Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Dolari su duze novcanice od svih koje sam imao prilike da koristim. Funta je samo visoka, nije dugacka kao dolar.
6.14" naspram 156mm za 50GBP, 149mm za 20GBP - s' tim da 50GBP nikad nisam imao u novcaniku, jer se ne koriste (ne prihvata ih vecina prodavnica odavno).
Da, zaboravih da je duzina novcanice problem u ovom slucaju. :)

pozz svima nova sam na forumu a i prvi put bih narucivala online
zanima me da li neko zna da li bi pravili problem ovi nasi na carini ako narucim paket u paketu bi bilo ili 10 kom ili 20 kom istih svari konkretno se radi o plasticnim predmetima koji sluze za kuhinju sekaci i modle
i jeftina svi 1-2 e
jel ima neko iskustva sa tim da li da porucujem ili ne

U principu sve sto je vise od 2 kom moze da se smatra da nije za licnu (kucnu) upotrebu, ponekad nesto puste i 3 komada, desavalo se da ljudima vracaju kesicu sarafčića pa ti vidi, a nekad je prolazilo ihaj haj, zavisi ko primi da carini, ima ih svakakvih...
Ako se radi o 10 kmada identicnih sekaca, nozeva, secko i slicno, AKO JE SVIH 10 identicno, 10 istih pakovanja u jednoj velikoj kutiji, garantovano ne prolazi i bice trazena dozvola za uvoz i bice vraceno kad ne doneses...
Ako se radi o vise delova za jednog secka, kuhinjski rezac i slicno koji se barem malo razlikuju u necemu, pa se mogu smatrati delom jednog kompleta onda moze proci, nisu iste stvari u vecoj kolicini...
Modle ako su 20kom istih sigurno nece proci, bez obzira da li su za 1-2 kolacica ili za 9-12-20 kolacica u jednoj modli, ako se ne razlikuju u obliku pa da kazes "ovi su srce, a ovi medo, a oni zvezda..." nece proci, pogotovo ako svaka od modli je pakovana zasebno u kutiji svojoj kao zaseban proizvod.
1-2 stvari prolaze lako ako su neke sitnice, nekad i 3 iste stvari ali 10 ili 20 istih stvari nece proci ako su iole slozeniji predmet.

Poslednja izmena:
hvala na odgovoru
da to je npr pakovanje 3 plasticna sekaca u obliku srca jedno pakovanje pakovanje x 20 takvih u kutiji
znaci da i neprobam
a recite mi kada ih vrate da li u tom slucaju vracaju nama novac prodavci

Zavisi od toga ko je prodavac i šta stoji u policy-u (ako ga ima), pošto realno to uopšte i ne mora da uradi.

Meni treba da stigne komplet 18 bedzeva "junaka" iz Plants vs Zombies. Nadam se da mi za TO nece praviti problem... mislim, smesno bi bilo :D

Javicu kako je proslo.

Pozdrav!
MrBigJump.gif

Obavezno snimaj sve razgovore. Ako ti budu pravili problem, odmah u neke novine, barem da se nasmejemo svi glupostima ove zemlje :)

A sta ja da radim sa majstorima na aliju . Narucio ranac za laptop 28.01 tada i platio. Od tada ni makac. Pare uzeli ali spremne robe nema. Ajd da je krenula posiljka ni po muke da cekam mesec dana ali jos je nisu ni poslali.

This order will be automatically cancelled if the supplier does not ship your order within: 21days 15hours 32minutes 32seconds .

Pa majku mu ... i dok stigne... taman negde u Junu da ga ocekujem :)

Ne znam kako to ide na Aliju, na bilo kom drugom sajtu bih za to odavno pokrenuo dispute bez razmišljanja, valjda se može otkazati bez da čekaš da sistem to sam uradi? :)

E ***. Ja do sad nekoliko stvari što sam naručivao rok je uvek bio razuman, ne veći od 4, 5 dana. Ovo je bezveze ali po pravilima.

Pre nego kupis na aliju pise ti za svaki artikal za koje vreme ce seller poslati artikal. Nisi citao, njemu je pisalo toliko da mu treba vremenski, to je maks. vreme. Inace je 2-3 dana kod vecine..

Na Aliju bez obzira sta pise na stranici, po kojoj kupujete , Prodavac ima pravo da produzi rok za slanje, koliko mu odgovara . Cini mi se da maksimalno moze da produzi do 90 dana , ako mu se tako svidi.

Na primer na stranici pise da salje za 5 dana , vi uplatite, on podigne na 90 !!! I ne moze mu niko nisto, jer Dispute oko ponistavanja porudzbine, mora prodavac da se slozi , ili nema otkazivanja.

Ubedljivo Najgluplja stvar koja postoji na Aliju. Jedino sto svaki normalni prodavac zeli da se sve sto pre obavi da dobije novac, ali ima dosta i sve ih je vise Nenormalnih :D

Zato ja posle više godina kupovanja po internetu sada imam svog Kineza sa kojim već evo više od godinu i po trgujem na obostrano zadovoljstvo.
Ima širok asortiman svega i svačega, a ako nešto nema ima njegov drugar iz komšiluka na koga me uputi po preporuci, pa em dobijem povoljno, em imam sigurnost kupovine - posle ovoliko vremena imam bezrezervno poverenje kod njega, a i on kod mene.
A sve se završava preko Skype-a...

Pozdrav svima!
Slucajno sam naletela na ovaj forum i koliko vidim dobro ste upuceni, pa hocu nesto da pitam, jer sam se danas bas iznervirala.
Narucila sam paket sa stranice iherb.com u pitanju su 3 suplementa, tj. 2 kutije vitamina i 1 probiotik. Rekli su mi da se paketi do 50e ne carine, pa sam gledala da to bude manji paketic, tj. cena svega ovoga je nekih 17$.
I dodje postar danas, donese mi paket i trazi 780 din. Ja se malo zbunim, platim, ocekivala sam neki pdv mozda, ali to je nekih 300 din. I pogledam papir koji je stigao uz paket, pise pdv na sumu od 40$?! Na paketu lepo stoji iznos 17$. Pdv kao 677 din i valjda je neka lezarina jos tih 100 din. koji nigde nisu zavedeni, jer vidim da je paket stigao 22. Na paketu jos stoji nalepnica ocarinjeno.
Nazovem postu da mi objasne zasto je pdv na 40$, a oni mi kazu da carinik ima pravo da proizvoljno proceni paket.
I sta sad to znaci, ja sam ovo nasla povoljno i zato sam i narucila, ali ako ce oni odokativno da mi procenjuju pakete, kako onda da znam da li mi se uopste isplati da nesto narucujem?!
Meni je ok da im platim pdv na moj iznos paketa, ali mi je suludo da oni sami procenjuju vrednost paketa i na to odredjuju pdv, a uz to ima regularno i racun.
Zanima me da li oni uopste, po zakonu to mogu da rade i gde bih mogla to da proverim i da li mogu nekome da se zalim?

Mogla si da ne primiš paket ako ti se ne sviđa procena vrednosti i da uložiš žalbu zajedno sa dokazima (izvod iz banke). A pošto je žalba 400 i nešto dinara taman ti se i ne bi isplatilo da se žališ. Tako je kako je.

Pa, mogla sam, ali u tom trenutku nisam znala da je naplacen pdv na 40$, nego nisam ni shvatila sta je naplaceno. I nije mi za 400 din. nego me zanima da li oni imaju pravo da to rade. Mislim, kakva smo to kao pravna drzava, ako sve to ide proizvoljno, tj. ako carina mulja gde stigne. Ja bih samo negde da ih prijavim, ako je to uopste moguce.

Takav je zakon. Carinik po zakonu može proizvoljno da proceni paket(uglavnom više od realne cene). Kako je, tako je... Nema određena procedura, ne znači ni račun niti bilo sta drugo. Već samo volja carinika, i kako mu dođe.

Ja poručih 1.2 2 para kopački sa Alija i nikako mi nije uspevalovda proverim status pošiljke. Dolazim kući danas a one me čekaju. Samo što je carina po 955din, ali opet su me izašle duplo jeftinije.

Ja sam sa iherba narucivao nekoliko puta i nikad nisam imao problem.U paketu je racun i to je to.Uvek su u dinar obracunavali.Sad treba da mi stignu neki suplementi pa cu da vidim da li se nesto promenilo.

Sta si konkretno porucila sa iHerba, za 17$?
Moze biti da je nesto poznato, sto kod nas kosta vise, i sto carinici znaju - nema sanse da se inace bakcu da traze za 17$ sa iHerba (nije to kineski prodavac) da li postoji veca cena.

Za eBay - koliko moram da cekam da prodavac posalje item pre nego trazim refund jer ne salje na vreme? (izgleda da laze da ima na lageru, ali je u stvari na Backorder).
Pise za shipping "usually ships with 1 business days", ali koliko im eBay daje fore da posalju?

Moram da napisem jer me bode u oci tvojih 10000 postova a jos ne koristis edit dugme :)

Pozdrav svima!
Slucajno sam naletela na ovaj forum i koliko vidim dobro ste upuceni, pa hocu nesto da pitam, jer sam se danas bas iznervirala.
Narucila sam paket sa stranice iherb.com u pitanju su 3 suplementa, tj. 2 kutije vitamina i 1 probiotik. Rekli su mi da se paketi do 50e ne carine, pa sam gledala da to bude manji paketic, tj. cena svega ovoga je nekih 17$.
I dodje postar danas, donese mi paket i trazi 780 din. Ja se malo zbunim, platim, ocekivala sam neki pdv mozda, ali to je nekih 300 din. I pogledam papir koji je stigao uz paket, pise pdv na sumu od 40$?! Na paketu lepo stoji iznos 17$. Pdv kao 677 din i valjda je neka lezarina jos tih 100 din. koji nigde nisu zavedeni, jer vidim da je paket stigao 22. Na paketu jos stoji nalepnica ocarinjeno.
Nazovem postu da mi objasne zasto je pdv na 40$, a oni mi kazu da carinik ima pravo da proizvoljno proceni paket.
I sta sad to znaci, ja sam ovo nasla povoljno i zato sam i narucila, ali ako ce oni odokativno da mi procenjuju pakete, kako onda da znam da li mi se uopste isplati da nesto narucujem?!
Meni je ok da im platim pdv na moj iznos paketa, ali mi je suludo da oni sami procenjuju vrednost paketa i na to odredjuju pdv, a uz to ima regularno i racun.
Zanima me da li oni uopste, po zakonu to mogu da rade i gde bih mogla to da proverim i da li mogu nekome da se zalim?

Ma ova drzava je za zaobilazenje u sirokom luku.

Moram da napisem jer me bode u oci tvojih 10000 postova a jos ne koristis edit dugme :)

Ako mislis da editujem odgovor za iHerb sa pitanjem za ebay, nije slucajno vec namerno - ljudi ne gledaju ceo post ako ih prva recenica ne interesuje. Zato uvek delim razlicita pitanja u dva posta ;)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno