Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Jeste, politika SNSa se urotila protiv tebe i imaju te na oku i samo čekaju tvoj paket na carini.

Ništa mi nisu carinili godinu dana a od poslednjih četiri paketa sva četiri carinjena i to debelo plus sestrina dva. Ukupno preko 10000 dinara sam vampirima na granici ostavio. Možda nisu specijalno protiv mene ali se u BG carini nešto desilo i ništa više ne prolazi bez pdva plus poštanskih troškova koji nisu mali. Nešto nisam srećan što pumpam Alekov budžet i nisam srećan što država bezakonja na meni trenira legalnost i pravnu državu, pogotovo što imamo najnižu vrednost koja ne podleže carinjenju u regionu a sve podleže pdvu. Dođe mi u Bosnu da se preselim, ionako ne živim od Srbije niti zavisim od nje. Tamo je barem 300 BAM limit za carijenje doduše sa slanjem ali je svakako bolje nego ovde.

Da ne pričam što Kinezi dižu poštarine i polako nas tretiraju ko stoku što i jesmo realno, nekada su krupnije tehničke uređaje slali za siću poštom. Mogao si 3d štampač da naručiš i slanje platiš par dolara. Sada na Gearbest slanje 110 dolara samo DHL, Banggood slično, Aliexpress je isto tako već duže vreme. Mašina za mlevenje mesa isto samo DHL slanje. Promeniš na Hrvatsku i FREE Shipping za sve te uređaje. Samo vi trubite o legalnosti ove lopovske države, to će samo da im da podsticaj da još jače pljačkaju.

Tebi su svi drugi krivi sto nisi znao da odradis sa forwarderom,mogo si sam sebi da posaljes,da sam popunis carinsku deklaraciju i ovde da platis post expresu 300 rsd da ti donese na kucnu adresu.

Nema pravila, ja sad cackam mecku sto se hvalim ali meni od poslednjih 15 paketa nijedan nije otvaran, ni naplacivan pdv, a bilo je i velikih ranceva i power bankova i slusalica...

Sent from my SM-G950F using Tapatalk

Jel postoji neka opcija da se prati paket, pa kada stigne kod njih da se pozovu i da im se dostavi racun ili izvod sa PayPala ili nesto slicno?
Naravno. Mene su jednom zvali sa carine da dostavim dokaz o placanju, i od tada svaki sl. put posaljem na email dokaz o plaćanju u vreme kad pošiljka čeka na carinjenje. Uvek po tom mejlu u dinar naplate, dakle ipak gledaju. Iako je, valjda, velika sansa da i carinik ne vidi email.

Posaljem izvod iz banke i zaokružim transakciju, screenshot. Dakle, mogu da stavim da piše šta hoću. :)

* * *

Članak u Politici danas:
B92: Pošiljka s I-beja kasni mesec: "Neki isključili 'slanje' za Srbiju"
http://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=01&dd=30&nav_id=1499886

Kažu prosečno cekanje 3-7 dana. Haha!

Poslednja izmena od urednika:
Članak napisan bezveze kao i sve u domaćim glasilima. Možeš misliti prodavci s ibeja isključili Srbiju sa spiska? Pa kada je pa bila na spisku? Samo su prestali slati direktno u Evropu nego sada šalju preko internacionalnog programa za slanje. Mada ih sve manje iz Amerike šalje internacionalno, to sam primetio u poslednje vreme. Što opet nema veze sa Srbijom jer nama nisu ni slali robu.

Što se carine tiče, pa ne moraju svaku kovertu da carine ako je gužva? Ili pak moraju, a o tome sam pisao u prethodne dve poruke zašto ali je politika. Nigde se ne pregleda baš svaka pošiljka niti su zakoni bilo gde tako rigidni i kruti.

Moje ima status podnošenje na carinski pregled već dva dana, pripremam izvode da mi pusti što pre paket, bolje nego da se kiseli. Platiću u oba slučaja. Još samo da mi zbog kesice od 100 le dioda od 30 dinara vrednosti zadrže kovertu iz Kine i proglase pošiljko komercijalne prirode, ima da padnem na dupe od smeha. Kako su krenuli, ne bi čudilo.

Moja pošiljka koja je 09.01. stigla u Bgd kiselila se do prekjuče i onda (01.02) poslata u NS na carinu opet! Koliko će joj trebati do mene baš me zanima! Moraće da me štap za pecanje od 20e izađe ko sv. Petra kajgana!

Biće super ako ne stigne u više delova nego što je predviđeno [emoji3] , javi kako si prošao kada stigne

Sent from my MI MIX 3

Sad sam u dilemi dal da im saljem dokaz koliko kosta ili da se prepustim sreci.

Bas me zanima na koliko mogu da procene plasticni digitalni budilnik

Jel ide brze kroz carinu kada poslajem dokaz?
Koliko se sad ceka?

Evo da odgovorim sam sebi, posto sam danas dobio ovaj paket nakon 14 dana na carini.

mail ocigledno niko nije procitao posto da jeste naplatili bi vise.
Platio sam 100 din postaru, na paketu pise oslobodjeno od placanja carine.

Ovo prvi put čujem. Pošiljka koja je određena za carinjenje (kiseli se dve nedelje) i prođe bez carine!?

meni nije prvi put kada stigne nesto relativno velikog pakovanja i ocigledno niske vrednosti... posiljka je uredno otvorena na carini.

A nije ocarinjena verovatno jer je u pitanju plasticni budilnik (onaj sto se ukljuci u struju i ima radio), koji im je verovatno na skeneru izgledao ko ne znam sta :)

Uz sve to ja sam poslao dokaz o placanju koji nije uzet u obzir, sto mi ide u prilog.

jedino me zbunjuje sto su naplatili 100din, a nisu naplatili 45din za uplatnicu?

Poslednja izmena:
To samo potvrdjuje da se radi po slobodnoj proceni carinika.

Ovo prvi put čujem. Pošiljka koja je određena za carinjenje (kiseli se dve nedelje) i prođe bez carine!?
Nista cudno bar 10 puta mi se desilo to, drze dve nedelje i naplate otvaranje.
To rade kad ne mogu sa sigurnoscu da provale sta je tacno u paketu, pa ga zadrze i kad dodje isti na red i otvore ga, vide da nije bog zna sta tipa telefon, tablet ili tako nesto vredno i onda ga oslobode pdv i carine ako sl kosta 50+ eur a oni ne znaju.

Prvi put vidim ovaj trougao i znak uzvika, jel zna neko nesto o ovome?

31e503d28359defbe90af845b5c055be.jpg

Ok to vidim i ja, sta je sledeci korak? Da kontaktiram carinu ili mozda ga ocarine pa puste ka meni, ili ce ga zadrzati zauvek ili vratiti prodavcu?

Ne moraš ih kontaktirati, to je loše prevedeno, to samo znači da ti je paket na našoj carini i ništa više.

Onda ti mozda i nije na carini ako imas samo to.
Ako ti sl korak bude podnosenje na carinski pregled kao status, onda cekas cirka 2 nedelje i scenarija su ti, samo ces platiti otvaranje, platices pdv i otvaranje ili ako procene na 50+ eur placas carinu, pdv, otvaranje.
Eto.

Buni me sto na aliju mi stoji ovo heild by customs i gore na vrhu Shipment failed. Nikad to ranije nisam imao pa me zbunilo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno