ka nama. Retko bude manje od 10 dana od tog poslednjeg statusa da je krenulo za Srbiju. Inače pošto je ovo tvoje paket mora da ode na carinu barem da se otvori.

Evo i meni isto.

Elem, naručio sam paket iz nemačke, piše poslato DHL premium internacional. Jel to carini dhl ili naša posta?

Prilozi

• Screenshot_20230117_120233_Chrome.jpg
    Screenshot_20230117_120233_Chrome.jpg
    59.5 KB · Pregleda: 19
Evo i meni isto.

Elem, naručio sam paket iz nemačke, piše poslato DHL premium internacional. Jel to carini dhl ili naša posta?
U prvom postu treda kaze da ako nije DHL express onda se carini u posti nasoj. Inace meni danas stigao paket kod nas na carinu nakon 17 dana na nemackoj carini. Valjda nece trebati sad vise od par nedelja.

Planiram da naručim nešto sa Vitacosta pa me interesuje da li se ograničenje za ličnu upotrebu odnosi i na hranu? Koliko otprilike može proći komada istog artikla u jednoj pošiljci?

Planiram da naručim nešto sa Vitacosta pa me interesuje da li se ograničenje za ličnu upotrebu odnosi i na hranu? Koliko otprilike može proći komada istog artikla u jednoj pošiljci?
Ja sam na Vitacostu bolje prolazio sa jednim proizvodom koji je 55E, nego sa više proizvoda od npr 45E. Za prvi mi nisu naplatili ništa, za više proizvoda jesu. Očigledno nema pravila. Svakako gledaj da ti zbir bude <60.

Imam li prava da ne prihvatim da preuzmem paket koji je bio na carini?
Konkretno prodavac mi je naknadno poslao neku glupost koja je trebala da bude u kompletu proizvoda koji sam kupio, i vrednost toga je par dolara. Realno mi ni ne treba, a naša fina carina me nakon 20 dana odrapila 1154 dinara za pdv što je debilizam.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno