Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Do sada mi ni jedan paket nisu naplatili otvaranje. Uvek, ali uvek sam plaćao samo ono što piše na onom carinskom listu.
Puno predmeta je prošlo bez ičega.
Juče sam podigao paket na kome piše "oslobođeno carine" a naplatili mi isto oko 300 dinara, ne sećam se tačno koliko, jer sam zurio i nisam hteo da se svadjam.

Sent from my HTC U Ultra using Tapatalk

Oslobođeno i jeste carine, ali si platio 20% pdv-a (na sve pošiljke ispod 50e se samo pdv plaća) i 140-150 dinara poštanske usluge (treba ti neko doneti ili sačuvati taj paket dok ne preuzmeš isti).

Ovo važi od pamtiveka i ako do sada nisi ništa plaćao, imao si sreće.

Nije to do sreće sigurno. Za 2 godine još ne platih otvaranje paketa, a dovukao sam zvučnike Iz thomana recimo, paket od 20kg, i platio u dinar samo pdv i carinu.
Ovo fantomsko uzimanje para bez priznanice mi je degutantno.
Nek mi daju fiskalni račun, a ne da mi lupe 300 dinara, ja im dam, I ništa. Stave u fioku.
Odakle ja znam da li sam stvarno platio uslugu, ili častio nekog službenika...

pa u tvojoj pošti neko treba da popije otkaz ako 2 godine nisi plaćao otvaranje i zatvaranje paketa. budi srećan što dosad nisi sad plaćaj i ne talasaj mnogo [emoji39]. ako ti treba račun pošalji im inspekciju [emoji16]

Nije to do sreće sigurno. Za 2 godine još ne platih otvaranje paketa, a dovukao sam zvučnike Iz thomana recimo, paket od 20kg, i platio u dinar samo pdv i carinu.
Ovo fantomsko uzimanje para bez priznanice mi je degutantno.
Nek mi daju fiskalni račun, a ne da mi lupe 300 dinara, ja im dam, I ništa. Stave u fioku.
Odakle ja znam da li sam stvarno platio uslugu, ili častio nekog službenika...

To ti je članarina na vazduh i ne dobija se nikakav račun, svaka čast ako nisi ništa plaćao dve godine. Moja preporuka je da nazovete NS carinu i da im kažete da su propustili da nam naplate te pakete, pošto su oni zaduženi za naplatu svakog paketa.

Koliko vidim ovo se najviše odnosi na izvoz robe iz Srbije u neku od tih zemalja sa kojom važi sporazum pod predpostavkom da je roba koja se izvozi proizvedena u Srbiji ili da je repromaterijal poreklom iz neke od tih zemalja a da je veći deo vrednosti roba dobila u Srbiji...
Ako si mislio na ovo:
Osim toga, u skladu sa Opštom dozvolom za aktivno oplemenjivanje, uvezena roba u Srbiju koja ima poreklo iz EU ne podleže nikakvim carinskim stopama i PDV-u.
meni se čini da se ovo upravo odnosi na repromaterijal ili poluproizvode na kojima će se vršiti "oplemenjivanje" tj. dobiće neku dodatnu vrednost u Srbiji da bi zatim bili izvezeni...

U globalu mislim da se ovo ne odnosi na fizička lica, uostalom 95% onoga što mi uvozimo je poreklom iz Kine...

Odnosi se na fizička lica, izašlo je i puno članaka sada kada tražim unazad.
Recimo:
http://www.rts.rs/page/stories/sr/s...048/mala-korist-od-uvoza-robe-bez-carine.html

Znači, ako je roba iz EU, može da se uveze bez carine. Što znači, slaba vajda, jer se tamo ništa ne proizvodi, već sklapa...

Ali, eto, ako postoji neki EU brend, može da se kupi, samo je potrebna eur1 potvrda....

Plaća onaj ko mora, ko ne mora taj ne plaća. To je osnovno načelo funkcionisanja kriminogenih društava. Na primer, neko ko švercuje televizore na kombije na granici ne plaća državi ništa jer se utalio sa službenim licem ali običan golja građanin plaća ekstra da pokrije i ono njegovo a i ono što švercer nije platio.

Pazi ti tu foru, postoji taksa za nepovratna žalbu koju odbiju u većini slučajeva i sasvim slučajno je taksa taman tolika kolika je razlika između deklarisane vrednosti na računima i one koju je odrezalo službeno lice. Pohasili bi se oni još više nego ne znaju ko je sa druge strane i kao osvedočeni kriminalci kod njih uvek postoji strah od odmazde jer njihove glave samo nasilje i kriminal poznaju. Baš danas gledam Malog na tvu sa onim krimosom direktorom carine kako se hvalisaju punjenjem budžeta, beše 65% povećanja prihodovanja u budžet sa carine.

Čekam Fedex paket, carinska deklaracija sa sve računima i izvodima iz banke ispod 50 evra, poslaću to isto službenom licu i totalno očekujem da odreže više i apsolutno ignoriše sve međunarodne zakone i propise.

Ova tema je jako korisna ali trenutna ekipa se baš i ne trudi da pomogne, sva sreća tu je google. Napisao sam slanje Fedexom iz Amerike na šta niko ništa nije reagovao a u prvoj poruci stoji da do 50 evra nema troškova pa sam se time vodio. Puka sreća pa mi je izletela priča iz ove kilometarske teme na sredini i iskustvo čoveka sa paketom od 42 evra i slanjem Fedexom. Ko god je moderator molim vas napišite u prvoj temi da kada se šalje u Srbiju kurirskim službama plaća se obavezna špedicija nezavisno od cene paketa. Da ne dođe neko sledeći poput mene bez iskustva u situaciju da razmišlja e super jeftino mi je Fedexom jer daju popust a kad roba stigne tamo neka domaća firma što radi sa Fedexom odere špediciju nekoliko hiljada dinara pa proceni robu više i samim na sve to transport i carina i ko zna šta još. Na kraju cena slanja manja od 50 evra, ušteda u odnosu na USPS reda 10-tak dolara a kad stigne u Srbiju čovek plati duplo ili triput više, zavisno koliko mu špediter odreže.

Ovo je izgleda ozbiljan problem a informacije na internetu su u formi anegdota i iskustava drugih, pomenute firme nemaju sajtove sa uslužnim informacijama niti njihova podrška daje te informacije pre nego što uđeš u to kolo a kada uđeš i moraš da platiš onda te obaveste koliko. Ubih se tražeći cenovnik domaćeg zastupnika Fedexa, bezuspešno.

Ne mogu da verujem da kada šaljem kuririma moram da platim usluge špedicije na svaku sitnicu, ali izgleda da je ovoj zemlji to tako rešeno. Dalje od stranih kurirskih službi osim ako ne naručujete mnogo ili ste firma koja ima ugovor sa njima i slično. Ja sam katastrofu izbegao u poslednjem momentu.

Ko god je moderator molim vas napišite u prvoj temi da kada se šalje u Srbiju kurirskim službama plaća se obavezna špedicija nezavisno od cene paketa. .

To ti neće niko napisati jer jednostavno nije istina. Ako ti stiže paket sa DHL Express i vrednost mu je ispod 50 EUR nećeš platiti ni PDV ni špeditersku uslugu.
Jedino ako pod "kurirskom službom" nisi mislio i na DHL Express.

Pa rekoh Fedex, kakav DHL. Hteo sam preko myus da pošaljem nešto, oni daju popust ako ide preko Fedexa, ispadne povoljno. Međutim oni ne nude slanje preko USPS iako to nigde zvanično ne piše, samo kada hoćeš da pošalješ nema te opcije ali je njihov kalkulator prikazuje.

A to da DHL neće naplatiti špeditersku uslugu ako paket stiže iz Amerike, nisam baš siguran. Možda u slučaju nekih specifičnih sajtova sa kojih ovde ljudi češto naručuju ali da li smeš da se zakuneš da je to slučaj uvek i svuda?

Imam i DHL kao opciju, duplo skuplji su. Poslušam tebe, platim slanje, dođe u Srbiju i zovu me i traže mnogo ili da otkupim tovarni list. E to je problem, što to što piše nije slovo u kamenu.

Ovo se sada toliko iskomplikovalo da ću morati slati iz myus na drugu forwarding opciju da bi poslao za Srbiju što košta ekstra ali manje nego špedicija.

Poslednja izmena:
Ko god je moderator molim vas napišite u prvoj temi da kada se šalje u Srbiju kurirskim službama plaća se obavezna špedicija nezavisno od cene paketa.
Dalje od stranih kurirskih službi osim ako ne naručujete mnogo ili ste firma koja ima ugovor sa njima i slično. Ja sam katastrofu izbegao u poslednjem momentu.

Dakle ja sam citirao tvoje reči kada sam ti dao odgovor. Pišeš u množini. Na osnovu svog negativnog iskustva sa jednom kurirskom službom trpaš u isti koš sve kurirske službe. Zato sam ti na primeru sa DHL Expressom ukazao da nisi u pravu i da zato neće moderatori da ispune tvoju želju.
Dalje, napravi razliku između DHL I DHL Expressa. DHL Express ti neće naplatiti špediciju i PDV ni za jednu pošiljku ispod 50 EUR vrednosti, bez obzira odakle stiže. DHL je obična pošta.
Meni DHL Expresom redovno stižu proizvodi od iHerba iz Amerike i nikada ništa osim 12-13 EUR poštarine nisam platio. Isto tako i sa SportDirecta iz Velike Britanije.

Poslednja izmena:
Ma nemam ja problem da platim pdv, pa ni carinu toliko ali roba je sa ebay, kupljena na aukcijama. Ja sam myus priložio račune i tu je sve ok. Ali to se pošalje Fedexom, stigne u Srbiju, ovaj Fly Yu ili kako se zove domaći predstavnik me zove i traži pare za troškove špedicije, ne manje od 3000 dinara pretpostavljam i naknadno za carinu i pdv ako ne priznaju ono što myus dostavi. E to je moj problem ovde, mnogo promenljivih. Dok sa USPS možda bude, možda ne bude pdva i carine. Ali barem nema špedicije, otkupa tovarnih listova i sličnih gluposti kojima se izlažem jer sam uzeo polovno sa ibeja a živim u ovoj nesretnoj Srbiji.

Ne znam kako je sa FedEx-om a i ovo sa slanjem preko myus-a samo pogoršava situaciju ali za DHL express Nimark je u pravu, ako u pošiljci ima račun i on je ispod 50€ naša DHL služba neće naplatiti ništa, meni nisu ni carinu ni pdv naplaćivali a kamoli špediciju ali zato treba dobro paziti da paket ima račun i da je manji od 50€ u suprotnom sledi šišanje...

Problem sa mysu-om je što nikad nisi siguran šta će oni uraditi sa originalnim računom, ako ga je bilo u paketu, da li će prepakovati robu i koju vrednost će staviti na paket (nisam gledao kako funkcioniše myus i da li imaju definisana pravila oko obeležavanja vrednosti paketa, ti nisi objasnio pa je ovo samo predpostavka), šta ako su uzeli početnu vrednost dodali svoje troškove i deklarisali novi paket na tu veću vrednost, onda nije čudo da je prešlo 50€ granicu...

Za svu robu koja ti stiže iz inostranstva i koja podleže plaćanju carine i PDV neko mora da odradi tu "papirologiju". Kod nas PTT samostalno to radi i košta te oko 200 dinara. Svi ostali deru. Samo kod DHL Expressa ne plaćaš PDV i špediciju na pošiljku čija je vrednost ispod 50 EUR, "oni plaćaju" umesto tebe (mada je to uračunato u cenu njihove poštarine). Ostale kurirske službe nemaju takav dil sa državom pa kod njih plaćaš PDV bez obzira na vrednost pošiljke, a to neko mora da odradi. To su domaće špediterske firme. Takve kurirske službe su predpostavljam u startu jeftinije od DHL Expressa, ali te kao što ti kažeš oderu na špediterskim uslugama. I uvek mogu da kažu da oni nemaju ništa sa cenom špediterskih usluga jer to obavlja neka druga firma.

Poslednja izmena:
Kod nas je DHL jedina kurirska službe koja deluje kao ozbiljna kompanija. FedEx i UPS rade preko nekih posrednika. Možda bi bila bolja situacija da imaju svoja predstavništva otvorena u Srbiji.

Ne znam kako je sa FedEx-om a i ovo sa slanjem preko myus-a samo pogoršava situaciju ali za DHL express Nimark je u pravu, ako u pošiljci ima račun i on je ispod 50€ naša DHL služba neće naplatiti ništa, meni nisu ni carinu ni pdv naplaćivali a kamoli špediciju ali zato treba dobro paziti da paket ima račun i da je manji od 50€ u suprotnom sledi šišanje...

Problem sa mysu-om je što nikad nisi siguran šta će oni uraditi sa originalnim računom, ako ga je bilo u paketu, da li će prepakovati robu i koju vrednost će staviti na paket (nisam gledao kako funkcioniše myus i da li imaju definisana pravila oko obeležavanja vrednosti paketa, ti nisi objasnio pa je ovo samo predpostavka), šta ako su uzeli početnu vrednost dodali svoje troškove i deklarisali novi paket na tu veću vrednost, onda nije čudo da je prešlo 50€ granicu...

Računa nema jer ga prodavac od kojeg sam kupio polovno sa ibeja nije stavio pa mi je myus tražio račun što sam priložio i to su prihvatili. Problem je šta se dešava u Srbiji ako carina ili zastupnik Fedexa taj račun ne prihvati iz ko zna kojeg razloga. Sve je polovno ali ima šest, šedam stvari bez kutije i teško je oko 3kg. Preko pošte to sve mnogo lakše ide ali myus neće da šalje preko pošte tako da ću morati da šaljem kod drugog posrednika pa onda američkom poštom. Da znam da će troškovi biti oko 3000 dinara plus pdv oko 1000 to bi bilo okej. Ali imam osećaj da to može mnogo da se iskomplikuje, čoveku iz ove teme su iz Fedexa tražili 11000 dinara za paket od 42 evra.

Ova tema je jako korisna ali trenutna ekipa se baš i ne trudi da pomogne, sva sreća tu je google. Napisao sam slanje Fedexom iz Amerike na šta niko ništa nije reagovao a u prvoj poruci stoji da do 50 evra nema troškova pa sam se time vodio. Puka sreća pa mi je izletela priča iz ove kilometarske teme na sredini i iskustvo čoveka sa paketom od 42 evra i slanjem Fedexom. Ko god je moderator molim vas napišite u prvoj temi da kada se šalje u Srbiju kurirskim službama plaća se obavezna špedicija nezavisno od cene paketa. Da ne dođe neko sledeći poput mene bez iskustva u situaciju da razmišlja e super jeftino mi je Fedexom jer daju popust a kad roba stigne tamo neka domaća firma što radi sa Fedexom odere špediciju nekoliko hiljada dinara pa proceni robu više i samim na sve to transport i carina i ko zna šta još. Na kraju cena slanja manja od 50 evra, ušteda u odnosu na USPS reda 10-tak dolara a kad stigne u Srbiju čovek plati duplo ili triput više, zavisno koliko mu špediter odreže.

Ovo je izgleda ozbiljan problem a informacije na internetu su u formi anegdota i iskustava drugih, pomenute firme nemaju sajtove sa uslužnim informacijama niti njihova podrška daje te informacije pre nego što uđeš u to kolo a kada uđeš i moraš da platiš onda te obaveste koliko. Ubih se tražeći cenovnik domaćeg zastupnika Fedexa, bezuspešno.

Ne mogu da verujem da kada šaljem kuririma moram da platim usluge špedicije na svaku sitnicu, ali izgleda da je ovoj zemlji to tako rešeno. Dalje od stranih kurirskih službi osim ako ne naručujete mnogo ili ste firma koja ima ugovor sa njima i slično. Ja sam katastrofu izbegao u poslednjem momentu.
Što se DHL Express-a tiče to mogu da ti odgovorim da odakle god da se šalje nema dodatnih plaćanja ako je pošiljka vrednosti ispod 50 evra, ako je preko 50 evra onda naplaćuju PDV, carinu i špediterske usluge.
Preko DHL Expressa sam uzimao kz Amerike, Kine, Australije i Nemačke.
Što se Fedexa tiče tu ne mogu da ti odgovorim ništa jer nikada nisam uzimao ništa preko njih.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

Moj paket stoji na NS carini od 08.01.

Sent from my Poco F1 using Tapatalk

Meni od 5.01 bio na carini,danas su poslali prema meni.Naravno NS

Tapatalkkal küldve az én Mi A1 eszközömről

Stigao paket iz Kine, otišao na carinjenje... što mi se ranije nije dešavalo. Izgleda da je vreme da batalim naručivanje jer sam izgleda nekom zapao za oko. Naprednjačka gamad je izgleda dala instrukcije da ovo malo tehnički pismenog naroda što je ostalo u zemlji rastera.

Jeste, politika SNSa se urotila protiv tebe i imaju te na oku i samo čekaju tvoj paket na carini.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno