Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
PDV ne treba da se naplacuje nonEEA entitetima. Isto kao i kod nas kada se izvozi.

Mene opusteno zvala posta da dodjem i platim 800din PDV za foto torbu koja mi je stigla u Maju lol. Pustili torbu i kao zaboravili da naplate PDV. Lik iz poste me cimao 2 nedelje, ovi sa carine mu se popeli na glavu, zvali ga 5 puta barem.
Pa *mjau**mjau**mjau*, ako nešto zabrljas red je da i ti to resis, a ne da ti neko drugi resava dok mu se ti penjes na glavu. Pod dva, ako su vec pustili torbu, sta se ciganisu preko poste za 800din?

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

Mene opusteno zvala posta da dodjem i platim 800din PDV za foto torbu koja mi je stigla u Maju lol. Pustili torbu i kao zaboravili da naplate PDV. Lik iz poste me cimao 2 nedelje, ovi sa carine mu se popeli na glavu, zvali ga 5 puta barem.
Pa *mjau**mjau**mjau*, ako nešto zabrljas red je da i ti to resis, a ne da ti neko drugi resava dok mu se ti penjes na glavu. Pod dva, ako su vec pustili torbu, sta se ciganisu preko poste za 800din?

U normalnom svetu bi to tako funkcionisalo ali ga nijedan propis ne obavezuje da on plati za tebe pdv čak iako je pogrešio.

Poslato sa LYA-L29 uz pomoć Tapatoka

^naprotiv, posta je u obavezi da plati taj PDV, ona je posrednik izmedju tebe i carine.

Nemojte ici u ekstreme. Postari nisu sigurno neko ko sedi ceo dan i pije kaficu... jos ti je doneo paket, sto vecina psotara ne uradi. Kod nas cak ne ostavljaju pisamce da je pristigla posiljka vec mesec/dva!
Niti je on/ona neki nuklearni fizicar ili matematicar koji sve to ima u malom prstu.. kako oni to dalje stvarno rese ne znam. Mozda nekada im i oproste nekako ("posta" plati..)..

Ali nemojte posle da se zalite sto vam ne stizu posiljke, sto vam ih ne donose na prag, sto vam sve carine po najvecem PSu, i ne uvazavaju zalbe... ako se stvarno secate da je stigla posiljka, znate da se slaze sa time koliko treba da se plati carina, i jos vam eventualno pokaze racun - PLATITE.

Nije postar kriv ni za sta lose sto se vama desava, nemojte istresati nesto drugo nad njime.

^naprotiv, posta je u obavezi da plati taj PDV, ona je posrednik izmedju tebe i carine.

Nemojte ici u ekstreme. Postari nisu sigurno neko ko sedi ceo dan i pije kaficu... jos ti je doneo paket, sto vecina psotara ne uradi. Kod nas cak ne ostavljaju pisamce da je pristigla posiljka vec mesec/dva!
Niti je on/ona neki nuklearni fizicar ili matematicar koji sve to ima u malom prstu.. kako oni to dalje stvarno rese ne znam. Mozda nekada im i oproste nekako ("posta" plati..)..

Ali nemojte posle da se zalite sto vam ne stizu posiljke, sto vam ih ne donose na prag, sto vam sve carine po najvecem PSu, i ne uvazavaju zalbe... ako se stvarno secate da je stigla posiljka, znate da se slaze sa time koliko treba da se plati carina, i jos vam eventualno pokaze racun - PLATITE.

Nije postar kriv ni za sta lose sto se vama desava, nemojte istresati nesto drugo nad njime.
O boze, gde piše da sam ja ljut na postara?! Covek me je zvao da platim dug da ga carina ne bi više smarala. Šta je posta bre kriva što su ljudi na carini izgubljeni u vremenu i prostoru? Zato sam rekao da je carina trebala da me nazove ili posalje upit za placanje duga, a ne da cimaju postu 5 puta u nedelju dana kao da im je on kriv.
U prevodu - ljudi na carini su nesposobni da rese problem koji su sami napravili, nego se drugima penju na glavu.

I ne, nije mi postar done paket, sam sam otisao da ga pokupim.

Poslednja izmena:
Pa nije carina napravila nikakav problem, već je tebi poštar zaboravio da naplati po nalogu carine.

Ujedno to je i odogovor za razne pametnjakoviće iz ove teme koje tvrde da kada poštar "zaboravi" da naplati carinu to "puj pike ne važi". Itekako važi i dužnik za carinu i PDV je uvoznik, a pošta je posrednik... Ne zezajte se sa time da imate probleme zbog sitne kinte... Plati lepo to poštaru, da posle ne jure tebe (što im je skuplje, jer moraju da pokrenu prekršajni postupak, ali ne znači da neće - ne mogu ni oni da biraju hoće ili neće).

Da li bi EU online prodavnice trebalo da uklone VAT kada je destinacija Non-EU (Srbija)? Ono što sam pronašao na netu je da bi trebalo.
Međutim u dosta slučajeva to se ne događa, šta raditi onda, isplati li se kontaktirati prodavnicu i tražiti da pošalju neki custom invoice pa onda na taj način platiti radije nego preko sajta?

Zavisi šta gledaš... Amazon nema VAT, ali ti na cenu dodaju srpski PDV koji si u obavezi da platiš prilikom uvoza. Tačnije oni odmah sve to obračunaju (carina, PDV, transport) i uključe u finalnu cenu koju plaćaš... Isto tako i NewEgg... To važi za US prodavnice.

Kod EU postoji opcija da tražiš povraćaj PDV-a iz EU, ako si non-EU rezident.

Poslednja izmena:
Posta je posrednik i duznik carine. Zato carina i mora postu da juri, a oni tebe.
Iako si i ti duznik, kod nas je to komplikovano :(

Jok bre, u posti su mi pokazali da su dobili dopis iz carine, osim ako me radnik nije slagao.

Ko je rekao drugacije?
Prosto, jeste tvoj dug stvarno, carina da oprpsti nece. Niti je ona kriva.
Nemoj da postar odgovara.

Platio sam ja to odavno, nego me nervira sistem.

@marantz

nisi ti nikakav dužnik carini!!!!

pošta je dužnik i zato te pošta i zove i juri!!

da si ti dužnik carina bi ti odavno poslala izvršitelja [emoji848]

PS
opet ne kapiraš suštinu i pokušavaš da prebaciš vodu na svoju vodenicu [emoji19].

PSS
poštar i kad uzme pare može da kaže da ti nisi platio jer ti poštar ne daje nikakvu priznanicu, potvrdu ili sl. da je primio pare od tebe.

mislim da smo svi u ovom topiku dosada shvatili da je poštar dužan pošti a pošta carini. Ako poštar ne naplati a preda paket to je njegova greška!!!!

ko radi i greši i nadam se da niko sa ovog foruma ne bi poštara ostavio da on plati svoje greške tj vašu carinu ali tako je kako je.

PSSS

moj poštar za sve pakete ostavlja izveštaj neće čovek da se muči i vuče pakete [emoji41], a neregistrovane pošiljke nisam dobio ima jedno par godina, pa ih više i ne naručujem [emoji848].

potpuno ih razumem s obzirom kakvo je stanje u pošti!!!

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

@marantz

nisi ti nikakav dužnik carini!!!!

pošta je dužnik i zato te pošta i zove i juri!!

da si ti dužnik carina bi ti odavno poslala izvršitelja [emoji848]

PS
opet ne kapiraš suštinu i pokušavaš da prebaciš vodu na svoju vodenicu [emoji19].

PSS
poštar i kad uzme pare može da kaže da ti nisi platio jer ti poštar ne daje nikakvu priznanicu, potvrdu ili sl. da je primio pare od tebe.

mislim da smo svi u ovom topiku dosada shvatili da je poštar dužan pošti a pošta carini. Ako poštar ne naplati a preda paket to je njegova greška!!!!

ko radi i greši i nadam se da niko sa ovog foruma ne bi poštara ostavio da on plati svoje greške tj vašu carinu ali tako je kako je.

PSSS

moj poštar za sve pakete ostavlja izveštaj neće čovek da se muči i vuče pakete [emoji41], a neregistrovane pošiljke nisam dobio ima jedno par godina, pa ih više i ne naručujem [emoji848].

potpuno ih razumem s obzirom kakvo je stanje u pošti!!!

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk

Ne znam o kakvim vodenicama pričaš, ali pročitaj carinski zakon, pa će ti biti jasnije. Ko je uvoznik, ko je posrednik itd. Pošta u tvoje ime plaća carinu, ali carina tebe kao uvoznika robe duži. To je uvek bilo tako - ne može, kao što neko ovde priča, da pošta bude dužna za PDV kada ona ne vrši nikakav promet dobara - dužnik za PDV je uvoznik kao i za carinu. Isto je kod fizičkog i kod pravnog lica. Šta piše na carinskoj deklaraciji? Jel piše Pošta Srbije ili Petar Petrović? Ajde probaj da razmisliš i oko ovoga - kako može neko da bude zadužen npr. za PDV i carinu delovanjem trećeg lica, bez svoje volje van sovje poslovne aktivnosti i delatnosti? Po tebi bi kada ja uvezem robu za firmu za sav PDV bio dužan špediter, a mene boli uvo? Znači, ako si ikada u životu išta npr. uvezao preko svoje firme znao bi da moraš da angažuješ posrednika i ko je za šta dužan i u čijim knjigama se iskazuje PDV od uvoza i carina.

Ovde ima jako puno nerazumevanja i "zdravorazumskog" zaključivanja, manite se toga kada dajte savete ljudima oko stvari vezane za poslove sa državom posebno oko carine, PDV-a i sl.

Što se izvršitelja tiče, pa verovatno bi ga i angažovali, da Pošta nije uspela da im to naplati. Lakše im je svakako da to naplati Pošta, ali ako treba nekoga da ujure tu im je lakše fizičko lice.

Poslednja izmena:
@marantz: Nemoj da izvrćeš stvari. Niko nije rekao da dug ne treba da se plati nego da treba da sačeka poštara i da sa njim reši problem. Ako poštar pare potroši u prvoj kafani to je njegov problem a ne onoga koji je platio. Misliš da poštar može kad se razdužuje da kaže da je predao pošiljku a nije uzeo pare? Odmah bi mu odbili od plate. Inače ovo što je Pe11e prijavio je slučaj gde carina nešto pusti a onda se naknadno sete da treba da se plati carina. Imao sam i takav slučaj tako da nije neko "zdravorazumsko" zaključivanje nego znam iz prakse da se i to dešava. I, ko bi rekao, u tim slučajevima je pošta dužna da to plati ako primalac neće.
Drugo, špediteri upravo zato traže kopiju lične karte i potpisanu izjavu da se slažeš da roba ide na carinu da ne bi bili u situaciji da oni ispadnu dužni za nešto. A ako si ikada nešto uvozio znaš da u tim slučajevima dobijaš tačan račun sa jasno definisanim rokom plaćanja i upozorenjem o kamati ako se rok probije (a ne odštampan ekran iz nekog softvera).

Carina naknadno ocarini ili ne posalje uplatnicu?
Oba nisu legalna.

Nisu ali dešava se. Meni jednom nisu hteli da daju pošiljku pošto je prošla carinu ali nije bilo pečata da je oslobođeno od carine (https://forum.benchmark.rs/showthre...-prvom-postu&p=4792143&viewfull=1#post4792143). Kontroler mi je rekao da kad se desi da puste pošiljku a oni sa carine naknadno pošalju dokumentaciju onda pošta mora da nadoknadi. U mom slučaju je tražio da mu carina pošalje mail da pošta stvarno ništa ne mora da naplati.

Poslednja izmena:
To je drugo.
Bitno da ti ne dobijes pissmce "E, znas ono sto ne mozes vise da vratis prodavcu, a mislis da te kostali X? E, mi hocemo i Y." :

O boze, gde piše da sam ja ljut na postara?! Covek me je zvao da platim dug da ga carina ne bi više smarala. Šta je posta bre kriva što su ljudi na carini izgubljeni u vremenu i prostoru? Zato sam rekao da je carina trebala da me nazove ili posalje upit za placanje duga, a ne da cimaju postu 5 puta u nedelju dana kao da im je on kriv.
U prevodu - ljudi na carini su nesposobni da rese problem koji su sami napravili, nego se drugima penju na glavu.

I ne, nije mi postar done paket, sam sam otisao da ga pokupim.

Ako si sam otisao u postu da preuzmes paket, da li su ti trazili licnu kartu i ako si platio paket da li si dobio priznanicu/uplatnicu? Ako imas priznanicu na odredjen iznos koji si platio nema tu sta da te postar zove, u krajanjem slucaju pokazes to i kraj. Ne verujem da bi ti dali paket bez licne karte i uplatnice, meni barem nikada nisu tako dali na ono sto je bilo ocarinjeno.:D

Ja nikada nisam dobio uplatnicu kada sam plaćao u pošti.

Ni ja nikada nisam dobio ni uplatnicu ni priznanicu kada sam plaćao paket u pošti.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Ja sam dobijao jedino fakturu sa carine o troskovima carinjenja..nakon sto sam platio potpisao i uzeo paket to je to..

Prošli paket mi je stajao od 06.08. - 21.08 , sada mi je paket kod njih od 14.08.

Sent from my ONEPLUS A3003 using Tapatalk

Bas cu sada kada mi stigne da vidim da li i meni nece dati priznanicu, ili se to nesto promenilo, ali svakako mora da bude oznaceno na paketu da li je placeno ili ne.

27.08.2019 11:18:21 61200 CARINA GPC BEOGRAD Otprema

A, najbolje je proveriti na sajtu poste sta konacno pise u tabeli da li je urucen paket na to ime, ako jeste onda automatski znaci da je placen paket, niko ne daje nista na lepe oci, jer ni radnicima u posti ne ide u prilog da budu zaduzeni i da placaju iz svog dzepa "manjak" :D

Iskreno ne vidim mogucnost da mi postar da nesto ako mi je carina naplatila dazbine .Dobijam fakturu sa carine kako je ocarinjeno i koji je carinik tako uvek..Posta je posrednik i cim platis i potpises znaci da si saglasan sa celim postupkom.A ne dobijaju se nikakve priznanice naravno..

Evo jutros je postar doneo paket, procenili su da je vrednost telefona 120$ :D, umesto 200$ koliko je i bio, sa svim taksama 4,236 din, ocekivala sam mnogo vise, i postar ne daje nista, dobra stvar je da telefon nisu pipnuli bio je zapakovan u original celofanu kao kada se uzima u prodavnici, ranije su sve otvarali, izgleda da nemaju vremena da se bakcu :)

Zato moja maska preko 2 meseca ne dolazi. Stvari koje sam narucio posle, stigle za oko mesec dana

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno