Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

@Celann

kako god okreneš platićeš carinu i pdv pitanje je samo koliko i kako da to bude što manje.
Ako se stavi da je u pitanju "poklon" ili neka mala vrednost tipa 40-50$ mislim da će to još više
privući pažnju carinika, onda će otvoriti paket, videti šta je u pitanju, pogledati koliko telefon
košta na guglu ili još gore koliko košta kod nas (jer ih ima i ovde zvanično) i staviti tu vrednost
kao osnovicu, onda to neće biti 900$ već jedno 50% više (jer su ajfoni znatno skuplji nego u usa).

Sve su svemu nadam se da ćeš nam napisati kako je sve prošlo jednom kad ti paket bude isporučen,
može da pomogne drugima da vide u šta se upuštaju.

@Miki_ loše si shvatio ili loše sračunao, da odeš do Segedina karta ti je min 45e i u najboljoj varijanti ako skineš sa tavana ono suvo da bi jeo nešta taj dan i ode ti još 30e i da ne trepneš pa još i ako se zagledaš u neku madjaricu :D a u povratku moraš da sretneš čika carinika pa šta bude. Za put do Beča ili Minhena da ne vadim računicu a još i ovaj haos sa testovima.

Ti ne vidis ali ja vidim :)
A i ne kupuje se sve iz Nemacke. Racunica i tekako ima. Cak i u minusu da sam,bolje je dati za put nego da platim drzavi nesta sto ne zaslujuje.

Niko nije spominjao Nemačku, dobio si računicu za Madjarsku koja je meni blizu a mogu da izvučem račun i za Bugarsku koja je verovatno nekima blizu a nisi pročitao lepo napisano je i "a u povratku moraš da sretneš čika carinika pa šta bude" gde te čeka 20% na vrednost do 100e i 32% na vrenost preko 100e ali trebao bi da podeliš ovde u temi svoja iskustva posle tvog putovanja da li da vadimo pasoš i da znamo šta možemo da očekujemo. :D

Pa s obzirom da ovde ima uljeza,cisto sumnjam da cu podeliti iskustvo :D

Koliko razumem uljezi su oni koji umeju samo da postavljaju pitanja a ne žele da pomognu zajednici svojim iskustvom. Na osnovu tvojih komentara ne verujem da si ikada i video granični prelaz osim na TV-u a preko toga još komentarišeš u temi Carina na POŠILJKE kako bi mali Miki švercovao ali snovi su snovi.
Ja koliko sam svatio sve ovo oko carine,ako je negde blize a skuplja stvar vise se isplati da odes sam da kupis i da sam doneses kuci.
Ne znam sta je uradio covek sa grafickom koji je preko Nemacke hteo da kupi,ali ja bih licno otisao kupio i doneo kuci.

Poslednja izmena:
Ne sekiraj se ti za mene,nekad je bolje praviti se glup pa cak i kad si glup :)

Pitanje nije baš u vezi sa temom, ali bolju nisam našao.. Da li ja kao fizičko lice mogu Poštom da pošaljem mali paket pravnom licu kao poklon u SAD?

Zašto ne bi mogao? Predaješ otvoren paket u pošti uz popunjen obrazac CP23 gde moraš da upišeš i vrednost onoga što šalješ a označeno kao poklon. Fizička lica mogu da šalju samo kao poklon. Odeš u prvu Poštu po obrazac i dobiješ sve potrebne informacije. Pošto šalješ pravnom licu teško da će proći tehnika i slične stvari.

Nemam iskustva pa ne znam zašto ne bih mogao, samo sam načuo da nije moguće da fizičko lice šalje pravnom pa htedoh da proverim. Hvala na pojašnjenju!

Ne možeš da šalješ komercijalnu robu ili reklamni materijal kao fizičko lice a pošto je paket u pitanju teško da nije komercijalna roba. Vidim da si iz BG pa trkneš do Savske u poštu carinjenja i tamo ćeš dobiti info iz prve ruke. U CP obrazac upisuješ ceo sadržaj pošiljke po stavkama i vrednost.

Pošta carinjenja je već više od 5 godina u Zemunu ali za ovo može da pita u svakoj većoj pošti.

Nije komercijalna roba. Išao sam u Ugrinovačku za svaki slučaj. Prošlo je bez problema.

Ne znam da li da mi bude drago ili da nista ne porucijem dok ovo ne zavrse jer me hvata jeza od pomisli koliko ce posiljki biti zagubljeno dok ovo bude trajalo :

Pozdrav svima.Ovde sam se obratio za pomoc sta da radim, za kacigu koju sam platio 25 dolara doslo mi je da platim carinu i pdv oko 3700 dinara .Posle par dana razmisljanja doneo sam odluku da im posaljem zalbu i ako mi je neko rekao da to ne radim jer necu dobiti pare nazad.Za taksu i proviziju za slanje zalbe sam platio 600 dinara.
Cekao sam vise od 3 meseca na odgovor i ako je njihov rok za odgovor do 60 dana, i dobio sam resenje da cemi vratiti pare za carinu i pdv.(naravno uzeli su samo pdv od 20 posto za tu kacigu na njen iznos od 25 dolara).Kada dobijete to resenje nakon 15 dana treba da idete prvo u carinarnicu da vam to overe, pa posle toga idete u poresku upravu sa tom overom.Jer carinu vam vracaju jedni a pdv drugi.
Kada saljete zalbu trebate da posaljete fakturu, izvod iz banke kao i da uplatite taksu.
Eto ako ima neko isti problem kao ja, ako mozete da cekate 3 4 meseca mozete i vi dobiti pare nazad.

Da jos jedna bitna stvar, koju sam nazalost iskusio na svojoj kozi.Ako vam dostavljaju paket iz inostranstva preko DHL.a budite spremni da platite pored pdv i carine i spediciju koja se kod njih placa 3240 dinara.Bukvalno dranje koze :)

Pozdrav. Narucio sam nesto preko etsy, kostalo je 45€ + 13€ postarina preko FedEx, koliko bi mi ostali troskovi? Jel se racuna kao vrednost iznad 50€?

Pozdrav. Narucio sam nesto preko etsy, kostalo je 45€ + 13€ postarina preko FedEx, koliko bi mi ostali troskovi? Jel se racuna kao vrednost iznad 50€?
Da računa se, ni meni nije jasno zašto računaju dostavu.To će te koštati 58 eura plus 10 posto carina plus 20 posto pdv na to.(što mislim da izađe oko 76.56eura sve ukupno)Plus imaš špediciju koja kod njih košta 4800 dinara.Postoji šansa da ti ne naplate špediciju. Špediciju ne naplaćuju kada carinjenje ide po skraćenom postupku,tako su mi rekli e sad šta to tačno znači nemam pojma.Najbolje zovi njih i pitaj da li naplaćuju špediciju u tvom slučaju.

Primer od prošle nedelje. Vrednost robe 39.90$, poštarina 28$. Naplaćen samo samo PDV u iznosu od 829.20 RSD. Kada hoće da naplati carinu i ostalo FedEx obično zove unapred, dok pošiljka putuje.

Prilozi

• FedexPriznanica1.jpg
    FedexPriznanica1.jpg
    252.7 KB · Pregleda: 71
Naplacuju mi sve, ovo sam uzeo na popustu. Ali mi oni racunaju punu cenu koja je preko 50 iako sam ja platio 45.

@Celann

kako god okreneš platićeš carinu i pdv pitanje je samo koliko i kako da to bude što manje.
Ako se stavi da je u pitanju "poklon" ili neka mala vrednost tipa 40-50$ mislim da će to još više
privući pažnju carinika, onda će otvoriti paket, videti šta je u pitanju, pogledati koliko telefon
košta na guglu ili još gore koliko košta kod nas (jer ih ima i ovde zvanično) i staviti tu vrednost
kao osnovicu, onda to neće biti 900$ već jedno 50% više (jer su ajfoni znatno skuplji nego u usa).

Sve su svemu nadam se da ćeš nam napisati kako je sve prošlo jednom kad ti paket bude isporučen,
može da pomogne drugima da vide u šta se upuštaju.
Pozdrav, telefon koji sam uzeo od privatnika u americi, sam poslao prvo na Shipito(zato sto privatnik ne salje overseas) tu sam platio postarinu 80$ i morao sam da navedem cenu i stanje telefona, mozda sam se prevario sto sam stavio regularnu cenu posto sam na kraju stupio u kontakt sa DHL radnikom preko poznanika i receno mi je da je moglo da prodje i jeftinije da sam stavio da je telefon polovan i spustio cenu naravno, zato sto ga oni u dhlu nisu proveravali naplacena je carina 230e za telefon. Ja sam naveo cenu od 900$ i da je nov. Pozdrav

RF043250266LT da li ovo ide na pregled ili ne? 😳
Moguće da je bilo na carini i da su završili pregled. Ima lufta u praćenju od 9 dana, e sada ili je stajalo u GPC Novi Sad 9 dana jer Vojvođani sve rade natenane prim. reklama Neoplante, ili je bilo na carini 9 dana a da su izbacili statuse tek kada su pustili paket. Videćeš kada donese poštar a trebalo bi uskoro jer je zadužena za dostavu. Ja bih za svaki slučaj spremio novac za dažbine, pa ako prođe bez odlično.

I recently moved to Serbia (sorry for writing in English).
Concerning Serbian customs - its simply terrible. They kept the product for 27 days, and then they charged me in total 600 dinars (5.5 euro) for two 5-euro sockets. They compared my aliexpress price to ebay prices and thus "evaluated" it as 20 USD efficiently charging 40% off the price. Then 410 dinars PDV tax magically turned into 600 dinars (see the attached pictures). That's just a robbery. +50% price.

posta.ru track - 27 days inside Serbian Customs:

Link to the product (with coupons and discounts the price was around 5 euro):

Prilozi

• 202201241443291000.png
    202201241443291000.png
    25.4 KB · Pregleda: 28
  • 202201241443291001.jpg
    202201241443291001.jpg
    68.2 KB · Pregleda: 28
Novi Sad customs are known for slow and overzealous approach. However, package spent 19 days in process (not 27) and you also have paid fee for handling and opening package (100+50 RSD). Also none believes values declared by Chinese merchants.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno