Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Istina je da je ovo sa Kinom potpuno suludo opterecujuce i za carinu i za postu...verovatno ce se siriti jos neko vreme, da bi bilo preseceno tako sto ce poceti da naplacuju i za sitnice, makar nasumicno.
Pricam o bg prvenstveno, i stvarima male vrednosti i malih gabarita.

Ja po sebi znam da sam poceo da narucujem neke gluposti koje nikada ne bih narucio da moram da platim 200 dinara za postu i pdv, ili koliko se vec placa na robu od par dolara.

To je potpuno idyotska situacija do koje se doslo zbog kineske politike subvencionisanja izvoza, pa ispade da i nasa Posta subvencionise kineski izvoz.

Ne moralisem, rekoh vec da kupujem i sitnice, bas iz tog razloga, ali situacija jeste apsurdna.

Srbija ne carini ništa ispod 50€

Norveska ne carini nista ispod 20e. Mora da postoji neko pravilo i limit. Da covek zna sta da ocekuje. 20 dana cekanja na carini. Mislim, jos diraju rukama. Kazem, najlepsa bajka je Srbija. Ne znam ni jednu zemlju gde se carini posiljka svake vrednosti. Severna Koreja mozda ako imaju pravo da prime robu...
Ajmo ovako...
ni Srbija ne carini ispod 50e, i to se itekako postuje. Cak mnogo toga iznad 50e prodje bez carine, pogotovu sitne stvari.

Nemacka recimo carini akciznu robu BILO koje vrednosti. 22e i navise se naplacuje PDV, a carina tek na 150e. UK nesto slicno, ali u funtama. Ali znas li koliko cesto se to primeni u stvarnosti? Evo, meni je u UK stiglo nesto sto kosta 1600$, nema carine.
Jer boli ih ona stvar za nesto sto im ne opterecuje postu, i ne pravi veliki udar drzavi, posto uopste ne porucuje puno ljudi.
Ali zato porucis iz Portugala duvan u Nemacku - nagrabusao si, doci ce ti pisamce dsa kaznom :) Kolegi je doslo iz Poreske kada je to uradio, nije platio unapred akcize u Nemackoj (nisu unificirane bile, barem tada, unutar EU), a one su mnogo vise nego u Portugalu bile - cap, em da ih plati, em kazna! JEDAN BOKS! Ne kontejner, JEDAN BOKS. 13eur u Portugalu - 50EUR u Nemackoj.

U JK se traze posebne dozvole za uvoz preko 100$ GODISNJE! JUZNOJ, demokratskoj, ne Severnoj. Cak je i bio ozbiljan predlog da se zabrani porucivanje preko 5000$ godisnje (tako sto se zabrani da ista osoba moze preko 5000$ godisnje da iznese van za bilo koju svrhu - gore nego mi u doba tita i Cobija). Ovo je sve pre doba uhapsene predsednice Park :) Dakle, nema veze sa njom - ona je jos vise zategla.

U Srbiji se sada samo vise primenjuju raniji zakoni, a PDV se naplacuje po njima ZA SVE. Postoji limit - on je 0RSD. To sto nesto prodje je dobra volja.

Ne svidja ti se? Idi u politicare. Ne u smislu da se ja slazem uopste sa tim - nego nista necemo na forumu uraditi bilo kakvom pricom. Zakonik u ruke, postani politicar, napravi novi zakonik :)

Alfa demokratska narodna Koreja je pravo ime severne, doduše samo po imenu :D
Recimo u Izraelu primalac dobija kaznu ako na paketu ne stoji prava vrednost. Tako su oni na fin način zabranili uvoz iz Kine, a nisu podizali carinu, kinezi po običaju pišu gift $10.

Poslednja izmena:
Istina je da je ovo sa Kinom potpuno suludo opterecujuce i za carinu i za postu...verovatno ce se siriti jos neko vreme, da bi bilo preseceno tako sto ce poceti da naplacuju i za sitnice, makar nasumicno.
Pricam o bg prvenstveno, i stvarima male vrednosti i malih gabarita.

Ja po sebi znam da sam poceo da narucujem neke gluposti koje nikada ne bih narucio da moram da platim 200 dinara za postu i pdv, ili koliko se vec placa na robu od par dolara.

To je potpuno idyotska situacija do koje se doslo zbog kineske politike subvencionisanja izvoza, pa ispade da i nasa Posta subvencionise kineski izvoz.

Ne moralisem, rekoh vec da kupujem i sitnice, bas iz tog razloga, ali situacija jeste apsurdna.

Ne subvencioniše naša pošta ništa, odakle ti to?

Mislio je na činjenicu da ga ne guši kao neke druge države.

Formalno ne subvencionise, ali sustinski da, kao i svaka posta koja besplatno prenosi veliki broj njihovih paketa unutar svoje drzave.

Ako se realno sagleda, prenos svake posiljke do nas kao pojedinaca postu nesto kosta. Niko ne razmislja o tome jer misli, sta, postar ionako radi pa radi, sta mu je taj moj jedan paket. Ali nije to jedan paket nego verovatno milioni godisnje.

I sad, verovatno da su na medjunarodnom nivou poste odlucile da budu blagonaklone prema medjunarodnim pismima-paketima, ili imaju neki nacin da se naplate, ali ne vidim kako to moze da vazi kada se napravi ovakva vestacka nesrazmera. Gde jedna drzava daje svojim ljudima da salju svoje smece po celom svetu gotovo besplatno, a onda nasa jadna Posta mora da razvozi milione tih paketa.

E sad, naravno da je ovo moja konstrukcija, i verovatno da postoji mogucnost da se na nivou kineska-srpska posta radi neko raskusuravanje, gde bi kineska slala neke pare nasoj posti. Ako se to desava, i ako je je placena srazmerno troskovima, onda je moja konstrukcija pogresna. Ali tesko mi je da poverujem da Kinezi pokrivaju te troskove, jer nasi imaju mehanizam da se naplate od primalaca, tj nas kao pojedinaca. Mehanizam koji se za manje pakete ne koristi.

Da ne ulazim u ekonomske efekte i sta bi za kineskog prodavca znacilo kada bi svaka drzava naplacivala po 50c, evro ili dva na pakete koji vrede isto toliko, to je verovatno svima jasno.

Poslednja izmena:
Nasoj posti se placa sto raznosi. Pa deo cene ide njoj. Nemoj da ti je zao:)

Ok, onda sam pogresio.

Ali i dalje mi nije jasno sta im to placaju kada znam da sam jednom narucio one adaptercice i iglu za sim kartice i platio bukvalno 20ak centi. Besplatno slanje, stiglo mi u sanduce.

I sta onda nasoj Posti Kina plati, i kakvo je to uopste ludilo da oni meni salju nesto od 20 centi na kraj sveta. Inace, ti adaptercici sa iglom su u emmiju u tom trenutku bili 350 dinara, ako se dobro secam :) bez isporuke.

A i oni paketi od 6-7 dolara koji imaju pracenje, pa nesrecnik mora da se penje, uruci mi u ruke i trazi potpis...pa koliko kod nas kosta preporuceno slanje. Jos i tranzitne zemlje...

I kako tek placaju nemackoj posti za isporuke Nemcima

a i zasto onda Posta meni naplati neki nevidljivi iznos kada se placa pdv/carina (ne provizija na uplatu, nego ono sto se nigde ne vidi u papirima, sto sam uvek pretpostavljao da je postarina), ako su im Kinezi to vec platili?

Umorih se kao postar :)

Poslednja izmena:
Pojma nemam kako i ko placa :) Ali posta sigurno ne radi to frei.

Alfi, pa ja sam mislio da ti proverene stvari pricas...nisam se cak ni branio sto mi rusis konstrukcije...

Uvek ostaje moguce da Posta ima pravo da se naplati od primalaca, sto verovatno i jeste ta situacija sa nevidljivim iznosom pri placanju poreza/carine, a ako vec nece da naplati od nas, Kina im npr. kaze da se j. Jeste da sam sve izmislio tj da pricam napamet, i da necu proveravati jer me mrzi, ali mislim da ima neke logike iza toga, kada razmislis o norveskoj ili nemackoj posti i troskovima koji bi se njima morali nadoknaditi.

Ok, dosta sam drvio za danas.

Mislis da nenacka posta radi frei?:) sve je to nekim standardom odredjeno.

govorim o instituciji koja je do pre 5-10 godina krala predmete iz paketa. i koja je sada pametnija od carinskih deklaracija sjedinjenih americkih drzava, kanade i britanije.

kada kazem carina mislim na namet pa i na porez na dodatu vrednost. ni norveska ne naplacuje nista ako je vrednost do 20e. i ne bavi se voajerisanjem u pakete male vrednosti da bi ispilicarili kao nasi ovih 100-150 dinara i unistili gomile lepo upakovanih poklon paketa svojim DDR zutim trakama. a i ne gomila na carini kolonu od 20 dana.

A vi nikako da shvatite da ni pošta ni carina nisu srećni što ovo mora da rade. Vlada!!! donela zakon koji su i pošta i carina u početku izvrdavali tj naplaćivali carinu i pdve samo za preko 50 € ali je onda ministarstvo finansija (Dinkić bio bos) donelo mišljenje da PDV mora na sve pošiljke!!! Pustite carinike i poštare i njima je muka od ovoga već sledeći put birajte onog koji obeća da će promeniti zakon (eto predloga za buduće političare kako da privuku mladje glasače). [emoji14]

U hrvatskoj je isto tj pdv 25% na sve što nije iz EU, carina preko 150€ i za svaku pošiljku 4.5 kune poštaru što vam je doneo istu!!!

Samo što su brži i ne odredjuju cenu već traže račun, izvod iz banke, ili slično za obračun pdva i carine. Ako ne dostavite pošiljka se vraća nazad!!! tj ne bave se procenom. Ako otkriju da je kopija ide na uništenje.

Sent from my MI 5s using Tapatalk

Poslednja izmena:
Norveska ne carini nista ispod 20e. Mora da postoji neko pravilo i limit. Da covek zna sta da ocekuje. 20 dana cekanja na carini. Mislim, jos diraju rukama. Kazem, najlepsa bajka je Srbija. Ne znam ni jednu zemlju gde se carini posiljka svake vrednosti. Severna Koreja mozda ako imaju pravo da prime robu...
Da ne idemo u pogresnom smeru. Naspram nas, S. Koreja je uredjena zemlja

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Alfi, pa ja sam mislio da ti proverene stvari pricas...nisam se cak ni branio sto mi rusis konstrukcije...

Uvek ostaje moguce da Posta ima pravo da se naplati od primalaca, sto verovatno i jeste ta situacija sa nevidljivim iznosom pri placanju poreza/carine, a ako vec nece da naplati od nas, Kina im npr. kaze da se j. Jeste da sam sve izmislio tj da pricam napamet, i da necu proveravati jer me mrzi, ali mislim da ima neke logike iza toga, kada razmislis o norveskoj ili nemackoj posti i troskovima koji bi se njima morali nadoknaditi.

Ok, dosta sam drvio za danas.
Postoji ugovor izmedju pošta na državnom nivou. Za svaku isporučenu pošiljku matična pošta plaća krajnoj odredišnoj pošti.

Zato sam te pitao odakle ti to da RS pošta subvencioniše bilo šta.

Kontaktiraj ih preko upita na sajtu. Daj im track number

Sent from my MI MAX using Tapatalk

Ajde molim te ako te ne mrzi napiši gde konkretno. Na carinskom ili postanskom sajtu to da nadjem? Preko mejla ili je baš neka kontakt forma. Da se ne gubim previše. Hvala unapred.

@iH8sn0w Kontaktirao sam ih preko kontakt forme na poštinom sajtu.

Hvala na sugestiji, videćemo da li i u kom roku odgovaraju.

Pokušao bih da malo pojasnim već više puta pominjano „subvencionisanje“ između pošta za dostavljanje međunarodnih pošiljaka. Za sve je kriv SPS (nije ono na šta ste prvo pomislili već Svetski poštanski savez), organizacija koja okuplja sve „državne“ pošte - državne u navodnicima jer u nekim poštama država ima 0% vlasništva...
Dakle, pojednostavljeno: svaka pošta plaća drugim poštama za pošiljke koje upućuje u inostranstvo (primenjuje se sistem prebijanja pa to „za svaku“ nije bukvalno tako...). E sad, problem je u tome što nemaju sve zemlje isti tretman u pomenutom obračunu. Konkretno, postoji pet kategorija zemalja: od najrazvijenijih (USA, Japan, Australija, GB, F), do najnerazvijenijih. Princip obračuna podrazumeva da oni razvijeniji za uslugu dostave „tuđih“ pošiljaka naplaćuju manje, a pošte iz nerazvijenijih zemalja naplaćuju za istu tu uslugu više. Na taj način podstiče se razvoj slabije razvijenih poštanskih uprava, što je u nekim prošlim vremenima možda i bilo OK.
Međutim danas, sa sve većim brojem e-commerce pošiljaka, stvari su bitno promenjene. Ključni problem vidi se u činjenici da ne postoji snažna korelacija između stepena razvijenosti pošte i nacionalne ekonomije. Najbrutalniji primer je upravo ili nažalost Kina. SPS tretira poštu iz ove zemlje kao jednu od onih koja dolazi iz zemalja u razvoju, što znači da kineski poštari plaćaju povlaštenu tarifu za svaku pošiljku upućenu na bilo koji deo planete. U praksi ovakav način obračuna dovodi do toga da je npr. poštarina za identičnu pošiljku upućenu iz Kine za USA niža od one za koju USA pošta naplaćuje u unutrašnjem saobraćaju.
Naravno, ovi razvijeni ne gledaju blagonaklono na postojeće stanje, pre svega zbog toga što su njihove ekonomije u podređenom položaju. Zbog toga je i pokrenut proces promene načina obračuna za međunarodne pošiljke, koji će sigurno potrajati ali u ishod ne treba sumnjati... Neće baš biti povoljan po sve koji kupuju sa neta.

Izvukao sam se :D
4d516bc34ba07bf45046ee5ab294dd5f.jpg

Послато са HUAWEI VNS-L31 уз помоћ Тапатока

Prosao mi je juce paket, koji je pristigao 13.aprila (BG carina). Samo me zanima, drugi paket koji cekam, mi je pristigao (evidentiran) 18.aprila, a to je prakticno bio prvi radni dan posle 13-tog aprila, zbog praznika.
Da li da se nadam da je sad posle 13.aprila na redu 18.april? Posto mi se nikakvi statusi nisu menjali na sajtu poste od 13. do 18.aprila. Sve se nadam da nisu gomile paketa pristizale iz Evrope za tih 4-5 dana, valjda i oni slave nekad.
Ako nisam u pravu, vidim vec u najavi da me kaci 1.maj :smash:

U Australiji je limit $1.000 i tek nakon toga se carini ili se placa bilo kakva taksa.

U Kanadi limit za carinu iznosi 20$. Interesantno je da se na samo 25% pošiljaka koje u ovu zemlju ulaze preko Kanadske pošte primenjuje ovo pravilo, za razliku od robe koja ulazi preko privatnih operatera (UPS, FedEx, ...) gde se carini sve bez izuzetka. Procenjuje se da su direktni gubici države zbog nenaplaćenog poreza i carine oko 1.3 mld. $ godišnje. Ovoj iznos treba uvećati indirektnim gubicima nastalim kako posledica povlaštenog položaja inostranih trgovaca/proizvođača u odnosu na domaće.
Ukupna vrednost e-trgovine u Kanadi 2016. godine iznosi 30 mld. $, od čega 70% potiče iz inostranstva.

Eto vidis - ako je ta cifra tacna, sta je to za Kanadu? PROMIL GDPa. Kod nas je to verovatno koji procenat od GDPa.
Sta Australiju brine da carini nesto sto dodje tamo? Imaju 10 posiljki godisnje, niti im treba necega realno (sto ne mogu kupiti prihvatiljivo lokalno), niti nesto ustede na tome, kada je shipping dranje :)
USA? Pa ko lud porucuje ista izvan USA u USA, osim lekova iz Kanade? Kada je sve ostalo jeftinije tamo.

Isto i za Nemacku - koliko ljudi poruci ista osim akcizne robe (koja je extra skupa u Nemackoj stvarno)? Najjeftinija zemlja EU, jedino iz USA da porucis neku sitnu tehniku ili neki stranac dok se ne uhoda da poruci sa Ali-a nesto.
Nemacka, ovo mogu da se kladim, ima manje posiljki fizickim licima iz Kine nego mi :)

Pih bre, ovde i kada se ne izmislja ima raznih obracuna, pa sam ipak prelistao ovaj clanak na wikip.

Ovo je sustina, imo: In the last years UPU members have encountered serious problems triggered by the exponential increase of e-commerce originated from Far East, where the terminal dues do not cover the unit costs of delivery in the destination countries and the volumes are so big that the losses can't be compensated by better terminal due from other traffics. In 2016 a new remuneration system was implemented with a focus on e-Commerce.

To sustinski znaci ili da su Kinezi nasli nacin da se samosubvencionisu prema svetu zloupotrebljavajuci postojeca pravila, ili da razvijene zapadne drzave hoce da im slabe ekonomiju. A gotovo sigurno i jedno i drugo.

Salju adaptercice od 20centi...pa ko to moze da nadoknadi kojmoj i kako. Skuplja unutrasnja posta od proizvoda.

drushtvo, shta mu dodje ovo ?

07.04.2017 10:33:00 CN-52311206 Prijem
eo ga dan kupovine
Shipping time: 2017-04-06

E-trgovina u Nemačkoj 2016: 66.9 mld. EUR (1.97% GDP). Broj stanovnika koji kupuje na netu: 51 mil. (63% od ukupnog broja).

To NIJE spoljna tj.trgovina izvan EU

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno