Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Imam jedno *****-friendly pitanje:

Nisam upucen u celu pricu kako funkcionise, a razmisljam se da pazarim jedan telefon.

Cena je (sa troskovima slanja) 202Evra. Koliko moze da me izadju dodatni troskovi (carina, PDV, porez na vazduh, etc)? Isplati li mi se da se kockam ili ne?

Pa brate pise svuda vec a i na sajtu... cena+slanje pa na to 10% carina pa na sve to jos 20% poreza...

Imam jedno *****-friendly pitanje:

Nisam upucen u celu pricu kako funkcionise, a razmisljam se da pazarim jedan telefon.

Cena je (sa troskovima slanja) 202Evra. Koliko moze da me izadju dodatni troskovi (carina, PDV, porez na vazduh, etc)? Isplati li mi se da se kockam ili ne?

Da li se isplati, sam ćeš proceniti.
Troškovi koji ti po defaultu sleduju su carina i pdv, bez obzira koliko je plaćeno, a s obzirom na cifru i da je u pitanju telefon računaj da nema šanse da prođe tek tako.
Kao što reče kolega iznad, carina je 10%, ide na ukupnu cifru, što je 20,2 evra. pdv se računa na ukupnu cifru (zajedno sa troškovima carinjenja), pa je tako osnovica za pdv 222,2 evra, a troškovi pdv-a 44,44 evra.
Ukupni troškovi carine i pdv-a su dakle 64,64 evra, a na to treba dodati troškove otvaranja paketa, što je zanemarljivo.
Računaj da će tebe taj telefon da izađe oko 270 evra, pa vidi da li ti se isplati.

Ako je isporuka DHL-om onda je računica malo drugačija.

To da , ako hoces da ustedis za telefon, samo obicna posta. A na carini za telefon, vazi kao i za sve ostalo. Postoji ta racunica po zakonu, al ponekad moze da se prodje i bolje, a cesto i gore. Sve se svodi na slobodnu procenu Carinika, pa ako on odluci da nesto vredi vise nego sto si platio , onda ce i dazbine biti vece.

Desava se i da u zurbi carinik proceni na manje, ali to je ipak redji slucaj. Mada negde u proseku se sve vrti oko manje vise realnih dazbina. Nekada ti prodje paket X puta bez placanja, a trebalo bi da se plati svaki put, onda te jednom " oderu " pa napalte i ono sto su pustali , i u proseku je tu negde, bas kako treba :)

Mada se ljudi obicno ljute s pravom, kada bude "dranje" koje nije po zakonu, a kada prodju suprotno zakonu takodje, pa ne plate nista, nikada se ne zale :D

Sad sam se se setio meni stigao blackberry storm 2010. God niko ga nije ni otvarao jer je kutija bila u kutiji... ali naravno da je sada druga prica ;)

Deder neko da stavi trenutno stanje i racunicu za carinu i pdv u prvi post. Inace ce na svakoj stranici biti opet ovakvih pitanja sta se i koliko placa;)

Koliko intesa trazii da imas na kartici da bi prosla transakcija.Kupovao sam za 45,3$(sto je nekih 35-36eura) a na racunu imam 43 eura i nije proslo.To je visak od nekih 6-7eura.

Trebas da imas 6% vise od sume koju placas, ako placas Intezinom karticom, negde ne treba nista(moj slucaj), negde malo manje, negde malo vise, a kao sto sam ti rekao konkretno kod tebe 6% vise.

Ocigledno mu je trebalo preko 10% vise a ne 6;)

Pre par strana (mrzi me da motam) neko je pitao za garderobu sta i kako. Prosle nedelje stigao paket iz britanije, duks je u pitanju, sa sve psotarinom malo ispod 30funti, dazbine izasle 100din. Poz

Jel imao neko problema prilikom narucivanja lotova/pakovanja male vrednosti? Tipa 5 kom necega mi je $2 a 10kom $3?

I ovo bi trebalo u prvi post , pa da se tema zakljuca :) Bilo bar 50 puta. Carina ne dozvoljava pod izgovorom , trgovacke kolicine, bilo sta da se uvozi u jednom paketu, a da je veca kolicina iste robe. Pa dal je ekser, ili sraf, telefon nije vazno.

Ponesto prodje sitno, kada zbog velike guzve ne otvaraju. Ako otvore pravac nazad . To je rizik, a neko rece ko reskira - dobija , kao i ono iduce godine u ovo vreme bicemo Milioneri :D

ja sad cekam 400 nekih srafova u 4 lota po 100...tezina 800g...videcemo kako ce proci i da li ce...vrednost mala naravno...

Jel zna neko ovo da protumači? Kao da je vraćeno na carinu ponovo!?
uploadfromtaptalk1393944006687.jpg

Uručenje nije ni pokušano.

Proverio sam ponovo na dx, tačno je napisana adresa a i stiglo je u dobru poštu (odakle su vratili za carinu).

danas preko DHL-a mi stigne neka roba iz Kine, i na fakturi koju sam dobio za uređaj nije bila naznačena cena transporta, jer je transport bio uračunat u cenu uređaja. dakle, nije postojala stavka posebna.

i carina mi za osnovicu za transport uzme cifru od 22 hiljade dinara! dakle, računali su ovako:

uređaj 52 k + 22 k transport, pa onda na to carina + PDV.

Tako se računa. Ako je u cenu uračunat transport negde na fakturi mora da stoji DAP Beograd za delivery terms.

Zna li neko da mi protumači ovo? Hvala.

tracking.jpg

Poslednja izmena:
U kini ti je tog datuma bila posiljka, a mozda jos uvek nije mrdnula odatle :)

Tako se računa. Ako je u cenu uračunat transport negde na fakturi mora da stoji DAP Beograd za delivery terms.

pa stoji Beograd.

samo na fakturi nije pisalo koliko je stajao transport, nego samo vrednost celog paketa.

U kini ti je tog datuma bila posiljka, a mozda je jos uvek na istom mestu :)

Hvala. A otkud oni znaju da je u Kini pošiljka bila tog datuma? Pa ne šalju valjda Kinezi e-mail-om PTT-u šta će im jednoga dana stići (a možda i neće), pa da PTT unapred "zavodi u svoje knjige"?

Vuce ptt traking kao sto radi track17..ne salju nikakva obavestenja kinezi..;)

Vuce ptt traking kao sto radi track17..ne salju nikakva obavestenja kinezi..;)

To je lepo, ali i zbunjujuće (bar za mene), jer to očigledno "ne vuku" sa svakog tracking-a. Imam jos 2 trackinga, oba isti datum, ali za jedan nemaju nikakav info, dok za drugi stoji nešto slično ovome. U čemu je razlika? Jedan je ****CN, a drugi ****HK.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno