Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
kako to misliš koliko carinik lupi, pa zar ne postoji tačna tarifa za određene proizvode?

da živimo u normalnoj zemlji pa da postoji. Ovako, meni su par puta carinili proizvode koje sam platio 10$, a ako su računali po propisima, uzeli su da proizvod košta 35$. Nema pravila...

Tarifa ide ovako:

1000 eura carinska osnovica (pretpostavimo da je tu uračunat i shipping) - carina 10% iliti 100 eura.
1100 eura osnovica za obračun pdv-a - pdv 20% iliti 220 eura

Ukupni troškovi: 100 + 220 = 320 eura

Možeš još da očekuješ i neke sitne troškove za otvaranje paketa i slične *******cije. Ako ide preko špeditera (DHL, FedEx, UPS,...) onda računaj i na njihove troškove koji su minimum 3300 rsd, ali zavise od veličine i težine paketa, kao i od cene - tačan cenovnik možeš da dobiješ ako okreneš telefonom, ali da znaš da nisu jeftini.

Ovo je po PS-u. Ali pošto kod nas ne mora da bude onako kako piše u pravilniku, budi spreman i na svakolika iznenađenja.

a zna li se kolika je carina (na granici) ukoliko bih ga lično doneo ?

verovatno 0 ako ga ne prijavis ili ako ga raspakujes I drzis tako u kolima...

Nista posebno, poslace ti obrasce iz DHL-a: nalog za carinjenje i opisnu izjavu (licni podaci, vrsta robe, vrednost...itd, popunis, potpises i posaljes skenirano), pa uz to dostavljas i kopiju licne karte i dokaz o uplati (PAYPAL izvod, izvod iz banke i sl).

Ovo sve vazi za DHL Express, sto je kurirska sluzba. Postoji i DHL Global Mail sto je "obicna" posta.

A pod šta spada EMS? Je l' se preko njih plaća špedicija ili ide kao obična pošta?

To je japanska posta, ja sam preko njih dobio neke pakete, dobicu i sad, 3 mi na carini, i nista nije islo preko nikakvog speditera, pravo na nasu postu stizu, pa na carinu i meni...

Pametan zakljucak ali nije, to je skracenica od express mail service sve poste u svetu ga imaju.
Inace clan je izguglao ems i prvi rezultat japanska posta :D

Treba da mi stigne paket u vrednosti 380e, DHL premium, sta god to znacilo. Bice veselo.

Sta god da je meni je sa Plat-a sve preko EMS-a stizalo, i ne kosta puno (na 45-50-ak € robe bude 7-8€) i ne speditira se...

Ako je ispod 50€ ne špeditira se u svakom slučaju, pitanje je za preko 50.

Drugar hoce da kupi maketu preko ebay-a, za shipping "DHL Paket International" i pise da je za nas 19evra (zemlje Evrope izvan EU). Zanima ga da li je tih 19evra konacno ili je to samo dok paket stigne kod nas a onda bi morao da placa jos nasem spediteru (maketa kosta 80 ili 90evra u zavisnosti od prodavca)?

Drugar hoce da kupi maketu preko ebay-a, za shipping "DHL Paket International" i pise da je za nas 19evra (zemlje Evrope izvan EU). Zanima ga da li je tih 19evra konacno ili je to samo dok paket stigne kod nas a onda bi morao da placa jos nasem spediteru (maketa kosta 80 ili 90evra u zavisnosti od prodavca)?

Nisam 100% siguran, ali "DHL Paket International" bi trebalo da bude "obicna" posta, tako da bi paket na kraju dostavila nasa posta (dakle, bez posebnog speditera). Neka racuna da ce na tu vrednost (roba + postarina) platiti carinu i PDV.

Neka pozove i pita "nas" DHL za svaki slucaj - 011 310 55 00, mada sam prilicno siguran da je "obicna" posta u pitanju.

Poslednja izmena:
Pisao ja ranije za carinjenje preko špeditera, da dopunim ono što je i tomalak napisao - DHL ili GLS (Aquatuning.de koristi njih, AKS im je partner u Srbiji) vas zovu i pošalju vam papire koje treba da popunite, njihova usluga jeste 3000 (AKS) ili 3300+PDV (DHL), ALI carini se roba po redovnom postupku i do nove godine su mi sve delove za računar carinili sa 1% carine + 8% PDVa, pa je moglo da bude isplativo već od 200nak € da platite i špediciju i da izađe jeftinije nego da ste pručili običnom poštom. Sada kad je PDV otišao na 20% više nije tolika razlika.

EMS je nešto poput međunarodnog PostEkspresa, da ga zamislimo kao 'državni' DHL/kurir čiji je zastupnik u Srbiji - Pošta. Sve što poručite kao EMS paket (barem ja poručivao iz USA/UK preko US Postal Service i UK Royal Mail) stiže u Poštu, carini se u Savskoj kao i ostali paketi, samo vam ne donosi vaš običan poštar, već PostEkspres kurir. Samim tim je i procedura kao kada carinite običan paket - ubrzani postupak i 10+20%. Mislim da možete da zovete Poštu i tražite uslugu špedicije (ako se dobro sećam, 1560 RSD ili tako nešto) pa da ide po redovnom postupku, ali nisam imao ni volje ni hrabrosti da se upuštam u te akrobacije.

Mozda ako se radi spedicija, kad je nema obican postar donosi...

ajmo narode malo opklada

narucen kindle preko amazona, stize DHLom navodno krajem nedelje, stavio sam da je gift, sto jeste, koja je sansa da carine?
prolazilo je sa dhlom i bez carine za manje stvari ja mislim. znam kad je prijatelj uzimao za dete neka ortopedska pomagala posto je bilo u medicinske svrhe bilo je exempt, a takodje su u pitanju bile male stvari.

kindle kosta nekih 90$ fyi ali nema cene na kutiji

Ja sam poručivao preko DHL-a sa Ajherba neke stvari i tek kada sam poručio preko 50€ video sam da DHL dobija od pošiljaoca tačnu specifikaciju sa cenama proizvoda koje šalje. Tako da je moguće da DHL ima uvid u cenu čak iako ti u kutiji ne dobijaš račune. Inače, kada sam pitao skoro preko telefona, još uvek je važio onaj limit od 50€.
Kada traže da im dostaviš dokaze o plaćenoj robi, oni već imaju račun kod sebe :)
Javi kako si prošao.

Poslednja izmena:
Ja sam poručivao preko DHL-a sa Ajherba neke stvari i tek kada sam poručio preko 50€ video sam da DHL dobija od pošiljaoca tačnu specifikaciju sa cenama proizvoda koje šalje. Tako da je moguće da DHL ima uvid u cenu čak iako ti u kutiji ne dobijaš račune. Inače, kada sam pitao skoro preko telefona, još uvek je važio onaj limit od 50€.
Kada traže da im dostaviš dokaze o plaćenoj robi, oni već imaju račun kod sebe :)
Javi kako si prošao.
Koliko si prso za tu porudzbinu? Stvar je sto je kupljen predmet sa gift cardovima tako da fakticki kosta 15$ ono sto sam ja platio, sad ne znam kako oni to gledaju.

a da, ako recimo necu da platim, sta se desava u tom slucaju, posto sam 110% siguran da ako se posiljka vrati amazon ce dati novac nazad.

si cuo za skraceni carinski postupak? i koja se stopa primenjuje?
ili mislis da na granici svakog putnika detaljno proveravaju i carine?

***e, šta sve čovek neće više ovde da počita..??:S:
100x sve objašnjeno, ali će i 101x biti postavljeno pitanje na koje postoji odgovor, samo malo da se koristi search opcija. Ali ne... lakše je ovako.
A da ne komentarišem pogrešne savete, konstatacije i gluposti koje pojedinci ovde pišu... Stvarno je i previše.

Sada mi jasan alfa i kada oštro odgovara.
Inače, sve mi se više čini da Srbin ne želi da kada postavi pitanje dobije odgovor - već želi da mu neko kaže: Care, ti si jedini u pravu, hvala ti što si nas prosvetlio!

Takvim stavom forum gubi smisao i postaje Facebook gde svi pišu samo da bi nešto pisali i da bi ih anonimusi čitali.

Jel zna neko koja je procedura slanja posiljke nazad na reklamaciju, a na koju je vec placena carina i pdv? Slacu ga preko poste ili kao EMS ili kao Medjunarodni paket, mada vidim da imaju i PTT-DHL opciju..

^ovo i mene zanima, skup sport je vracanje, ali kad se mora mora, ***.

slao je RR preko DHL neki ekran za laptop ranije, kostalo ga 3x skuplje postarina za slanje nego za primanje, ako se dobro secam.
mozda vam se javi za detalje.

Ako je obicno vracanje necega, onda je to manji problem , jer se posalje kao paket ili kuririma, ko vec koliko hoce da plati.

A ako je u pitanju slanje na popravku ili zamenu necega, onda ne bi bilo lose predhodno se raspitati kod carine, da oni to evidentiraju, ako je bas za to placena carina i PDV.

Ako se to ne bi uradilo onda kada stigne sa te zamene ili posle popravke, carina bi opet trazila da se plati i carina i PDV.

Ima li ko iskustva sa USPS Tracking-om? Ja tu nadjoh 6 upisa i to svih 6 datiranih na 13 i 14. decembar 2013. - Los Angeles. Lici mi da je paket prosao 6 šaltera na aerodromu u Los Angeles-u i da se svaki šalter upisao u tracking.

A šta dalje? Dalje mu se gubi svaki trag, tj. nema vuše ni jednog upisa, a danas je 7. januar? Pa da putuje majmunskom poštom valjda bi se neki majmun upisao u tracking? Ili možda grešim?

Ako je izasao iz Amerike, tek kad stigne kod nas upisace, ja sam cekao 10 dana od poslednjeg americkog upisa do upisa nase poste

Jel zna neko koja je procedura slanja posiljke nazad na reklamaciju, a na koju je vec placena carina i pdv? Slacu ga preko poste ili kao EMS ili kao Medjunarodni paket, mada vidim da imaju i PTT-DHL opciju..
Procedura je da se ode u poštu u Savsku, preda otvoren paket, plati koliko treba, popuni par obrazaca i onda pošalje.
Kada prodavac pošalje ponovo treba pratiti tracking i kada se pojavi online otići do Savske zajedno sa odštampanim dokazima da je u pitanju povrat robe i da je već jednom plaćena carina i pdv (ako je plaćeno), a onda moliti Boga da je carinik zdravorazuman i da neće naplatiti dažbine, pošto po zakonu to može.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno