Pozdrav svima!
Slucajno sam naletela na ovaj forum i koliko vidim dobro ste upuceni, pa hocu nesto da pitam, jer sam se danas bas iznervirala.
Narucila sam paket sa stranice iherb.com u pitanju su 3 suplementa, tj. 2 kutije vitamina i 1 probiotik. Rekli su mi da se paketi do 50e ne carine, pa sam gledala da to bude manji paketic, tj. cena svega ovoga je nekih 17$.
I dodje postar danas, donese mi paket i trazi 780 din. Ja se malo zbunim, platim, ocekivala sam neki pdv mozda, ali to je nekih 300 din. I pogledam papir koji je stigao uz paket, pise pdv na sumu od 40$?! Na paketu lepo stoji iznos 17$. Pdv kao 677 din i valjda je neka lezarina jos tih 100 din. koji nigde nisu zavedeni, jer vidim da je paket stigao 22. Na paketu jos stoji nalepnica ocarinjeno.
Nazovem postu da mi objasne zasto je pdv na 40$, a oni mi kazu da carinik ima pravo da proizvoljno proceni paket.
I sta sad to znaci, ja sam ovo nasla povoljno i zato sam i narucila, ali ako ce oni odokativno da mi procenjuju pakete, kako onda da znam da li mi se uopste isplati da nesto narucujem?!
Meni je ok da im platim pdv na moj iznos paketa, ali mi je suludo da oni sami procenjuju vrednost paketa i na to odredjuju pdv, a uz to ima regularno i racun.
Zanima me da li oni uopste, po zakonu to mogu da rade i gde bih mogla to da proverim i da li mogu nekome da se zalim?