Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
naručio neke custom made hladnjake iz finske, dosta njih. komad 15 eur platio, sveukupna vrednost paketa oko 220 eur.

platio 20 eur dhl ekspres, stiglo za dva dana. DHL srbijanski bi trebalo da odradi proceduru celu oko carinjenja za tričavih 4000 dinara. i to tek tamo od ponedeljka (paket od petka kod njih).

dažbine (dhl + 20 % pdv + carina) će me izaći 50 % cene paketa.

srbija.

Poslednja izmena:
Nije Srbija nego DHL.
A pošto sve znaš, pretpostavljam da si znao te troškove i pre nego što je stiglo u Srbiju, tako da ne bi naručio da misliš da ćeš biti ti na gubitku.
Prema tome ne znam zašto se žališ ;)

SRBIJA.

ko kaže da se žalim?

radim ja dosta sa njima, samo što ne naručujem u Srbiju, nego EU. naravno, tamo platim tih 20 eur za transport (iz drugog kraja evrope), i donesu mi na gajbu, ne pitaju ništa.

kakve izjave, pregledanje paketa i ostali qrci i preganjanja sa carinama.

Poslednja izmena:
pa jeste srbija.

izvini, 40 eur za takvu uslugu je dranje kože sa leđa. i što je najgore, ja moram da popunjavam deklaracije, i da pribavljam dokumenta, a imaju sve u kutiji?

***.

Poslednja izmena:
Ali to je standardna spedicija DHL-a. :eek:
Koja vrsta isporuke ti je za EU?

express isto.

dakle - >
EU = 20 eur
Srbija = 20 eur + 4000 din + smaranje sa papirologijom + moram čekam nedelju dana, tj. "od ponedeljka"

ps. na stranu što mislim da to nije DHL, već neki Mićko koji je zakupio njihovu licencu.

Poslednja izmena:
ko kaže da se žalim?

radim ja dosta sa njima, samo što ne naručujem u Srbiju, nego EU. naravno, tamo platim tih 20 eur za transport (iz drugog kraja evrope), i donesu mi na gajbu, ne pitaju ništa.

Pa takoje je u EU srbine, nema carine, nama dodatnog poreza, nema nikakvih dodatnih nameta izmedju clanica EU...

express isto.

dakle - >
EU = 20 eur
Srbija = 20 eur + 4000 din + smaranje sa papirologijom + moram čekam nedelju dana, tj. "od ponedeljka"

ps. na stranu što mislim da to nije DHL, već neki Mićko koji je zakupio njihovu licencu.

Pa to ti je Srbija srbine.
p.s. Zaboravio si carinu, pdv...

odakle ti ideja da sam srbin? :)

u svakom slučaju, govorio sam o usluzi i $ koje uzimaju ovdašnji špediteri, ne toliko o carini i granicama.

videćemo koliko će mi uzeti država, živo me zanima.

Poslednja izmena:
Stvarno odakle mi ...
Sve ida jesi i da nisi na isto ti se hvata, "EU" i "ne EU" takva su pravila, zakoni a i ljudske naravi...

Koji?
Onaj sa Kriptona?
Nisi cuo i taj je otputovao, ostao samo ovaj nas domaci...

ko kaže da se žalim?

Sad ces ti da vidis, koliko si haldnjaka uvezao??... AAAA 5 komada ma brale nemoze to tako ti tu valjas robu na crno :p
Poenta je sto ja vec pricam mesecima da logike nema da te zezaju jos pri tome oderu ko vola... nadam se da ce ih DHL namazati malo jer ti ce ti DRPITI 4000din pa ce im tutniti jednu crvenu u djep da puste te hladnjake ako bude problema...

Ako moze jedna pomoc drugaru bez iskustva...

22.01.2014 13:37:00CN - 518103

29.01.2014 12:51:00CN - CNBJSAOtprema

08.02.2014 15:37:4111003 IZMENIČNA POŠTAZa carinu

Sta ovo znaci? Dokle sam stigao sa mojim paketom?

Paket je mali, oko 20x7x7cm .

Vrednost isto, oko 40$.

Hvala unapred.

Znači da je tek stigao, imaš dve varijante, da ga proslede za slanje ili da ide na carinski pregled(pdv).Sačekaj ponedeljak pa ćeš videti.

Paket ti je stigao na Aerodrom, Surcin u Subotu. U ponedeljak ce biti u Savskoj , tamo je carina.

Prati trecking svaki dan , pa ces videti, ako prodje carinu za dan-dva, onda obicno ide bez naplate ili samo ono 68 din. za otvaranje. Ako se zadrzi duze i do 7 dana , onda ce detaljno da ga seciraju i da naplate PDV i sve sto treba i ne treba :)

odakle ti ideja da sam srbin? :)

u svakom slučaju, govorio sam o usluzi i $ koje uzimaju ovdašnji špediteri, ne toliko o carini i granicama.

videćemo koliko će mi uzeti država, živo me zanima.

Ozbiljan covek, a neke stvari moraju da mu se objasnjavaju ko detetu :D

Kad Cigani , opljackaju nesto po Becu ili Siptarska narko mafija, negde dopadne zatvora u Evropi , njihove novine ne napisu tako " Cigani opljackali, Siptarska mafija " nego napisu Srbi, iako to ocigledno nisu.

Tako da se taj pojam cesto osim Nacionalnosti , koristi i za termin Drzavljanin Republike Srbije. U carinskom slucaju ne moras biti ni Drzavljanin, vec dovoljno da si pod Jurisdikcijom Carine RS.

Poslednja izmena:
Da li neko zna, ima pojma, ili iskustva, da li i koje stope koriste slovenci, do koje cifre carine i slično?

Da naručim na adresu u Sloveniji, da stigne tamo kod prijatelja, pa bi posle lako dovde došlo ....

Najbolje da se taj tvoj prijatelj raspita jednim lokalnim tel . razgovorom.

Ali verovatno da je isto kao i u Vecini EU Zemalja. Za robu koja je proizvedena van EU vecina zamalja naplacuje PDV za skuplje od 22 Eura, a carinu za iznose preko 150 Eura. Mozda su oni nekakav izuzetak, ali sumnjam.

Tako da se u Eu isplati narucivati samo tu robu koja je jeftinija od 22 Eura, inace se bas i ne isplati previse. Nasi su to kopirali, samo sto su "genijalci" umesto limita od 22 Eura stavili limit 0. Znaci po zakonu se kod nas placa PDV na sve.

Buni me sto nece da salju u Italiju, Nemacku, Francusku. Da li je zbog nekih njihovih internih ptopisa o uvozu tih vrsta roba? A sve to je EU. Nisam znao da je samo 22 EU limit za PDV... ali ovaj za carinu mi vec odgovara... :)

Sad vidim da nisam napisao, tablet je u pitanju. Na akciji.....
Pa se nadam da su azurniji i u priznavanju prave cene.... :)

Poslednja izmena:
Nema veze gde je proizvedena roba, vec odakle se salje ako je unutar EU nema nikakvih dadzbina. Ako je van EU imaju iste limite u vrednost racunaju i shipping, DDV je 22% (to je njihov PDV) a carina zavisi od vrste robe.

Ako je to odgvoor na moje
Da li je zbog nekih njihovih internih ptopisa o uvozu tih vrsta roba?
nisi me shvatio. Mislio sam da te zemlje u koje ne šalju imaju posebne propise i regulative kad je reč o uvozu tih roba i slično ..... Da ne može fizičko lice. Da ne može zbo ekologije. Da ne ispunjava neki standard. Da su potrebni posebni atesti. Na to sam mislio.

To kad se salje iz jedne EU zemlje u drugu , a roba je Kineska na primer , podrazumeva se da je taj u Engleskoj platio PDV i Carinu, pa ti na primer u Sloveniji ne treba to isto da placas jos jednom. Ne moze 2 puta da se naplacuju dazbine. A ko prvi put uvozi , unosi robu taj mora da plati.

PDV je nasa skracenica i ima je u svim zemljama EU . Najmanji je u Luksemburgu, pa je najbolje naci prijatelja koji tamo zivi :D Tamo je 15 % . Onda su Kipar i Malta sa 18 % itd. Najveci je u Madjarskoj 27 %

Kod nas je bio do prosle godine 18%, pa ga ova vlast dize na 20 %.

A ne isplati se nesto skupo uvoziti, jer ako platis Slovenacki PDV, onda to neko treba da svercuje za Srbiju, sto je ipak rizik, da uspe ili ne. Trenutno ne mogu da dobijem Slovenacki sajt carine , pa da vidim da li tamo nesto detaljnije pise o stopama.

Ma sve ja to znam, Porez na Dodatu Vtednost, iliti Value Added Tax VAT, ista stvar.
Slovenia Srbija najmanji problem, sve uhodano, Kad moze Honda 650 moze i tablet. :) :)

Kazem da me buni kako moze Kina - Slovenia, Kina - Serbia, a ne moze Kina Italy, Kina Hrvatska, Kina Germany, Kina France ... Da li te zemlje imaju neki svoj interni zakon o necemu, a SLO nema, ili cisto losa iskustva Kineza sa tim zemljama, pa nece da salju? Za italiju znam i od ranije da je bauk, ali Nemacka, Francuska?

Uopste ne postvljam pitanje Slovenija Italija .... recimo...

Evo nasao sam ti link sa Carine Slovenije. Carina jeste preko 150 Eur. A DDV 22 % ili sto mi kazemo PDV preko 22 Eura.

http://www.carina.gov.si/fileadmin/...izvoz_blaga_prek_poste_za_fizicne_osebe_2.pdf

UVOZ BLAGA PREK POŠTE tako se zove taj deo.

Koliko vidim mi smo u potpunosti Prepisivali ovaj njihov zakon, osim vec pomenutih limita. Sve je isto i fizicko lice drugom fizickom licu, besplatno, ne nasedaju ni oni da Kinezi salju besplatno, to vec pise na forumima njihovim, ne u zakonu :) kao i ne trgovacka kolicina itd.

Tako da ima dve kategorije. Roba zanemarljive vrednosti do 22 Eura nema DDV i roba Besplatna medjusobno fizicka lica za licnu upotrebu i nekomercijalna kolicina. Za tu drugu vrstu je limit bez DDV-a 45 Eura.

Sve prepisano u nasem zakonu.

Poslednja izmena:
Znači da je tek stigao, imaš dve varijante, da ga proslede za slanje ili da ide na carinski pregled(pdv).Sačekaj ponedeljak pa ćeš videti.

Paket ti je stigao na Aerodrom, Surcin u Subotu. U ponedeljak ce biti u Savskoj , tamo je carina.

Prati trecking svaki dan , pa ces videti, ako prodje carinu za dan-dva, onda obicno ide bez naplate ili samo ono 68 din. za otvaranje. Ako se zadrzi duze i do 7 dana , onda ce detaljno da ga seciraju i da naplate PDV i sve sto treba i ne treba :)

Hvala drustvo, javljam sta bude.

Ljudi, treba mi pomoć. Prvi put naručujem robu preko net-a.
Naručiću kosuljicu iz US-a, cena je 8 dolara. Dostava besplatna. Šalju mi preko China Post Air Mail-a.
Interesuje me postupak ukoliko navedem da mi paket stigne u Kruševac.
Kada roba stigne na aerodrom gde se onda šalje? U carinarnicu u Bg-u ili Kš-u? Pa u poštu, pa iz pošte meni kući?

Kakva su vaša iskustva s naručivanjem odeće?

Poslednja izmena:
Hvala, Miglia. Znaci, ipak je donekle bolje, bar kad se porucuje nesto 100-130 evra, opet bolje samo PDV....

Eee, nije to ni videlo US ako ide preko China Post....

Magic, nije mi to toliko ni bitno, pošto ovaj prodavac ima hiljade pozitivnih ocena. Mene interesuje ovo za carinu.
Strah me da mi ne naplate neki prevelik pdv, ako procene da kosulja skuplje košta.

Mada kad malo bolje pogledam i ne piše da je US u pitanju. Još učim...

Poslednja izmena:
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno