Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@SlobaL, bile su promene, sve kako treba ;)

Nego, sad se zalaufali nesto, juce mi stigao paket na carinu, danas vec krecce ka meni :)

screenshot2.jpg

Stigao mi danas blic YN-500 :happy:

posta.png

Poslat 17. januara, stigao 28. januara i onda vise od nedelju dana lezao kod nasih :D

Platio sam ga Hongkonzanu 106$ (nasao neku finu ponudu) a nasi ga procenili na 101$ :) Jako lepo, jer sam na Guglu nalazio na prvoj stranici kod Amazona i za 150$ i za 190$. I tako dalje... 10% carina, 20% PDV na sve, sve regularno.

Opet sam zadovoljan :) Jedino mi glupo sto toliko lezao kod nas. Al ajd... neka samo ovako nastavi :)

Pozdrav!
MrBigJump.gif

potrebna mala pomoć... ako kupim jedan audio uređaj preko ebay-a za 55$+18$ shipping, to mu dođe oko 55evra, koliku carinu plaćam, kako, i da li se plaća još nešto dodatno? Ne mogu da nađem te stope i kako izračunavaju na je***** sajtu carine...
hvala na pomoci!

Da, srpsko prezime. Ma neću da vratim pošiljku, ima da se svađam tamo sa njima, neću da me prave magarcem. Shipping oko 20$, a nije 10% carine nego 30%, stvarno su slepci ako me budu zakačili...

Ne, carina je 10%. Pdv je 20%.

Rekao bih da moze da prodje bez dazbina, ali ti svadjanje nece pomoci...

potrebna mala pomoć... ako kupim jedan audio uređaj preko ebay-a za 55$+18$ shipping, to mu dođe oko 55evra, koliku carinu plaćam, kako, i da li se plaća još nešto dodatno? Ne mogu da nađem te stope i kako izračunavaju na je***** sajtu carine...
hvala na pomoci!
Trebao bi platiti samo PDV na tih 55$. Kad konvertujes tih 55$ u dinare pa dodas PDV na tu cifru izadje te cifra od 5664.97810692 dinara i plus postarina nasa kad ti postar donese to bi trebalo biti to ;)

Sto da ne :D Pre neki dan dosao kurir i doneo mi nov Kompjuter. Ja obicno zaokruzujem kao neku malu cast, pa obicnom postaru dam po 100-tak din. Al ovo se pogodilo, nisam imao sitno, pa za Kurira ostalo samo 10 dinara.

Covek mi se 3 puta zahvalio :) Slabo ljudi danas ostavljalju bilo kakvu cast, pa daj sta das :D

Ne, ne nisi shvatio, ja sam se salio napisao sma to, naravno i ja uvek ostavljam, dal ovome sto donosi pizzu, frizerki, postaru(njemu svaki drugi put kad mi donese dam 2L Coca Cola-e), takod a je to bila samo ala, kaos to sma i napisao.

jel' narucivao neko sa amazona, ovih dana ili nedelja?
vidim da medjunarodne posiljke idu preko us postal servisa, sto bi trebalo da iskljuci troskove spedicije (?).
narucio bih kindle, tako da bih platio pdv i carinu ali mi se nikako ne placa spedicija domacim derikozama.

jel' zna neko nesto vise?

jel' narucivao neko sa amazona, ovih dana ili nedelja?
vidim da medjunarodne posiljke idu preko us postal servisa, sto bi trebalo da iskljuci troskove spedicije (?).
narucio bih kindle, tako da bih platio pdv i carinu ali mi se nikako ne placa spedicija domacim derikozama.

jel' zna neko nesto vise?

Koliko ja znam oni koriste "obicnu" postu, no najsigurnije je da posaljes mail amazonu sa tim pitanjem.

Evo ti link o stvarima koje Salje Amazon .
http://www.amazon.com/gp/help/customer/display.html?nodeId=596194

Ne znam kako si zakljucio da salje obicnom postom. Obicnom postom, standard shipping idu samo knjige i DVD. Ovo ispod sto vidis je brza posta i to za tacno nabrojane zemlje , kao i roba, tu robu Amazon i ne salje u Srbiju, cipele, nakit , tehniku. Ovde se radi o robi koju salje Amazon, Amazon market, je pijaca pa neki prodavac moze da salje sta hoce i pod nekim svojim uslovima.

U 4 delu imas Priority Courier Shipping , to je valjda jasno da su Kuriri i tu se jedino pominje Kindle za sve pa i one povlascena zemlje. Postarina je Kindle or Kindle Accessories $14.99 $5.99 znaci 21 $, ali to ide na Spediciju.

Naravno Amazon dotira postarinu za Kindle sa 50 % u odnosu na sve ostalo, zato je ovako mala, ali spedicija sve pojede.

Poslednja izmena:
Evo sad sam procitao ovo iskustvo . Ovo jesu bili Kuriri, znaci pre nekoliko nedelja. Cim je roba bila na Aerodromu, i trazili licnu kartu itd. Obicna posta to ne radi. Paketi se carine u Savskoj, kod Z. stanice ili U Novom Sadu ili Nisu, zavisi ko gde stanuje.

Ne traze nikakvu licnu kartu , niti te iko zove. To je obicna posta.

Tek posle gledanja slike, sve je jasnije. Autor posta o Kindlu nije kupio Neki od Android Kindla u boji, koji bi se tretirao kao kompjuter, nego verovatno crno beli, koji su mu tretirali kao elektronsku knjigu.

Verovatno nije platio spediciju, al to pre moze biti izuzetak , nego pravilo.

Poslednja izmena:
ni meni nije najjasnije.
ja cu kindle pw2 kupiti u svakom slucaju, samo sto sam hteo da, ako vec moram, platim pdv srbiji, a ne nekoj trecoj zemlji.

izgleda da ce pare ipak dobiti treca zemlja.

Ja sam ukapirao da je uzeo paperwhite (oko 140$) i futrolu (oko 40$) plus poštarina oko 20$. Možda te to zbunilo? evo taj papir ako nisi video tamo link http://www.dodaj.rs/f/7/AZ/1q76KUa9/20131204155703.jpg . U svakom slučaju se slažem da je konfuzno.

ni meni nije najjasnije.
ja cu kindle pw2 kupiti u svakom slucaju, samo sto sam hteo da, ako vec moram, platim pdv srbiji, a ne nekoj trecoj zemlji.

izgleda da ce pare ipak dobiti treca zemlja.

Ja sam pw2 naručio iz Japana preko jednog od onih package forwarding sajtova. Sad ga čekam.

Poslednja izmena:
@SlobaL, bile su promene, sve kako treba ;)

Nego, sad se zalaufali nesto, juce mi stigao paket na carinu, danas vec krecce ka meni :)

screenshot2.jpg

Bilo mi malo neobično da tako brzo proleti kroz carinu, ovde sa NS carinarnicom bez 7 dana nema šanse da prođe, zato sam pitao. Možda je i uticaj Kinske nove godine, pa količina paketa koje stiže nije tolika kao u normalnim slučajevima.
I meni se juče pojavio paket od 24.01. da je stigao u Izmeničnu poštu, sad ću videti koliko je prolazno vreme.

Poslednja izmena:
Ne znam, 3 su mi stigla 5og, evo cekam postara da u 9 donese sva tri komada, za dva dana na adresi :)

Ja sam ukapirao da je uzeo paperwhite (oko 140$) i futrolu (oko 40$) plus poštarina oko 20$. Možda te to zbunilo? evo taj papir ako nisi video tamo link http://www.dodaj.rs/f/7/AZ/1q76KUa9/20131204155703.jpg . U svakom slučaju se slažem da je konfuzno.

Ja sam pw2 naručio iz Japana preko jednog od onih package forwarding sajtova. Sad ga čekam.

Bice da je tako :) Ne kaze se dzabe da slika govori vise nego 1.000 reci. On nije imao spediciju , a ti javi kako prodjes. Bar sto se tice carine i PDV-a mozes da vidis sta da ocekujes, pod uslovom da bude isti spediter. Jer bilo je posrednika, neki Exspres Courier DOO, vidi se i na onom pecatu, ali nisu naplatili svoje usluge dodatno.

Evo nemaju neki sajt nego samo podatke
http://www.express-courier.ls.rs/rs/

Medjutim na UPS sajtu pise da ga oni zastupaju
http://www.ups.com/content/corp/worldwide/europe/serbia.html

Bilo je ranije ima ljudi koji su javljali da UPS ne naplacuje spediciju, a bilo je onih koji su javljali da naplacuju . Izgleda da zavisi kome zapadne posao, jer UPS zastupa i AKS i jos neki, pa ko kod njih dopadne, tu nema nista besplatno.

Poslednja izmena:
Taj express courier je zastupnik UPS-a. Meni neće biti špedicije jer ide običnim airmailom ali će biti zanimljivo koju će cenu da odrede jer nemam originalni amazonov račun.

Registrovao sam se danas na forum cisto da podelim svoje danasnje iskustvo, da vidite u kakvoj drzavi zivimo. Naime, pre dve-tri nedelje narucih sa TheHut.com koznu jaknu za 53 e (bila je 60 i kusur, pa sam iskoristio 15% popust vaucer), i evo danas je dosao postar na kapiju, medjutim trazi mi da platim 13000 dinara dazbine?? Pogledam ja, kad ono stoji neka napisana cena od 289 funti, iako na samoj kutiji lepo pise ko salje, koliko je kostalo..

Ispada da je carinik procenio da to nije prava cena (??), pa je lepo pogledao na amazon-u gde pise da kosta 289 funti (tj. amazon preusmerava na neki on-line shop, znaci ne prodaje on sam), pa je to stavio kao osnovicu za placanje pdv-a. Ta jakna je na rasprodaji sirom neta- na zvanicnom sajtu brenda stoji 130 funti, na jednom drugom sajtu 80, dok je na Hut-u bila prvo 120e, pa su je spustili na 63 zbog rasprodaje, prema tome otkud nekom cariniku pravo da odredjuje koliko sta treba da kosta??

Ipada da cena koju sam platio PRAVNOM licu iz EU (The Hut.com jedan od najpoznatijih i najvecih on-line shopping lanaca u Engleskoj) ovim nasim dzukelama nista ne znaci, pa oni to lepo ponistavaju, rade sta zele, samo da uzmu pare. Naravno, nisam prihvatio, vec cu se lepo zaliti, ali evo nove zackoljice- procitao sam negde da se zalba placa 2000 dinara (bez obzira da li je prihvacena, ili ne) i postupak traje do dva meseca, sto znaci da postoji mogucnost da se paket vrati u Englesku..

Heh, a jakna mi treba da je nosim na krstenje bratanca- svoju staru sam poklonio, rekoh stize mi nova. Tako ti je to kad ne racunas na gluperde u drzavnoj upravi. Imam mejlove koji potvrdjuju kupovinu (faktura, potvrda o slanju), ici cu do banke da izvadim izvod transakcija (koristim Visa Internet Intesa karticu), sutra trebam da se cujem telefonom sa carinikom cije je ovo maslo, ne znam sta drugo da radim. Ima li koga ovde sa slicnim iskustvom?

PS. Izvinjavam se na recniku, ali sam stvarno strasno iznerviran..

Pisano je puno puta. Nemoj da se ljutis druze, ali tako je. Imaju pravo zakonom da to rade. I nista ne znaci sta pise na kutiji, nego je jedini legitimni dokument faktura. Pogledaj poslednjih 4-5 strana i naci ces odgovor na svoje pitanje.

P.S. Daj link da vidimo o kojoj jakni se radi :)

Bilo je ranije ima ljudi koji su javljali da UPS ne naplacuje spediciju, a bilo je onih koji su javljali da naplacuju . Izgleda da zavisi kome zapadne posao, jer UPS zastupa i AKS i jos neki, pa ko kod njih dopadne, tu nema nista besplatno.

Ja sam konkretno naručivao sa UPS-om, delovi za kompjuter, vrednosti preko 50 evra. Stiglo na kućnu adresu sa AKS-om, ni dinara nisam platio. Izgleda da kako kome zalegne.

Najpre se smiri, nije smak sveta.
Odštampaj izvod iz banke, mail koji potvrđuje kupovinu i cenu jakne, pa fino kod carinika, ali kulturno i smireno mu objasni da si ti jaknu platio 63 na rasprodaji i da imaš potvrdu o tome. Reci da ga razumeš što je stavio tu cifru, zato što nije našao fakturu u paketu, ali da ta cifra koju je stavio i koja defakto postoji nije ta koju si ti platio, pošto, ponovi, kupio si gde si kupio i platio 63, pošto je jakna bila na rasprodaji, što možeš i da potvrdiš fakturom i izvodom iz banke.
Ako sve uradiš kako treba platićeš onoliko koliko treba, 10% na 63 evra carine, pa još 20% pdv na 63+pdv, što bi đuture trebalo da bude oko 20-ak eura, 2500 rsd max.
Inače, sutra je subota, nećeš moći da kontaktiraš carinika.

Ako ne uspes ovo sto ti preporucuje Ringe raja, onda mozes i zvanicno da se zalis. Zalba nije 2000 din vec 380 din + 45 sto se u tvom slucaju vise nego isplati uloziti , ako vec mora, a da vracas neces naci jaknu po toj ceni. Po pravilu kada ulozis zvanicnu zalbu nema vracanja, desilo se jednom clanu pre nekoliko dana da su vratili, ali to je greska nije pravilo.

Jedino sto se tice odlucivanja to jeste do dva meseca po zalbi, ali ne znaci da je dva meseca, vec moze da bude i manje. A po toj zalbi ne odlucuje carina u Savskoj , vec komisija iz Uprave carine.

U zadnje vreme radi carina i subotom, ali ne znam da li je u punom sastavu, pa mozda taj carinik i nije tog dana radno angazovan.

Poslednja izmena:
Hvala na odgovorima. Receno mi je da sutra radi taj carinik, pa cu ga pozvati telefonom. Laknulo mi je sto nema vracanja kada se ulozi zalba, posto se najvise plasim da ne vrate jaknu u Englesku (ko ce mi u tom slucaju garantovati refund). Poslusacu savete, bicu fin, iako sam kao besan pas trenutno, pa sta bude..

Razumemo mi tebe da si besan, ali tako nećeš ništa dobro sebi doneti.
Popij par Persena, pa fino i lepo u Savsku i potanko predoči dokaze.

Hvala na odgovorima. Receno mi je da sutra radi taj carinik, pa cu ga pozvati telefonom. Laknulo mi je sto nema vracanja kada se ulozi zalba, posto se najvise plasim da ne vrate jaknu u Englesku (ko ce mi u tom slucaju garantovati refund). Poslusacu savete, bicu fin, iako sam kao besan pas trenutno, pa sta bude..
I hvala tebi sto nam ostavi link do te jakne :d

@amdpower
Samo bi ti doslo 20% PDV-a i za otvaranje paketa ~300 dinara.

Poslednja izmena:
Bilo mi malo neobično da tako brzo proleti kroz carinu, ovde sa NS carinarnicom bez 7 dana nema šanse da prođe, zato sam pitao. Možda je i uticaj Kinske nove godine, pa količina paketa koje stiže nije tolika kao u normalnim slučajevima.
I meni se juče pojavio paket od 24.01. da je stigao u Izmeničnu poštu, sad ću videti koliko je prolazno vreme.

Izgleda kad ne udaraju PDV i ostale troskove, eventualno ono za pregled, ide brzo, svaki paket na koji mi lupili PDV je bio na carini bar 5 dana, a 2 koja su prosla bez PDV-a su prosli za dan kroz carinu...

Zvao sam danas carinika i rekao mi je da je cena odredjena na osnovu etikete koja je bila prikacena na jakni, znaci oni ne haju ono sto pise na kutiji, vec sta je unutra. Kada sam joj rekao da imam sve dokaze (izvod, fakturu na mejlu, sliku sajta sa cenom..), ona mi je rekla da idem u postu, da ulozim prigovor (420 dinara), prilozim sve dokaze sto ce se vratiti zajdno sa jaknom. To je dobra vest, ali losa je sto mi je rekla da ce taj proces u posti trajati mesec dana, pa onda ide na komisiju u upravi carina na jos mesec dana, znaci dva meseca trebam da cekam (nije mi napomenula da to moze i krace trajati, vec izricito dva meseca). Znaci mart, april.. kada se nosi ta jakna, treba otpisati (a kao sto sam napomenuo, svoju sam poklonio, a nemam adekvatnu zamenu), ali ipak i to je bolje nego da dajem 13000 dinara..

PS. Da li neko mozda zna da li cu morati da placam skladistenje jakne za to vreme koje bude lezala u posti?

Klasicna *****za, resice se sve to dosta krace. Budi uporan i ulozi zalbu.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno