Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
DHL Express nejde idtim putem kao ostale pošiljke, kontaktiraju te iz DHL-a ako im treba neka dokumentacija i oni rade svu carinsku proceduru.

Kada odrade carinjenje pošalju ti obaveštenje o plaćanjima (množina je ako postoji i usluga carinskog zastupanja) sa brojevima računa i tek kad legne uplata na račun carina oslobadja pošiljku, ostaje da čekaš kada će te nazvati kurir. Pitanje je da li su i spremili papire za carinu.

Za razliku od carine na koju idu "obične" pošiljke, DHL može i da se kontaktira i da se dobije neko,
U principu, ako im se ne plaćaju usluge špedicije onda sačekam koliko im treba ali ako im plaćam i špediciju onda ih smaram svaki drugi/treći dan da proverim status (aka. ubrzajte ljudi) :)

Kada odrade carinjenje pošalju ti obaveštenje o plaćanjima (množina je ako postoji i usluga carinskog zastupanja) sa brojevima računa i tek kad legne uplata na račun carina oslobadja pošiljku, ostaje da čekaš kada će te nazvati kurir. Pitanje je da li su i spremili papire za carinu.
Na znam kako je sa fizičkim licima ali pravna lica imaju 8 dana za plaćanje carine/PDV-a. Da bi se roba brže dobila, obično špedicija garantuje za tu uplatu, carina oslobađa robu i daje taj rok od 8 dana da se izmiri dugovanje.
Za fizička lica, kod pošiljki gde nema naplate špedicije već se plaća samo PDV, logično je da to mora pre isporuke paketa (meni obično naplati DHL kurir kad donese paket) ali u slučaju kad se plaća i tih ~4000-4500 (ili koliko je sad već) za špeditersku uslugu DHL-a, ima uslova i da se da taj grejs period za plaćanje PDV-a i carine samo što DHL neće to da radi najverovatnije zbog nepouzdanosti fizičkih lica, jednom kad ljudi uzmu robu "zaborave" da treba još nešto da se plati :D
Možda bi odobrili odloženu uplatu ako bi se zaključio ugovor sa DHL-om!

Šta birati iz ovog padajućeg menija? Ako izaberem FedEx economy, a vrednost paketa 30$ (pošto im je za sve pakete preko 30 usd besplatan šiping), hoće li mi kod nas naplaćivati nešto osim PDV-a eventualno, i plaćam li špediterske usluge FedEx-u?

mislim da ti je fedex economy "obicna posta"... sto znaci ide regularno preko carine... ne radi spediciju fedex... a mozda i gresim... sacekaj jos nekog da potvrdi

Htedoh i da pitam jel uopšte mora špedicija ili bi stiglo običnom poštom?

pozdrav ekipo, narucio sam neke pcb ploce od jlcpcb(oko 50 komada-60e sa svem siping) s tim sto ranije je imao onaj Air posta, sad mi je ponudio epacket dhl…zanima me samo da l ce to doci preko “obicne” poste ili cu se smarati s ovima iz dhl? Na sajtu za pracenje stoji - RSBEGC HELD AT CUSTOMS-verv na carini
Kad sam poslao ovima odakle sam porucio oni rekose da je to dhl economy siping…najgore sto sam stavio od sestru i broj i email pa ako nesto i treba i da zovu ona ce da ih iskulira verv :D

Ps: Nzm i ako rade carinu na koji iznos i da li ce dozvoliti svih tih 50 malih plocica da se dostave do mene, proizvod sam platio 29e a siping 44e :(

Prilozi

• 679370E8-47E1-4C96-A415-66F3E9735D2A.png
    679370E8-47E1-4C96-A415-66F3E9735D2A.png
    320.7 KB · Pregleda: 55
  • E6344A87-23F8-4AC5-81A2-113D875DF717.png
    E6344A87-23F8-4AC5-81A2-113D875DF717.png
    261.3 KB · Pregleda: 53
Poslednja izmena:
Pisah gore, ali reko' da ponovim, fedex economy ide preko "obicne", tj nase poste?

Prilozi

• D8A832C0-D7F8-43F7-A186-725F8213FB37.png
    D8A832C0-D7F8-43F7-A186-725F8213FB37.png
    311.4 KB · Pregleda: 44
Poslednja izmena:
Nisam se još susreo sa ovakvom situacijom pa bih da priupitam, nadam se da je ovaj topic OK za ovo.

Naručio sam katalog od neke firme iz Švice, daju ga za dž. Znači, radi se o običnom katalogu u koverti, materija koja mi je zanimljiva, pa sam mislio da bi bilo lepo imati na polici.

Međutim, stiže mi mejl da su mi poslali to za Novi Sad preko TNT-a (FedEx). Sad, čitajući isksutva drugih, pitam se je l' postoji šansa da me ovi oderu sa nekim troškovima?

Mislim, vrednost pošiljke je doslovno 0$, kao da si uzeo flajer iz Maksija. A prema broju pošiljke na TNT sajtu ne vidim nikakvu info oko toga, samo datumi, kratak opis gde je trenutno pošiljka, i to je to.

BTW, u principu, ja ne isključujem mogučnost da su Švajcarci ispali džekovi i platili troškove slanja unapred, ali me sad kopka koji su mogući scenariji za mene kad to stigne u NS? Ako mi ulete sa pričom da treba da platim neku veću sumu, je l mogu da ih samo iskuliram i kažem im da vrate to i ćao, pošto ja definitivno nisam birao TNT/FedEx kao kurirsku službu, niti su oni bili spomenuti igde dok sam poručivao?

Ako je vrednost ispod 50 evra, a jeste ne bi trebalo da bude problema..sedi i čekaj. Naravno možeš i da odbiješ prijem.

Hvala! Onda ću pratiti šta se dešava nadalje.

Inače, zanimljivo, već je izgleda pristigla pošiljka. U inicijalnom mailu koji sam juče dobio od TNT-a stoji prispeće za 26.10. (ali sada vidim u trackingu: Batajnica, customs has released the goods) i sad je kao u tranzitu.

S jedne strane sam začuđen - kad pre ***, a sa druge, biće fešta ako se ova ekspeditivnost pretvori u troškove usluge.

Ako su ti pustili sa carine i nisu te kontaktirali već su poslali ka tebi 99% da ništa nećeš platiti.

Hvala! Onda ću pratiti šta se dešava nadalje.

Inače, zanimljivo, već je izgleda pristigla pošiljka. U inicijalnom mailu koji sam juče dobio od TNT-a stoji prispeće za 26.10. (ali sada vidim u trackingu: Batajnica, customs has released the goods) i sad je kao u tranzitu.

S jedne strane sam začuđen - kad pre ***, a sa druge, biće fešta ako se ova ekspeditivnost pretvori u troškove usluge.
Svakako javi šta je bilo... Ne bi bio prvi put da se dobitnik nečega "besplatnog" skamuje za poštarinu. Tako je valjda funkcionisala ona prevara sa onim "brendiranim" USB-ovima na kojima je bilo šta već...

Možda se nisam dobro izrazio. Uopšte ne ostavljam mesta sumnji da je reč o scamu u tom smislu u kom si opisao, samo sam se štrecnuo da neće ispasti skuplja dara nego mera zbog kurirske službe koja ne važi za baš najpovoljniju u pogledu cena dostave, a koju ja nisam ni odabrao.

Očekivao sam da će jednostavno poslati običnom poštom i da će pošiljka stići kada već zaboravim da sam uopšte naručio.

EDIT: Case closed, upravo stigla pošiljka. Troškovi slanja su plaćeni u Švajcarskoj. Nema šta, šmekerski potez. I dalje mi je neverovatno da je ovo stiglo za dan...

Poslednja izmena:
20.10.2022 15:25:4610250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10200 ГПЦ БЕОГРАДОтпремљен
20.10.2022 15:25:4610250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10200 ГПЦ БЕОГРАДОтпремљен
20.10.2022 14:35:0761200 ЦАРИНА ГПЦ БЕОГРАДОтпремa
19.10.2022 10:02:2910250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊАОтпремљен
Jel ovo konacno znaci da paket napustio carinu?

Jer ovaj status
10250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10200 ГПЦ БЕОГРАД
je pisao i pre 7,8 dana pa su ga vratili da je u carini
ali sada pise i 61200 broj
Danas nista nije stiglo u moju postu pa me zbunjuje.

Ipak je napustilo carinu sve je ok. Pomalo me vise zbunjuju njihovi statusi. Nisu vise precizni ko pre.

ДатумМестоСтатусПрималац
22.10.2022 02:50:2510200 ГПЦ БЕОГРАДОтпремa
21.10.2022 09:00:3410250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10200 ГПЦ БЕОГРАДОтпремљен
21.10.2022 09:00:3410250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10200 ГПЦ БЕОГРАДОтпремљен
21.10.2022 08:31:2561200 ЦАРИНА ГПЦ БЕОГРАДОтпремa
20.10.2022 08:49:3810250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊА - 10250 ПОШТА ЦАРИЊЕЊАОтпремљен

Stekao sam utisak da imaju problem sa transportom od GPC do odredisne poste . Cesto kasni bar 1 dan.

Stekao sam utisak da imaju problem sa transportom od GPC do odredisne poste . Cesto kasni bar 1 dan.
Za Beograd 61200 ЦАРИНА ГПЦ БЕОГРАД znači da uveče ili u toku noći kreće u dostavnu postu i 99% sutra dan je na isporuci u dostavnoj pošti. Obično GPC 10200 u ranim jutarnjim casovima otprema do Dostavne poste.

Pozdrav ljudi,
ako neko zna znacio bi mi jedan savet. Firma iz Bugarske salje opremu za opremanje kancelarije u Beogradu(ista kompanija je u pitanju). Roba je kod njih u Bugarskoj, tu je i kupljena i salje se DHL-om. U pitanju je neka IT oprema, neki ups, swithc-eri.. Znaci firma iz Srbije ne kupuje nego ocekuje isporuku od firme iz Bugarske. Kakva je procedura oko carine i poreze? Ako moze samo neki savet u kom smeru ide cela ta prica.

Hvala unapred

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno