Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@dennydjs pošalješ im dokaz o plaćanju i navedeš broj pošiljke na koju se odnosi. Moglo je i da se traži prisustvovanje postupku carinjenja (otvaraju pošiljku pred tobom), po novom ne znam da li postoji ta mogućnost jer mi to nije zanimljivo, nisam baš zainteresovan da se pojavljujem tamo :D.
To je sada moguce poslati dokaze o placanju?Znam za DHL Express da te kontaktiraju i traze ti sve dokaze tj ss.Ne znam da li je moguce kada je DHL-parcel u pitanju.

To je oduvek moglo da se uradi za standardne pošiljke ali retko ko je to radio jer je prolazilo i bez carine i bez PDVa pa natrči neka pošiljka gde precene i ako su previše preterali vratiš i juriš se sa prodavcem da ti refundira vrednost robe bez poštarine.

Danas mi je stigla pošiljka suplemenata iz USA, naplaćeni carina 10%, pdv 20% i usluga carinjenja flying cargo (UPS, FedEx, TNT) 4.800 din.

Pre par dana sam preko njih primio posiljku vrednosti 40 USD, naplatili su mi u kešu 900 din (samo PDV) bez ikakvog papira za razliku od danas kada sam uredno dobio račun.

Cekam jos 1 posiljku poslatu DHL-om, njihova usluga carinjenja je 3.240 din, videću kako će oni cariniti.

Kolika je carina na vrednost te posiljke??
Sad pogledah u račun, pretvorili su dolare u eure (225 e osnovica za carinjenje), carina 8.488, usluga carinjenja 4.800. total 13.288.

Stigao mi je i DHL danas, vrednost 191 $, carina 6.380 usluga 3.240, povoljnije zbog niže cene usluge.

Otprilike na ove vrednosti ispada oko 50% na cenu robe (na veće vrednosti malo manje jer je usluga carinjenja ista nevezano za vednost). I opet je duplo jeftinije nego u našim apotekama.

Stvar placena 10$ ocarinjena 16$
Sa daljom kupovinom se prestaje. Takav lopovluk jos nisam video.

Citajuci komentare poslenjih strana video sam da se ljudi uglavnom zale na iznos placene carine. Svaki proizvod koji se uvozi u SRB ima svoj jedinstveni tarifni broj po kojem carina odredjuje stopu naplate. Isto tako morate znati da nasi tarifni brojevi i naplate nisu usaglaseni sa tarifnim brojevima EU i sa zemljama treceg sveta.. Vi kao krajnji korisnici placate uslugu spedicije, skladista i SD (sazete deklaracije) to su promenjive cifre i zbog toga vam cena placanja iste robe nije uvek ista.

Uglavnom zavisi od raspoloženja gospode sa carine, iskustva itd. Nekad oderu, nekada su korektni a nekad, bogami, znaju i da prijatno iznenade, prosto da ne poveruješ kada vidiš.

Prodavci iz normalnih država ubacuju fakture u pošiljku i tu uglavnom carine po tome. Problem su Kinezi koji na sve lupaju vrednos 5$ a nema fakture.

E ovo zadnje je najbolje receno. Prosto da ne poverujes kada vidis :D
Na moju posiljku je pisana normalna vrednost,10$
A o pocepanoj kutiji ne vredi ni da se prica.

To što je stajalo 10$ na carini nisu ni pogledali, ništa im ne znači. Mada moram da priznam da mi se par puta desilo od strane, koliko sam mogao da primetim, novih carinika, da mi paket ocarine prema ceni koja je stajala na pošiljci, mislim 5$, a ono unutra je bilo znatno skuplje, to su neke situacije gde sam odlično prošao.

Mislim da znaci,cena je 14$ za crvenu boju,ali ja sam kupio onu najeftiniju boju. Razumeo bih da nisu otvarali,ali kutija je toliko pocepana da nisu mogli ni ljudski da otvore. Uglavnom videli su koja je boja.
Sve su mogli da provere,kako ja sve proverim i pronadjem koliko gde kosta. Boli ih uvo da se bakcu.

Odavno je napisano da možete da pošaljete potvrdu o plaćanju sa brojem pošiljke carini pre samog carinjenja i rešen je problem, ovako je najbolje ako prodje sa nižom procenom lepo je a ako je procenjeno na veću vrednost svi su krivi, drvlje i kamenje.
Sve su mogli da provere,kako ja sve proverim i pronadjem koliko gde kosta.
@Miki_ ti 5 dana juriš da nadješ 0,2e jeftinije i još biraš boju (jeftiniju) i očekuješ da neko titra tvojoj pošiljci i lista gomilu kataloga i sajtova gledajući gde može da se dobije popust prema boji pored gomile pošiljki a ovde danima kukaš kako nikako da ti stigne pošiljka.

Ljudi, meni je Kinez poslao fus Air Jordan 1, FUS FEDEKSOM(da i to postoji) sa fus fakturom na $45 + $15 shipping, i to je stiglo ovde, carina je naplatila samo pdv na tu cenu sa fakture. Jeste da sam cekao preko 3 nedelje od kad je paket dosao na carinu, dok je dosao do mene, ali to je neka druga prica.

Odavno je napisano da možete da pošaljete potvrdu o plaćanju sa brojem pošiljke carini pre samog carinjenja i rešen je problem, ovako je najbolje ako prodje sa nižom procenom lepo je a ako je procenjeno na veću vrednost svi su krivi, drvlje i kamenje.

@Miki_ ti 5 dana juriš da nadješ 0,2e jeftinije i još biraš boju (jeftiniju) i očekuješ da neko titra tvojoj pošiljci i lista gomilu kataloga i sajtova gledajući gde može da se dobije popust prema boji pored gomile pošiljki a ovde danima kukaš kako nikako da ti stigne pošiljka.
Pa s obzirom da sam cekao dve nedelje,da! Ocekujem da mi se titra.
Jer ja da sam zaposlen radio bih posao kako treba,
Ali poznato je kakvi ljudi dobijaju tako lake poslove. Lenji,neodgovorni,bezobrazni,pokvareni...

Zasto bi iko normalan carini slao potvrde o placanju (jos unapred!) za nesto sto kosta 5-10$?!

@antena da bi ubrzao carinski postupak a i da ne plaća 100+50din za zatvaranje pošiljke i na kraju da ne kuka kao Miki_ kako procenjuju pošiljke. Vezano za normalnost ili se šalje potvrda ili ne pa ako bude APP lepo je a ako precene plati se ili se odbije prijem pošiljke ali se ne kuka.

@antena da bi ubrzao carinski postupak a i da ne plaća 100+50din za zatvaranje pošiljke i na kraju da ne kuka kao Miki_ kako procenjuju pošiljke. Vezano za normalnost ili se šalje potvrda ili ne pa ako bude APP lepo je a ako precene plati se ili se odbije prijem pošiljke ali se ne kuka.
Ne treba kukati, samo im treba j sve po spisku za nerad, bahatost, bezobrazluk i lopovluk. Cuj da im olaksavamo, radimo njihov posao umesto njih i jos da im budemo zahvalni sto postoje

Danas mi je stigla pošiljka suplemenata iz USA, naplaćeni carina 10%, pdv 20% i usluga carinjenja flying cargo (UPS, FedEx, TNT) 4.800 din.

Pre par dana sam preko njih primio posiljku vrednosti 40 USD, naplatili su mi u kešu 900 din (samo PDV) bez ikakvog papira za razliku od danas kada sam uredno dobio račun.

Cekam jos 1 posiljku poslatu DHL-om, njihova usluga carinjenja je 3.240 din, videću kako će oni cariniti.
Kako ti se to sve isplati?

DHL je prijavio sve po protokolu, tako je i ocarinjeno (10+20) , dobio sam carinski list kao i njihovu fakturu.

Evo primer, baš ono što sam kupio letos kod nas a sada na iHerb

Ja sam u Galenu pharmu platio nekih 6.300 rsd, (nemaju cenovnik na sajtu pa sam zato okačio drugu apoteku) toliko i sada košta.

Isto to sa cenom od 20 $ i cca troškovima od 50% košta oko 3.000 din.

Pozdrav, kupio sam telefon od privatnika u americi koji ne salje overseas tako da sam mu rekao da mi posalje na americku adresu (shipito.com) tu cekam sad da mi stigne telefon pa da saljem u srbiju za 80$ shipping. E sad me brine carina nasa i to, ja na shipitu imam opciju da mi salju kao poklon, tako da ako ima neko iskustva da me posavetuje dal cu placati porez/carinu na 'As a gift' opciju
p.s u pitanju je iphone u vrednosti od 900usd.

Ovi na carini su veverice inače. Ta gift fora ne prolazi već godinama. :)

Računaj 32% vrednosti na tih 900 dolara da će te ispasti pdv i carina koje trebaš doplatiti. Ne znam kako shipit radi konkretno (neko će ti već reći), ali možda će biti i troškovi špedicije (oko 5000 dinara ovih dana).

Tako da računaj $900+~$300 (za pdv i carinu), oko 5000 dinara za troškove špedicije, plus trošak koji plaćaš shipit-u za njihove usluge od $80.

Malo se izlista u temi oko pošiljki kao poklon, imaš dve strane unazad objašnjeno (strana 836)

Ja koliko sam svatio sve ovo oko carine,ako je negde blize a skuplja stvar vise se isplati da odes sam da kupis i da sam doneses kuci.
Ne znam sta je uradio covek sa grafickom koji je preko Nemacke hteo da kupi,ali ja bih licno otisao kupio i doneo kuci.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno