Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta mislite, da li će biti nekih problema kod naše carine ako naručim paket sa isporukom na PO box tj. poštanski fah a ne na kućnu adresu?
Na pošiljci će stajati uredno ime i prezime, možda čak i adresa ali primarno isporuka ide na PO box...

A kako ces platiti dazbine ako ide na po box?

Pa koja je onda poenta PO boksa?
Jedino da je adresa u jednom gradu ili eventualno s druge strene neke od reka u BG a on zivi negde drugo u blizini po boxa...
Ko ima po box ima kljuc, uzme postu iz po boxa i ode... ovako ce mu postar da uradi sta?
Ostavi u po boxu izvestaj o urucenju?

Plus na sve to sto mnogi nece da salju na drugu adresu sem one u PP...

Poslednja izmena:
Шта ти је ту чудно, није само царина у питању. Ајде наручи у земљи поузећем на PO box.

Da li neko zna kolike su maksimalne dimenzije i tezina paketa koji mogu da udju u Srbiju ?
Narucio bih neki avion sa Hobbykinga koji kosta 133 USD. Kolika ce carina biti, ako ga uopste i posalju ?

Hvala.

Da li neko zna kolike su maksimalne dimenzije i tezina paketa koji mogu da udju u Srbiju ?
Narucio bih neki avion sa Hobbykinga koji kosta 133 USD. Kolika ce carina biti, ako ga uopste i posalju ?

Hvala.
Pismonosna posiljka je do 2 kg, a maksimalne dimenzije u zbiru visina sirina duzina je 90 cm, otvaranje se naplacuje 100 dinara + 45 ako ti naplate dadzbine ( carina je 10% PDV 20% tj ukupno 32% od vrednosti paketa ukljucujuci i postarinu). Preko 2kg se racuna kao paket postarina je za njih dosta skuplja a max tezina je 30 kg otvaranje se naplacuje 300 dinara + dadzbine

Jedno pitanje, ako narucim duks koji je na snizenju 50% i sad kosta oko 35 evra koju ce cenu da mi racunaju na carini? Ne znam da li bi mi se isplatilo ako mi udare 30% preko na ime poreza.

stavis na papir pa vidis, ako ti uracunaju

35e > ~1000din ce ti biti porez...

70e > ~1800 porez + ~1000 carina

postoji opcija da udare porez na neki obican duks od 15-20$ pa da prodjes jos bolje

a ako ne zelis rizik, mozda da trazis od prodavca da stavi invoice u paket i da ti oporezuju na 35eur...

to su ti 4 moguce opcije pa ako si spreman na rizik, go 4 it, ako nisi ili idi na siguricu sa invoicom, trebalo bi da ga priznaju, ili jednostavno kupi neki drugi duks po mogucstvu u lokalnoj prodavnici :p

U bilo kom slucaju mi se vise isplati da narucim nego ovde da kupim :D. Hvala na odgovoru bora bora.

Hvala.

Mogu da ti posalju samo da l ce citav stici. Nije velika razlika u ceni za paket od 2 kg i pismo od 2 kg.

U bilo kom slucaju mi se vise isplati da narucim nego ovde da kupim :D. Hvala na odgovoru bora bora.

zaboravih i 5. scenario, da nema invoica a da procene vise, mada duks je u pitanju, ne verujem da ce to da se desi, ali meni licno sto se tice telefona i ostalih gluposti, cesto precene, a desi se i da procene jeftinije... no sta je tu je, spreman sam na rizik, pa i ako naplate 10-20eur vise nego sto bi trebalo, opet ispada dosta povoljnije nego kod nas...

... kakav je to duks, srmom vezen, usiveno drago kamenje...?

Pozdrav narode, zna li neki kakvo je stanje po pitanju narucivanja LiPo baterija (konkretno sa HobbyKinga, ali nisu mi samo oni problematicni). Ranije sam narucivao normalno, sada ne uspevam na narucim sa istih mesta iste baterije za Srbiju (ni iz Hong Konga ni iz EU skladista u Holandiji), u slucaju Hong Konga mi nudi samo Fedex Priority kao shipping opciju (80$ isporuka za baterije od 30$ i par stotina grama), u drugom svaki put zabaguje i prijavi da nema mogucih varijanti za isporuku. Pisao sam supportu dvaput i dzaba, fino odjeban oba puta.

Sad skoro mi je stigla posiljka od nekih 40tak $ sa DX-a (sitna elektronika, tipa senzora za Arduino i tome slicnog) i naplatise mi porez i carinu 800 i kusur dinara, to mi je takodje novost, posto ranije za te male posiljke nisam placao nista (ili sam samo tada imao srece?), nije da cu da crknem za 800 kinti, ali se iznenadih.

Ako ste toliko aktivni na ovoj temi, napisite na prvoj strani FAQ pa nece doci do situacije da se covek pita kakvu je glupost pitao, po vasoj reakciji..

Mislim da hoće... Možda jedino da stoji u zaglavlju svake nove strane. Ipak je ovo Facebook generacija.

Pismonosna posiljka je do 2 kg, a maksimalne dimenzije u zbiru visina sirina duzina je 90 cm, otvaranje se naplacuje 100 dinara + 45 ako ti naplate dadzbine ( carina je 10% PDV 20% tj ukupno 32% od vrednosti paketa ukljucujuci i postarinu). Preko 2kg se racuna kao paket postarina je za njih dosta skuplja a max tezina je 30 kg otvaranje se naplacuje 300 dinara + dadzbine

Hvala.
Znaci, max. zbir dimenzije ne sme preci tih 90cm ?

Odmah link ka FB strani znaci, i ne moze postovanje dok ne odgovori na trik pitanja vezana za temu :)

Inace, ne znam zasto modovi ne dodaju neke osnove u prvu poruku! Ima jedna slicna tema, koja je manja, a prva poruka lepo ima vecinu FakJu pitanja odgovorena.

Jedno pitanje, ako narucim duks koji je na snizenju 50% i sad kosta oko 35 evra koju ce cenu da mi racunaju na carini? Ne znam da li bi mi se isplatilo ako mi udare 30% preko na ime poreza.

u najviše slučajeva uzima se carinska osnovica na deklaraciju koji prodavac napiše, ako napiše 35e onda verovatno na to plaćaš carinu. jer carinici ne gledaju u pasulj kolika je cena bila pre sniženja

Cemu "Neeeeee, buuuuu, hocu dudu" kreveljenje? Kako vidim narucivanje LiPo baterija (pa jos sa pomenutog mesta, inace vrlo popularnog za te stvari, a ima a i medju postovima ovde, dakle neki imaju iskustva sa njima) niko u ovoj temi nije pominjao (ili search ne funkcionise kako treba, posto svakako nemam nameru da listam svih 500 strana teme ponaosob), a raspravlja se nasiroko i nadugacko, ljudi narucivali svasta, te ne vidim problem sa pitanjem, pa nisam vam trazio da mi racunate carinu na iste, malouman nisam i ne narucujem prvi put (sto sam i pomenuo), niti sam vam trazio da mi izvedete opste resenje Navije-Stoksovih jednacina, pa da kukate. Pitao sam prosto pitanje koje ima prost odgovor (koji jednostavno moze da glasi "Ne znam, nisam narucivao").
Ako se kreveljenje odnosi na drugu polovinu mog prethodnog posta, slobodno ignorisite, lakse je od kmecanja, bitna stvar je prva i navedena.

Sacu ja opet ruku u cucavac... :D

HK. Cas moze, cas ne moze iz skladista u HK. I kad moze, predugo putuju ili ne dodju, pa ovi na kraju posalju o svom trosku Fedexom.
Iz skladista NL ili DE ne mozes da narucis ovamo. Verovatno cena. Ne znam sto ne moze iz UK, jer royal ima OK cene.
HK i podrska. Eh... eh....
Za vise info odakle mogu i kako da se porucuju baterije, pogledaj na ovom forumu. Ne mogu tacno da te uputim na temu jer je tamo gore ludilo. Korisne info se cesto nadju u nevezanim temama. Imas i domace prodavnice. Jeste skuplje, al' ljubav nema cenu, zar ne? :D

Drugi deo:
Naplacuju se PDV i to bas poodavno.
Burno su reagovali jer se isto/slicno pitanje moze naci na skoro svakoj stranici.

Odo prat' ruke, a eno alfa namace motku da me bije :D

Kako znas da je za tebe, stigao citac misli?^^

BTW, sve lepo i pise koliko trebam da platim i sve e ovo mi se nikada nije desavalo, jeste bilo dva puta kad su ovi nasi sa carine ono ranije menjali brojeve to odavno ne rade a i na paketu pise tacno broj koji sam dobio od Kineza, a sto je najjace uopste ne pise da je bio na carini, naravno da jeste, ali...
Jel neko imao isti slucaj? Ili sam jedinstven i po ovome :D ?

NE vazi to za sve posiljke, pogotovo od Kineza mi se nije desilo nijednom, ali vazi za USPS posiljke izgleda po pravilu, ranije mi se desavalo i evo sad cekam 2 posiljke, jedna je krenula pre 16 dana a druga pre 9 dana i obe bi vec trebalo da su na carini jer je First Class u pitanju (do sad bilo kod mene kuci za 10-12 dana obicno), smem da se kladim da su na carini a ja to ne vidim na sajtu poste jer su brojevi promenjeni...

NE vazi to za sve posiljke, pogotovo od Kineza mi se nije desilo nijednom, ali vazi za USPS posiljke izgleda po pravilu, ranije mi se desavalo i evo sad cekam 2 posiljke, jedna je krenula pre 16 dana a druga pre 9 dana i obe bi vec trebalo da su na carini jer je First Class u pitanju (do sad bilo kod mene kuci za 10-12 dana obicno), smem da se kladim da su na carini a ja to ne vidim na sajtu poste jer su brojevi promenjeni...

Ne baš, First Class je najjeftinija kategorija koja ima tracking samo za "select destinations" :) Siguran tracking je samo kod Priority Mail i skupljih.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno