Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Pa zavisi sta je posiljci... njih bas i nije briga da li salje fizicko ili pravno lice, osim ako nije neki poklon rodjaka pa da prodje "lakse"

Ima li možda nekog sa iskustvom ko bi mogao da pomogne u proceni troškova carine, PDVa odnosno u globalu troškova uvoza robe.

Hoću da uvezem iz Kine (naravno) 50 komada aluminimumskih kućišta za neku elektroniku koju pravim. Kućišta nisu velika, tipa dve paklice cigareta ali su lepo izrađena i skoro da izgledaju kao gotov proizvod (ovo pišem jer postoji šansa da carinici pomisle da i jeste gotov proizvod iako nije). Cena svakog bi okvirno bila 10$.

Koja bi bila procedura za uvoz?
Znam da kao fizičko lice ja to ne mogu da odradim, mora ići preko firme ali ako zanemarimo proviziju te firme koja uvozi, koji se sve troškovi javljaju i kako da procenim koliko me ukupno košta jedno kućište?

Hvala

Pa kosta te spedicija (racunaj 50e) carina + pdv, e sad kontam da tu nemas nikakvih atesta sve zavisno kako ih spedicija svrsta u koju grupu proizvoda tek kad saznas u koju grupu proizvoda spada znaces da li ima dodatnih trosova

Mada verujem ako ide kao repromaterijal da tu nema dodatnih atesta itd pa je sve dosta jednostavnije

Ово су ми написали када сам их контактирао у вези телескопа.

Hello,

thank you for your email. Yes, shipping costs of € 15.04 are correct if DHL shipping is chosen. As Serbia is no EU member, the invoicing will be without VAT. Upon delivery, the forwarder charges the local VAT and import taxes from the customer; regarding these costs, we unfortunately have no information or influence.

Pitanje:

Da li fizicka lica mogu primati posiljke od privatnih lica iz US u vrednosti oko 150 dolara... poslata zajedno sa racunom? Prave problem na carini da mora privatno lice da preuzme posiljku.

Da li je lakse posiljke slati direktno od fizickog lica iz US fizickom licu u Srbiji?

Vidim da ovde ima dosta ljudi sa iskustvo, pa bih bila zahvalna za neki savet!

Hvala :)

Čeka malo pojasni sad ovo, privatno ili fizičko lice mu dođe na isto, onda se postavi pitanje da traže u Srbiji da primi privatno lice? Da se ovde kojim slučajem ne radi o imenovanju fizičkog lica na pravno lice u Srbiji pa zato carina neće da pusti paket, ili ja ovo definitivno nisam dobro razumeo.

I ono glavno pitanje, da nije možda količina poručene robe problem, našta mi pada prva sumnja zašto neće paket da puste?

Poslednja izmena:
Ima li možda nekog sa iskustvom ko bi mogao da pomogne u proceni troškova carine, PDVa odnosno u globalu troškova uvoza robe.

Hoću da uvezem iz Kine (naravno) 50 komada aluminimumskih kućišta za neku elektroniku koju pravim. Kućišta nisu velika, tipa dve paklice cigareta ali su lepo izrađena i skoro da izgledaju kao gotov proizvod (ovo pišem jer postoji šansa da carinici pomisle da i jeste gotov proizvod iako nije). Cena svakog bi okvirno bila 10$.

Koja bi bila procedura za uvoz?
Znam da kao fizičko lice ja to ne mogu da odradim, mora ići preko firme ali ako zanemarimo proviziju te firme koja uvozi, koji se sve troškovi javljaju i kako da procenim koliko me ukupno košta jedno kućište?

Hvala

Troškove uvoza, carinsku dokumentaciju i sve prateće troškove (koji se razlikuju od mnogo faktora). Samostalna procena ima mnogo faktora, u tom slučaju najednostavnije rešenje je angažovanje špediterske firme, koja će uz prateću dokumentaciju uzeti u obzir sve elemente za carinjenje i sprovesti kompletnu proceduru.

Odokativna metoda procene na osnovu količine je samo informativne prirode, a konačna procena kada dođe u postupak carine uzima mnogo faktora, ne samo fakturu nego i dodatne elemente koji opet mogu zavisiti od mnogo faktora.

Jednostavno na osnovu informacija koje si pružio niko sa sigurnošću nemože reći krajnju cenu tj. cenu uvezenog artikla po komadu. Vidi ako ti mogu pomoći ovi iz DHL-a pošto pružaju usluge obavljanja carinske procedure http://www.dhl.rs/sr/logistics/customs_security_and_insurance/customs_services.html

I jedna važna stavka, špediterska firma ili DHL samo posreduje u uslugama carinjenja i obavljanja kompletne dokumentacije i procedure, ali ti moraš imati pokriće tj. firmu jer firme koje pružaju špediterske usluge su samo posrednici i nisu prodavci robe, tako da uzmi u obzir i taj faktor.

Primer: Tvoja firma naručuje kao pravno lice zbog količine robu u vrednosti od 500$, dolazi kod nas na carinu, angažuješ firmu (špeditera) koji će u ime tvoje firme izvršiti i završiti kompletnu dokumentaciju (to može biti DHL, neka privatna firma, Pošta Srbije), ispostavljaju ti fakturu za njihove usluge, a roba se isporučuje na adresu tvoje firme ili je lično preuzimaš u mestu carinjenja.

Poslednja izmena:
Problem su spediteri jer su uglavnom u pitanju firme koje namenski rade za odredjene neki tip robe, 98% nema blage veze sa poslom, sto je jos smesnije neki su se od njih bas skolovali da budu spediteri..... iskreno jednostavnije bi bilo da sam mozes raditi spediciju neko da ti neki knjiski moljci zajedno sa carinom samo stvaraju problem

Problem su spediteri jer su uglavnom u pitanju firme koje namenski rade za odredjene neki tip robe, 98% nema blage veze sa poslom, sto je jos smesnije neki su se od njih bas skolovali da budu spediteri..... iskreno jednostavnije bi bilo da sam mozes raditi spediciju neko da ti neki knjiski moljci zajedno sa carinom samo stvaraju problem

Zakonski nije obavezujuće da angažuje firmu koja će da radi špediciju, ali sa druge strane sve je jasno kada nastupa samostalno :) ne da je problem da robu neće pustiti ili praviti neki veći problem, nego kompikovanost same procedure, kada bi rekao bolje daj malo više mirnije ćeš da spavaš, nego da ti nakarikaju + još nekih čudnih nameta :)

PS: Dobro su potkovani na carini kada se radi o uvozu iz Kine (fiktivne fakture, lažiranje stavrnog iznosa, atesti, sertifikati, usklađenost sa međunarodnim standardima)

Poslednja izmena:
Zakonski nije obavezujuće da angažuje firmu koja će da radi špediciju, ali sa druge strane sve je jasno kada nastupa samostalno :) ne da je problem da robu neće pustiti ili praviti neki veći problem, nego kompikovanost same procedure, kada bi rekao bolje daj malo više mirnije ćeš da spavaš, nego da ti nakarikaju + još nekih čudnih nameta :)

Zakonski mozda... ali meni licno je sef carine rekao da nemogu raditi spediciju ako nemam firmu koja se istom bavi.... kad su sve spedicije odbile da rade postanske pakete sa elektronskom robom, u 4 oka su mu objasnili zasto je tako, u prevodu spedicije su tu da se dodvore carinskim sluzbenicima i da "velikim" uvzonicima nesmetano rese uvoz od kojih verovatno dobijaju "bonuse"
Svaka spedicija koja bi se bavila pojedinacnim paketima svaka greska koju bi donela kao sto kazes u komplikovanoj papilrologiji raznovrsne robe za uvoz ona bi sebe klasifikovala u ocima carine kao "nesigurna" i samim tim bi svoje "muljatorske poslove sa velikim firmama" dovela pod lupu...

Spedicijama se dosta toga veruje na rec (papir) niko te njihove zapisnike uglavnom ni ne proverava u vecini slucajeva

Iskreno kontaktirao sam samo spedicije u NS, DHL nisam, ali prakticno ni jedna spediterska firma ne zeli da radi za sitne pakete i robu (vise posla i nemaju pojma sta je sta)

Iskreno sve je to jedna mafijaska bagra i to cu potpisati za 90% speditera

Jedno je ako uzimas neke noname masina iz kine i slicno za sta nejdu atesti tu ce uglavnom spediter transporter sa manje ili vise zavlacenja zavrsiti sve, ali brand roba, tehnika itd tu ce te vec svi odbiti

Poslednja izmena:
Zakonski mozda... ali meni licno je sef carine rekao da nemogu raditi spediciju ako nemam firmu koja se istom bavi.... kad su sve spedicije odbile da rade postanske pakete sa elektronskom robom, u 4 oka su mu objasnili zasto je tako, u prevodu spedicije su tu da se dodvore carinskim sluzbenicima i da "velikim" uvzonicima nesmetano rese uvoz od kojih verovatno dobijaju "bonuse"
Svaka spedicija koja bi se bavila pojedinacnim paketima svaka greska koju bi donela kao sto kazes u komplikovanoj papilrologiji raznovrsne robe za uvoz ona bi sebe klasifikovala u ocima carine kao "nesigurna" i samim tim bi svoje "muljatorske poslove sa velikim firmama" dovela pod lupu...

Spedicijama se dosta toga veruje na rec (papir) niko te njihove zapisnike uglavnom ni ne proverava u vecini slucajeva

Iskreno kontaktirao sam samo spedicije u NS, DHL nisam, ali prakticno ni jedna spediterska firma ne zeli da radi za sitne pakete i robu (vise posla i nemaju pojma sta je sta)

Iskreno sve je to jedna mafijaska bagra i to cu potpisati za 90% speditera

Na sva pitanja si sam dao odgovor, nema šta da se doda više od napisanog. Inače DHL hoće, hoće i druge firme da rade špediciju npr. Beogradske nije problem, svaka ima svoj cenovnik usluga, čak i Pošta Srbije pruža usluge špedicije i ne prave problem oko količine i cene, sve će uraditi po cenovniku nikakav problem, njih si mogao da angažuješ da ti urade, bez problema.

A konkretno gde je problem, i zašto odbijaju poslove manjih vrednosti jeste u slučajevima gde moraju da izađu na teren kako bi završili dokumentaciju. Nije problem NS firmi da to radi u NS, ali je problem da ide za BG itd... itd... itd... tj, u tvom odgovoru imaš i odgovor na navedeno pitanje :) zašto neće...

Poslednja izmena:
Postanska u NS su mi otvoreno rekli mi radimo samo savlete i to tako, elektroniku uglavnom ne jer nismo obuceni dovoljno, pa nam ovi iz carine non stop istu vracaju nazad :)
Mada ni to nije naveci problem, problem je taj sto se za 80% elektronike traze nebulozni atesti a sva roba sto je mene interesovala jednostavno kad se sve poplaca i jos kad te kinez zezne... jer inace i sa bankama mi nisu izasli u susret, odma su rekli ako zelis uvoz i devizni racun ocekujemo promet 2 miliona ako zelis da putem paypal-a placas (jer si osudjen za wiretranfer gde bi te masa kineza ispalila)... neko ko ima firmu par godine sa vecim prometom moze i da proba ali u startu te banka ubije pa posle svi ostali
To je i razlog sto odredjene robe koja se "slabo" trazi niko ne uvozi... tako ako zelis da uvzes 500 razlicitih artikala koji imaju slab promet, u startu si pukao

Poslednja izmena:
Postanska u NS su mi otvoreno rekli mi radimo samo savlete i to tako, elektroniku uglavnom ne jer nismo obuceni dovoljno, pa nam ovi iz carine non stop istu vracaju nazad :)
Mada ni to nije naveci problem, problem je taj sto se za 80% elektronike traze nebulozni atesti a sva roba sto je mene interesovala jednostavno kad se sve poplaca i jos kad te kinez zezne... jer inace i sa bankama mi nisu izasli u susret, odma su rekli ako zelis uvoz i devizni racun ocekujemo promet 2 miliona ako zelis da putem paypal-a placas (jer si osudjen za wiretranfer gde bi te masa kineza ispalila)... neko ko ima firmu par godine sa vecim prometom moze i da proba ali u startu te banka ubije pa posle svi ostali
To je i razlog sto odredjene robe koja se "slabo" trazi niko ne uvozi... tako ako zelis da uvzes 500 razlicitih artikala koji imaju slab promet, u startu si pukao

Nemoj misliti da "atesti" nisu prisutni i u drugim evropskim državama, a pogotovo kada je reč o proizvodima iz Kine uopšteno elektronika. Npr. Telefoni koji su proizvedeni u Kini (raznih proizvođača) u mnogima zemljama ne prolaze jer nisu ispunili uslove propisane od nadležne institucije koja npr. kod nas bi to bio Ratel bliže propisuje standarde pod kojima je moguć uvoz i šta sve mora jedan proizvod u tehničkom smislu da zadovolji, a pozivajući se na usaglašenost sa Evropskim zakonom ili na koji već hoće da se pozivaju.

U zemljama gde je to slovo zakona i gde se poštuje znaš na čemu si, kod nas kako te zadesi i to je to...

Da ne zatrpavamo više temu o tome, odjavljujem se iz diskusije :D

Poslednja izmena:
Zeljko, ajmo opet, prevedi molim te kako te banka zeza?

Zeljko, ajmo opet, prevedi molim te kako te banka zeza?

Jednostavno da bi radio preko paypal-a, dobio debitni deviznu karticu, itd potrebna je maximalna rating kreditnog biroa, znaci samo neko ko radi vec duze vreme ili ima milionske promete, ja to nisam imao :)
Neznam kako je ranije bilo, ali kazali su mi da su zahtevi poostravaju za devizno trgovanje, ako otvoris firmu mozes jedino placat preko wire transfera za sve ostalo sad zahtevaju ono sto sam gore rekao, cak sam pitao i da na primer imam depozit 5000 eura na primer nemogu mi izaci u susret jer je to direktiva od gore

Poslednja izmena:
Ne znam sta si i koga pitao ali RF i Intesa i dalje dele besplatno Visa Electron za firne a one su dovoljne. Za kreditne je zeznuto.
Nesto si pobrkao i dezinformises.

Ovo sam ti rekao prosli put kada si ovo pricao.

Poslednja izmena:
Zeljko je upravu... Intesa firmama daje Visu Electron (kao sto je rekao alfaunits) ali sa njom ne mozes da placas na internetu... Da bi placao na internetu, moras da izvuces kreditnu karticu... Koji su uslovi za kreditnu karticu to jos uvek ne znam...

Apsolutno si u pravu da sam pogresila... U pitanju je firma koja je poslala IT opremu manje vrednosti na fizicko lice. Carina ne da da fizicko lice preuzme posiljku vec mora firma... da li je to zaista tako?

Apsolutno si u pravu da sam pogresila... U pitanju je firma koja je poslala IT opremu manje vrednosti na fizicko lice. Carina ne da da fizicko lice preuzme posiljku vec mora firma... da li je to zaista tako?

Ok razumeli smo se, postoje slučajevi gde nije moguć uvoz robe kada procene da ona nije za ličnu već za komercijalnu upotrebu.

Glavno pitanje šta je carinski službenik u dokumentu/privremenon rešenju naveo kao razlog odbijanja uvoza robe na fizičko lice, taj dokument mora da postoji kao službena beleška.

Pozz narode,

Nisam pratio situaciju u poslednje vreme, da li i dalje važi da se za privatna lica ne plaća carina za vrednost do 75 eura?

Naručio bih neki mikrofon (ako nađem nekog da šalje ovamo na e-bayu ili tako nešto) koji je napolju do $50 a kod nas 120 EUR (i nije sigurno da uopšte može da se nabavi), pa da se "pripremim" i uračunam i to u cenu...

Takođe, vidim na e-bayu pominju neke poštarine od 25+ dolara za Srbiju, jel to realno?

Zeljko je upravu... Intesa firmama daje Visu Electron (kao sto je rekao alfaunits) ali sa njom ne mozes da placas na internetu... Da bi placao na internetu, moras da izvuces kreditnu karticu... Koji su uslovi za kreditnu karticu to jos uvek ne znam...
Nemojte tvrditi stvari koje ste pogresno razumeli ili ne znate.
Visa Electron Intesina bez problema moze da se koristi na internetu. Nema nikakve potrebe za kreditne kartice za firme zbog toga samo (em se one placaju).

Ja placam Visa Business Electron karticom na internetu (jer mi je to najisplativiji nacin, kada ima sredstava u firmi, posto se nista ne izvlaci iz firme, nista ne prebacuje na privatne racune, nista ne racuna kao podizanje materijalnih troskova, dakle nema nikakvih troskova banke).
E sad, nama jeste lakse nego vecini firmi, jer smo izvozna firma, pa mi dobijamo vec evre, i onda njih koristimo, bez ikakvih konverzija (od strane banke ili menjacnice). Ali firma, koja ima dinare samo, moze bez problema za placanje Electron karticom da kupi evre. Ovo ni ja nisam znao dok nisam video na drugom forumu da ljudi to rade. A bio sam isto u ubedjenju kao zeljko i ti da je problem za placanje na netu.

VBE je identicna VE kartici, jedina je razlika sto ima i RSD partiju, a od deviznih ima samo EUR partiju, a nezavisne su (ovo nisam isprobao, tj. nisam probao placanje u EUR kada imam samo dinare, ili placanje u dinarima kada imam samo evre na VBE).

Kome trebaju screenshotovi placanja, imam barem 100-ak stvari na izvodima za placanje preko neta. Zavrsimo ovu pricu, zeljka je ili neko mazao, ili je on pogresno razumeo.

Sto se kreditnih tice, i pre 5+ godina je bila skoro nemoguca misija za firme mladje od 2 godine da ih dobiju, bez depozita fizickog lica. A ta varijanta je gluplja od koriscenja kreditne kartice fizickog lica za kupovinu i podizanja materijalnih troskova posle.
Situacija je identicna danas, jedino se forsiraju provere KBa (moraju da se ugrade....), menice i slicno, za sve korisnike. Ranije nisam imao nijedan od tih troskova i zahteva, sada imam cak i za kartice sa depozitom :)

Poslednja izmena:
Ne razlikuje debitnu od kreditne, brka i mesa pojmove, pola cinjenice - druga polovina sopstvene konstrukcije iz pogresnih premisa, na sve ima zamerku i prigovor, postavlja se kao da sve drzi u malom prstu itd. - Kako bi se ti postavio da treba da mu resis problem, tj. da treba da ga agencijski zastupas?

Ok razumeli smo se, postoje slučajevi gde nije moguć uvoz robe kada procene da ona nije za ličnu već za komercijalnu upotrebu.

Glavno pitanje šta je carinski službenik u dokumentu/privremenon rešenju naveo kao razlog odbijanja uvoza robe na fizičko lice, taj dokument mora da postoji kao službena beleška.

Hvala na pomoci... Trazicu belesku, pa cemo videti kakvo oni obrazlozenje imaju :) odlican vam je forum, puno korisnih informacija!

Nemojte tvrditi stvari koje ste pogresno razumeli ili ne znate.
Visa Electron Intesina bez problema moze da se koristi na internetu. Nema nikakve potrebe za kreditne kartice za firme zbog toga samo (em se one placaju).

Ja placam Visa Business Electron karticom na internetu (jer mi je to najisplativiji nacin, kada ima sredstava u firmi, posto se nista ne izvlaci iz firme, nista ne prebacuje na privatne racune, nista ne racuna kao podizanje materijalnih troskova, dakle nema nikakvih troskova banke).
E sad, nama jeste lakse nego vecini firmi, jer smo izvozna firma, pa mi dobijamo vec evre, i onda njih koristimo, bez ikakvih konverzija (od strane banke ili menjacnice). Ali firma, koja ima dinare samo, moze bez problema za placanje Electron karticom da kupi evre. Ovo ni ja nisam znao dok nisam video na drugom forumu da ljudi to rade. A bio sam isto u ubedjenju kao zeljko i ti da je problem za placanje na netu.

VBE je identicna VE kartici, jedina je razlika sto ima i RSD partiju, a od deviznih ima samo EUR partiju, a nezavisne su (ovo nisam isprobao, tj. nisam probao placanje u EUR kada imam samo dinare, ili placanje u dinarima kada imam samo evre na VBE).

Kome trebaju screenshotovi placanja, imam barem 100-ak stvari na izvodima za placanje preko neta. Zavrsimo ovu pricu, zeljka je ili neko mazao, ili je on pogresno razumeo.

Sto se kreditnih tice, i pre 5+ godina je bila skoro nemoguca misija za firme mladje od 2 godine da ih dobiju, bez depozita fizickog lica. A ta varijanta je gluplja od koriscenja kreditne kartice fizickog lica za kupovinu i podizanja materijalnih troskova posle.
Situacija je identicna danas, jedino se forsiraju provere KBa (moraju da se ugrade....), menice i slicno, za sve korisnike. Ranije nisam imao nijedan od tih troskova i zahteva, sada imam cak i za kartice sa depozitom :)

Ovo ne pricam napamet... Pre mesec - dva sam hteo da Visom Bussiness Electron (mada sam u prvom postu rekao VE a mislio na VBE) izdatom na ime firme (pre 10meseci je izdata, firma je stara godinu dana, radi se o Intesi) platim preko interneta neke stvari, software... Transakcije nisu prosle... Zvao sam banku da vidim sta je problem i dobio odgovor:
- Tom karticom nije moguce placati preko interneta. Ako hocete da placate preko interneta morate da dodjete da Vam izdamo kreditnu karticu... Meni to nije imalo logike (mislim, zasto kreditnu da koristim za placanje preko interneta??? Cemu sve to? plus, koliko je lako dobiti kreditnu za firmu???) ali tako je... Zvao sam jos par puta i svaki put dobio isti odgovor... U svakom slucaju, uskoro bih trebao otici do banke da to razresim, pa cemo videti...

Tako bar stoje stvari sa mojom karticom... Ti ocigledno mozes da koristis VBE za online placanja... Mozda se nesto promenilo od pre 5+ godina do danas sto nije nemoguce posto mnogo promena prave u bankama a da cak ni ne obaveste korisnike kojih se to tice...

Inace veoma dobro znam razliku izmedju platne i kreditne kartice... ;)

Poslednja izmena:
Мени у Комерцијалној су издали посебну електрон за интернет. Имам и обичну електрон која не може преко мета.

ali to nisu biznis kartice, za firme nego za fizicka lica?

Ne razlikuje debitnu od kreditne, brka i mesa pojmove, pola cinjenice - druga polovina sopstvene konstrukcije iz pogresnih premisa, na sve ima zamerku i prigovor, postavlja se kao da sve drzi u malom prstu itd. - Kako bi se ti postavio da treba da mu resis problem, tj. da treba da ga agencijski zastupas?

Vidi ja sam lepo usao u banku intezu, seo sa sefom, sve mu objasnio, kaze on sve razumem, ali nemogu visa elektronsku da ti dam ni da zelis da platis elektronski avionsku kartu devizno... i njemu je nelogicno ali kaze tako sad stvari stoje........ ja sam samo preneo moje iskustvo, i naravno nisam trazio kreditnu karticu
To sto se tebi ne svidje neki moj stav ne daje ti pravo da me omalovazavas

Može ova prepiska oko kartica i sličnog da bude u nekoj zasebnoj temi. PS. Ako nije problem :)

C4in, placao sam od 2010. pa do prosle godine, sto znaci pre manje od 3 meseca sa VBE karticom na netu, van zemlje.
Svasta pricaju u Intesi, i meni su isto rekli, pa nije ispalo tacno. Mnoge stvari ne shvataju i ne znaju u poslovnicama Intese, da je to zabrinjavajuce.
Kome je to problem, ode u Raiffeisen, plati nesto vise za racun, plati nesto vise za placanja van zemlje, ali nece dobijati pogresne informacije na svakom cosku.

Ako su neto izmenili od nove godine, onda ***. Kada ste vi pitali?

Sta vas inace sprecava da date depozit fizickog lica, i dobijete kreditnu na ime firme? Ili koristite kreditnu karticu fizickog lica, a obicnim potrenjem materijalnih troskova posle podignete iz firme to?

Inace, avionske karte, sa polaskom iz Srbije se ne smeju placati u drugima valutama osim dinara :( i to nema veze sa karticama, nego bezobraznom drzavom :(

bmi, odnosi se na zeljka, pretpostavljam?:)

Poslednja izmena:
Vidi ja sam lepo usao u banku intezu, seo sa sefom, sve mu objasnio, kaze on sve razumem, ali nemogu visa elektronsku da ti dam ni da zelis da platis elektronski avionsku kartu devizno... i njemu je nelogicno ali kaze tako sad stvari stoje........ ja sam samo preneo moje iskustvo, i naravno nisam trazio kreditnu karticu
To sto se tebi ne svidje neki moj stav ne daje ti pravo da me omalovazavas

pa da, tako je sad... nije bilo tako ranije...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno