Šta je novo?

Carina na posiljke [FAQ u prvom postu]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Solidan % paketa ne stize iz kine koji idu u koverti bez TN. Da ne plasim ljude, ali na vecem broju paketa ume da bude problematicno vise od trecine...***
Nije uvek pravilo ali redovno neki paketi nestaju bez traga, za druge pak kinezi jave da se odbilo sa carine itd.

Meni su pre neki dan dva paketa stigla posle 104 dana...uzas

Meni u poslednje vreme stizu paketu na kojima pise oslobodjeno pregleda, nisu otvarani nista ali svakako naplaceno tih 70din za otvaranje.

Meni se prvi put desilo da mi paket prođe neotvaran, oslobođen carine, bez ijednog dinara da platim. Naručio Noctua NF-A15 vent, poslat Royal Mailom iz UK, bez trackinga. Na paketu uredno napisan sadržaj i tačna vrednost ~15 GBP. Jedino mu trebalo 20 dana da stigne, ja se već bio oprostio od njega.
Neshvatljivo mi je da nečemu treba 20 dana da stigne, a da pri tome kompletno zaobiđe carinu. Ranije pre uvođenja PP, ista stvar bi mi stigla za 3-4 radna dana.

Stigao mi je jutros paket narucen pre malo vise od mesec dana,a ona 3 pre njega ko zna kad ce i da li ce.

@SlobaL Ja sam za RoyalMail uvek posle narudzbine gledao kada ide avion iz Londona i tako sam znao kada ce da stigne kod nas.

Ja od 5 paketa narucenih u oktobru i novembru zajedno, svaki dosao posle 20-30 dana. Svaki je sa ebaya, jedan je imao tn samo. Sad sam jos narucio futrolu za tablet i nadam se da ce stici krajem januara :)

novi je postar to stoji, ali na njegovom nalogu iz poste pise da treba toliko :) ne moize on da stampa te naloge sa svacijim imenima samo na mome da doda cifru :)

Mene brine jer mi je postar rekao da je bio na bolovanju do pre par nedelja, tako da sam veoma zabrinut po pitanju sudbine onih paketa. Ko zna da li ga je, a i kako, menjao neko drugi.

^desavalo se to i kod mene, kad im se vuce neki paket dan-dva-tri, sutnu ga nazad, jer nemaju ko da isporuci, nije im to prvi put, dok racuni standardni koje takodje postar nosi mogu da se kisele koliko hoces pa ovaj kad dodje raznese itd..

Да ли се ико од другова чланова дрзнуо да увезе неки монитор из Јужне Кореје? Видим да их има солидних од 27 цола са пристојном ценом.
http://www.2560x1440monitor.com/
Оно што ме највише занима је шта могу да очекујем од наше царине осим ПДВ-а од 20% и царине од 10%?

Jedno pitanje? Posto mi sestra zivi u UK.
Uzeo bi preko nje Blackberry Q10 preko ebaya vidm da ima novih za 200funti.Elem posto niko ne dolazi ovamo varijanta mi je da mi pusti royal mailom ovamo jel to sigurno posto sam se ranije naslusao svakavih prica da nestaju da ovi u posti kradu... Jel potrebno da navede cenu paketa i jel samim tim cu morati da platim neke dodatne troskove ovde kad to stigne.

Poslednja izmena:
Да ли се ико од другова чланова дрзнуо да увезе неки монитор из Јужне Кореје? Видим да их има солидних од 27 цола са пристојном ценом.
http://www.2560x1440monitor.com/
Оно што ме највише занима је шта могу да очекујем од наше царине осим ПДВ-а од 20% и царине од 10%?

Mene tu više brine sâm sajt nego carina, korejski sajt koji nije na korejskom već isključivo na engleskom i kontakt adresa @gmail... ne kažem da je prevara, ali mi ni najmanje ne uliva poverenje. Čak i ako je sve ok, troškovi slanja paketa od 10 ili više kilograma ima da budu poprilični, a ako bude mrtvih piksela, šta onda, opet troškovi vraćanja, ja se s tim ne bih zezao :)

Pitanje za one koji su vise puta narucivali - da li postoji problem sa narucivanjem na adresu koja nije na licnoj karti? Da li vam neko u procesu prijema posiljke nekad trazi licnu kartu i proverava adresu? Sta ako me npr postar ne nadje kuci, pa ostavi ono obavestenje da paket mogu preuzeti u toj-i-toj posti - kad odem da licno preuzmem paket da li ce mi traziti licnu kartu i gledati adresu?
Govorim o posiljkama koje se carine, dakle za koje cu morati da platim troskove.

Pitanje za one koji su vise puta narucivali - da li postoji problem sa narucivanjem na adresu koja nije na licnoj karti? Da li vam neko u procesu prijema posiljke nekad trazi licnu kartu i proverava adresu? Sta ako me npr postar ne nadje kuci, pa ostavi ono obavestenje da paket mogu preuzeti u toj-i-toj posti - kad odem da licno preuzmem paket da li ce mi traziti licnu kartu i gledati adresu?
Govorim o posiljkama koje se carine, dakle za koje cu morati da platim troskove.

DA trazite ce ti licnu kartu ali ih vise interesuje ime i prezime nego adresa...

Samo ime i prezime treba da se podudaraju sa onim sto je na paketu.
I naravno da imas ke$ da im platis to sto ocarine, maltene bilo ko moze da ode i podigne ako ima ceduljicu i pare.

Nemoze bilo ko, ima i prezime mora da je isto kao i ono na paketu...... nema sanse bez toga da ti daju ista

Nemoze bilo ko, ima i prezime mora da je isto kao i ono na paketu...... nema sanse bez toga da ti daju ista

Slažem se, bez lične karte se ne može ništa podići, jedino ako ti pošiljku ubace u sanduče, tj. ako ne treba ništa da se potpiše. Za adresu se isto ne bih kladio da može druga, ako je neki bitan paket, ja ne bih rizikovao :)

Adresa na koju primam pošiljke nije ona koja mi je na prvoj strani u ličnoj karti (staroj) već na drugoj, + je dosta kasnije upisana promena prebivališta, i nikada u pošti nisu to proveravali niti pravili problem.

Ni meni nisu proveravali sve dok jedna teta koja je bila na zameni u pošti nije jednom uporedila bukvalno sve podatke, čak je bila nešto sumnjičava pa me je pitala usmeno adresu na kojoj živim.
Pravilo je da se kod nas skoro niko ne drži striktno pravila, već svaki službenik ima svoju "varijantu" koju sprovodi, odatle i ovoliko nedoumica oko nečega što je prilično egzaktno (ili bi bar trebalo da bude).

Koliko ljudi toliko ćudi...
Dodje bratu paket, treba da platis otkup i nece da ti da na salteru jer ti nisi taj a paket kosta 9.000rsd, "ona se drzi propisa" ... da "dosao sam da ukradem" paket i pri tome ga placam 1/4 njene plate... inteligencija.
Zato ima sheficu koja ume da misli...

Jel zna neko koliko DHL naplacuje usluge spedicije na posiljke koje idu preko njih? Da li postuju iznose na pakovanju/racunu ili ko nasi odokativno?

Gledam neki tablet Galaxy Tab 3 8.0 LTE. Cena preko ebaya nece otici preko 250e plus 15e dostava preko DHL-a.

Jel zna neko koliko DHL naplacuje usluge spedicije na posiljke koje idu preko njih? Da li postuju iznose na pakovanju/racunu ili ko nasi odokativno?

Gledam neki tablet Galaxy Tab 3 8.0 LTE. Cena preko ebaya nece otici preko 250e plus 15e dostava preko DHL-a.

Usluga DHL spedicije (DHL Express) za fizicka lica je fiksna i poslednji put kada sam narucivao je iznosila 3300 dinara (bez PDV-a).

Carina i porez za posiljku ce biti obracunati na osnovu fakture u posiljci (i dokumenata koje ces popuniti i poslati DHL-u).

EDIT: kada zavrse papirologiju, dobijes dve uplatnice - jednu da platis uslugu carinjenja DHL-u, a drugu za carinu i porez Upravi carina.

Poslednja izmena:
Znaci, 250+15+35 + porez + carina? Kakva dokumenta su u pitanju? Nisam nikada narucivao iz inostranstva preko DHL pa nisam upoznat sa procedurom.

Znaci, 250+15+35 + porez + carina? Kakva dokumenta su u pitanju? Nisam nikada narucivao iz inostranstva preko DHL pa nisam upoznat sa procedurom.

Nista posebno, poslace ti obrasce iz DHL-a: nalog za carinjenje i opisnu izjavu (licni podaci, vrsta robe, vrednost...itd, popunis, potpises i posaljes skenirano), pa uz to dostavljas i kopiju licne karte i dokaz o uplati (PAYPAL izvod, izvod iz banke i sl).

Ovo sve vazi za DHL Express, sto je kurirska sluzba. Postoji i DHL Global Mail sto je "obicna" posta.

Evo ti procedura direktno iz DHL mejla:

"U prilogu se nalazi dokumentacija za fizička lica koju je potrebno da popunite i dostavite skenirano ili na fax.

1.Nalog za carinjenje fizička lica
2.Izjava opisna fizička lica
3.Pored ova dva dokumenta potrebno je da se dostavi kopija lične karte ili pasoša
4.Obavezan je dokaz o uplati prema pošiljaocu swift ili izvod iz banke

Usluga carinjenje za fizička lica putem DHL špedicije iznosi 3.300,00 rsd + PDV.

Pored usluge špedicije imate i obavezu plaćanja carinskih dažbina koje nisu uključene u uslugu carinjenja.

Procedura je sledeća:
1.Kada dostavite traženu dokumentaciju za carinjenje radi se prethodni pregled pošiljke
2.Kada se završi prethodni pregled pošiljke dobijamo obračun carinskih dažbina za koje smo dužni da Vas obavestimo pre nego da započnemo proceduru carinjenja
3.Ukoliko se saglasite sa carinskim dažbinama počinjemo proces carinjenja
4.Kada se pošiljka ocarini dobijate carinski račun na mail ili fax od našeg odeljenja finansija
5.Račun je potrebno da uplatite u banci ili pošti ali poželjnije je u banci zbog brzine registrovanja uplate
6.Kada uplatite i carina evidentira uplatu DHL Vam postavlja pošiljku na adresu"

Poslednja izmena:
Ako je tako onda su posteni. Jedino ta spedicija sto kosta ali sta je tu je. Platio bih preko Paypal-a logicno jer je ebay u pitanju.

Zaboravih samo da pitam. Jel se carina i pdv placaju samo na vrednost posiljke+carina ili sve ukupno?

Hvala ti puno. Ovo je defitivno najdetaljniji opis procedure koji postoji.

Ako je tako onda su posteni. Jedino ta spedicija sto kosta ali sta je tu je. Platio bih preko Paypal-a logicno jer je ebay u pitanju.

Zaboravih samo da pitam. Jel se carina i pdv placaju samo na vrednost posiljke+carina ili sve ukupno?

Hvala ti puno. Ovo je defitivno najdetaljniji opis procedure koji postoji.

U principu, trebalo bi da bude ovako:

Vrednost robe (250) + postarina (15) je carinska osnovica, na koju se racuna carina. Zatim se na taj ceo iznos obracuna i PDV.

EDIT: Nema na cemu! :) Ne mogu da ti kazem kako je tacno bilo u mom slucaju, posto nisam detaljno gledao DHL carinske papire.

EDIT: Takodje, radi potpune informacije, da navedem da se data cena usluge spedicije odnosi na do tri naimenovanja, tj na do tri vrste robe koje se isto carine - npr vise knjiga je jedno naimenovanje. Ukoliko u posiljci ima vise od tri vrste robe (u smislu carinske procedure), svaka se placa dodatno, mislim oko 500 din.

Poslednja izmena:
Usluga DHL spedicije (DHL Express) za fizicka lica je fiksna i poslednji put kada sam narucivao je iznosila 3300 dinara (bez PDV-a).

Carina i porez za posiljku ce biti obracunati na osnovu fakture u posiljci (i dokumenata koje ces popuniti i poslati DHL-u).

EDIT: kada zavrse papirologiju, dobijes dve uplatnice - jednu da platis uslugu carinjenja DHL-u, a drugu za carinu i porez Upravi carina.

Da li ovo važi i za pošiljke vrednosti manje od 50€, ili je SportsDirect usamljeni slučaj gde se pošiljke vrednosti ispod 50€ ne carine i ne plaća špedicija?

pokušavam da nađem negde na šta se ne plaća carina, kolike je carina za određene proizvode isl, ali jedino što ima su neke carinske tablice (pdf) koje niko živi ne razume..

elem, zna li neko: pojačalo od 19kg, cena 1000 eu ako se naruči iz Nemačke - koliko mogu da očekujem da košta?

Hvala unapred

Cena + poštarina, pa na to 30% i još koliko carinik lupi. Naravno, ako ide preporučeno onda i troškovi špedicije i ko zna šta još.

kako to misliš koliko carinik lupi, pa zar ne postoji tačna tarifa za određene proizvode?

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno