Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Da li neko zna koliko je čekanje pošiljka na BG carini?

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Meni je evo bilo 7 dana od 21-28., 7 dana je trebalo da ocarine.

Koji je najbolji nacin za slanje posiljke iz UK u Srbiju, od strane fizickog lica? Bilo bi dobro da moze da se oznaci kao poklon i umanji vrednost. Royal Mail, Parcelforce, EMS, nesto drugo?

Prolazi li išta ljudima u NS?

Meni za dva paketa od 13.08.i od 14.08. otkako su stigli, stoji isti status.
e8efba3838fdaeeb723762290617f392.jpg

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

Meni je od 14-tog stigla u petak.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Hvala na informacijama.

Kako vam tracking pokazuje, isto kao meni ili ima nekih razlika?

Na trackingu mi je stojalo carina Beograd do četvrtka i promenili u novi sad otprema. U petak kod mene.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Mi o vuku... Evo i meni su pustili jedan paket, onaj od 13.08. Drugi je još uvek na čekanju.

Sutra bi valjda trebalo da stigne.

Dao sam instrukcije ukućanima da čekaju poštara, jer ja nisam tu do nedelje, i svi moji dokumenti su uz mene. Ne znam kako bez toga da izvedu preuzimanje u pošti. Koliko sam razumeo paket pet dana stoji u pošti pre vraćanja pošiljaocu.
a1b732aaf229b546b6f4414b22fced52.jpg

Mogu oni da plate da ostane duze ;) A mogu i da prezumu, ako su isto prezime i adresa, to ne prave problem, sem ako je nesto zvanicno.

Hvala ti [emoji4]

Verovatno će biti kako treba, pošto sestra često koristi poštu za slanje knjiga, pa im nije strano da dostavljaju pakete na moju adresu.

U slučaju nužde doplatićemo tu ležarinu.

Znači mogu na dve do tri nedelje da se oprostim od paketa koji je neki dan stigao u NS...

Sent from my LG-K430 using Tapatalk

28.08.2019 09:45:40 11003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА Зa цaрину
28.08.2019 06:32:26 11003 ИЗМЕНИЧНА ПОШТА Приспелa

LJUDI POMOC!!!

Cekam paket u Beogradu. Da li mozete iz iskustva ili aproksimativno da mi kazete koliko dugo cu cekati? U pitanju je paket tezak 1.7kg u vrednosti od 300 EU

Treba mi hitno do petka. Ne znam sta da radim

ništa. nećeš ga dobiti do petka, najverovatnije, sem ako ne znaš nekoga u carini [emoji848]

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Meni je 30-og isporučena pošiljka koja je u Srbiju ušla 22-og tako da uz malo sreće možda stigne u četvrtak ili petak.

je li carinjena pošiljka?

Jel ispoštuje DHL racune koji im se salju o vrednosti posiljke?

Bidovao sam na ebayu za 200e malu Point and shoot kameru. Prodavcu nije problem da stavi cenu tipa 40 50e. Razlike u dostavi izmedju normalne poste i DHLa je 10e. Normalna 40e, DHL 50e.

dhl poštuje ali carina može da pravi problem [emoji12]

Radio je na carini, možda radi još uvek, jedan dečko koji zna za sajt preko koga na osnovu broja aukcije se može proveriti stvarna vrednost. Iako to zvanično na ebay nije moguće izvesti, postoje 3rd party sajtovi koji to omogućavaju. Moguće je da među srpskim carinicima ima više njih koji to isto umeju da provere.

Danas je carina Srbije dostigla vrhunac. Telefonu je ukupna vrednost $517. Ne plaćam dostavu jer je to pošiljalac učinio. Na $517 se dodaje 10% PDV što čini $51,7 i dobija se osnovica za carinjenje od $568,7 i od toga se naplaćuje 20% od tog iznosa. Ukupan iznos koji bi trebalo da bude je $165.44. Imam fakturu za robu koliko je koštala. Oni su meni ocarinili da treba da platim 26.000 RSD! Stvarno bezobrazluk!

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Treba samo cackalice da narucujemo iz Kine.. za sve drugo carinske dadzbine ce biti previsoke

Meni sada moji javili da su preuzeli oba paketa, jedan od 13.08. drugi od 14.08.

Jedan je plaćen 35 USD a drugi 39 USD, a poštar je prilikom preuzimanja naplatio 1600 dinara, što otprilike odgovara realnom stanju.

Da li to znaci da je i BG carina pocela sve da carini, pa i tako “sitne” stvari od 30tak USD?

Sent from my iPhone using Tapatalk

To nisu sitne stvari. Sitne stvari su 2-3-4 dolara. Za 20-30 dolara se uvek i plaćao pdv (carina je tek iznad 50e). Neko je imao više sreće, pa prođe bez ičega, ali većina je plaćala pdv za taj iznos od 20-30 dolara.

Imam jedno pitanje, na koje nažalost ne mogu da dobijem konkretniji odgovor guglajući. Ranije pomenuti telefon je kupljen na adresu druga iz US. Plaćen je $517.13. On je platio transport koji je iznosio $57.20. Sve je to označeno kao poklon. Imam i fakturu i sve.
Sada me intetesuje kako se obračunavaju dažbine; samo na cenu telefona ili ipak cena telefona + transport koji je drugar platio, šta je tu osnovica?

Planiram da se žalim jer je previše 25.797 RSD za dažbine [emoji846]

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Problematični deo svega je što je isporuka telefona išla na drugarevo ime u USA, on je to prepakovao i poslao tebi kao poklon a ti imaš fakturu što znači da ipak nije poklon što carinici mogu posmatrati kao pokušaj utaje poreza i carine, sem ako se na računu ne vidi da je drugar platio telefon a ne ti lično.

Možeš ti da napišeš kako prodavac ne isporučuje za Srbiju, što je verovatno i slučaj, ali opet si ostavljen na milost carini, mogu da prihvate tvoje argumente ali ih ništa ne sprečava da ih odbiju.

Uglavnom, i kod mene danas jedna čudna situacija, kontekst: paket iz austrije, vrednost 93€, faktura uredno zapakovan u kesicu zalepljenu na paketu, za slanje izabrao najjeftiniju opciju bez praćenja.
Dobijem danas obaveštenje da je paket stigao i da treba da platim 300 din! Rekoh, mora da su se nešto zeznuli naši poštari. Odem u poštu i prva čudna stvar, postoji poseban šalter u pošti gde se inače preuzimaju paketi, recimo kad mi dođe nešto iz kine ili dobijem post express pošiljku, tu se isto preuzimaju i pisma od državnih organa za koja mora lično da se dođe i podpiše itd. e moj paket nije bio tamo nego na šalteru gde se inače šalju post express pošiljke, prvi put da se tamo preuzima nešto. Uzmem paket, naplate mi 300 dinara, ja hepi što sam umesto nekih 3300 din platio samo 300 din.

I gledam sad kod kuće, na paketu uredno stoji faktura sa punim iznosom koliko je isti plaćen i listom naručenih artikala, carina je nije ni pipnula (obično kad naplate carinu/pdv oni uzmu fakturu dobavljača), na paketu zalepljena nalepnica "Oslobođeno od plaćanja carine", a sa suprotne strane paketa takođe ona kesica u koju se stavljaju dokumenti (kao post express što je ranije koristio pre no što su počeli da štampaju nalepnice) prazna i preko prelepljen žuti poštin selotejp ali na selotejpu piše "Pošta Biznis Servis" dok kad carina radi pregled paketa onda ga zalepe sa isto poštinim žutim selotejpom ali na ovoj verziji piše "Pošta carinjenja". !!!
I još jedna interesantna stvar, iako prodavac nije izabrao opciju praćenja paketa pošta koja je primila paket je ipak dodelila tracking broj (prodavac nije imao taj broj) koji 17Track uopšte ne prepoznaje ali Postal.ninja uredno prikazuje sve korake od polaska do prispeća u moju lokalnu poštu!

Poslednja izmena:
U fakturi stoji njegovo ime. Dakle nejgovo ime, njegova adresa za naplatu i posle kada je slao njegova adresa kao pošiljalac za Srbiju. Moje ime i adresa se jedino vidi kao adresa primaoca u Srbiji, dakle nema nigde pre toga.

Sent from my GM1900 using Tapatalk

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno