Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Plaćaš 32% od vrednosti robe znači u tvom slučaju oko 64€ + ~100-200 dinara za otvaranje paketa i uplatu tog novca na račun.
Ovo je pod uslovom da uz robu imaš fakturu gde se vidi koliko si platio telefon. Ako nemaš, što je verovatno slučaj, onda carinim
procenjuje vrednost robe i u tom slučaju će najverovatnije da izgugla cenu.
To što je oštećen mislim da ništa neće značiti jer carinik ne zna dali je telefon tako i poslat ili je tokom transporta oštećen.

Pozdrav, porucio sam nesto iz Nemacke, poslato je preko DHL standard (parcel?).

Interesuje me kako ide carina za ovo, da li ce me kontaktirati DHL ovde oko spedicije, s obzirom da nije DHL express?

Ako sam razumeo, ovde ce mi to dostaviti postexpress. Status na DHL trackingu : Lokalno vreme | The shipment will be transported to the destination country/destination area and, from there, handed over to the delivery organization. (Homepage / online shipment tracking: http://www.posta.rs/struktura/eng/aplikacije/alati/posiljke.asp

Trenutni status na posta.rs je 10250 POŠTA CARINJENJA - otpremljen.

To ti donosi poštar i plaćaš dažbine prilikom preuzimanja pošiljke.
Još uvek ti se pošiljka nalazi na carini i može par dana da se vrti taj status.

Pozdrav! I ja bih narucio iz Nemacke graficku karticu i napajanje. Sad, to je drug koga znam preko diskorda i zivi u Nemackoj i prodaje mi napajanje beQuiet i graficku karticu GTX 1060 za samo 70 eura jer ga znam dobro! Sad kako da me carina ne odere? Jel bi slanje sa DHL-om bilo najbolje ili? Posto mi on bukvalno daje za 'dzabe' a ovde to kosta mnogo vise! Jel mogu oni da vide kao na netu 'aha vidi ovu graficku izgleda bolesno sa tri kulera' i da me ocarine prema tome? Mislim to je ne logicno ali ovo je Srbija. Sad mi recite kako drug da mi posalje to a da izbegnem ludilo to na carini. Gledao sam na kalkulatoru tamo na carina.rs i izracunao sam da mi izadje oko 132 eura jer DHL paket ce biti do 5 kila (31 euro) plus carina i pdv sve zajedno 132 evra. Ja samo ne bih zeleo vise da me izadje, da oni ne vide nesto na netu pa da bolesno ocarine! Ako je neko tako narucivao molim vas da mi odgovorite posto mi je crkla grafika daje neke artifakte i jedva cekam da uzmem tu koju mi on nudi , kao i napajanje.

EDIT: Jos nesto . Da li on to pise kada salje kao usluga meni jer mi je dobar drug pa je cena smanjena nego kao sto je na trzistu, ili kao poklon, sto je malo nelogicno jer poklon ne moze da vredi haha.

Ako se carini računaj i na 3,5k din carinsko zastupanje DHL-u.
Svaka roba ima svoju cenu bez obzira da li je prodaja ili poklon, mora da upiše vrednost robe prilikom slanja a carinik može da prihvati upisanu vrednost ili da procenjuje vrednost robe.

Kakva glupost.. Sta se oni razumeju u kompove i graficke.. Sta brate, mogu da vide RTX slican model kao moj i da osure cenu wtf!? Jel na taj fazon mislis? I sta se desava ako ne prihvatim ne daj Boze? Ja samo mogu da im dam slike sa diskorda oko dogovora na engleskom nista vise.

Neki lik sa carine je to davno lepo objasnio, svaka roba ima vrednos, bez obzira što je poklon u pitanju, može neko da ti "pokloni" auto recimo, zamisli kako bi glupo izgledalo da kažeš cariniku "to je poklon, ne vredi ništa."
Elem, vidi dali drug ima opciju da ti napravi invoice preko paypala, kod mene je ta opcija pod Pay & Get Paid -> Send an invoice i tu ubaci 3 stavke, grafulju, napajanje i troškove poštarine. taj invoice pošalje tebi na plaćanje ali takođe ga i odštampa i stavi jednu kopiju u paket a drugu zalepi u kesicu na paketu.
Ja bi probao ovaj sistem sa DHL-om pre nego klasičnom poštom ali obavezno roba mora biti ispod 50 €, ja bi stavio grafulju tipa 30€, napajanje 20€ i + realnu cenu DHL transporta i mislim da onda ne bi trebalo da imaš problema ovde sa DHL-om i ne bi trebalo da platiš njihovu špediciju koju je pomenuo Univerzalac.

Par stranica unapred možeš pročitati kako sam ja prošao sa paketom iz DE, naručio 3 stvari od fizičkog lica, platio 30€ + 20€ za poštarinu i to čak nije bio ni dogovor (u smislu da smo se dogovorili da manje napiše), prodavac je toliko tražio i ja sam toliko platio, stajalo je na carini mesec dana i carinik me zvao da proveri o čemu se tu radi jer je izguglao da samo jedan od tih proizvoda košta ~ 150€ a ja imam 3 za 30€. Na kraju je pustio i ocarinio na 50€ pa sam umesto samo poreza platio i carinu, 32% na 50€ umesto 10% na 30€...

Poslednja izmena:
... kopirao mi je isti reply?! Zamolio bi admina da spoji postove, očekivao sam da će forum to sam!
Kakva glupost.. Sta se oni razumeju u kompove i graficke.. Sta brate, mogu da vide RTX slican model kao moj i da osure cenu wtf!? Jel na taj fazon mislis? I sta se desava ako ne prihvatim ne daj Boze? Ja samo mogu da im dam slike sa diskorda oko dogovora na engleskom nista vise.

Glupost jesta ali tako je, kako carinik kaže tako će biti. Njihov posao je da izvuku što više para za državu na svaki mogući način.
Ako ne prihvatiš ide nazad prodavcu koji treba da plati za povratnu poštarinu da bi mu isporučili nazad paket. Ili možeš da napišeš prigovor na carinjenje pa da se onda paket vrati na carinu, komisijski bude opet otvoren i procenjen, nekad su imali 3 meseca da to odrade, ne znam koliko je sad.
Ništa ti ne vrede slike dogovora, ja sam se sa čovekom dogovorio preko fejsa (mesindžer) i tražili su mi slike te prepiske!!! poslao im i tu se lepo vidi šta je dogovoreno čak mi je prodavac i slao slike kalkulatora kad je proveravao troškove poštarina na DHL-ovom sajtu i opet je carinik uradio kako je on hteo.

Dogovori i pregovori preko maila, discorda i sl. ne prolaze, samo zvaničan protok novca, znači potvrda o plaćanju. Da ti pošalje kao poklon pitanje je da li će na carini prihvatiti upisanu vrednost. Ako daš ovlašćenje DHL-u za carinsko zastupanje onda te duže za carinu prihvatio ti ili ne pošiljku a ako nisi dao ovlašćenje a treba da se carini ne moraš da prihvatiš pošiljku ali propada ti vrednost poštarine a paket vraćaju pošiljaocu mada i to može da propadne da ne objašnjavam načine slanja.

Okej hvala , sad mi je malo jasnije. Sta mislis za varijantu nekog naseg prevoznika iz tog grada pa da mi donese pa im on naplati 30 evra jel neko probao to ovde sa foruma? Vec su mi toliko trazili, ali mi ne sigurno nekako.
Inace on misli da mi posalje obicnom njihovom postom DHL International i cena transporta je 30 jura do 5kg, posto napajanje ima 3.2kg i ide u kategoriju do 5kg sa grafom.

DHL International je obična pošta, to isporučuje pošta kod nas i ide kroz redovnu carinu tj. nema veze sa DHL-om ovde kod nas.
Ako imaš opciju da to neko donese, ovi što voze za DE i nazad to je svakako bolja/povoljnija opcija.

Da, probacu tako posto necu da mi tamo racunaju RTX cene a uzimam od druga koji mi samo cini vise uslugu nego bilo sta drugo, pa mi daje za malo love te dve stvari.
Dogovori i pregovori preko maila, discorda i sl. ne prolaze, samo zvaničan protok novca, znači potvrda o plaćanju. Da ti pošalje kao poklon pitanje je da li će na carini prihvatiti upisanu vrednost. Ako daš ovlašćenje DHL-u za carinsko zastupanje onda te duže za carinu prihvatio ti ili ne pošiljku a ako nisi dao ovlašćenje a treba da se carini ne moraš da prihvatiš pošiljku ali propada ti vrednost poštarine a paket vraćaju pošiljaocu mada i to može da propadne da ne objašnjavam načine slanja.
Ko daje ovlascenje, on sto salje jel tako? Kako ce on to uraditi? Jel mu daju neki formular ne znam prvi put to radim..? Pitanja izgledaju jeftino i glupo ali ***. Neznanje moze da bude skupo, a znam da ljudi sa benchmark-a znaju itekako dosta pa bolje da pitam svasta nesto! ^^

Da, probacu tako posto necu da mi tamo racunaju RTX cene a uzimam od druga koji mi samo cini vise uslugu nego bilo sta drugo, pa mi daje za malo love te dve stvari.

Ko daje ovlascenje, on sto salje jel tako? Kako ce on to uraditi? Jel mu daju neki formular ne znam prvi put to radim..? Pitanja izgledaju jeftino i glupo ali ***. Neznanje moze da bude skupo, a znam da ljudi sa benchmark-a znaju itekako dosta pa bolje da pitam svasta nesto! ^^

Zar ne postoji nacin da ti donese licno iz Nemacke ili preko nekog drugog coveka da se posalje. Mozda cekas duze vremena ali neces da platis nista.

Zar ne postoji nacin da ti donese licno iz Nemacke ili preko nekog drugog coveka da se posalje. Mozda cekas duze vremena ali neces da platis nista.
Gledam to sada trenutno. On ne moze da mi donese to nema sanse. Jedino neko ko vozi neki prevoznik ili slicno.. Jedino sto neverujem da njemu dam 100 evra, prevozniku, i kad ce on da prosledi pare tom Nemcu ko zna, a ja cekam i tresem se u kuci bukvalno razumes. Razgovarao sam sa jednim vozacem vec danas, i on kaze da ako mi naplate carinu da ce on da mi da te pare lol, ja se smejao. Kao on je siguran da nema sanse da mi naplate jer on za sve sporete i masine do sada samo plati 200 evra. To mi rekao. Ali napomenuo je da poznaje te carinika bla bla lice u lice. On ne moze da razume sta je graficka sve je govorio flopi disk.. Ali razumem, covek je star i vozi i nije u tome uopste. Tako da moze da se nadje. Jedino sto ne mogu naci je vozac koji ce da plati nemcu tamo odmah, a ja da platim na dostavi sve to kad mi donese, kao sto bih i DHL-u.

Ti daješ ovlašćenje DHL-u i to važi samo ako je DHL express pošiljka (brza pošta) gde postoji mogućnost da ti traže pre nego što stigne pošiljka ili kad stigne pošiljka a ni u jednom slučaju ne znaš da li se carini i kolika je carina. Ako ide običnom poštom kao DHL International to ide običnom poštom i nemaš zastupanje, poštar ti donese na ruke i plaćaš otkup odnosno carinu i PDV. Možeš da preuzmeš pošiljku a ne moraš i tad saznaš koliko su te globili. Ako odbiješ prijem opcije su da se vrati pošiljka ili da pišeš prigovor što moraš da kažeš poštaru da upiše. @Sirius9 ti je napisao najjeftiniju opciju.

Zar je toliko teško?
Platiš drugaru paypalom. on ti pošalje paket po nekom prevozniku, platiš za prevoz ovde kad ti donese. Tačka.

Na paypal-u nemam 70 evra, a znate da ne mogu sa bankovnog racuna da prebacim na paypal! To me koci.

Može i prevozniku da izbroji tih 70e da plati prilikom preuzimanja a ostatak kad stigne.

Najbolja varijanta je da ti neko prebaci iz Nemacke za Srbiju paket.
Ima milion vozaca koji hoce da ucine. Nije nemacka preko sveta,svakako planiram nesta slicno da ucinim.

Da samo sto je ovo tesko da se nadje. ⤵️
Jedino sto ne mogu naci je vozac koji ce da plati nemcu tamo odmah 70e, a ja da platim na dostavi sve to kad mi donese, kao sto bih i DHL-u.
Posto neverujem da cemu iko platiti tamo 70e. A ja da platim ovde liku na dostavi pa da cekam dok on da nemcu te pare mi je stres razumes, otkud znam. A na paypal-u ne mogu da uplatim jer lovu sa racuna ne mogu da prebacim na svoj paypal, a western union i tako to, inteze i brljotine, i sami znate da je zezancija teska!!! Ali u stanju sam i da slikam licnu kartu bukvalno da mu posaljem ako treba za sigurnost pa da on da nemcu 70e tamo, ako uopste nadjem takvog vozaca. Ali da je to najbolje resenje, jeste. Ako nadjem nekoga recicu pa cu proslediti broj. Sutra zovem par brojeva pa cu videti. Ako neko predlozi jos nesto pisite naravno. Igra mi se division 2 a ne mogu. :cautious:

Poslednja izmena:
Jedino sto ne mogu naci je vozac koji ce da plati nemcu tamo odmah 70e, a ja da platim na dostavi sve to kad mi donese, kao sto bih i DHL-u.
Kod pošiljki iz inostranstva nema otkupa pošiljke već pošiljalac plaća poštarinu a tvoje je jedino da platiš dažbine prema državi.
Koliko primećujem očekuješ da ti prodavac pošalje na nevidjeno ili da ti neko sa foruma uplati. @Sirius9 ti je objasnio da PayPal ne funkcioniše kako ti zamišljaš.
Na paypal-u nemam 70 evra, a znate da ne mogu sa bankovnog racuna da prebacim na paypal! To me koci.

Nasao sam coveka i voljan je da ucini kako sam zamislio. A te prozivke i ovakve recenice ne bih trebao da pises ovde na forumu. 'Koliko primećujem očekuješ da ti prodavac pošalje na nevidjeno ili da ti neko sa foruma uplati'. Cemu ovakva recenica ne razumem? Taj prodavac je kao prvo moj dobar drug iz Nemacke. Jeste online ortak ali se znamo dosta. Ja ne ocekujem da mi neko uplati sa foruma i tako nesto nemoj da pises da pravis neki okidac ovde bezveze. Lepo sam dosao da pitam za pomoc, nema potrebe za takve provokacije.
Sa bankovnog racuna/debitne kartice pare na paypal mozes da prebacis u nekim zemljama, u nasoj ne mozes naravno. Neko ovde ne cita moje poruke dobro ocigledno. Dosao sam lepo da komuniciram, ali ocigledno sirim negativnu energiju ne znam ni ja zbog kog razloga. Tako da nema potrebe vise za bilo koju pomoc.

Proci ce dosta vekova dok se Srbi sloze , a da pametujemo i preko tastature znamo da se bijemo i provociramo druge , e pa ja takav nisam. Svako dobro moj prijatelju.

Ha, ha, poslednjih par @Stefan1989 postova klasični srbenda u akciji kako da *****em državu, a posle "Đe mi penzja? Đe ljekar? Moje novce troše (a u budžet nikad ništa uplatio nije)...

11811565_1041394449234210_488006606055997682_n.jpg

Što je najgore, vrlo verovatno da bi bilo samo par evra razlika (pogotovo ako drug švabo napiše na deklaraciji da su u pitanju neispravna grafička i napajanje, što je "bela laž", a to će onda biti "opravdanje" za nisku cenu u koju carina neće sumnjati, niti ima mogućnosti i volje da proverava ispravnost robe). Ovako platiće se vozacu "dobročinitelju više nego za carinu, ali voli se na crno, pa to ti je...

Ako je neispravna stvar može carinik da smatra elektronskim otpadom i automatski se vraća pošiljka, nije dozvoljen uvoz.
Nisam imao nameru da mu repliciram ali moraću malo. Prvo čovek smatra da je ovo kurs za šverc i to još free, sve mu objašnjeno kako funkcioniše sa carinjenjem čak i kako može prodavac da mu napravi fakturu na PP i da normalno plati karticom, sve mu je stresno kad treba neki dinar da se izbroji čak i plaćanje preko WU. Sledeće koliko postova kuka "a kako da mu platim" i kraj mu je najbolji kad se izorganizovao "Tako da nema potrebe vise za bilo koju pomoc".

Sa bankovnog racuna/debitne kartice pare na paypal mozes da prebacis u nekim zemljama, u nasoj ne mozes naravno.
Па и није потребно да новац са девизног рачуна пребациш на PayPal. Са платне картице која ти је везана са PayPal налогом пребацивање новца другом PayPal кориснику иде директно.

Pozdrav, zna li se koliko se ceka trenutno na carinu u BG?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno