Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
za sada nemam dokaz da sve ide na carinu a pogotovo da se naplacuje ista.

u petak sam pokupio paket iz sanduceta poslat special goods metodom.

moguce je da je i strajk uticao da se posiljke zadrzavaju duze na carini da ih ne bi zatrpavali u postama jer nisu radili. u svakom slucaju vikend je pa ce vreme da pokaze. za sada ni jedan nije otvaran i nisam platio dazbine ni za jedan paket vrednosti do 30ak usd poslat special goods-om.

jedan mi stoji na carini, ali kazem, situacija je specificna. strajkovali su i vikend je.

ono sto je mnogo gore je da prosle nedelje svaka posiljka narucena obicnim cainaoima je otisla na HU sto znaci pakao od cekanja. druga stvar je da prodavci u poslednje vreme stavljaju vecu cenu na deklaraciju od placene. na primer 7,8 isd prijave na deklaraciju 10 pa i vise.
 
Moj pakao za sada... U pitanju je switch opener, i cekam kao ozebao sunce
 

Prilozi

  • IMG_20220306_192203.jpg
    IMG_20220306_192203.jpg
    119.1 KB · Pregleda: 76
ja sam narucio 4 stvari koje mi trebaju zajedno sa "Cainiao standard for special goods" tako da su sve imale RF...LT pracenje, jer znam da to brzo dolazi, 2/4 su stigla 1. marta u srbiju (21 feb u LT) i odmah imale RSBEGC otprema pa meni stigle sledeceg dana bez ikakvih carinskih nalepnica, treci i cetvrti su stigli u srbiju 2. marta (20/21 feb u LT) i oba odmah dobili status "za carinu", treci je imao deklarisanu vrednost 20.38$ pa je cekao 3 dana na carini, danas je stigao, iako je bubblewrap envelope sekli su ga pa prelepili POSTA trakom, ali stavili 2 nalepnice "NE PODLEZE CARINSKOM PREGLEDU" pa nista nije naplaceno, ovaj cetvrti i dalje stoji na carini (valjda zato sto je kutijica), vrednost 33$ ne znam sta je napisao kinez, videcu kada stigne kako ce da ga procene

u januaru su mi stizale i velike kutije sa tim RF....LT i odmah je prolazilo RSBEGC otprema bez ikakvih nalepnica (ali tada je vrednost bila stavljena da je 6-10$), a jedna posiljka koja je bila stavljena vrednost 25$ je prosla bez nalepnice i otvaranja iako je stojala jedan dan na carini (za carinu... pa za 1 dan otpremljena), verovatno zato sto je bila cudnog oblika ?? (pufnasti air column pa u kesu, nije bila kutija niti padded envelope)
 
Evo stigao i cetvrti registrovan, na CN-22 pise vrednost 20$, nigde ne pise shipping, oni otvorili, i untrasnji bubblewrap isekli pa krpili, i stavili na deklaraciji "ALAT - 35$" (postar trazio 865din da platim), sto je prilicno tacno jer je aliexpres naplatio $25.68 + Cainiao standard for special goods 8.19$ Total $33.87, a na carinu je poslao 2. marta, a na njoj cekao 3,4,5,6,7 a 7. bio otpremljen i meni stigao danas, nesto mi se brzo cini to cekanje od 5 dana ? nego su mi sada krenuli da stizu i ovi neregistrovani HU, LV, pa cak i sa ebaya onaj OrangeCONNEX, sve zato sto se umesala carina za ove sto su mi trebali
 
Poslednja izmena:
Update:
Vratili paket pošiljaocu, bez razloga zašto. Odlično
 
Drugar narucio nesto iz inostranstva sto se slalo fedexom, i nakon nekog vremena danas mu stiglo na mail 3 dokumenta koje treba da popuni i posalje.
"Ovlascenje za zastupanje u carinskom postupku sa uputstvom"
"Izjava - licna upotreba fizicka lica i uputstvo"
"Isprava o zastupanju fizicka lica sa uputstvom"
Da li je neko imao ovakvih situacija?
U pitanju je komad nekog nakita.
 
@Kurttrasel daješ Fedex-u ovlašćenje da izvrši usluge špedicije, zatim izjava o ličnoj upotrebi znači da sadržaj pošiljke nije za komercijalnu eksploataciju odn. preprodaju i na kraju, dozvola za carinsko zastupanje. U postupku sa fizičkim licima špedicija nije obavezna, ali kuriri su je uveli da bi dodatno zaradili.
 
@Kurttrasel daješ Fedex-u ovlašćenje da izvrši usluge špedicije, zatim izjava o ličnoj upotrebi znači da sadržaj pošiljke nije za komercijalnu eksploataciju odn. preprodaju i na kraju, dozvola za carinsko zastupanje. U postupku sa fizičkim licima špedicija nije obavezna, ali kuriri su je uveli da bi dodatno zaradili.
Da li to znaci da ce carinjenje biti skuplje nego inace?
 
Slična situacija ali sa DPD službom. Poslat paket iz Holandije, vrednost sa transportom 95 eura. Paket ima praćenje samo do naše granice i tada mi stiže poruka da je potrebno da obezbedim kurira koji će preuzeti transport i nekoga ko će odraditi carinjenje. Pozovem ih i veoma ljubazna osoba mi objasni da je paket kod njih ali da oni ne rade sa fizičkim licima i preporuči mi čoveka iz BGD-a ko to radi za njih. Naravno u razgovoru mi je odmah rečeno da se to ne isplati, minimalni troškovi su negde oko 3000 preuzimanje dokumentacije, i još toliko njegova usluga plus sama carina i da je najbolje da odbijem prijem paketa. Naravno tako sam i uradio još pozovem onu ljubaznu osobu sa početka priče i zamolim je da paket što pre vrati nazad. Odmah napišem mail Holanđanima i kažem da su pogrešno poslali paket i da kurir nije u mogućnosti da mi dostavi paket jer sam fizičko lice a ne firma. Ubrzo mi stiže odgovor u vidu pitanja da li želim paket ili refund, naravno da želim paket. Čim je paket stigao kod njih, istog dana je poslat drugom službom i za nedelju dana stigne kod nas na carinu. Troškovi carine naplaćeni prema priloženom računu i platim 3600 ukupno.
 
@Kurttrasel ako iza prodaje ne stoji platforma (Aliexpress, Wish, eBay...), onda on neće da bude na gubitku zbog troškova povraćaja paketa. Nemam iskustva tog tipa šbbkbb ako se vrati roba, ali ako je preko platforme, sa prodavcem oko toga nije trebalo da se dopisuje. Prihvata se samo ako na primer prođe rok i prodavac zamoli za produžetak pa ti prihvatiš, a ukoliko ni onda ne stigne, tražiš povraćaj. Nikako nema tu „meni se ne isplati zbog carine da preuzmem paket" nego to se lepo moglo zamoliti u Fedex-u da upišu kroz tracking number odbijenicu kao nedozvoljeni predmet za uvoz od strane fizičkog lica ili nešto slično da bi refund prošao.
 
Opšte je poznato (u nekim slučajevima je jasno naglašeno prilikom kupovine ali većinom mora da se kopa po sajtu da bi se pronašao info) da kupac snosi sve* naknadne troškove kao što je recimo carina, pdv, troškovi kontrole pošiljke, troškovi sanitarnog pregleda ako roba podleže istom isl. Tako da prodavac nije dužan da vrati pare zato što se kupac nije informisao.
It sucks ali tako je u velikoj većini slučajeva i samo je dobra volja prodavca da izađe u susret kupcu tako što će mu vratiti ceo iznos i "pojesti" troškove povratne poštarine ili ih odbiti od ukupnog plaćenog iznosa i resto vratiti. krastavac.

* sve troškove ukoliko drugačije nije navedeno. Redimo bengud daje opciju da se prilikom kupovine doplati za tzv. vat osiguranje (ne znam kako se tačno zove) i u slučaju da ti naplate porez na carini a doplatio si za ovo osiguranje, kontaktiraš bg, dostaviš im dokaze i oni vraćaju taj iznos koji je plaćen našoj carini. U suprotnom na večini sajtova u uslovima prodaje stoji da je kupac "odgovoran" za sve naknadno nastale troškove.

@Kurttrasel ako iza prodaje ne stoji platforma (Aliexpress, Wish, eBay...), onda on neće da bude na gubitku zbog troškova povraćaja paketa. Nemam iskustva tog tipa šbbkbb ako se vrati roba, ali ako je preko platforme, sa prodavcem oko toga nije trebalo da se dopisuje. Prihvata se samo ako na primer prođe rok i prodavac zamoli za produžetak pa ti prihvatiš, a ukoliko ni onda ne stigne, tražiš povraćaj.
Ne znam za eBay ali na aliju postoji Money back garancija i to je jasno naznačeno kod svakog predmeta, ako ti nešto nije isporučeno u roku koji je naveden u toj garanciji dobijaš novac nazad. Kod ostalih na prodavcu je da li će tako nešto ponuditi ili ne.
 
Poslednja izmena:
Da u pitanju je sajt prodavca i u emailu je dostavio isecak sa sajta u kojem se pokriva. Naravno ja sad gledam po sajtu i ne mogu da nadjem taj deo ali nema veze. U buduce samo platforma, tamo su finiji zbog ocene.
 
da se nadovezem na moj post. 2 paketa cainao special goods - CSG vrednosti preko usd 20. jedan bio na carini i pusten sa oslobadjanjem. drugi nije ni bio a placen 30+ usd.

zakljucak je da CSG radi kao i do sada. ono sto je 1 2 3 i slicno usd ide preko MY. vrednije ode preko LT a aršini domaceg ptt su kao i do sada.

za sve preko 10,15 usd ocekujrm da odu na carinu. ako ne odu lepo, ako odu ok isto.
 
@vladafkv
NS isto..
Pošiljka iz Zagreba, navedena vrednost 100 Kuna..ako je po "tvojoj situaciji" moram čekati još neka 3 dana?
 

Prilozi

  • Capture.PNG
    Capture.PNG
    32.1 KB · Pregleda: 38
Previše je to čekanja za ovako "malu udaljenost"... no kako god za sledeći put znam...
ili busom ili da mi neko donese ali sa ovima se više neću zezati sigurno.
 
Poslednjih 15 stvari koje su mi stizale, na nijednu nije naplaćena carina. Sa Ali-ja uglavnom sitnice, tipa folije za ekran, maski e. Sa Ebay-a naručio Baseus usb hub, 30 dolara. Sa Amazona kablove u vrednosti 30 dolara. Bg carina.
 
Poslednjih 15 stvari koje su mi stizale, na nijednu nije naplaćena carina. Sa Ali-ja uglavnom sitnice, tipa folije za ekran, maski e. Sa Ebay-a naručio Baseus usb hub, 30 dolara. Sa Amazona kablove u vrednosti 30 dolara. Bg carina.
Nista novo za bg carinu. U NS i dalje i najmanje sitnice budu naplacene ako su registrovane
 
Nažalost izgleda tako. Meni je paket već 9 dana na carini, audio ploča, vrednost 25$
Drugi paket koje je poslat kao zamena za paket koji je carina vratila, nema vrednost, ali otišao je danas na carinu, naravno.
 
Stiglo posle 16 dana ..što puta..što ležanja na carini i ko zna gde već.
 
Stiglo posle 16 dana ..što puta..što ležanja na carini i ko zna gde već.
Sta da ti kažem, meni su pošiljku poslali iz Beograda greškom za Španiju, pa je vratili i naravno troškove sam morao da snosim
 
Meni stiglo sa Aliexpressa danas na carinu, u NS sam, znači da ne očekujem ništa prije idućeg petka? Jako je glupo, na moje je ime i nema ko da podigne, a moram u CG jer mi je otac bolestan, i ne znam šta da radim...
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno