Pitanje:
Da li fizicka lica mogu primati posiljke od privatnih lica iz US u vrednosti oko 150 dolara... poslata zajedno sa racunom? Prave problem na carini da mora privatno lice da preuzme posiljku.
Da li je lakse posiljke slati direktno od fizickog lica iz US fizickom licu u Srbiji?
Vidim da ovde ima dosta ljudi sa iskustvo, pa bih bila zahvalna za neki savet!
Hvala![]()
Ima li možda nekog sa iskustvom ko bi mogao da pomogne u proceni troškova carine, PDVa odnosno u globalu troškova uvoza robe.
Hoću da uvezem iz Kine (naravno) 50 komada aluminimumskih kućišta za neku elektroniku koju pravim. Kućišta nisu velika, tipa dve paklice cigareta ali su lepo izrađena i skoro da izgledaju kao gotov proizvod (ovo pišem jer postoji šansa da carinici pomisle da i jeste gotov proizvod iako nije). Cena svakog bi okvirno bila 10$.
Koja bi bila procedura za uvoz?
Znam da kao fizičko lice ja to ne mogu da odradim, mora ići preko firme ali ako zanemarimo proviziju te firme koja uvozi, koji se sve troškovi javljaju i kako da procenim koliko me ukupno košta jedno kućište?
Hvala
Primer: Tvoja firma naručuje kao pravno lice zbog količine robu u vrednosti od 500$, dolazi kod nas na carinu, angažuješ firmu (špeditera) koji će u ime tvoje firme izvršiti i završiti kompletnu dokumentaciju (to može biti DHL, neka privatna firma, Pošta Srbije), ispostavljaju ti fakturu za njihove usluge, a roba se isporučuje na adresu tvoje firme ili je lično preuzimaš u mestu carinjenja.
Problem su spediteri jer su uglavnom u pitanju firme koje namenski rade za odredjene neki tip robe, 98% nema blage veze sa poslom, sto je jos smesnije neki su se od njih bas skolovali da budu spediteri..... iskreno jednostavnije bi bilo da sam mozes raditi spediciju neko da ti neki knjiski moljci zajedno sa carinom samo stvaraju problem
Zakonski nije obavezujuće da angažuje firmu koja će da radi špediciju, ali sa druge strane sve je jasno kada nastupa samostalnone da je problem da robu neće pustiti ili praviti neki veći problem, nego kompikovanost same procedure, kada bi rekao bolje daj malo više mirnije ćeš da spavaš, nego da ti nakarikaju + još nekih čudnih nameta
![]()
Zakonski mozda... ali meni licno je sef carine rekao da nemogu raditi spediciju ako nemam firmu koja se istom bavi.... kad su sve spedicije odbile da rade postanske pakete sa elektronskom robom, u 4 oka su mu objasnili zasto je tako, u prevodu spedicije su tu da se dodvore carinskim sluzbenicima i da "velikim" uvzonicima nesmetano rese uvoz od kojih verovatno dobijaju "bonuse"
Svaka spedicija koja bi se bavila pojedinacnim paketima svaka greska koju bi donela kao sto kazes u komplikovanoj papilrologiji raznovrsne robe za uvoz ona bi sebe klasifikovala u ocima carine kao "nesigurna" i samim tim bi svoje "muljatorske poslove sa velikim firmama" dovela pod lupu...
Spedicijama se dosta toga veruje na rec (papir) niko te njihove zapisnike uglavnom ni ne proverava u vecini slucajeva
Iskreno kontaktirao sam samo spedicije u NS, DHL nisam, ali prakticno ni jedna spediterska firma ne zeli da radi za sitne pakete i robu (vise posla i nemaju pojma sta je sta)
Iskreno sve je to jedna mafijaska bagra i to cu potpisati za 90% speditera
Postanska u NS su mi otvoreno rekli mi radimo samo savlete i to tako, elektroniku uglavnom ne jer nismo obuceni dovoljno, pa nam ovi iz carine non stop istu vracaju nazad
Mada ni to nije naveci problem, problem je taj sto se za 80% elektronike traze nebulozni atesti a sva roba sto je mene interesovala jednostavno kad se sve poplaca i jos kad te kinez zezne... jer inace i sa bankama mi nisu izasli u susret, odma su rekli ako zelis uvoz i devizni racun ocekujemo promet 2 miliona ako zelis da putem paypal-a placas (jer si osudjen za wiretranfer gde bi te masa kineza ispalila)... neko ko ima firmu par godine sa vecim prometom moze i da proba ali u startu te banka ubije pa posle svi ostali
To je i razlog sto odredjene robe koja se "slabo" trazi niko ne uvozi... tako ako zelis da uvzes 500 razlicitih artikala koji imaju slab promet, u startu si pukao
Zeljko, ajmo opet, prevedi molim te kako te banka zeza?
Apsolutno si u pravu da sam pogresila... U pitanju je firma koja je poslala IT opremu manje vrednosti na fizicko lice. Carina ne da da fizicko lice preuzme posiljku vec mora firma... da li je to zaista tako?
Nisam pratio situaciju u poslednje vreme, da li i dalje važi da se za privatna lica ne plaća carina za vrednost do 75 eura?
Nemojte tvrditi stvari koje ste pogresno razumeli ili ne znate.Zeljko je upravu... Intesa firmama daje Visu Electron (kao sto je rekao alfaunits) ali sa njom ne mozes da placas na internetu... Da bi placao na internetu, moras da izvuces kreditnu karticu... Koji su uslovi za kreditnu karticu to jos uvek ne znam...
Ok razumeli smo se, postoje slučajevi gde nije moguć uvoz robe kada procene da ona nije za ličnu već za komercijalnu upotrebu.
Glavno pitanje šta je carinski službenik u dokumentu/privremenon rešenju naveo kao razlog odbijanja uvoza robe na fizičko lice, taj dokument mora da postoji kao službena beleška.
Nemojte tvrditi stvari koje ste pogresno razumeli ili ne znate.
Visa Electron Intesina bez problema moze da se koristi na internetu. Nema nikakve potrebe za kreditne kartice za firme zbog toga samo (em se one placaju).
Ja placam Visa Business Electron karticom na internetu (jer mi je to najisplativiji nacin, kada ima sredstava u firmi, posto se nista ne izvlaci iz firme, nista ne prebacuje na privatne racune, nista ne racuna kao podizanje materijalnih troskova, dakle nema nikakvih troskova banke).
E sad, nama jeste lakse nego vecini firmi, jer smo izvozna firma, pa mi dobijamo vec evre, i onda njih koristimo, bez ikakvih konverzija (od strane banke ili menjacnice). Ali firma, koja ima dinare samo, moze bez problema za placanje Electron karticom da kupi evre. Ovo ni ja nisam znao dok nisam video na drugom forumu da ljudi to rade. A bio sam isto u ubedjenju kao zeljko i ti da je problem za placanje na netu.
VBE je identicna VE kartici, jedina je razlika sto ima i RSD partiju, a od deviznih ima samo EUR partiju, a nezavisne su (ovo nisam isprobao, tj. nisam probao placanje u EUR kada imam samo dinare, ili placanje u dinarima kada imam samo evre na VBE).
Kome trebaju screenshotovi placanja, imam barem 100-ak stvari na izvodima za placanje preko neta. Zavrsimo ovu pricu, zeljka je ili neko mazao, ili je on pogresno razumeo.
Sto se kreditnih tice, i pre 5+ godina je bila skoro nemoguca misija za firme mladje od 2 godine da ih dobiju, bez depozita fizickog lica. A ta varijanta je gluplja od koriscenja kreditne kartice fizickog lica za kupovinu i podizanja materijalnih troskova posle.
Situacija je identicna danas, jedino se forsiraju provere KBa (moraju da se ugrade....), menice i slicno, za sve korisnike. Ranije nisam imao nijedan od tih troskova i zahteva, sada imam cak i za kartice sa depozitom![]()
Ne razlikuje debitnu od kreditne, brka i mesa pojmove, pola cinjenice - druga polovina sopstvene konstrukcije iz pogresnih premisa, na sve ima zamerku i prigovor, postavlja se kao da sve drzi u malom prstu itd. - Kako bi se ti postavio da treba da mu resis problem, tj. da treba da ga agencijski zastupas?
Vidi ja sam lepo usao u banku intezu, seo sa sefom, sve mu objasnio, kaze on sve razumem, ali nemogu visa elektronsku da ti dam ni da zelis da platis elektronski avionsku kartu devizno... i njemu je nelogicno ali kaze tako sad stvari stoje........ ja sam samo preneo moje iskustvo, i naravno nisam trazio kreditnu karticu
To sto se tebi ne svidje neki moj stav ne daje ti pravo da me omalovazavas
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: this_feature_currently_requires_accessing_site_using_safari