Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Novi Sad customs are known for slow and overzealous approach. However, package spent 19 days in process (not 27) and you also have paid fee for handling and opening package (100+50 RSD). Also none believes values declared by Chinese merchants.
Thank you for clarification.
But comparing Chinese price of a noname product (Chinese seller after all) to USA ebay overpriced brand products in order to deduct the PDV... That's nonsense.

19 days is quite long as well. I ordered lot of items to Russia before and I could hardly recall Russian Customs to take more than 3-4 business days for clearance - it was 1-2 days mostly. Since COVID19, standard (registered) shipping from aliexpress to Russia would take 8-15 days on an average, delivery to Serbia takes 30..50 days.

PS: So they doubled the regular price, charged 40% PDV on it, and then rounded up 410+150(560) to 600 dinars... It feels like playing a lottery when ordering something to Serbia. Not to mention that compared to Russia, for Serbia delivery sellers charge 2-5 times as much due to Serbian thieves, delivery prolonged time and other expenditures. The whole post and customs and logistics system in Serbia begs to be reformed. :(

Poslednja izmena:
Again, welcome to Serbia. :)

Such practices will be changed when there's a new government, less corrupt. Almost 30 years passed since the olden times and it's only going to be worse (since it's actually worse every day). Until then, it is how it is. If you try to fight it as a single person, you'll lose. People tried but fighting the state is not something easily won. If you try to appeal, you'll lose (money, since appeal costs around 800 dinars, nonrefundable).

Also, Serbia is not part of EU, not part of China-Russia deal... and we get squat in terms of better logistics. We like to think we're playing every side, but in reality, we're being played by the every side.

So, in the future when/if you're ordering something, expect the unexpected. :)

Yeah. Serbia should join EU as soon as possible. It would guarantee better human rights and law regulations. Just look at Slovenia's overall progress since they joined EU. Sorry for offtopic. =)

The whole post and customs and logistics system in Serbia begs to be reformed. :(

No, reform would not help. They need to be burned to the ground and then made completely as new.
My only advice would be to order at address in Belgrade (if you can). Customs office in Novi Sad is well known as THE WORST while customs office in Belgrade is much much better.

Da li neko ceka DHL standard iz Nemacke?

Imam dva paketa, koja stoje u Feucht - jedan od 12.1, drugi od 19.1.

Imam pitanje, a priznajem, lenja sam da vrtim 800 strana.
Drug iz Holandije hoce da mi posalje njegov stari PS4, kao poklon. Zna li neko kako se to carini?
Hvala!

Hvala puno na odgovoru,!
Pretpostavljam da hoce, jer iako je polovan, ipak je oko 200e kod nas

samo pitanje da li ce gledati tu cenu ili cenu novog... imaj i to u vidu...

^Ne znam da li je to dobra ideja. Prijavljivali su ljudi ovde da su im pravili probleme na carini pošto je uvoz pokvarene robe zabranjen.

^Ne znam da li je to dobra ideja. Prijavljivali su ljudi ovde da su im pravili probleme na carini pošto je uvoz pokvarene robe zabranjen.
Ako je tačno, to nisam znao...
Nego kako onda nabaviti neki specifičan deo koji ti fali osim iz falične konzole?
Nije baš da Sony prodaje delove.

Porucis paket koji je morao ici preko TNT/FedEx kurirske službe. Dobih poruku od njih da im se javim na e-mail, verovatno će tražiti moje podatke i izvod iz banke, sta se desava ukoliko im ne dostavi traženo? Da li vrše carinu oni proizvoljno ili vraćaju paket?

Koliko ja znam, carine tek kada im platis usluge, sto je u slucaju Fedexa 4800 rsd, ako je posiljka preko 50e.

Ako je tačno, to nisam znao...
Nego kako onda nabaviti neki specifičan deo koji ti fali osim iz falične konzole?
Nije baš da Sony prodaje delove.
Tačno je, uvoz "elektronskog otpada" kako oni to zovu (za mene su to jeftine stvari koje mogu da popravim) je zabranjen.
Ja sam imao taj slučaj i zbog toga mi je stajao paket na carini mesec dana i na kraju me zvao carinik lično da mi kaže da je to zabranjeno.
LM. ako se uvozi tako nešto bolje je napisati da je polovna ispravna robe tipa starije generacije pa je zato jeftinija i priložiti neki dokaz o
plaćanju.
Ako ide kao poklon to je po meni najgora varijanta jer će carinik da pronađe cenu na netu i to je to, on neće tražiti najpovoljniji dil nego prvi
koji naleti tako da se to svakako ne isplati kada su uređaji za delove u pitanju.
Porucis paket koji je morao ici preko TNT/FedEx kurirske službe. Dobih poruku od njih da im se javim na e-mail, verovatno će tražiti moje podatke i izvod iz banke, sta se desava ukoliko im ne dostavi traženo? Da li vrše carinu oni proizvoljno ili vraćaju paket?
Ako im ne dostaviš traženo neće cariniti -> vraćaju nazad paket.

Zašto najgore? Dostaviš im order sa sajta, dokaz o plaćanju, popuniš izjavu o zastupanju, platiš carinske troškove i to je to ;)

Moj je navodno otišao 24.12.2021 pa ponovo 6.01.2022 ali od tada nema ništa novo, ja pokrenuo žalbu i dobio refund.

06.01. poslednji status iz Frankfurta,

Processing completed at origin
Frankfurt am Main, DE

od tad ni traga ni glasa. proveravao u lokalnoj pošti (pretpostavljam da su naši promenili oznaku pošiljke jer počinje sa LY). Zovem Carinu u ponedeljak da vidim.

Ako im ne dostaviš traženo neće cariniti -> vraćaju nazad paket.
Izgleda da postoji neki zastoj, pošiljka se ne pomera... Nego, poslao sam im mail koji je pisao u poruci, i niko mi nista je odgovara? Treba im malo vremena, ili da nadjem na netu broj pa da ih pozovem?

Ko je pitao za DHL iz Nemacke - evo paket koji isto stoji od 6og, danas na nasoj carini.

Da i moj paket je konačno stigao na carinu. 24.12 i 6.01 je navodno polazio iz Nemačke. Moj paket je već refundiran jer je istekao rok za žalbu. Inače DHL eCommerce je u pitanju i iz USA je bio naplaćen šiping 40 dolara, 50% od vrednosti paketa. Sad ispada free shiping 🤣

Ko je pitao za DHL iz Nemacke - evo paket koji isto stoji od 6og, danas na nasoj carini.
Globalni raspad poštanskog saobraćaja. Danas konačno dobio Carinu, još nije skenirano da je ušao u zemlju, 06.01. navodno spakovan iz Nemačke (prošao sve njihove procedure).

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno