Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Citam komentare koji kazu da ako je zbirna cena manja od 50 evra ne placa se pdv i carina.Moja posiljka je vredela 29+20 evra i platio sam postaru 855din. Ocemu se ovo radi?
Još 30.6. ja sam ti napisao šta i koliko ćeš da platiš. I onda si platio otprilike toliko. Pa ti je Animal ponovio proračun i sve se slaže. I dalje misliš da si platio nešto što nije trebalo?

Negde u svetu sigurno možeš da uvezeš robu i do 1000€ bez ikakvih dažbina, blago njima, mi iz Srbije možemo samo da gledamo i plačemo.
Prvila su ovde kao što je navedeno, PDV ide na bilo koju vrednost robe (ako ode na pregled) a carina ide ako je roba vrednosti preko 50€ itd. to su pravila u Srbiji, kako mogu da se izbegnu:
  • naručiš DHL expres-om, ako imaš svu ispravnu dokumentaciju i vrednost je ispod 50€ nećeš ništa platiti
  • iseliš se u Crnu Goru ili Bosnu i uživaš u propisima koje si pomenuo,
  • naručiš na CG ili BiH i kad stigne odeš po pakete ili ti neko pošalje autobusom ili po nekom, kolima,
  • prestaneš da naručuješ,
  • kandiduješ se i pobediš na predsedničkim izborima i narediš carini da promene pravila (svi iz ove teme ćemo te podržati ali niko ne veruje da imaš realne šanse)
to je to, ako ti ništa od ovog ne odgovara ostaje ti jedino da prihvatiš zakonsku proceduru u Srbiji.

Help!
Prodavac nije napisao moje ime kada je poslao posiljku...
Ovi na carini su me zvali i rekli da treba da popuni CN17 obrazac za promenu adrese, pa da im to donesem licno.

Da li neko zna gdje to da im nosim??
Kada kucam carina beograd, izlazi mi vise lokacija, ne znam na koju treba da im donesem papir :eek:

Da li postoji slucaj da je neko ljudima iz DHL-a dostavio dokumente doterane u ps-u?:D

Da li postoji slucaj da je neko ljudima iz DHL-a dostavio dokumente doterane u ps-u?:D
Pazi, bilo je nesto slično 2017-te :ROFLMAO:

Preko DHL ili USPa ako narucim a ispod 40$ je sa postarinom ne placam nista zar ne?

Do 50e ukupne vrednosti zakon kaže PDV 20% na vrednost bez poštarine a ako prodje bez globe lepo ti je.

Kakva je situacija sa knjigama?

Očekujem porudžbinu od 8 knjiga, (cca 150e vrednosti, grafičke novele i stripovi), knjige su A4 format, tako da će teško propustiti carinu.
Jel se plaća samo PDV ili i carina i PDV?

I za knjige važi kao i za ostale stvari do 50e PDV a preko i PDV i carina. Obično prolazi bez PDV-a ali može da napravi problem faktura ako pogledaju.

Za knjige je PDV uglavnom 20% a za pojedine stvari 10% i carina je 1% za uvoznike (pravna lica). Loše ti je tumačenje moj posta, ne navijam da platiš bilo šta ali sam ti napisao da može da ti napravi problem faktura.

Pozdrav,prvi put bi narucio nesto sa neta sto bi moglo imati placanje pdv i carine,jel bi neko znao koliko bi trebao da platim dodatno na ovu sumu.Porucujem ruter Netduma R2 koji kosta 175$ ,posiljka je DHL Express kosta 24.63$ sve ukupno 199.63$ Koliko bi ja dodatno morao da platim?Pise da stize za 1 radni dan,izgleda da salju iz UK,a placa se preko paypal.Ovo je stranica https://netduma.com/order/netduma-r2/

PDV i carina su 32% od ukupne cene proizvoda i slanja, znači oko 6400 din. Onda dodatno špediciju DHL-a, mislim da su smanjili cenu da je sada oko 2700-3000din. Ukupan harač 9000-9500 din.

Može da stigne za 1 dan ali dok naš DHL i carina završe sve potrajaće najmanje nedelju dana.

Danas mi je stigao paket, nije naplacena carina ni PDV, ali mi je naplaceno 100 dinara i to verovatno za pregled istog. Ovde narucujem samo manje pakete, ono sto mislim da ce proci bez troskova, a sve ostalo na EU adresu.

Neko je pisao da je imao problema kad mu je Logitech poslao zamenski uredjaj. Iz mog iskustva (nije Logitech vec druga firma) isto su mi poslali zamenski proizvod i platili carinu, transport i sve sto je trebalo. Islo je preko DHL-a i nisam imala problema ni sa njima ni sa carinom zbog toga sto nemam racun.

Da li je neko skoro rešavao ovaj FT1P koji se zove Dokaz o pravu na uvoz ?

Naručio 12 kablova za napajanje.

Ono što sam našao je da su ovu dozvolu pribavljali za dronove i optiku ...

Prilozi

• 20210830_223755.jpg
    20210830_223755.jpg
    239.3 KB · Pregleda: 33
To ti znači da kao fizičko lice ne možeš da uvezeš verovatno zbog količine (broja komada), jedino da odradiš kao pravno lice i to mora špediter da odradi.

Da li je neko skoro rešavao ovaj FT1P koji se zove Dokaz o pravu na uvoz ?

Naručio 12 kablova za napajanje.

Ono što sam našao je da su ovu dozvolu pribavljali za dronove i optiku ...
Pozoveš i kažeš da si kupio za ličnu upotrebu, najobičniji kablovi a količina je ta jer je bila akcija i da je cena bila takva da je bilo isplativije kupiti 12 komada nego 5 koliko ti je potrebno. Meni je to uspevalo sa displejima 2x16 karaktera.

Od pre mesec, dva dana svi paketi koji stignu išli su na carinjenje. Pre toga sam dobio u prošloj godini 10 paketa ispod 50 euro s tim da kinezi kada šalju pisu da je vrednost 20-30$
i čim stignu u Srbiju hih proslede ka mojoj adresi nebitno da li je paket ya tebe ili kuću ili bilo šta.
Zadnja dva paketa su išla na carinjenje i oba su naplacena pdv 20% cene a cenu na porudzbinu koja je placena 48€ kinez naravno piše 30$ i stizalo je za pdv 591 dinara sa papirom u kutiji da je toliko za naplatu 591 dinara na vrednost 2954 dinara po njihovoj proceni + 160 dinara
Tih 160 nikad nisam utvrdio za šta (verovatno donošenje paketa ili otvaranje paketa) je jer ne mogu videti papir unutra dok ne platim robu tj carinjenje u prevodu pdv.
A i ako je to naplata za otvaranje paketa zar u specifikaciji ne treba da stoji kako piše za PDV * tako treba isto da piše * naplata otvaranja paketa 160 RSD???????
prvi paket navodno zbog odmora i puno paketa u julu se zadržao na carini neverovatnih 16 dana, Iz kine sam bez puta ka carini dobijao pakete preko Turske najbrži od njihovog pakovanja do vrata za 9 dana - maksimalno 16 dana.

U proseku na carini ne bi smeli da se zadrže više od 6-8 dana.

Pozdrav svima.Molim Vas za malu pomoć.
Naručio sam kacigu za trotinet i platio je 25.99 dolara plus 10 dolara dostava.
Došlo mi je da platim ukupno 3912 dinara (pdv + carina + neka provizija pošte)
Na carini su procenili da moja kaciga košta 100 eura, i ako je nigde nema za toliko para.Cena ove kacige na aliexpresu je do 30 dolara max
Ja sam preuzeo paket i platio sve(mislim da sam pogrešio ali je sada gotovo).Od skoro sam počeo da kupujem iz kine
Da li sada mogu da se žalim?Imam i izvod iz banke i fakturu koliko sam je platio.
Da li je neko imao slična iskustva, i da li su mu vratili pare.Ne bi da puknem još 490 dinara koliko košta adm. taksa? I ovako su me odrali.
I kada šaljem žalbu da li šaljem i kacigu
Unapred zahvalan na bilo kakvom savetu, pomoći :)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno