Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
a sa čime bi se baktao još 20 dana?. poštari ne moraju da nose pakete pogotovu gabaritne jer on u suštini treba da nosi samo ono što stane u torbu. pričamo o regularnom poštaru koji raznosi poštu.

Sent from my Mi MIX 2 using Tapatalk
okej za postara, to nznm da tako mora al mi je logicno svakako da covek nema gde ako je ta kutija toliko velika :D i nije probl...
al me zanima jel to sto su naplatili regularno ili ima prostora za zalbu?
Pa ne bukv 20..nego u smislu da se zalim i cekam odluke itd...

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

Koliko god su ti naplatili, znaj da su mogli jos vise

Sent from my MI MAX 3 using Tapatalk

al me zanima jel to sto su naplatili regularno ili ima prostora za zalbu?

Zar nisu ljudi pisali da žalba košta (kao i svaka žalba - plaćaš taksu) 500 din i to ti ne vraćaju i ako je reše pozitivno. Tako da sam odluči jel vredno da se bakćeš za 250 din...

Ali odmah da ti kažem da bi izgubio i tih 500 i još bi morao da doplatiš, jer 20% od 34usd je skoro 700, plus otvaranje, plus uplatnica = trebalo je da platiš skoro 900!

Ja retko platim više i ako je više to je vrlo malo tipa 100 din više... a uglavnom ne platim ništa. Tako i da mi sad stigne da platim 1000 din greškom, ja bi platio. Ne zato što me mrzi da se cimam za 1000 din, nego što toliko puta do sada nisam platio da sam opet u dobitku i kad dam tih 1000 din. Evo upravo mi stigao paket iz Španije, napisali 25 eur i platio pdv na tu cifru - a inače plaćen 37 eur. Ovo mi se baš retko dešava, da naručim nešto iz EU i da slažu na deklaraciji za cenu

Ma ne, nema rpoblrma, nisam neko ko bi se cimao za te oare..vise sam pitao da vidim jel to regularno i jel to stv samo pdv...
a prva pomisao mi je bila bas ta, realno prvi put ti je nedto obracunato doduse nisam imao nista pre 2,3,5$ i mozda jedna dve po 10,20 :D al dobro jasno je sve..uvek moze gore :D

Sent from my Redmi Note 5 using Tapatalk

nema to nikakve veze sta pise, carina otvara sta im se svidi
Tačno tako, otvaraju šta im padne pod ruku i za šta pomisle da je nešto vredno, ako je veći paket otvoriće sigurno.
Meni su pre 4 dana posle 10 dana na carini pustili paket iz Francuske u kome su bila dva vintage brijača i naplatili 300 din. Dok danas vidim da su bez pregleda pustili nov Montblanc sat poslat iz Engleske.

Sent from my FIG-LX1 using Tapatalk

@GR-44

Naplatili su PDV.

Pregledaju i posiljke male vrednosti ako je pakovanje vecih gabarita i nije tacno navedeno sta je unutra ili moze biti i skupa i jeftina stvar.
npr. imam primer da su otvarali paket sa obicnim LED sijalicama ( 6kom. po 1$ ) jer su bile zapakovane u ogromne kutije od stiropora i na pakovanju je pisalo Smart Color LED , a cena za takve sijalice moze biti i preko 10$ po komadu.

Kao da su me culi u posti, stiglo 2 dana za redom, dve posiljke od 17.8

^ Hvala najlepše i izvinjavam se što nisam znao da postoji zasebna tema. ;)

Danas stigle Tin audio T2 slušalice. Plaćene 29$, procenjene na 49.9$. 1146 din globa. Niška carina.

Fino su te rebnuli

Kako im objasniti da si kupio kad je bila niza cena? Najgore je sto si mogao jos gore da prodjes, pre deset dana je cena bila 66$, mogli su i na to da ti procene.

Šta da radim. Navik'o sam se na ovu lopovsku državu i ne vredi da se nerviram...

Izgleda da su krenuli da otvaraju pakete kojima težina nije srazmerna veličini, tipa vrlo lagani paketi relativno većih dimenzija.
Meni su 12 dana držali artikal težak 50 grama upakovan u kutiju koja je 10 x 15 x 15 cm u koju je moglo da stane 50 takvih proizvoda, možda su mislili da je trava :d

meni su otvarali i kutije 10x5x3, valjda kad ceo dan gledas zute koverte bilo sta sto odstupa je interesantno

@Sirius9

Imas primera da na skeneru ne mogu da utvrde da li je stvar u paketu od 1 ili od npr.11$ jer i jednu i drugu pojedini distributeri pakuju isto.

Naveo sam primer za sijalice.

Kako im objasniti da si kupio kad je bila niza cena? Najgore je sto si mogao jos gore da prodjes, pre deset dana je cena bila 66$, mogli su i na to da ti procene.
Ja im saljem mail cim vidim da je paket poslat na carinjenje saa screenshotovima placanja sa AliExpressa i sa bankovnog racuna Vise puta su mi ocarinili tacno u paru koliko sam platio. Sad cekam dva Anker Soundcore Motion B zvucnika koja su placena ukupno 5700 u din na akciji krajem avgusta pa cemo videti sta ce biti.

Sent from my C103 using Tapatalk

Meni je danas stigla redragon tastatura, placena $39, bila je na akciji, naplaceno mi je 1050 dinara. Pre neki dan xiaomi mi box, uzeli samo 750 din, a vrednost je bila $53. Ali je kutija od tastature veca! Čekam još jednu identicnu tastaturu, još je nema na carini, da vidim kako cu tu da prodjem.

Powered by Me

Stigao privezak za auto kljuceve, porucen 3.9, bez dažbina

Meni je danas stigla redragon tastatura, placena $39, bila je na akciji, naplaceno mi je 1050 dinara. Pre neki dan xiaomi mi box, uzeli samo 750 din, a vrednost je bila $53. Ali je kutija od tastature veca! Čekam još jednu identicnu tastaturu, još je nema na carini, da vidim kako cu tu da prodjem.

Powered by Me

Uz svaki paket koji ocarine dobiješ neke papire, Uvozno poštansko-carinska deklaracija za građane i tu ti tačno piše na koliku vrednost su procenili robu i da li ti je naplaćen samo PDV ili PDV i carina...

Ja im saljem mail cim vidim da je paket poslat na carinjenje saa screenshotovima placanja sa AliExpressa i sa bankovnog racuna Vise puta su mi ocarinili tacno u paru koliko sam platio. Sad cekam dva Anker Soundcore Motion B zvucnika koja su placena ukupno 5700 u din na akciji krajem avgusta pa cemo videti sta ce biti.

Mislis da to neko cita? Da ima poente raditi to? Na koji mail im saljes te screenshotove?

Mislis da to neko cita? Da ima poente raditi to? Na koji mail im saljes te screenshotove?
U mom slucaju su vise puta usvojili cenu koju sam poslao. Na primer kad sam uzimao telefon koj sa kuponima i akcijom bio skoro 30 dolara jeftiniji ocarinjen je po toj ceni koju sam ja platio a ne po regularnoj koja je bila. Ja saljem na [email protected].

Čekajte ljudi, zar vama toliko često ocarine skuplje? Meni skoro uvek jeftinije... Pre neki dan mi je stigao paket iz Španije, platio sam ga 37 eur ali za čudo napisali su 25 eur (čini mi se da je to prvi put, kad god kupim nešto iz Evrope ili USA pišu tačan iznos). Naravno carinili su na 25. A da sam im poslao mail ocarinili bi na 37:D. Ja da tako radim ihaa koliko bi im para ostavio...

Jedino ako je grgic77 iz NS...

Ali, ako je u pitanju čast i poštenje, kapa dole:Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje

Poslednja izmena:
Ja nikada nista nisam porucio osim na Aliexpress puno stvari,a imam puno meraka ali ne smem da se usudim nikako.Evo na primer bangood sam voleo nesto da porucim ali neznam dali je roba ista kao na Aliexpress,hteo sam na Ebay ea porucim jedan parfem neznam kolilo ce mu lupit carinu i sve tako u krug se vrtim a nista ne porucim samo razmisljam.

Poslano sa mog Mi A1 koristeći Tapatalk

@ C4in

CI Posta Beograd prihvata dokaze na mail postabg @ carina .rs, na zalost koliko vidimo u NS i Nisu to ne rade.

cibg.jpg

Aha... To nisam znao... Znaci mogu svaki put mail preventivno da im posaljem :)

Mada, i meni su uvek ocarinili po pravoj ceni... I kada fejk cena pise, neko proveri cenu na aliexpressu i po toj ocarini...

Ne gledaju uopste sta pise ne deklaraciji za robu iz Kine. Ako znaju otprilike, stave svoje i gotovo. Ako nije standardna roba, onda provere.
Serpenteza ih je naucio :)

Čekajte ljudi, zar vama toliko često ocarine skuplje? Meni skoro uvek jeftinije...
Ali, ako je u pitanju čast i poštenje, kapa dole:Klanjanje:Klanjanje:Klanjanje

Nije to poštenje i čast već iskustvo, neke stvari su im nebitne, lupiće neku cenu i bez gledanja na netu, kad su već otvorili paket, ali mnogo vole da precenjuju tehničku robu tipa tablete, telefone, kamere isl. Ti naravno gledaš da pazariš što jeftinije, loviš kupone, popuste, akcije, carinika to ne zanima, on će ubaciti naziv u google i uzeti prvu cenu sa amazona a to što je stvarno plaćeno 50€ manje od procene to njih ne interesuje...

Po mom skromnom iskustvu a i onom što sam pročitao po forumima, za sitnice koje su koštale ispod 10$ a nisu baš tako male po gabaritima, često stave procenu od 10-15$, za ono što je približno iste veličine kao i prva stavka ali je veće vrednosti opet stave istu procenu, 10-15$, malu i laku tehničku robu tipa kamerice, dronove, rutere, android boxove isl. često procene na manje nego što je zaista plaćeno ali veće stvari tipa tableta i telefona to obično precene, ne uvek ali ja bi rekao da u više od 50% slučajeva precene, ti uzmeš neki jeftiniji kineki brend, da ne kažem knock-off, ali izgleda fensi, veliki ekran, 2 kamerice bla-bla, rekao bi da će to da precene u 90% slučajeva...
I rekao bi da postoji još jedna kategorija, veoma skupi proizvodi malih dimenzija koji se ne razlikuju na prvi pogled od jeftinijih proizvoda, tipa telefoni od 300-400 i više $, tableti 250 i više $ ali da nisu poznati brendovi tipa samsung, huawey isl, njih obično precene na manje nego što su zaista plaćeni čak mi se čini da često procene na znatno manju vrednost, tipa ti kupiš tablet od 300$ a oni ga procene na 170-200$ i uštede ti ~32$...

Naravno, ništa ovo nije pravilo i sve zavisi od konkretnog carinika koji se dohvati tvog paketa, možda je čovek/(Evica :d) i sam naručio tablet/telefon/android tv box sa alija pa su mu poznate cene a možda je totalni duduk za to...

Poslednja izmena:
Mnogo puta rečeno i apsolutno se slažem sa tim da nema pravila, lupaju cene kako stignu, može im se, a ti se posle žali... ali po mom iskustvu ja da sam slao mailove dao bih im mnoooooooogo više para nego što su uzeli. Recimo skoro mi je stigao sat plaćen malo više od 100 usd (a kinezi napisali nešto oko 35) a pošto je sat titanijumski i deluje jako jeftino ocarinili su ga tako kako je pisalo. S druge strane da su ga procenili i na 150 eur ja se ne bih žalio jer rekoh toliko puta sam manje platio da sam opet u plusu... ja ustvari nijednom nisam više platio (osim možda 100-200 din, što je zanemarljivo). A ovo naravno samo o pošiljkama koje uopšte odu na carinu, najveći broj ne ode. Najveći broj mojih pošiljki je ispod 20 usd, mada sam imao i pošiljke od skoro 100 eur da nisu ni išle na carinu. No svejedno bi trebalo platiti pdv na svaku pošiljku... tako da sam uštedeo zaista puno i nekako mi bzvz da se žalim sad ako me rebnu par hiljada pogrešno...

Ako bi bilo učestalo (kao Novosađanima) naplaćivanje više nego što treba, onda ok, onda bi i ja slao mailove... svako prema svom iskustvu

Nego sasa jesi ti njih nešto pitao kad su ti poslali taj mail da pratiš status i kad vidiš "podnošenje na carinski pregled" pošalješ dokaze?

A što se naplate carine tiče, ja sam čuo da je identična situacija i u Nemačkoj (da smo u nečemu isti kao nemci:)). Ustvari nismo naravno, tamo se carini čini mi se sve preko 300 eur. Ali isto kao i kod nas, većina prođe bez dažbina, negde naplate pdv, negde naplate i više nego što treba... Jednostavno ni tamo ne mogu da ocarine baš svaki paket, ne isplati se...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno